Nu duggar det tätt mellan artiklarna om höjda matpriser.
Priset på mat kan öka med 12 procent under året, säger SR. Jag
fattar att det svider om man redan nu maxat matkontot. För mig märks
knappast 12 procent på mat. Den årliga kostnadsökningen i
matbutiken motsvarar den ökade kostnaden för 2-3 tankningar av
bilen.
Men
om jag behövde skulle jag lätt kunna pressa
matbudgeten med 12 procent. Jag skulle kunna byta ut grönsaker mot
rotfrukter, kaffe mot te och matolja mot margarin för att nämna några
sparmöjligheter. Gissningsvis har de flesta ännu större
möjligheter, genom att sluta köpa hämtmat (eller hemkörd mat, att
ens gå till restaurangen själv är väl oldschool) och välja bort
helfabrikaten. Ersätt pommes fritesen med godare och nyttigare
klyftpotatis du skär själv på några minuter, köp kött på
extrapris och lägg i frysen, blanda ihop din egen tacosås osv.
För varje matvara finns minst ett
spartips. I inslaget nämns kyckling som något man numera inte köper
mitt i veckan utan bara unnar sig till helgen. Laga den från grunden
blir den max hälften så dyr som den färdiggrillade. Och kunden som
säger sig ”slafsa ihop” makaroner och bruna bönor illustreras
med konservburkar. Köp bönorna torkade, så slipper du 60-70
procent av den kostnaden med.
Fast just den kunden gjorde
internet en snabb check på:
Har han en lyxbil och nettoinkomst på fyrahundratusen fixar han nog en tolvprocentig mathöjning om han så skulle slafsa ner lite tryffel i bönpastan. Hoppas för övrigt twittrarna skickar en researchräkning till Sveriges Radio. När de nu inte orkade göra jobbet själva, menar jag.
Byta kaffe mot te skulle inte vara aktuellt för mig. Då ligger det nog närmare till hands att avsluta relationen helt med dessa varma drycker och bara stålsätta sig. Alternativt cykla oftare till kontoret och sörpla i sig kaffe där.
SvaraRaderaJag är själv en ganska utpräglad kaffemänniska, men tycker att ombyte förnöjer. Jag kan absolut byta ut en och annan kaffekopp mot te. Särskilt i sociala sammanhang där själva drycken är underordnad. Hemma hos tedrickare erbjuder jag mig alltid att dricka te istället så att de slipper krångla med dubbla drycker.
RaderaProblemet med om alla börjar byta mot billigare alternativ är att produkter försvinner. Vilken kanske inte är ett problem på ex brunabönor eller diverseröror som mest består av tillsatser, men för kött kan det bli jobbigt. Då det kommer innebära att svenskkött försvinner, vilket leder till massa följdtråkigheter (landskap växer igen och biologiskmångfald går åt skogen osv).
SvaraRaderaAtt "alla börjar byta mot billigare alternativ" är ungefär lika stor risk som att alla slutar jobba vid 40 eller att alla utbildar sig till rörmokare - det händer inte.
RaderaFör övrigt är jag inte alls säker på att det är de dyraste produkterna som försvinner utan kanske mer de sämsta eller de onödiga. En familj med tight matbudget köper med fördel potatis, men avstår chips, för att dra det till extremer.
nä, att alla gör det kommer nog aldrig hända det har du rätt i. Men eventuellt nog många för att göra det olönsamt, vilket inte är omöjligt.
RaderaDet dyrare produkterna som folk inte ser vinsten med och folk tänker nog kött som kött exempelvis. Men på det stora hela har du förhoppningvis rätt. Kollar man dock på usa verkar det snarare vara tvärtom i fattiga delstater, finns typ bara skräp att köpa.
Jag tror att extremt få överhuvudtaget reflekterar över sin matkonsumtion. De handlar det de vill ha, möjligen med någon mindre anpassning vid extrapriser. Blir det dyrt gnäller de, men de gör ingenting åt det.
RaderaMen kanske överskattar jag ändå folks förmåga. Det kan mycket väl bli som i USA även i Sverige. Mycket tenderar ju att bli så.
Rune i artikeln känns lite som en typisk småländsk gubbe :)
SvaraRaderaJag tyckte att han var lite skön (men det är kanske ingen motsättning). Man slafsar väl ihop någon sörja av makaroner och bruna bönor liksom :)
RaderaVa? Nej, nu jäklar blir jag folkilsk. Småländska gubbar står för sunt förnuft :)
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Åsa-Nisse, Ola Salo, Dregen...
RaderaAh..., sådär kan bara en norrman uttala sig mot sina stackars medmänniskor :)
RaderaI wish!
RaderaKaffe slutar jag först med den dagen jag inte kan ta det momsfritt på företaget :)
SvaraRaderaDet kanske man skulle pröva! Om kaffe är en direkt förutsättning för att man ska kunna producera på jobbet borde allt kaffe vara avdragsgillt :)
RaderaKan företag med kontor ta det avdragsgillt bör man själv kunna det om man jobbar hemma.
RaderaIngen aning, men på ett sätt låter det rimligt.
Radera12%? majoriteten av det jag köper till ordinarie pris på lidl är upp mellan 10-30%. pasta upp 100%. saft 30%. pågens bröd 30%. glutenfritt bröd 20%. osv.
SvaraRaderadet gäller ännu med nu än tidigare att handla efter extrapriserna.
Jag tycker också att 12 procent låter i minsta laget, men SÅ billiga var inte Lidl att exempelvis en dubbling av pastapriserna gör det motiverat att fortsätta att handla den där.
RaderaOch brödet bakar du med fördel själv. Det kapar priset med över hälften i alla lägen.
Jag kom att prata lupiner med en äldre dam från Sthlm som jag gav skjuts in till en nämnd idag, då kom jag in på dig utan att nämna namn, lupiner, maskrosor, norgeflytt, matbudget, gick inte ens på ren ekonomi utan höll det rätt basic bara för att ha något vettigt att tala om. Det var inte ens så att jag kände att jag behövde försvara tänket du, och till en mera slapp grad jag har, men jösses vad detta rubbade damens cirklar. Tror knappt hon trodde på mig. :)
SvaraRadera/Jonas B
Häng ut mig bara, annars: "Här ska du höra om en dåre..." Och så kan du välja vilka av dina egna val du kan skylla ifrån dig :)
RaderaMen lite mer konkret, vad var det hon knappt trodde på?
Skulle aldrig kommentera dig med annat är respekt, det hoppas jag du kan tro på. Matbudgeten mera exakt, den var totalt obegriplig för henne. För mig känns den inte enkel men klart nåbar om jag fokuserar. Det är bekvämlighet och andra prioriteringar som gör att jag inte åtminstone kan ligga närmre än den generellt billiga kosthållning jag ändå för.
Radera/Jonas B
Valde inte bort några egna val men gick å andra sidan inte in på dem heller. Det kanske var fegt.
Radera/Jonas B
Men det är inga problem annars. Jag står för mina livsval och fattar att många inte ens fattar.
RaderaKanske smidigare än fegt. En del blir ju sura över andras val och det är inget självändamål att reta folk. Även om de kanske skulle må bra av det.
Men nu när jag får det i ansiktet kan jag se att poängen finns där. Det sägs ju om religion som att ha en k*k. Helt ok att ha, men släng inte ut den till allmän beskådan för beundran eller tryck ned den i någons hals.
RaderaSamma med ekonomisnack. Linje två. Med förnuft.
/Jonas B
Jag är duktig på att vara otydlig. Inte för din del, definitivt ej. Men för mig i privatlivet.
RaderaLinje två är alltid en säker vinnare, det är sen gammalt.
Radera