torsdag 9 juni 2022

Toa är överkurs

När jag kritiserat politikers löner och förmåner i bloggen har jag ofta fått mothugg. De flesta tycker såklart som jag för det svenska politikerföraktet tycks grundmurat, men någon försvarare smyger sig alltid in och menar att politiker jobbar mycket och därför förtjänar hög lön utan prestationskrav eller närvaroplikt, samt fria resor, gräddfil förbi vårdköerna, vidlyftig representation osv.

Men jag vill gärna höra någon försöka försvara riksdagsmannen och skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (s), som avslöjats med att vara skriven i en ”bostad” utan avlopp, helt uppenbart bara för att få hyran i ”övernattningsbostaden” betald och ett saftigt traktamente på det.


Det här är Jörgen. Var inte som han.

För nej, Jörgen, vi tror inte att du (som dessutom är ordförande för Vänersborgsbostäder) bor 20-30 procent av tiden i en stuga där du varken diskar eller genererar några sopor, att du lånar toan i grannens lada som du inte kan beskriva närmare än att ”det finns en toalett där inne” och där ingen någonsin sett dig. Det trodde uppenbarligen inte Jörgen heller att vi skulle göra eftersom han valde att byta folkbokföringsadress direkt efter intervjun.

För mig är hans skuld tämligen övertygande och nu har han avgått. Återstår att se om det får några andra efterverkningar. Blir han åtalad? Kommer han tvingas att betala tillbaka de 700000 kr han fått i ersättning för att ha bott i ett hus där han uppenbart inte har bott?


Jodå, men man går in från andra sidan!

Jag är rätt säker på att det blir nej på samtliga dessa frågor. Hade den skyldige varit du eller jag hade vi jagats till världens ände, men istället för att betala tillbaka pengarna kommer Jörgen Hellman få ännu mer bidrag för att han blivit av med sitt riksdagsuppdrag. Inte ens oppositionen kommer att kräva något eller göra sig lustiga över det inträffade ifrån talarstolen. Helt enkelt eftersom liknande historier går att hitta om deras företrädare, om de inte redan finns. Föraktet odlas och frodas – av politiker, för politiker.

34 kommentarer:

 1. Alla tänker korruption. Men jag har nog inte sett det ordet användas en enda gång i medierapporteringen. Inte heller jag har sett någon journalist nämna möjligheten till återbetalning, eller åtal.

  Det säger nog också en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Praxis är att man slipper ta ansvar för sitt beteende och betala tillbaka det man snott. Våra politiker älskar praxis.

   Radera
  2. Jag har inte heller några stora förväntningar på detta. Ingen fråga förenar politiker så mycket som när det gäller att försvara de egna förmånerna. När Örebropartiet gång efter gång gick med på Vänsterpartiets krav angående att ta bort kommunpolitikernas fallskärmar visade det sig att V:s höga svansföring var mer teoretisk. Det lät bra, men i verkligheten ville de inte:
   https://www.youtube.com/watch?v=mhlSt1pm1xQ

   Radera
  3. Jag skulle inte kalla det korruption, utan fusk eller bedrägeri. Korruption är i min värld när någon gynnar någon annan i utbyte mot något. Här handlar det ju om att en individ i princip ljugit för att tillskansa sig en förmån och då borde det kallas bedrägeri.

   Radera
  4. Fast de gynnar ju varann genom att skapa ett system för den egna gruppen. Vilken icke-politiker får t ex ersättning för dubbelt boende om man har sin huvudadress i Märsta och jobbar i Stockholm fem mil bort? Ingen!

   Men ja, sedan finns det alltid de som vill gå längre och fuskar för att få ännu mer sylt från syltburken.

   Radera
  5. Han slipper betala tillbaka för man måste kunna bevisa att han inte har använt toa i grannens lada...

   Radera
  6. Och då undrar jag ifall bevisbördan sett likadan ut om han inte vore politiker. Människor med mer på fötterna än Jörgen har jagats besinningslöst av myndigheterna. Politiker brukar komma undan med att de inte hade koll på reglerna trots att de sitter i landets lagstiftande församling.

   Radera
  7. Det borde fan räcka med att "bevisa" hur osannolikt det är att han ens satt sin fot i den där förfallna stugan. Nu har jag inte sett UG's reportage men läste att dom i princip fick klättra över omkullfallna träd för att komma fram till dörren när de var där och kollade in stället...

   Radera
  8. Jag har inte heller sett mer än det där klippet (tror inte ens att jag kan det), men det räcker långt. En riksdagsman som varit välbetald politiker i hela sitt liv, dessutom med välbetalda sidouppdrag, skulle alltså bo i ett hus med trasiga fönster, där avloppet inte får/kan användas och utan toalett. Själv säger han sig ha använt grannens toa i ladan, men han kan inte beskriva hur det ser ut där och en kille som jobbar som mjölkare (och gissningsvis tillbringar en hel del tid kring bondgården) har aldrig sett politikern där. Det är inte mycket som känns rimligt här.

   Radera
 2. Nu måste jag ställa upp och försvara våra politiker ;-)
  Tänk vad våra politiker måste utstå: (s) bostad med enbart utedass.
  (m) kvinnan får inte bo hos sin pojkvän och dotter i Stockholm, utan måste ha sin bostad hos sin bror och hans fru.
  (Valfri partibeteckning) måste bo hos sina föräldrar i pojk/flickrummet eller i deras sommarstuga.
  Hoppas dessa politier har tillgång till toa och dusch i sina övernattningslägenheter i Stockholm, annars blir det att göra en gala eller/och insamling, för så kan vi inte ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om hur mycket de har att göra! Dels riksdagsarbetet, som ju tar all vaken tid. Vid sidan av detta har många ledamöter egna företag där de också jobbar heltid och så ett gäng styrelseuppdrag på det.

   Radera
 3. Ordstävet 'Skiter björnen i skogen' har väl sällan passat så bra som nu ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste även gälla Jörgen eftersom de som jobbar vid den där ladan han påstår sig gå till nu aldrig har sett honom där. Fast det är klart, han diskar ju inte heller hemma så antagligen äter han rätt lite.

   Radera
 4. Många som argumenterar för att höga löner kommer ge mer kompetenta politiker. Själv tror jag precis tvärtom, höga löner och förmåner drar till sig folk som vill sko sig själva, snarare än att göra vad som är bra för landet.
  Nu är det mer välbetalt än nånsin samtidigt som kvaliteten är sämre än någonsin. Är det någon som tror att klåpare som Morgan Johansson, Annika Strandhäll eller Anders Ygeman hade betrotts med ministerposter på 1960-talet eller tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också tvärtom. Nyss nämnda Allard sa det i en debatt, att "vad tycker ni att vi har för kvalitet på politikerna nu då?". Och det har han ju rätt i, att nu har vi provat höga löner, kanske dags att prova motsatsen.

   Radera
  2. Nej för fan, det här är ett tydligt tecken på att lönerna måste höjas än mer. Höjs de bara tillräckligt så kommer de kompetenta politikerna växa som svampar i skogen.

   Radera
  3. Det går absolut att argumentera för det (även om jag anar att du är en smula ironisk), men då har jag en motfråga. Jag hörde en intervju med en polis som var less på att alla problem inom poliskåren bemöttes med "ökade resurser"-argumentet, så har han började fråga "Hur mycket?".

   Det var givetvis ingen som hade svar på, men jag tycker att det är en berättigad fråga. Om höjda löner är svaret måste man rimligtvis ha ett hum om hur stor höjning som krävs.

   Palmes statsministerlön var omräknat till dagens penningvärde ungefär en tredjedel av Magdalena Anderssons. Går vi längre tillbaka är skillnaden antagligen ännu större. Från Per Albin Hansson har statsministrarna hetat Tage Erlander, Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Magdalena Andersson. Hur mycket bättre har det blivit? Var är den magiska gränsen då pengar är lösningen?

   Radera
 5. "Det trodde uppenbarligen inte Jörgen heller att vi skulle göra eftersom han valde att byta folkbokföringsadress direkt efter intervjun."

  Borde han inte åtalas? Det är ju olagligt att vara folkbokförd på på en annan adress än man tillbringar sin huvudsakliga dygnsvila. https://www.hemhyra.se/nyheter/sa-funkar-det-en-vecka-pa-fel-adress-kan-vara-ett-brott/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han borde åtalas, men det här med folkbokföringsadress är knepigt. Det ska vara den adress där man tillbringar merparten av sina nätter, men flänger man runt mycket kan det bli som i Jörgens fall (i alla fall som han påstår), att 20-30 procent är den högsta siffran.

   Radera
  2. Då uppstår även frågan om varför han alls behöver en övernattningslägenhet, skulle ju möjligen vara så att han skulle kunna ha stående bokning på lokalt hôtell istället. Eller varför inte låna en kompis husvagn?

   Radera
  3. Ja, nöjer han sig med fallfärdigt torp utan avlopp känns det som lite pärlor för svin att han ska ha en fin lägenhet i centrala Stockholm. Han kunde väl på en T-banetoa istället.

   Radera
 6. Det tänkte jag inte på. Jag tyckte 20-30 % lät lite men du har rätt i att det skulle kunna vara den högsta siffran. Det kanske framgår av hans Dinersfakturor eller liknande vart han har hållit hus.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gP0ORL/275-000-kr-utan-kvitto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yvonne Ruwaida hade jag förträngt.

   "Du har ett nytt system, säger du. Hur ser det ut?"
   "Jag har skaffat mig en bok som jag har med mig hela tiden, där jag lägger in allt. Och så har jag med mig tejp."

   Detta är inte bara vuxna människor, vilka som helst, vilket vore sjukt nog. Det här är den yttersta makten i Sverige.

   Radera
  2. För 20 år sedan ungefär reste jag väldigt mycket och hade därför ett kreditkort utfärdat på bolaget. Det var fritt fram för mig att betala taxi, hotell, sprit, "toblerone", eller precis vad som helst. Men jag behövde redovisa kvitton och motivera alla transaktioner. Saknades kvitto eller koppling till tjänsten blev det automatiskt avdrag från lönen.

   Otroligt märkligt att det inte går att ställa samma krav på politiker.

   Radera
  3. Ja, det känns väldigt självklart. Sedan kanske det inte är poäng i att jaga varje litet struntkvitto om man skulle ha missat något, men här snackar vi om en kvinna som satt massor av år i riksdagen utan att ens förstå att hon måste redovisa sina utgifter av andras pengar - obegripligt!

   Radera
  4. Om lönekontoret gjort löneavdrag på oredovisade utgifter hade garanterat även "struntkvitton" redovisats innan nästa lön.

   Radera
  5. Det brukar vara en god morot :)

   Radera
 7. Finns nog många fler i kammaren som ligger på lagens gräns..
  Hur många arbetstimar ligger dessa på 20 t i veckan ?
  12 veckor semester ?
  Var på Torslanda Volvo början 90talet.
  Så fort en arbetarna började med fakligt arbete, så du aldrig den längre.

  Någon tog sig hela vägen till EU Parlamentet, det blev en livsstil att vara aktiv Sosse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lite som Löfven på svetsarjobbet.

   12 veckor tror jag inte räcker. Riksdagen har väl stängt från nu till halvvägs in i september, och så juluppehåll på det. I övrigt tredagarsvecka, tisdag-torsdag. Det finns säkert riksdagsmän som tar uppdraget på allvar och jobbar mycket, men bevisligen finns det folk som både driver företag och bedriver heltidsstudier vid sidan av.

   Radera
 8. Det enda som kan sägas till hans försvar är att han ivartfall hade vett att avgå. Kanske den enda sossen någonsin som haft det vettet, dvs en som skäms?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det var frivilligt. Tre månader innan valet vill inte Maggan ha det här snacket och han hade kanske inte samma utpressningsmaterial som Morgan Johansson tycks besitta.

   Radera
 9. Bra att han avgick.

  Men självklart ska han oavsett betala tillbaka det han på falska grunder fått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev faktiskt förvånad. Min första tanke när jag läste om det var att han möjligen kommer att plockas bort från skatteutskottet, men fortsätta som riksdagsman. Kul att jag fick fel.

   Radera