söndag 26 juni 2022

Läs inte om mig!

Man ska väl pusha för sina mediala framträdanden, men jag jobbar inte så. Istället vill jag uppmana alla läsare att inte betala pengar för att läsa den här artikeln:

Där står garanterat ingenting som ni inte redan visste om mig, eller i alla fall kan få fram kostnadsfritt. Det tror jag för övrigt gäller alla dessa ”plus”- och ”premium”-artiklar. Gör en webbsökning och ni kommer finna, vare sig det handlar om mina spartips eller på vilket sätt Baren-Miranda och Farmen-Ludde gjort slut.

Skulle ni ha dåligt samvete för att ni inte bidrar till Expressens journalistiska gärning – ha inte det, för det gör ni. Expressen är tillsammans med Aftonbladet den svenska tidning som får mest redaktionsstöd, 3,5 miljoner om året. Hela Bonnierkoncernen drar totalt in 385 miljoner om året i skattepengar för sin publicistiska gärning. Vid sidan av reklam för casinon och förtäckt bordellverksamhet som de samtidigt fördömer på redaktionell plats i tidningen.Så mitt stående spartips, helt gratis, är att ni alltid skippar dessa låsta artiklar, hur lite de än kostar att läsa. Det är säkert något finstilt som gör att ni blir lurade i slutändan om ni lämnar ifrån er kontaktuppgifter.

Trots att jag riskerar att stöta mig med mäktiga mediehus får jag säga som Lars Demian, att ”nu skriver jag ju inte i Expressen, så jag måste ju säga som det är, och är det någon som blir kränkt eller ledsen så vill jag genast be om ursäkt för det här”.

74 kommentarer:

 1. Det värsta är ju om man tar ett erbjudande från tex Bonniers koncern, gokänner man att sina kontakt uppgifter får användas av hela koncernen. Det ringer om erbjudande från alla deras tidningar i evigheter. Har själv fått ringa till koncernen för och få mina uppgifter raderade. Väldigt krångligt kan jag lova. Köper med nöje en tidning kontant om jag tycker en artikel är intressant, kan sen använda den till att slå in grejor jag sålt på Tradera samt tända i spisen med :) När det gäller din artikel i Expressen blir de därimot inget köp ,tror liksom inte det kommer fram något nytt jag inte redan vet om Sparo. Eftersom jag följ dig på bloggen många år nu :)
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, är det så illa?! Ja, det skulle jag undvika.

   Helt riktigt. Det framkommer troligen inget nytt överhuvudtaget.

   Radera
  2. Helt riktig ang påringningar. De är störande. Jag använder Truecaller för att undvika dom. Finns även andra liknande appar för det.

   Radera
  3. Mitt svenska nummer sitter i en femton år gammal Nokia-telefon som är lyckligt app-fri.

   Radera
 2. Härlig uppriktig och ärlig kommentar av dig. Ska undivka Expressen, Aftobladet är redan bannad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det grundläggande skälet till att jag sällan länkar till artiklar i dessa tidskrifter är att jag inte läser dem. Men också att risken är överhängande att artikeln hinner låsas från att jag läser den till att jag bloggar om den.

   Radera
 3. Har någon på Expressen, tex angiven textförfattare Linea Kalnins, varit i kontakt med dig överhuvudtaget inför denna premium publicering Sparo?

  Under fotot står ju privat så jag antar att de bara laddat ner det på internet, men Expressen äger ju inte bildrättighetterna. Om det är din bild borde du kunna få betalt för bilden, så några hundralappar kan ligga och vänta på utbetalning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, hon intervjuade mig på telefon och jag har skickat bilderna och därmed gett dem tillstånd till publicering.

   Radera
 4. Jag blir något förvånad över att de intervjuar någon som faktiskt tänker själv. Det är ju inte riktigt Expressens stil.

  Hoppas det leder till ökad bloggtrafik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att artikeln är låst för alla som inte är premiumkunder har jag svårt att tro det, men någon hittar väl hit.

   Radera
  2. Jag hittade hit tack vare den låsta Expressen artikeln.

   Jag har inte hört talas om Sparo förut, så jag googlade fram bloggen och ser fram emot att läsa ev spartips här.

   Jag tycker Expressen känns extra motsägelsefulla i det här fallet om man ska betala pengar på att låsa upp en artikel som handlar om att spara....

   Radera
  3. Se där, då var det någon poäng med artikeln (hoppas jag). Välkommen!

   Antar att de tänker att man ska se prenumerationen som en investering. Och det är det inte.

   Radera
 5. Svar
  1. Nej, SÅ intressant är jag inte :)

   Radera
 6. Inlägg jag skull vilja läsa. Dina värsta misstag i livet, dina åsikter om eu, kungahuset, systembolaget, allt om norge varför är det bättre än Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha ekonomikoppling om jag skriva dem här, så om misstagen inte är ekonomiska kvalar de inte in.

   Kungahuset: https://sparosverige.blogspot.com/2016/12/sveriges-storsta-bidragstagare.html

   Systembolaget:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/12/systembolaget-kan-lara-oss-planera.html

   EU och Norge har jag skrivit flera inlägg om (sök i listen ovan), men kort är jag mot EU och för Norge :)

   Radera
  2. Hatar kungahuset permanent finns inget hopp förräns de är avskaffade totalt vansinne

   Radera
  3. Hat är ett för starkt ord för min känsla, men oavsett hur schysst kille KG än är (och det är han kanske) ser jag inte hur en statschef som ärver sin titel är förenlig med demokrati.

   Radera
  4. En monark som styr landet livet ut har tusen gånger starkare incitament att värna om nationen än en demokratiskt vald ledare vars tidshorisont sträcker sig en eller flera mandatperioder.

   Skulle vi ha en ledare skulle det dessutom vara lättare att hålla honom ansvarig än ett amorft skrå med ansiktslösa politiker.

   Jag hade mycket gärna avskaffat riksdagens alla partier och gett makten tillbaka till kronan.

   Radera
  5. Det är en annan aspekt på det, men det känns som ett argument att något är okej eftersom andra alternativ också har brister. Att ge en icke-folkvald ledare oinskränkt makt tror jag skulle vara extremt olyckligt även om jag också ser problem med ljugande politiker, obefintlig granskning av dem och väljare som varken sätter sig in i samhällsfrågor eller bryr sig i någon större utsträckning. Den här valrörelsen har det pratats mycket om att öka valdeltagandet. Jag tror att det skulle vara bättre om fler som inte tänker ta reda på vad de röstar på låter bli att göra det.

   Radera
 7. Kan personen som artikeln handlar om ha åsikter om betalväggens vara eller icke vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med: https://sparosverige.blogspot.com/2021/09/vem-koper-detta.html

   Radera
  2. "kort är jag emot EU och för Norge" Underbart citat Micke! :D

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Det är så jag känner. Inte jätteglad att ha gått med i Nato istället, men det verkar jag ju inte ha kommit undan ens om jag stannat kvar i Sverige. Så fort Erdogan får tillräckligt bra betalt för att öppna dörren.

   Radera
 8. Kan du inte skriva en kort resumé om ditt liv? Som en timeline över Sparo. Föddes på *** sjukhus, växte upp i ***, gick i grundskolan på ***, sommarjobbade på ***, gick ***linje på gymnasiet, gick ut med *** i medelbetyg, började jobba på *** osv. Det hade varit intressant, tycker jag. Du kan ju ha sidan Sparologi under sidan Presentation så är det inte ogjort arbete även om blogginlägget inte skulle bli uppskattat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det blir nog i personligaste laget för mig. Jag gick ekonomisk linje och hade 4,0 i snittbetyg med femmor i allt jag tyckte var viktigt, företagsekonomi, matte osv. Grundskola och sånt tror jag att jag ska bespara er.

   Radera
 9. Bloggaren är på väg att bli en riktig influencer. En bra avslutning på helgen tillönskas:-)
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är jätteglad för alla som hittar hit och djupt tacksam för att någon bryr sig, men några hundra Expressenprenumeranter tror jag varken gör till eller från.

   Radera
 10. Kul för dig! 👍 Även om jag precis som bloggaren vågrar vägra betalsidor (nu insåg jag att jag just ljög, det betalas för den lokala tidningens "plus"sidor, men det är enbart pga lokalpolitiken och bekostas av vår politiska förening.)
  Sedan säger jag som en tidigare kommentator, har man redan läst rubbet från start så lär det inte finnas något nytt. =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, knappast något nytt, och så tror jag att kvällstidningen måste "dumma ner" det till en helt annan kunskapsnivå än den läsarna av en ekonomiblogg besitter.

   Radera
 11. Vilket parti röstar du på? Höger eller vänster? V eller sd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstar inte alls. De flesta politiker skrämmer mig, oavsett partifärg. För övrigt ser jag inga större skillnader även om de såklart finns. Ge mig en slogan får varje parti och jag skulle inte kunna avgöra vem som sagt vad, mer än att alla vill ge alla allt vid den här tiden, ett par månader innan valet.

   Radera
  2. "Ge mig en slogan får varje parti och jag skulle inte kunna avgöra vem som sagt vad"

   Det tror jag inte på. Nog vet du vilka partier som gömmer sig bakom A-H?

   1. Parti A vill kraftigt begränsa ISK, införa ett tak på ISK samt införa en miljonärsskatt.
   2. Parti B vill bryta med den skadliga fossila bilnormen.
   3. Parti C vill låsa in svenska fångar utomlands.
   4. Parti D vill hjälpa kvinnor så att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter hindrar fullföljandet av graviditet.
   5. Parti E vill att bankväsendet ska förstatligas.
   6. Parti F vill sänka skattetrycket generellt.
   7. Parti G vill att skolan ska lära ut kunskap.
   8. Parti H vill att alla ska ha en vardag utan gifter.

   Radera
  3. Om C, D, E, F och G hade funnits skulle de väl ha fixat det där när de satt vid makten, för det har ju alla utom SD gjort, och jag tror inte att det är de som står bakom någon av bokstäverna.

   Vidare vill ingen av bokstäverna avskaffa monarkin eller sänka politikerlönerna, i stort sett ingen vill ta Sverige ur EU eller hindra Nato-medlemskap och de senaste åren har visat att inget av partierna vill ge individen rätt till sin egen kropp och bestämma vilka mediciner som ska in där.

   Radera
  4. Här är facit.

   Socialdemokraterna vill kraftigt begränsa ISK, införa ett tak på ISK samt införa en miljonärsskatt.
   Miljöpartiet bryta med den skadliga fossila bilnormen.
   Sverigedemokraterna vill låsa in svenska fångar utomlands.
   Kristdemokraterna vill hjälpa kvinnor så att inte praktiska, ekonomiska eller sociala svårigheter hindrar fullföljandet av graviditet.
   Vänsterpartiet vill att bankväsendet ska förstatligas.
   Moderaterna vill sänka skattetrycket generellt.
   Liberalerna vill att skolan ska lära ut kunskap.
   Centerpartiet vill ha en vardag utan gifter.

   C-F har inte blivit verklighet eftersom Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna respektive Vänsterpartiet har haft begränsat inflytande över politiken. Moderaterna sänkte faktiskt skattetrycket i Sverige under regeringarna Reinfeldt. Skolan har väl alla regeringar misslyckats med de senaste 40-50 åren.

   Radera
  5. "Vidare vill ingen av bokstäverna avskaffa monarkin eller sänka politikerlönerna, i stort sett ingen vill ta Sverige ur EU eller hindra Nato-medlemskap och de senaste åren har visat att inget av partierna vill ge individen rätt till sin egen kropp och bestämma vilka mediciner som ska in där."

   Det är väl i stort sett bara Kommunistiska Partiet och Alternativ för Sverige som vill att Sverige ska lämna EU och inte gå med i NATO. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna får väl anses ändrat åsikt gällande EU från att vilka lämna till att vilja "förändra EU inifrån". Alternativ för Sverige kampanjade emot vaccinpass men jag känner inte till hur de ställer sig till att du ska få bestämma över din kropp i övrigt.

   Radera
  6. Jag skulle vilja lägga till några punkter på de partier du tillskriver bra saker:

   SD och M - vill i olika utsträckning tvångsvaccinera människor. M vill dessutom ansluta Sverige till Eurosamarbetet.
   KD - visar gång på gång att de vill lägga ännu mer pengar på invandring.
   L - förbjöd hemskolning och är därefter diskvalificerade att ha någonting med skolan att göra. Vidare vill de föra så mycket makt det går bort från svenska folket och över till globalistiska organisationer.
   C och MP - vill avveckla landsbygden och hatar småföretagare.

   Jag skulle ändå säga att V vill ha ut Sverige ur EU. Möjligt att SD också ville det innan de gick över till att skriva under på exakt vad som helst så länge Ulf Kristersson hälsar på dem i riksdagskorridoren.

   Radera
  7. Hur som helst bor jag inte i Sverige och då tycker jag inte att jag ska rösta där även om jag skulle få.

   Radera
  8. Fast om du låter bli att rösta så sänder du en tvetydig signal. Är du emot valsystemet eller tycker du bara inte att det finns ett lämpligt valalternativ? Om du saknar ett lämpligt alternativ men stödjer valsystemet så borde du rösta blankt.

   Radera
  9. "Jag skulle ändå säga att V vill ha ut Sverige ur EU."

   V:s lojalitet ligger hos socialismen medan SD:s lojalitet ligger hos nationalismen/socialkonservatismen. Varken V eller SD är troget Sveriges nationella oberoende. Den dagen socialistiska partier når lika stora framgångar i EU-parlamentet som nationalistiska/konservativa partier har gjort de senaste valen så kommer V spola ner sitt EU-motstånd i toaletten likt SD har gjort.

   Radera
  10. Jag kan inte hindra någon från att tolka in vad de vill, men jag vill inte rösta i ett val jag anser att jag inte har med att göra.

   Det viktiga är hur de röstar. Om V gör något bra struntar jag i om det är av fel skäl och vice versa.

   Radera
  11. "Om V gör något bra struntar jag i om det är av fel skäl och vice versa."

   Min poäng är att V bara är emot EU så länge de inte har tillräckligt mandat att göra skillnad. Så fort V och likasinnade partier i EU får tillräckligt många mandat så kommer de att svänga i EU-frågan. Precis som SD har gjort. Du kan inte och kommer aldrig att kunna lita på att de vill att Sverige ska lämna EU. Det beror på att de är mer trogna sina ideologier (och maktpositioner) än de är trogna Sveriges nationella oberoende.

   Radera
  12. Kanske. Jag hoppas och tror att V har större integritet än SD. Men nej, jag kommer inte att lita på några politiker.

   Radera
 12. Men vad händer? Varför prostituerar du dig i fake news media? Har det slagit slint, eller vad hände?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är att förringa den uppoffring prostituerade utsätter sig för. Jag snackade med en journalist i en halvtimme i utbyte mot lite reklam för bloggen. Hade jag vetat då att artikeln skulle låsas för icke-prenumeranter hade jag nog avstått, men det är inget jag ligger sömnlös över.

   Radera
 13. Norge låter kallt och dyrt? Hade varit mera avundsjuk om du var i nåt varmt land typ thailand. Har du en aktieportfölj kan man få se den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ungefär lika kallt som Sverige och antagligen lite dyrare. Åtminstone för mig som inte har en norsk månadslön att väga upp med. Jag är inget stort fan av kyla, men Thailand hade varit alldeles för varmt för mig.

   Just nu har jag nästan ingen portfölj eftersom jag befinner mig i en ekonomisk flytt. Skrev om det för några dagar sedan:
   https://sparosverige.blogspot.com/2022/06/jag-saljer-allt.html

   Men jag har aldrig redovisat alla mina innehav eftersom jag är rädd att folk då skulle se mig som auktoritet på investeringsområdet och det är jag inte. Jag har för övrigt allt mer gått över till fonder och råvaror än enskilda aktier, så den läsningen skulle bli tråkigare och tråkigare.

   Radera
 14. Kul att du fått sånt genomslag att de ville ha med dig. Jag är inte förvånad att du hamnade bakom betalvägg. Tror inte det är många som följer bloggen som kan läsa artikeln. Förhoppningsvis är det någon betalande prenumerant som blir kränkt av din livsstil och låga omkostnader! Tror inte du kommer få många nya följare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur mycket av den här typen av artiklar som hamnar bakom betalvägg. Egentligen är jag väl inte heller så förvånad.

   Utan att veta gissar jag att det är rätt få som har möjlighet att läsa artikeln och såklart ännu färre som kommer att göra det. Så du har nog rätt. Jag har kanske fått tio nya följare på Twitter. Vet inte vad det motsvarar i antal bloggläsare, kanske hundra nya. Men jag är tacksam för varje ny läsare alldeles oavsett.

   Radera
 15. Vem kommer få ärva ditt kungarike om du inte har barn då? Allmänna arvsfonden är ju värsta galningar överbetala dårar som sitter på gottegris kontor. I alla andra länder betalas landets stadsskuld av med arv som ingen kan få men Sverige ska såklart vara annorlunda som vanligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får ni se när jag har dött :)

   Men jag delar åsikten om Allmänna arvsfonden:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/en-fond-man-vill-slippa.html

   Radera
 16. Hur kan du vara emot eu? Vem fan vill bo i detta kalla helvete. Efter jobbet går de till stranden vid medelhavet här sitter vi inne 24/7 i kyla. Kallar du det liv? Hela Sverige är ett jävla fängelse för fan. Eu är det bästa som hänt vi kan bo och leva i värmen till samma villkor. Viva 🇪🇺 🇪🇺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan du tillskriva EU, en hel del av bidragstänket t ex, men värmen rår de inte på :)

   Radera
 17. ÄNTLIGEN en vettig artikel i den där skittidningen! Hoppas folk läser och tar till sig lite av dina spartips och ekonomiska tänk.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har för höga tankar om såväl mig och läsarna som av Expressen.

   Radera
 18. Det sitter fortfarande folk i spärren 2022 fy fan vad efterblivet påhittade jobb. Spärrlinje i alla andra europeiska städer. Varför hittar dom på slavjobb ge folk medborgarlön patetiskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu undrar jag vad du har läst, och var. Och inte minst vad det är för spärr vi pratar om.

   Radera
 19. Inlägget är upplåst nu! Åtminstone kunde jag läsa det. Det var ett helt ok reportage, tycker jag, men inget nytt för oss stammisar.

  Sen var det skönt att slippa den gamla vanliga reservationen: "....men alla kan ju inte, bla bla bla....."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där ja! Lustigt att de använt samma genrebild för att beskriva mina låga matkostnader som jag brukar använda för att illustrera onödigt slöseri. Bönkonserver är ju mångdubbelt dyrare än torkade bönor.

   Jag försökte snarare pusha för att alla kan. Som jag sa till reportern: jobbar man samtidigt som man lever under existensminimum så blir man rik, det är en naturlag.

   Radera
  2. Kan bekräfta att den är upplåst. Läsbar från länken i blogginlägget.

   Radera
  3. Ja, jag har också lyckats läsa den på det sättet. Fast när de väl börjat tror jag att de kommer fortsätta. Efter tillräckligt många klick slår nog spärren till igen.

   Radera
 20. "Tänk på tvåbarnsmamman från Aleppo", som den intellektuella giganten Veronika (face)Palm skulle sagt.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henne hade jag glömt. Lika bra det.

   Radera
  2. Veronica Palm är en listig rackare. Hon jobbar utan att ta ut lön och bygger kapital i sitt bolag samtidigt som hon lyfter inkomstgaranti. Omoraliskt som f-n om du frågar mig.

   "Hösten 2015 lämnade Veronica Palm, en av Socialdemokraternas mest profilerade riksdagsledamöter, sitt uppdrag som folkvald. Hon hade då rätt till så kallad inkomstgaranti under fem år. Ersättningen – under 2019 fick hon totalt 545 250 kronor – ska underlätta omställningen till ett vanligt yrkesliv igen.

   Några år efter att Veronica Palm lämnat riksdagen startade hon ett aktiebolag - Veronica Palm AB - men under 2018 och 2019 tog hon inte ut någon lön för sitt arbete i företaget - utan har i stället fattat beslut om aktieutdelning. Något som Riksdagens arvodesnämnd nu alltså har granskat, inom ramen för sin tillsyn enligt ersättningslagen."
   https://sverigesradio.se/artikel/tidigare-s-topp-tvingas-betala-tillbaka-130-000

   Radera
  3. Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts gamla metod. Verkligen vidrigt!

   Radera
 21. Sen att sunt förnuft ger epitetet "extremsparare" säger kanske mer om omvärlden än om dig, käre herr Bloggovic :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vidhåller att jag representerar normalitet. Att fler och fler inte gör det är inte mitt fel.

   Radera
  2. Med dig till hundra procent!

   Radera
 22. Svar
  1. Helt okej inspel. Nu fick jag ju läsa artikeln också.

   Radera
 23. Har detta verkligen nått alla? 46.900 svenskar bor utomlands med garantipension men från och med januari 2023 finns inte rätt att få garantipension vid bosättning utanför Sverige. De drar undan mattan på alla bara att komma hem till kalla Sverige lämna sangrian på stranden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att du tror på pension för dem som bor kvar i Sverige. Där har vi i så fall olika åsikt. De senaste åren höjs väl pensionsåldern ungefär ett år vartannat år. Gissningsvis ökar den takten ännu mer vad det lider. Sedan blir den säkert behovsprövad.

   Radera
 24. Jag hittade också hit tack vare Expressen-artikeln (googlade på sparo). Kul att hitta någon vars budskap är att om man lever sparsamt så behöver man inte så mycket pengar för gå runt, om jag tolkar dig rätt? Det är i alla fall min filosofi, hellre slippa jobba än att åka på utlandssemester, ha dyr bil, köpa märkeskläder, äta på restaurang, äga smycken osv... Jag tycker att "vår" filosofi sällan kommer till uttryck, utan man kan bara läsa om hur lyckliga folk blir när de är på välförtjänt solsemester på andra sidan jordklotet, tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra sammanfattning. Nu kan jag lägga ner bloggen ;-)

   Nej då, lite mer går att säga, men jag är på din sida där. Friheten att styra min tid är värd mer för mig än resor och lyx. Men det är helt okej att tänka tvärtom också, det viktiga tycker jag är att man är klar över att "köper" man det ena försakar man det andra.

   Radera