fredag 3 juni 2022

Krisens vinnare

Ibland hör man människor säga saker som ”Ingen vill ha krig” eller ens kris. Det är för att man gör misstaget att tro att alla missgynnas av hårda tider, men när något blir dyrt finns det en säljare som tjänar på det och när något annat blir billigt finns det en köpare som tjänar på det. Kris gynnar dem som har pengar, inga skulder och hög grad av självförsörjning.

Den norska podden Pengerådet påminde mig nyligen om en Kalle Anka-episod som hette ”A Financial Fable” där Farbror Joakim förlorade en stor del av sina pengar i en cyklon som blåste taket av hans kassavalv. Pengarna flög ut över Ankeborg så att alla (ja, det var inte helt realistiskt) invånare blev miljonärer.

Farbror Joakim hade en farm där han då började odla som en galning. De nyrika Ankeborgarna slutade helt att jobba nu när de inte längre behövde försörja sig. Ingen sparade eller investerade så länge plånböckerna var sprängfulla. Till slut tog maten slut eftersom alla bönderna också blivit rika och lata. Alla utom en, Joakim von Anka. Han kunde sälja sina grödor hur dyrt som helst och snart hade han återigen fyllt upp valvet.

Tror ni Bill Gates läst det här numret av Kalle Anka? Nu när det inte pratas om annat än att världen står inför en stor kris, inte minst när det gäller mat, har Bill Gates gått och blivit USA:s största ägare av jordbruksmark.

Gates brukar tituleras filantrop, alltså ”person som är positivt inställd till människor i allmänhet och som utan eget vinstintresse verkar för förbättring av människors levnadsvillkor”. Var och en får bedöma om det passar in på honom. Själv fortsätter jag att se om mitt eget hus, vis av Ankeborgarnas misstag.

27 kommentarer:

 1. Ja, Carl Barks, som skrev "A financial fable" 1951 lyckades ofta väva in tänkvärda tankar om pengar och pengars värde i sina berättelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå märkligt att han lyckats träffa verkligheten 70 år senare så bra. Orwell, släng dig i väggen!

   Radera
 2. Gates är ju en globalist. Han skiter i vanliga hederliga arbetare. Jag har inte sett honom hjälpa sin nästa. De människor han har utnyttjat för att bli rik. Däremot är han villig att lura på dem fejk-vacciner (som mRNA) och tjäna massor med pengar utan att bry sig om andra människors hälsa och konsekvenserna av sitt handlande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där var det mycket på en gång, men jag känner inte heller att filantrop borde vara med topplistan över hans titlar. Det där med "utan eget vinstintresse" blev nästan lite humoristiskt.

   Radera
 3. Ja, fast Orwells 1984 är ju tyvärr nästan exakt som i dagens Ryssland vad gäller ett konstant krig i bakgrunden, propaganda"sanningar" och förbud att uttrycka egna åsikter om kriget.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig bott i Ryssland, vare sig i dagens eller tidigare, men när jag läste om 1984 förra året såg jag väldigt stora likheter med dagens Västeuropa.

   Radera
 4. Visst är det märkligt hur den globala eliten som Bill Gates lyckas tjäna enorma pengar på de händelser som inträffar. Under Pandemin visade det sig att bl.a. Bill Gates långt i förväg investerat stora summor i vaccintillverkning. Nu när priset på livsmedel rusat har han redan köpt jordbruksmark. Man kan nästan tro att han och polarna i World Economic Forum skulle ha planerat dessa händelser för att tjäna enorma pengar och öka sin makt. Ni andra kan ju tro på slumpen. Bill Gates besökte väl Epsteins pedofilö typ 30ggr också va? Mysig kille!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört (på Joe Rogan?) att Bill Gates är besatt av att få Nobels fredspris, och att han trodde att Epstein kunde hjälpa honom att nå det målet. Oklar sanningshalt i det påståendet, det skulle dock inte förvåna mig. En man som redan har allt, varför skulle han inte vilja få Nobelpris? Och vilket annat Nobelpris än just fredspriset skulle kunna vara tillgängligt för honom? Inget.

   Radera
  2. Man behöver inte vara alltför konspiratorisk för att konstatera att det går att hitta mönster i detta. Jag tror inte på slumpen.

   Han får väl skriva om sin kompis Epstein och se om det räcker för litteraturpriset.

   Radera
  3. Fast just vaccin pga risk för pandemi och köpa odlingslandskap pga kommande matbrist har man pratat om i ca 40 år. Nästa smäll är demografi, försvinner ca 400k arbetare varje år, alternativt Peak oil/gas (så investera i andra energiformer).

   Stora kända trender så behövs ingen konspiration för det.

   Radera
  4. Jag tror att vi alla i just denna tråd är överens om att detta inte är någon konspirationsteori. Att Bill Gates är god vän med en massa politiker och andra makthavare och att dessa tillsammans drar i diverse trådar är ren fakta kryddad med logik.

   Radera
  5. Läs vad Klaus Schwab i WEF skriver om deras framtidsvisioner om hur den politiska eliten skall styra allt och kontrollera allt (naturligtvis för vårt eget bästa). Frasen "you will own nothing and still be happy" är tydligen från hans våta drömmar. Det sjukaste är att WEF samlar finanselitens med resurser att muta varenda näven och WEF har politiska femtekolonnare i nästan varenda västerländska regeringen plus Ukraina. Dom vill oss inget gott. Demokrati innebär att styras av folket - inte av en global elit i Davos.

   Radera
  6. Och det de lagt ut på sin egen hemsida och i rena reklamfilmer är knappast konspirationer. För precis som du säger finns ju allt att läsa, de är inte ett dugg hemlighetsfulla med sina visioner.

   Radera
 5. Jag utgår väl, ego eller ej, från min egna plats i det hela. Det är möjligt att krisen (som setts på 10 års avstånd) skulle gynna mig. Något jag väl förutsett och agerat efter. Jag ser det ej. Med minimerad omsättning per månad slår inflation o ökade priser på nödvändigheter kännbart. Pengar på kontot ligger nu 70% upplåsta i bundna räntekonton, resten som jag räknar med för överlevnad sjunker i värde för var dag. Jag hoppas jag agerat rätt, historien talar emot det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart, vi står oss själva närmast.

   Ja, bundna räntekonton hade inte varit mitt förstaval i några tider, men jag har haft fel förr.

   Radera
  2. Vill bara förtydliga att dessa 70% tidigare satt på, och hade gjort så under lång tid, rent "sparkonto" som under lång tid haft 0% ränta. Samt att jag pga stor osäkerhet inför inkomster de närmsta åren ej vågat haft dem på börsen. Då känns iaf upplåsning 2 år med garanterad ränta på nästan 2% som ett fall framåt. Men när facit dyker upp har jag enligt historiken nästan garanterat agerat fel. =)
   /Jonas B

   Radera
  3. Ja, ska man inte ha dem till något väldigt snart tror jag det är bättre att välja annat. T o m att ha dem i cash tycker jag skulle kännas bättre, men det beror ju på en radda individuella omständigheter.

   Radera
 6. Sparo och Joakim von Anka i samma inlägg är som Stålmannen och Batman i samma film!

  Tänkvärt inlägg och ett av dina vassaste på länge. Tummen upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kanske låter stöddigt om jag säger att jag håller med, men det kan man ju också vända till att jag tycker att andra inlägg den här veckan har varit sämre. För det tycker jag.

   Radera
  2. Ingen skugga på de andra inläggen för den delen. Men detta var vasst så du kan gott vara nöjd med det. Ha en trevlig helg Micke!

   Radera
  3. Jag tog det inte som kritik, en del är bättre och en del är sämre. Tack detsamma!

   Radera
 7. Konstigt att ett gäng nördar ifrån Seattle och San Francisco
  ska styra världen.
  Utan dator och internet.. dessa grabbar hade suttit kvar i föräldrarnas garage och rökt braja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så är det väl egentligen med alla, man har sina konkurrensfördelar. Vad hade t ex Zlatan gjort utan bollsinne och Annie Lööf utan lögner?

   Radera
 8. Vad skulle WEF (och company) tycka om direktdemokrati? Dvs det är folkets röst som gäller... Jag har gått med "Knapptryckerna" - check it out, deras hemsida finns på nätet./Andrea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom deras mål snarare är att gå åt andra hållet - världsregering och så lite folkstyre som möjligt, är de nog mot.

   Knäpptyckarna ;-)? Jag har en mindre kul anekdot på temat. En gång för många år sedan, när jag var artist och Ulf Bejerstrand (vet inte om han är partiledare, men åtminstone grundare väl?) var artistbokare hade vi ett infekterat mejlbråk. Efter det fick jag inte ett jobb av hans Fantastiska Nöjen.

   Radera
 9. Vissa har lättare att agera när det blir kris. Om jag nu ser att priset på gödsel går upp, kan jag köpa lite gösel och göra arbitrage. Men min förmåga att starta en gödselfabrik är ytterst begränsad. Så en lärdom bör ju även vara att positionera sig så att man kan utnyttja händelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, själv har jag aldrig haft så stort lager av mat hemma som nu.

   Men det gäller väl också att se sina begränsningar. Jag vore ingen bra gödselfabrikör, så även om det vore en ekonomisk möjlighet bör jag förstå att just den inte är för mig.

   Radera