lördag 11 juni 2022

Vad tusan betyder ”skuldfälla”?

Svenskarnas konsumtionslån har ökat med 80 procent på tio år och uppgår nu till 281 miljarder! Det är ju faktiskt väldigt mycket pengar per person, och då får man väl ändå utgå ifrån att många ligger betydligt högre eftersom andra inte bidrar med en enda krona. Själv har jag aldrig köpt grejer på avbetalning, ens när det varit gratis att dela upp betalningen.

Å andra sidan. Enligt SCB är alla lån utan säkerhet att betrakta som konsumtionslån, vilket inkluderar de flesta billån som ju var och varannan människa tycks ha idag och som garanterat skjutit i höjden under 2010-talet. Inte för att det är mer okej för det, men det är lätt att få uppfattningen att konsumtionslån mest är sms-lån tagna på krogen eller en massa dynga man köper på kredit genom ett upplägg i butiken.

Det som stör mig med den här typen av reportage är att man alltid lägger hela ansvaret på långivarna. Låntagarna har utsatts för en illvillig ”skuldfälla” och mår fruktansvärt dåligt över sin situation. Det kan jag gott tro, men ärligt talat består väl ”fällan” bara av att företag kommer med dåliga erbjudanden? Det sker hela tiden, mycket av det som säljs är ren skit, men det betyder inte att man måste köpa det.

Gör man ändå det får man ta konsekvenserna genom att betala sina skulder. Reportern i inslaget pratar om kommunens budget- och skuldrådgivare. Många av dessa har flera månaders väntetid innan du ens får komma så långt. Ansökan om skuldsanering tar ytterligare ett par månader. Får man inte det, vilket allt färre får, har man tappat uppemot ett halvår.

Klokast är nog att inte sätta sig i den där ”skuldfällan” överhuvudtaget. Köp inget du inte har pengar till. Det tipset ger jag helt gratis och utan väntetid.

48 kommentarer:

 1. Typ Klarna köp nu betala senare.
  Dessa grabbar har fått härja fritt i snart 20 år.

  Inget insyn ifån Finansinspektionen.. förr änn nu.
  Klarna är en bank ,, nej säger Klarnanisterna..
  Snacka om kreditfälla..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bär mig emot att försvara Klarna, men det är väl inte under pistolhot folk väljer att betala senare?

   Radera
  2. Håller med Sparo, man kan tycka vad man vill om Klarna-skiten. Men om folk skulle tänka till INNAN de kryssar för Klarnas avbetalningsplan så skulle det inte finnas något Klarna.

   Radera
  3. Jo jag tycker det är lite pistolhot över Klarna. Försök hitta en enda svensk butik på internet idag som inte har Klarna som förvalt alternativ. Dvs idiotföretagen irriterar kunden genom att först tvinga dem att avmarkera och markera det vettiga alternativet.

   De butiker som inte agerar på detta korkade sätt har skaffat sig en billig och bra konkurrensfördel. Man vet att de vill kunden väl och ser service som något bra.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  4. Ja, man får vara fast besluten att komma undan. Det är lite som Windows:
   - Vill du uppdatera till Windows 11?
   - NEJ!
   - Klicka okej så påbörjas installationen.
   - NEEEEEJJJ!!!!
   - Okej, klicka här då så påminner vi dig senare.

   Radera
  5. Att fylla i Klarna som första alternativ är väl ungefär likvärdigt med att en butik lägger godis vid kassakön. Inte är det företaget som är idioten om kunden går på den lätta.

   Radera
  6. Nej, det går knappast att skylla på Klarna för att man inte kan betala.

   Radera
  7. Klarna är i mina ögon bara ett företag som hjälper ehandelsföretag att skicka ut fakturor. Att de dessutom erbjuder avbetalningslösningar för lättlurade är jag medveten om men inget jag använt mig av eller tänker använda mig av.
   Jag väljer som standard alltid faktura när jag beställer grejer, då hinner man få grejerna hem och se att allt stämmer, sen betalar man fakturan. No problemo.

   Radera
  8. Och för mig får du gärna göra det. Bara jag slipper, och då underlättar det inte precis att Klarna beter sig som ett datavirus när man måste tacka nej fler gånger för att inte råka hamna i deras klor.

   Radera
  9. Det är ju svårt att undvika att "använda" Klarna eftersom de är fakturahanterare åt typ 75% av alla ehandelsbutiker i Sverige. Men som sagt, jag ser dem inte heller som något annat än de som skickar fakturan. Jag menar, när Klarna gör nåt slags reklam för att man ska "shoppa hos dem" eller nåt begriper jag ingenting; de säljer ju inget själva...

   Radera
  10. Som någon skrev skickar de fakturan vare sig du fått eller är nöjd med varan. Sedan är det upp till dig att få leverantören och Klarna att reda upp vem som felat.

   Radera
 2. Jag undrar om det där klassiska billånet är på väg bort. Fler och fler i bekantskapskretsen verkar gå mot leasing istället. Vilket jag tycker är konstigt då de flesta av dem borde ha ekonomi att köpa en bil om de bara sparade till den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog sant, leasing tycks omåttligt populärt.

   Jag tror att problemet (ett av dem) är att folk inte ens tänker tanken att betala kontant. Det är lite som med telefoner - "vad kostar den där i månaden?"

   Radera
  2. Misstänker att konceptet med leasing kommer minska nu när räntan sticker iväg. Frågan är bara vad det kommer för ny lösning sen för att sälja bilar till folk som egentligen inte har råd. Kan också bli många snyft berättelser nu med dem som sitter i ett leasing kontrakt som ökar med räntan och som kanske löper på tex 3 år framåt... De där 5000 i månaden som blir 10 000 istället.

   Radera
  3. Det underlättar onekligen att köpa för pengar man har än för pengar man inte har.

   Radera
  4. har kolla lite på det med leasing och det verkar vara ett bra, eller det bästa sättet om man ska köpa framförallt elbil. man köper sig fri från stora kostnader om det skulle vara något fel. man har ju läst om såna som fått byta batteri för flera hundratusen som inte garantin täcker.
   problemet är att jag vill ju inte köpa en helt ny bil med tanke på hur den rasar i värde så vad ska man göra? förr eller senare tvingas man väl att välja elbil ändå.
   var tjänar leasingbolagen sina pengar? jag gjorde en jämförelse på att köpa en helt ny eller leasa en renault clio och ha den i tre år och priset för en tre år gammal clio skilde sig bara några tusenlappar mot vad jag hade betalt i leasingkostnad.

   Radera
  5. Jag tappade intresset vid ordet elbil ;-)

   Allt beror väl på vad man vill ha. Jag vill inte heller ha en helt ny bil, framförallt inte betala för det. Om man absolut måste det kommer saken i ett annat läge.

   Radera
 3. Håller med om att det är upp till individen om man vill betala senare eller nu.
  Däremot kan det störa mig lite att det i webshoppar alltid är det enklaste valet att välja faktura.

  Det krävs alltid färre klick, letande efter plastkort och bankinloggningar. Vilket definitivt styr folk till faktura-alternativet. Är övertygad om att det är en extremt medveten strategi. Tror klarna till och med gör reklam för att det är "smoooooth" eller nåt

  Sen kan man ju välja att pynta av hela fakturan direkt så är det ju ingen skillnad i vad det kostar i slutändan. Men det vore trevligt om kortbetalning eller annan direktbetalning var lika användarvänligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stör mig också, fruktansvärt mycket. Fast även om man kanske tvingas använda Klarna tror jag aldrig att man tvingas att inte betala hela beloppet direkt vid köp.

   Radera
 4. Jag är inget Klarna-fan men stör mig på att betalning senare, av hela beloppet förstås, kallas för kredit. Ger min elektriker mig också kredit då jag kan vänta ett par veckor med att betala hans faktura?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast att inte betala direkt är väl just definition av kredit?

   Radera
 5. En släkting jobbar på takfirma. I princip alla frågar vad takbytet kostar per månad. Vi målade om huset förra sommaren via firma. Fanns ingen tvekan att inte betala det i en betalning. Men det hade folk vi umgås med svårt att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tänk att vi skulle hamna i ett läge där folk prenumererar på sina tak :)

   Radera
 6. De där jä### Klarna höll på och få mig till incasso:( Tog faktura är ju jättesmidigt tyckte jag slipper lämna ut massa uppgifter om kort å grejer på nätet. Fick faktura på posten i början sen helt plötsligt kommer den på mail, i min skräpkorg. Jag som aldrig eller sällan kollar mail, fick krav brev i brevlådan som tur vad men den var ju betydligt dyrare nu. Betalar nu alltid med kort direkt. Ett OKQ8 visakort jag för över för vad jag ska handla för. Då blir de bara de beloppet jag blir av med ifall man blir blåst när man lämnat sina kortuppgifter.
  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag klarat mig utan Klarna, men ibland känns det som att man får klicka bort Klarna-alternativet 2-3 gånger för att slippa dem.

   Radera
 7. Förstår inte problemet med Klarna. Man beställer en vara, väljer betala senare. När varan är levererad och allt är bra betalar man den direkt i appen. Vad är problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att vi vill välja själva. Vill man betala kontant i förskott vill jag inte lämna mina kunduppgifter till Klarna, för jag ska inte bli kund hos dem.

   Radera
  2. Problemet är att om leveransen är försenad så kräver Klarna betalt ändå inom sin avtalade tid. Dvs när produkten vi beställde i maj inte kom i juni eller juli, utan i slutet på augusti så skulle Klarna ändå ha sina pengar i juni. Hade betalningen gått direkt till det levererade företaget så hade det inte varit några problem för dem att skjuta upp betalningsdatumet (eftersom vi inte fått det vi beställt). Men nu när det gick via Klarna så var det helt omöjligt att skjuta upp betalningen trots att vi inte fått varan.

   Radera
  3. Det är sånt jag menar. Handlar EN person av ETT företag utan mellanhänder, förmedlare och partners riskerar man inte att hamna i kläm mellan två parter. Sen kan det krångla ändå, men man slipper åtminstone bortförklaringar av typen "Det är inte vi som har gjort fel".

   Radera
 8. Då är det ju inte Klarna som är problemet utan webbutiken som har dåliga alternativ till dig som kund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag kritiserar inte Klarna för att de på ett framgångsrikt sätt lyckats nästla sig in överallt.

   Radera
 9. Detta med Klarna är kanske en generationsfråga. Jag är nog ung och obildad, men jag förstår inte riktigt varför ni är arga på Klarna? De erbjuder olika sätt att betala på nätet bara? Spela roll att deras alternativ är markerat först. Jag är inte arg på kortläsaren på coop bara för att den sitter närmast mitt ansikte. Jag kan betala min glass med mynt ändå. Eller är Klarna onda som tar era uppgifter? Det är svårt att skicka efter något alls utan att lämna någon sorts personuppgifter men man är ju inte tvingad till att skicka efter saker. Ibland har jag sett att banker gjort reklam för sina låga räntor på nätet och där det går att kommentera är det alltid någon medelålders gubbe eller tant som är arga på banken för att de inte nådde bankens villkor för den lägsta räntan. Eller finns det en riktig anledning till ilskan mot Klarna? Borde jag också vara arg på klarna? Jag närmar mig ju medelåldern med allt högre fart. Barnslig kommentar av mig men genuin fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder alltid Klarna, betalar efter att varan är levererad. Fakturan kommer på mailen. Har fungerat bökfritt utan problem minst en tjugo gånger om inte fler.

   Radera
  2. Prova att reklamera en vara emot Klarna. Det är som om man befann sig i helvetet. Och det är klart, de äger ju inte butiken som säljer så de skiter i princip i om kunderna blir avskräckta och aldrig mer handlar på butiken ifråga. Bara de följer sin giriga policy som mellanhand.

   Utöver det så är hela Klarnas affärside, om man nu kan kalla det för det, att agera bank utan att kalla sig bank. Kort sagt, rakt igenom oseriös verksamhet. Det syntes inte minst när de tog juridisk strid mot Finansinspektionen senast. Kort därefter gick kreditförlusterna rakt igenom taket så det fick avskeda hundratals personer.

   Radera
  3. Jag förklarar min ståndpunkt igen och igen, och gång på gång svarar folk att de inte förstår vad problemet är. Jag är rädd att jag inte kan förklara min syn mer utförligt. Jag har inget emot att andra använder Klarna, särskilt om ni är nöjda. Själv vill jag betala direkt vid köpet och då ser jag inte någon som helst poäng med att få in ytterligare en aktör i ekvationen än köpare och säljare.

   Radera
 10. Väljer alltid faktura. Får jag inte varorna som utlovat tex inom x dagar så, eller om leveransen strular så ligger jag inte ute med pengar. Jag får varan och kollar att det är rätt vara som levererats, att den är hel och funktionsduglig sedan betalar jag fakturan.
  Mycket smidigare också om det ska strulas med ev reklamation/returer så att jag ska få tillbaka mina pengar...om jag hade betalat direkt vid köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis tänker jag och gör. Tycker att Klarna är det smidigaste sättet att betala på.

   Radera
  2. När jag handlar av en pålitlig webbutik med bra betyg och recensioner (och jag handlar inte av några andra) är jag inte orolig för att ligga ute med pengar.

   "Om det ska strulas med ev reklamtion/returer" ser jag inte hur det skulle bli smidigare av att ha två motparter som kan skylla på varandra.

   Radera
  3. Alla borde spendera några minuter på att googla lite på Klarna och deras rykte. Blir du inte totalt mörkrädd som konsument av det, då vet jag inte vad som kan rädda dig.
   Man frågar sig varför så många företag väljer en sådan äkta skitpartner att befläcka sitt eget rykte via?

   Radera
 11. Håller med, ansvaret måste väl ändå ligga på individen, så länge ett företag inte medvetet bluffar eller ljuger, eller på något totalt osunt sätt lockar in folk. Sen undrar jag detta med konserverad gröt? Vad är det för dumt med det egentligen, mer än att det är väldigt enkelt att göra gröt själv av torrvaror och vatten...?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns en låt tror jag från femtiotalet, där refrängen är "Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt". Det är väl den som åsyftas. "Den börjar med Wedholm och tjocka Lasse Karl-Herman och jag. Vi har bildat firman UPA".Idag finns inte tjocka med i texten bara Lasse. Gubbarna var kända kockar på sin tid. Wedholms fisk bl a. Låten är skriven av Ulf Peter Olrog

   Radera
  2. Konserverad gröt är mycket riktigt en låt av Ulf Peder Olrog:
   https://www.youtube.com/watch?v=BsnTiiAZYfU

   Jag ser det som att allt går att sälja om bara kunderna är tillräckligt blåögda.

   Radera
 12. Den var bra Sparo, " jag tappade intresse vid ordet el bil ".
  Det drabbade mig förra sommaren efter att fått nog av Greta..
  Blev aktier i Chevron därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var och en blir salig på sin tro. Utom Greta som mest verkar bli arg av sin.

   Radera
 13. Klarna har även betala direkt som alternativ. Det brukar komma upp som första alternativ när jag använder Klarna, kanske är det en inställning jag gjort? Ibland använder jag även månadsfaktura som betalas i samband med lön. Man får flera påminnelser om att betala sin faktura så svårt att glömma. Tycker appen är ett smidigt sätt att hålla kolla på sin konsumtion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om jag ska handla av Bildelsbolaget AB eller Firma Elpryl och betalar kostnaden i samband med beställning, varför ska jag då behöva blanda in företaget Klarna överhuvudtaget? Det är ju som bäddat för att när skiten träffar fläkten säger bägge företagen i mun på varandra att jag får vända mig till det andra bolaget för att få mitt problem löst. Kort sagt, om A vill handla av B och betala direkt, vad ska vi med C till?

   När det gäller min konsumtion har jag den i huvudet, men blir jag osäker går jag till mina bankkonton och ser vart det försvunnit pengar. Om det står Bildelsbolaget AB, Firma Elpryl och Bikupegrossen ger det mig betydligt smidigare koll än om det står Klarna, Klarna och Klarna.

   Radera
 14. Fast även Bildelsbolaget AB måste väl använda sig av en betalningtjänst om du ska betala direkt till dem när du handlar online? :) Ett företag som hanterar transaktionen mellan dig om dem? Eller jag vet inte, kanske missförstått? :) Tror Klarna kanske främst är smidigt om man använder appen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur det funkar rent tekniskt vet jag inte, men en vanlig webbutik bör väl ta emot direktbetalning via kort eller banköverföring? Då behöver jag inte lämna personuppgifter, adress eller telefonnummer till Klarna, jag lämnar pengar istället. I det fallet agerar visserligen deras bank mellanhand, men är jag inte nöjd med affären kan de knappast hänvisa mig till Swedbank.

   Jag har inga synpunkter på att andra vill använda Klarna och/eller tycker att det är smidigt. Jag vill bara ha Klarna-fria alternativ för oss som inte gör det.

   Radera