torsdag 16 juni 2022

Svenska ödehus under konstruktion

Jag förstår trenden med att sydeuropéer köper upp ödehus på den svenska landsbygden. Den holländska familjen i det här inslaget fick tag i två hus i Värmland med en tomt på 40000 m2.

Hur jag än letar hittar jag ingen prislapp. Lite beroende på kvaliteten på medföljande skog tror jag inte att de har betalat många hundratusen. Om motsvarande fastighet ens funnits i Nederländerna hade de fått betala mångmiljonbelopp.

Men detta gör man inte för pengarna. När de är klara har de säkert pytsat in ytterligare ett par miljoner i bygget, och i Säffle kommer de inte ens få tillbaka byggpengarna om de skulle sälja. Då har jag inte ens nämnt den oavlönade arbetstiden. De köpte i slutet av 2020 och först nu har de renoverat ena huset. Det andra har hål i golvet eftersom grävlingarna som bodde i det huset bestämde sig för att tillverka en egen ingång, så gissningsvis har de att göra ett tag där med.

Å andra sidan får de kanske sitt drömboende. Att göra jobbet själv är ett himla slit, men känslan efteråt går inte att värdera i pengar. Bara något så förhållandevis enkelt som att tapetsera och måla går knappt att jämföra med att köpa färdigt eller peka ut material och låta andra fixa.

Jag lägger osunt mycket tid på att följa andras byggprojekt. I sommar har jag egna, men inte i närheten av att bygga en hel bostad från grunden eller (ännu jobbigare) renovera fallfärdiga timmerhus. Får jag den idén hoppas jag att någon stoppar mig. Men det är klart, man skulle ju kanske kunna ... 

12 kommentarer:

  1. Med erfarenhet från studier i Nederländerna är jag verkligen inte förvånad över att många därifrån köper hus i Sverige. Hade en karta över landet på väggen i mitt studentrum och konstaterade att i stort sett hela Nederländerna består av antingen bebyggelse eller jordbruksmark, så milsvida skogar som vi har är något helt unikt för dem. Jag tror inte jag lyckades hitta något ställe på kartan där man var mer än max någon kilometer från en väg till exempel.
    Har även släktband till Värmland via min bättre hälft inklusive fritidsboende så man stöter på en hel del nederländare där (och även en och annan tysk förstås).
    Jag tror dock många nederländare skulle invända mot att bli kallade "sydeuropéer", de ser sig nog snarare som nord- eller möjligen nordvästeuropéer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast de har rätt många biodlare i Nederländerna och jag tänker att de inte bara kan klara sig på raps och solrosor.

      Utgår man från Skandinavien är väl alla andra sydeuropéer ;-)

      Radera
    2. Nej men bin är ju inte beroende av att det nödvändigtvis finns vilda växter - och i princip hela landet utanför tätorterna är alltså uppodlat så det råder troligen ingen brist på olika grödor bin kan hämta nektar från under hela säsongen.

      Nord- och Sydeuropa är nog dessvärre lite mer etablerade begrepp än så. En möjlig uppdelning är t.ex. protestanter och katoliker, och då hamnar förvisso södra Tyskland, Belgien och allt söder därom i princip i Sydeuropa, men jag tror faktiskt även belgarna skulle invända mot att kallas sydeuropéer...

      Radera
    3. Nej, något lär de ju leva på. Det behöver inte vara vilda växter, men bin föredrar en gröda åt gången. Jag vet inte hur det ser ut i Holland, men i Sverige och Norge är det på sina ställen långt mellan odlingarna som är tillräckligt stora för att bina ska orka bry sig.

      För mig är de sydeuropéer, ihop med bl a tyskar och danskar :)

      Belgien är väl ändå inget land?
      https://www.youtube.com/watch?v=JPxrGDIbrUU

      Radera
  2. Hmmm.
    För ett par år sen (pandemi-tid) var jag på kronkalle-auktion. Den gällde:
    Två ruckel på samma tomt. Grävlingar i det ena.
    Värmland. Tillhörande skog.
    Utropspris: Runt 500 000kr.
    (Skogen och läget var riktigt bra. Mindre än en mil från E18 vid en liten sjö.
    Jag var därför bered att bjuda bortåt 700 000kr.)
    Det såldes för 1,4 miljoner!

    Kan det vara samma?!?

    Lisia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låg det i Säffle Kommun och husen såg ut som på den översta bilden (den är från ägarens Facebook) kan det mycket väl ha varit det.

      1,4 Mkr låter helt sjukt för detta. Men okej, mitt hus kostade mer än det dubbla och den skogen består av två granar och en björk :)

      Radera
  3. Har haft hus en kortare period i mitt liv, och det var en mycket effektiv tidssänka. Jisses vad med jobb, året runt, som helt enkelt *måste* göras för att inte naturen skulle få övertaget. Jag förstår tjusningen, men är själv inte beredd att tvingas till att lägga ner så mycket tid (och pengar) på det. Dessutom har jag nog en skvätt nomad-gener i mig, för jag trivdes aldrig vid att vara så starkt förankrad vid en liten plätt ute i skogen. Vill kunna packa bilen och dra, eller ta tåget ner i Europa, vilket inte är så lätt när man har hus … Hyr hellre några veckor vartannat år eller så, långt ut i obygden, det räcker bra för mig.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan se tjusningen med bägge. Både när jag flyttat från hus och från lägenhet har det känts helt rätt. Är själv lite allergisk mot påtvingat jobb, men nomadgener saknar jag helt.

      Radera
  4. Här med ett par mils radie så är det en del ganska schyssta bostadshus som plockats upp som biverkning av stora skogsbolags uppköp. Förvånas av att det inte släpps på dessa o görs lite affärer samtliga till godo, vissa är ju som rena tyrolervillorna. Men jag kan ytterst lite om detta.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma problem i Norge. Skogsbolag köper upp fastigheter för skogen och får huset på köpet, som sedan står tomt. I vissa fall tror jag det handlar om att fastigheten inte får styckas av.

      Radera
  5. Klart du måste bygga hus från grunden. Du som boende på någon slags gård. Det är sånt man gör på landet :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är varken sugen på jobbet eller ett nytt hus. Skulle vara ett tiny-house på 30 kvm i så fall.

      Radera