tisdag 21 juni 2022

Jag säljer allt

Bob Hund gjorde en skiva som hette ”Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!!”. Själen behåller jag, men ”allt ska bort” har jag anammat. I ett halvår har jag tråcklat ut pengar ur Sverige genom att växla med alla som haft norska kronor och behövt svenska. Det har blivit flera hundratusen och besparat mig mycket pengar jämfört med att anlita en bank eller annat växlingsinstitut, men till slut måste jag dra i spaken och komma vidare.

För att kunna flytta hela min ekonomi från Sverige måste jag avveckla aktiedepåerna. Vissa värdepapper går att flytta, men det blir bökigt och jag ser inte poängen. Det är också rätt skönt att göra rent hus och sälja rubbet. Det har jag inte gjort sedan en kompis i finansbranschen ringde mig 11 september 2001 och gallskrek: ”Sälj allt!

Med facit i hand var det redan för sent då. Den här gången är det nödvändigt, men tajmingen kan ju visa sig maximalt usel för det. Men nu är jag igång. För att minimera courtagen måste jag byta courtageklass flera gånger under processens gång, och av någon anledning tillåter inte nätmäklarna att man gör det medan man har aktiva ordrar, trots att deras dator självklart skulle kunna hålla reda på ordningsföljden.


Nej, få se nu... Hur var det nu igen...?

När allt är sålt ska pengarna i alla fall växlas och skickas över till mina norska banker. Exakt hur det ska gå till vet jag inte än även om jag har mina aningar. Storbankerna kan inte berätta vad de tänker ge för växlingskurs förrän i skarpt läge, när man gett dem en beställning. Det viktigaste för mig är att jag värderat alternativen och valt det företag som blåser mig minst.

25 kommentarer:

 1. Låg valutakurs nu NOK/SEK, men det kan ju förändras i framtiden. Som på den tiden jag jobbade i Norge då valutan var 30% högre än SEK, gjorde många helgfynd i Sverige på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har gått tillbaka rejält sedan jag köpte huset. Vågar inte riktigt räkna på den valutaförlusten :(

   Radera
  2. Jo men tänk på alla de som sitter fast i svenska kronans utförsbacke för livet. Snacka om dyrt det.

   Radera
  3. Jag försöker se det så.

   Radera
 2. Tänker du köpa in dig snart igen eller avvaktar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker köpa in mig så fort jag kan, tror jag. Men det tar nog åtminstone ett par veckor innan jag hunnit få över pengarna, och kanske går jag in i marknaden i etapper.

   Radera
  2. Utmärkt, då får du ju lite finansiella beslut at skriva om. Bolagsval eller annat :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Just nu känner jag inte för att köpa enskilda aktier överhuvudtaget. Av de aktier jag nu säljer är de flesta inköpta för länge sedan. Kanske tar jag istället små steg över till indexfonder så att jag inte ens behöver engagera mig i vilka marknader och branscher jag tror på.

   Radera
  4. Men nu är det en biodlare i högsäsong som snackar. Kanske känner jag mig lugnare om ett par veckor.

   Radera
 3. Hur många norska banker har du?
  Beroende på hur jag räknar så är jag just nu kund i sju svenska banker. Samt aktieägare i två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två. Mot tre svenska, så det ser ut som att jag ska minska det. Eller också kan man se det som att jag har utrymme för en till.

   Radera
 4. Revolut ger väl obegränsad tillgång till valutahandel utan avgift med ett premiumkonto för 80kr i månaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men som jag varit inne på i ett tidigare inlägg är Revolut också obegränsat värdelösa på att kommunicera med folk som vill bli kunder, och till ett sådant företag anförtror jag inga pengar. Antingen blir det konkurrenten Wise eller en storbank som ger mig en bra kurs vid förhandling.

   Radera
  2. Lämnade Resolut av samma anledning och valde Wise. Fantastisk transparent och positiv upplevelse. Har varit kund där i fyra år. Är som du utlandssvensk och bor i Tjeckien. / Nalle

   Radera
  3. Kul att höra för av det jag sett hittills gillar jag också Wise. Jag behöver inte en långvarig lösning, för mig gäller det bara att det ska funka för några snabba transfereringar, men för dem är det ju viktigt att det fungerar. Och Revoluts ointresse skrämmer mig, för är de så ointresserade av nya kunder kan jag ana hur hjälpsamma de blir om problem uppstår för en befintlig kund.

   Radera
 5. Lite lockande att bara sälja allt och börja om på ny kula. Problemet är väl då att man skall göra sina val igen med en del vånda. För min del hade det nog blivit mycket pengar in i diverse utdelande ETF:er. Nä, jag behåller portföljen som den är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som sved mest var att sälja amerikanska ETF:er jag hade velat ha kvar. Gissar att Norge gått på Sveriges linje och hindrar köp av dessa, men det har jag inte kollat.

   Radera
  2. Finns o köpa via irland/tyska börsen. Exakta kopior av de amerikanska ETF:erna, om man fortfarande vill ha dom.

   Radera
  3. Tack för tipset! Jag får kolla på det när jag har pengar att handla för.

   Radera
  4. Än så länge går det bra att äga ETF för oss som bor i Norge. Har själv dessa: SPDR Gold Shares ETF, VanEck Gold Miners ETF samt Global X Uranium ETF.

   Radera
  5. Så bra! Jag hoppades att det var en EU-grej som Norge kommit undan.

   Radera
 6. Jag kan tipsa om Revolut! Alla kurser redovisas i realtid och följer interbank räntan. Man kan under en månad eller två uppgradera sin kundprofil för en låg kostnad och då växla fritt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs min kommentar några centimeter högre upp i kommentarsfältet så förstår du att det inte kommer att hända.

   Radera
 7. Alla inlägg som refererar Bob Hund får automagiskt en guldstjärna i min bok. =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antagligen första gången i denna blogg.

   Radera