lördag 4 juni 2022

Djurplågeri, bra business!

Kanske är det i egenskap av relativt nybliven djurägare (två katter och runt hundratusen bin) som jag reagerar när jag läser om hundar som bokstavligt talat törstar och svälter ihjäl. Eller också är det bara för att jag är människa, vilket uppenbarligen inte hundsmugglarna är.

Man brukar ju säga att riktigt ruttna brottslingar borde åka in på vatten och bröd, men trycker man in tio golden retrievers i bagageluckan på en bil i hopp om att de ska överleva en lång transport tycker jag att man kan få välja vatten eller bröd i en jordkällare under de närmaste decennierna.


Välkommen hem!

Men så blir det såklart inte. Fr o m i sommar ska man kunna få fyra års fängelse för grovt djurplågeri, tidigare var det två år. Det är lägre än maxstraffet för exempelvis grovt bedrägeri, grov stöld eller ett rån av normalgraden.

Tullen konstaterar att ”den organiserade brottsligheten” (till skillnad från den oorganiserade?) glidit över från narkotikasmuggling till djursmuggling där straffen är ett skämt.

Om man mot alla odds skulle åka fast. Jag har inte åkt till Sydeuropa på ett tag, men jag har det senaste året passerat åtminstone fyra gränsövergångar mellan Sverige och Norge vid ett flertal tillfällen och hittills inte sett personal på den svenska sidan en enda gång. Om det stämmer, som de säger i reportaget, att man kan köpa en hund för hundra euro i Polen, och sedan smuggla den till Sverige och sälja den för 30000 kr måste det vara bra business. 523 stoppade hundar på ett år. Hur många har tullen missat, 5230? Eller 52300? Med en vinst på 29000 kr/st.

Om inte tullen tänkt börja jobba tror jag mer på att rikta kraften mot köparna. Hur många av de som köper en illegal smuggelhund anar inte att det är vad det handlar om? ”Men säljaren verkade så trovärdig, så kanske har just den här hunden ändå haft det bra, och nu är hon ju ändå här, och så är det ju så lång väntetid på kenneln ...” Sätt köparen i fängelse också, så kanske marknaden minskar.


Mm, det kan han gott ha!

Jag kan inte börja sälja bin utan att först bli certifierad biodlare. Helt okej, tycker jag, men det handlar ju ändå om insekter! En hund kan man köpa på Blocket av någon med kontantkort som du inte ens vet namnet på. Världen är en mycket märklig plats.

31 kommentarer:

 1. Har funderat lite på det här med att man höjer maxstraffet. Det är ju nästan aldrig någon som döms till maxstraff i Sverige. Vore det då inte bättre att höja ministraffet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En tanke väl värd att fundera över. Överhuvudtaget känns det som att lagstiftarens idéer ofta inte slår igenom i rättsväsendet där istället praxis blir något helt annat.

   Radera
  2. Det vanligaste problemet är väl detta:

   Brottsbalk. 30 kap. Om val av påföljd
   4 § Vid val av påföljd skall rätten fästa särskilt avseende vid omständigheter som talar för en lindrigare påföljd än fängelse.

   Denna paragraf resulterar i att även påföljder under minimum döms.

   Radera
  3. "Denna paragraf resulterar i att även påföljder under minimum döms."

   Jahaha :)

   Radera
 2. Bedrövligt allting. Tyvärr hade nog inte en certifiering för hund blivit så mycket bättre då den med all sannolikhet hade blivit en mjäkig timkurs som allt och alla klarar. Det är ju allas rättighet att ha djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men det skulle åtminstone visa från samhällets sida att djurägande inte är något man tar lätt på.

   Radera
 3. Ett stort ansvar ligger hos köparna också som du skriver. Kanske kan man lagstifta så att en hundaffär måste gå igenom en kennel? Då får man papper på affären som man kan visa upp när bylingen knackar på dörren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan alldeles för lite om det, har aldrig haft hund själv eller haft någon hund på nära håll i släkten, men det vore önskvärt med någon slags kontroll så att inte köparen bara kan rycka på axlarna och säga att den köpt hunden av någon man inte ens vet namnet på.

   Radera
 4. Obligatoriskt husdjursregister med elektronisk märkning i kombination med en hög årlig skatt torde lösa problemet att diverse löst folk som inte använder hundar till drevjakt av någon anledning ändå känner sig behöva dessa djur i sitt hushåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att bara de som använder hunden till något praktiskt (drevjakt, tryffelsök, narkotikaspan...) ska få ha hund, eller åtminstone ha råd att ha den? You lost me at "hög årlig skatt" :)

   Radera
  2. Vill man ha bort smuggeldjur krävs ett system med registrering och skatt. Vill man ha bort olämpliga djurägare når man långt genom att göra ägandet dyrt. Det är rimligt med skatt på hund och katt för att kompensera samhället för de vårdskador djuren orsakar.

   Radera
  3. Var en dokumentär nu på SVT där vårdpersonal hävdade att det på en vanlig vårdcentral varje vecka kommer in flera kattbitna patienter.

   Radera
  4. Okej, tur att de hade tid med dessa patienter då. Om Sveriges samtliga hundägare som nu får dagliga hundpromenader hade kommit in med fetmarelaterade problem för att de suttit för mycket stilla hade det kanske varit fullt på vårdcentralerna av hjärtinfarkter och överbelastade knän ;-)

   Radera
 5. Jag har lång stubin och det ska mycket till för att jag ska bli rejält förbannad. Brott mot barn och husdjur är dock ett tydligt undantag.
  Har själv haft minst 2 katter i 35 år, idag 4. Även haft ett par hundar o fåglar tidigare i livet.

  Som nämndeman får man döma i allt från småbrott till mord. Brott och våld mot barn har dykt upp, då får iaf jag kämpa för att hålla mig objektiv. Något fall av djurplågeri har ännu ej landat på mitt bord, men jag räknar med att det blir lika jobbigt för mig då.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag. Svårt att hitta förmildrande omständigheter när djur plågats.

   Radera
 6. Det är för mej så plågsamt att läsa om dessa hundar som är i händerna på kriminellt empatilösa kräk, men detta pågår ju för att dumskallar till människor köper av dem och skapar en marknad för detta.
  Var på Kreta för några år sedan såg hur man behandlade sina hundar där, kommer speciellt ihåg en liten valp som var fastkedjad hos en typ som sålde motorcyklar blev rasande och skällde ut honom, då gjorde fanskapet ett tecken som betydde att han skulle skära halsen av mej, jag var förbannad hela den veckan av min semester - åker aldrig dit igen

  SvaraRadera
 7. Om man ska smuggla hund kan man väll sätta in luftkonditionering och vatten åtminstone

  SvaraRadera
  Svar
  1. De begriper väl inte utan ser hundar som fraktgods på samma sätt som betong eller knark.

   Radera
 8. Du måste förstå att dessa människor har dragit sin gräns olika från var du har dragit din gräns. Var det inte det du menade i frågan om mejeriprodukter och ägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, den där diskussionen tyckte jag var för tråkig redan förra gången för att ta en gång till.

   Radera
  2. Det var aldrig någon diskussion eftersom du var ointresserad av något annat än din egen åsikt. Men det är ändå lustigt hur hemskt du tycker det är när hundar lider, när du är likgiltig inför andra djurs lidande.

   Radera
  3. Haha! Nej, den blev ointressant eftersom du sorterade bort alla svar du inte ville höra och ställde samma fråga på nytt tills jag tröttnade och då ansåg du att du hade "vunnit". Gör gärna samma bedömning direkt nu så att vi kan gå vidare med våra liv.

   Radera
  4. Jag tror di blandar samman mig med någon annan, för det jag tänker på var när jag ställde frågor till dig för att få dig att inse din dubbelmoral. Och det slutade med att du skrev att du dragit din gräns där du gjort, och andra får dra sin hur de vill, vilket jag inte svarade på, så jag förstår inte hur du tänker att jag skulle tyckt att jag vunnit. Något sådant har jag aldrig uttryckt.

   Radera
  5. Varför har du ett öppet kommentarsdel, när du inte vill diskutera? Vill du bara ha ryggdunkningar, det är väl inget kul?

   Radera
  6. Naturligtvis hade det underlättat om du haft kurage nog till att registrera ett konto och signera dina alster, men det var bara en som debatterade den frågan med mig på ett så enfaldigt sätt, så nej, ingen sammanblandning. Men precis som du skriver får väl folk dra sina egna slutsatser för jag lät dina kommentarer ligga kvar.

   Jag diskuterar gärna och ofta (det kan du också se om du följer min blogg), men när den jag pratar med inte gillar svaret och därför låtsas som att jag sagt något annat, skapar halmgubbar och bara försöker provocera, så att han kan fortsätta att tjata om att han inte fått svar eller att motparten har dubbelmoral, då är det ingen diskussion. Det är ett sätt att stjäla min tid och/eller dränera mig på energi. Det ger inte mig något, det ger ingen annan något och ärligt talat tror jag inte att du får ut så mycket av det själv heller.

   Jag tänker fortsätta att äta vad jag vill oavsett om det provocerar dig. Själv kan jag tänka att om du blir så provocerad av att jag konsumerar ägg och mjölk producerade på en granngård där jag kan följa djuren och se hur de mår, då borde du bli otroligt provocerad av världens alla köttätare. Kanske ska du gå och förpesta deras kommentarsfält istället. Eller är du en liten hycklare :)?

   Radera
  7. Så på vilket sätt påstod jag att jag hade vunnit?

   Radera
  8. Haha! Jag har sedan länge förstått att du inte läser mina kommentarer. Det var först nu jag förstod att du inte läser dina egna heller.

   Som sagt, detta ger inte mig något. Jag har aldrig någonsin haft moraliska aspekter på andras kosthåll (så mycket för dubbelmoral-argumentet) och tänker inte finna mig i att något anonymt nättroll har det på mitt. Eller rättare sagt, det får du ha hur mycket du vill, men blanda inte ihop mig med någon som bryr sig.

   Radera
  9. Ok så du hittade alltså på det.

   Självklart ger det dig inget. Det enda du vill ha är tumme upp från andra som tycker som du. Medans du själv ska kunna slänga käftsmällar åt alla olika håll. Av någon outgrundlig anledning är din etik och moral kring kost odiskuterbar.

   Jag hittar ut själv.

   Radera
  10. "Jag hittar ut själv."

   Vad bra!

   Radera