Nu duggar det tätt mellan artiklarna om höjda matpriser.
Priset på mat kan öka med 12 procent under året, säger SR. Jag
fattar att det svider om man redan nu maxat matkontot. För mig märks
knappast 12 procent på mat. Den årliga kostnadsökningen i
matbutiken motsvarar den ökade kostnaden för 2-3 tankningar av
bilen.
Men
om jag behövde skulle jag lätt kunna pressa
matbudgeten med 12 procent. Jag skulle kunna byta ut grönsaker mot
rotfrukter, kaffe mot te och matolja mot margarin för att nämna några
sparmöjligheter. Gissningsvis har de flesta ännu större
möjligheter, genom att sluta köpa hämtmat (eller hemkörd mat, att
ens gå till restaurangen själv är väl oldschool) och välja bort
helfabrikaten. Ersätt pommes fritesen med godare och nyttigare
klyftpotatis du skär själv på några minuter, köp kött på
extrapris och lägg i frysen, blanda ihop din egen tacosås osv.
För varje matvara finns minst ett
spartips. I inslaget nämns kyckling som något man numera inte köper
mitt i veckan utan bara unnar sig till helgen. Laga den från grunden
blir den max hälften så dyr som den färdiggrillade. Och kunden som
säger sig ”slafsa ihop” makaroner och bruna bönor illustreras
med konservburkar. Köp bönorna torkade, så slipper du 60-70
procent av den kostnaden med.
Fast just den kunden gjorde
internet en snabb check på:
Har han en lyxbil och nettoinkomst på fyrahundratusen fixar han nog en tolvprocentig mathöjning om han så skulle slafsa ner lite tryffel i bönpastan. Hoppas för övrigt twittrarna skickar en researchräkning till Sveriges Radio. När de nu inte orkade göra jobbet själva, menar jag.