söndag 12 juni 2022

Sparo goes modeblogg

Så fort något händer i Pernilla Wahlgrens liv måste det tydligen rapporteras på alla möjliga sätt och trots att jag inte precis tillhör målgruppen når informationen ibland även mig. Denna gång har Pernilla Wahlgren ”köpt” en väska.

Citattecknen kommer sig såklart av att med den produktplaceringen till Wahlgrens 733000 följare, Svensk Damtidnings läsare och nu också till oss är det troligare att Chanel betalat henne pengar än tvärtom. Men priset stämmer, den kostar verkligen runt 65000 kr. Även om Wahlgren knappast betalat får man väl anta att andra kunder gör det. Betalar. 65000 kr. För den väskan!

Jag är ingen väskkännare, använder själv mest tygkassar, men hur någon kan betala tusenlappar för den väskan, med bokstäver i olika färger, en jättelogga och en axelrem som hämtad från krimskramsstånden på Drottninggatan i Stockholm, är en gåta för mig. Än värre att de betalar 65 tusenlappar.

Det är exempelvis mer än jag någonsin betalat för en bil. Lever jag sparsamt skulle jag kunna finansiera ett helt år av mitt liv för den pengen. Andra får en damväska som ser ut att vara designad av barnen på Förskolan Blåklinten. Jag kan faktiskt inte tänka mig någon annan anledning att gå runt med den väskan än för att visa andra att man har råd att göra det. I min värld: ”Titta på mig, jag är idiot, men en rik sådan!

Jag strävar alltid efter att vidga mina vyer, så jag vore uppriktigt tacksam om någon skulle kunna förklara vad det är jag missat här. För visst är väl väskan skitful? Och nog får man väl åtminstone 25 stycken snyggare väskor till priset av denna? Inte med en Chanel-logotyp som syns på 200 meters håll, men ska jag agera reklampelare vill jag ha betalt, inte betala.

49 kommentarer:

 1. Väskan är skitful, det mesta jag köpt en väska för är 800kr, men de e dock en väska för backpacking..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att få medhåll på det. Annars hade jag blivit orolig över min syn.

   800 kr för en bra ryggsäck tycker jag är helt okej. Det är något helt annat där jag även hade kunnat försvara en högre prislapp. Dock inte 65000 kr.

   Radera
 2. Väskan är skitful. Lite för dyr för min smak även om det varit den absolut snyggaste väskan i världen. Finns den som ryggsäck?

  SvaraRadera
 3. Själv så associerar jag designen med Samhall. Mest för användingen är färger. Alternativt kanske Enköping.

  Vet inte vilket som är värst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du menar Köping och inte Enköping. Annars gör vi olika associationer.

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar, men får några år sedan bytte Enköping logotyp till en som har ganska spretiga färger:
   https://nystartenkoping.com/har-ar-enkopings-nya-logotyp/

   Radera
  3. Då är jag med! Det fanns en tid när jag besökte Enköping varje vecka, men nu var det länge sedan.

   Radera
 4. De andas ju inte direkt stil och elegans, snarare fjortis, bubbelgum och trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite extra-allt-vulgaritet som i och för sig borde passa Pernilla Wahlgren som handen i handsken, men till det priset borde målgruppen vara begränsad.

   Radera
 5. Ingressso kärringarna får allt gratis...Influencer..
  Följarna ska iväg och handla på Klarna...Väskor och Ankläppar.

  Följarna hamnar i Lyxfällan och Ingresso kärringarna skrattar hela vägen till banken.

  Nu är vi snart vid gårdagens tråd igen.

  SvaraRadera
 6. Ingrosso, inte Ingresso. Det var min enda invändning mot ditt inlägg :)

  SvaraRadera
 7. Man kan uppenbarligen lura på folk vad som helst så länge man lyckats få dem att tro att det är "exklusivt".

  Jag har funderat på varför man lägger så mycket pengar på produkter. Säg att jag får ut en miljon i månaden. Varför skulle jag lägga 10 000 tals kronor på en väska eller ett klädesplagg? Hur kan man tycka det är värt pengarna? Samma med bilar i miljonklassen. Den ska ta dig från punkt a till b.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för det enda en ganska ful men väldigt dyr väska signalerar till omgivningen är ju att du har dålig smak (som du antagligen, men inte säkert har råd med). En miljonbil har jag mer förståelse för även om jag inte själv skulle välja så.

   Radera
 8. Väskan är anskrämlig :D men visst hade jag fått betalt hade jag kanske övervägt att använda den. Vill man dha en kvalitetsväska i läder till ok pris är ett bra tips att kolla etsy där det funns många olika handgjorda väskor från små egenföretagare. Snygga dessutom :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nästan oavsett budget har jag svårt att tro att man inte ska hitta en snyggare väska.

   Radera
 9. Ja den är skitful.
  Senaste väskan jag köpte var en MC-ryggsäck för runt 1000-lappen, cirka halva nypriset för en nästa oanvänd väska. 1000 kr är ju fortfarande mycket pengar men dra på trissor vad bra den väskan är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om väskan är bra förstår jag att man kan lägga en tusenlapp på den.

   Radera
 10. Finns mycket värre exempel, tex inom konstvärlden. Även om det inte handlar om sponsring så är det ett ett gott exempel på att de som har pengar kan tänkas lägga det på lite vad som helst. Dock har nog Wahlgren lätt råd med väskan så hon kan ju mycket väl ha köpt den själv.

  Titta här som exempel. En enkel tavla för 43,8 miljoner USD.
  https://galleryintell.com/barnett-newmans-onement-vi-sets-records-at-sothebys/

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig att Pernilla har köpt denna väska.
   Wahlgrens har verkligen hittat vägen till penningen.

   Radera
  2. Jag tvivlar inte på att Pernilla Wahlgren skulle kunna punga ut med 65000 kr för en väska, men jag har också mycket svårt att tro att hon gjort det i detta fall.

   Radera
  3. Alltså den där tavlan, jag uppdaterade sidan 3ggr för att bilden inte laddade, trodde jag, sen googlade jag på namnet för att inse att de blå fälten med en ljusblå rand i mitten var den faktiska tavlan och inte en slags "inte laddat klart bakgrund"...

   Radera
  4. Samma här :) Eller ja, jag googlade inte, jag fick reda på det nu.

   Radera
  5. På Kristianstads museum (gratis inträde) ställer man ut en privat konstsamling. Ett av konstverken utgörs av ett glaskärl med en grumlig vit vätska i. Verket heter ”Sperma i mjölk”. Undrar vad det kostade?

   Radera
  6. Det låter som Lennart Jähkels karaktär i tv-serien Snoken. Han var konstnär och sålde bl a sina egna spyor mellan två plexiglasskivor. För en av dem skulle han ha 5000 kr varpå någon tyckte det var dyrt. Jähkel bara tittar, "Vadå, det var ju en helkväll!".

   Radera
 11. Balenciaga har gjort en stor väska som ser ut exakt som Ikeas blå shoppingkasse! Går väl på runt 25000 Rena fyndet ju! Ikea borde stämma dem för plagiat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag uppmärksammat:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/allting-gar-att-salja-med-mordande.html

   Fast nu dröjer det nog länge tills nästa handväskblogg. Och ja, jag tyckte också Ikea-kopian var mer prisvärd än Chanelväskan.

   Radera
 12. Verkligen inte en väska i min smak, undrar hur många gånger man bär en sån innan man tröttnar på den? Fast det är klart, hade jag fått betalt för att bära den så… Upplever förövrigt att det finns en tendens att dyrare kan bli snyggare/bättre (kvalitet, produktion osv.) men till en viss gräns (som förövrigt inte behöver vara särskilt dyrt) och efter den gränsen blir det bara dyrare, inte snyggare/bättre, eller rent av fulare, som i fallet med den här väskan. Det måste ju dock finnas en efterfrågan eftersom det finns ett utbud, så tänker att en del människor helt enkelt har för mycket pengar, eller åtminstone mer pengar än de har stil och smak. Fast smaken är ju som baken…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att det är märket som säljer i detta fall, för den var verkligen inte snygg.

   Radera
 13. Jag tänker mera 130 andra snyggare väskor, för mera än en femhundring skulle jag aldrig lägga… Är faschinerad av Wahlgrenfixeringen som jag måste anta finns hos fårket. Jag är tillräckligt gammal för att minnas hennes livs stora stund i melodifestivalen, Expressen hade en lång artikel där de försökte vetenskapligt förklara vilka naturlagsbrytande höga toner hon lyckades pipa ur sig… =)
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyrstrukna ciss, om jag minns rätt. Måste ha varit året då Carola vann, någon gång i mitten av 80-talet. Det måste ha varit peaken på hennes musikkarriär, vilket gör det smått imponerande att hon fortfarande håller sig kvar i rampljuset nästan fyrtio år senare.

   Radera
  2. Fyrstrukna ciss, någon mera med samma minne, jag blev fånigt glad över detta faktum! =D
   /Jonas B

   Radera
  3. Jag var tvungen att kolla nu och jag mindes rätt. Och skäms lite:
   https://www.tv4.se/artikel/4fbf7c9104bf725194001515/klarar-hon-fyrstrukna-ciss-i-dag

   Radera
  4. Men hon och hennes syskon är ju kända för att hennes föräldrar är/var kända. Och hennes barn är också kända av den anledningen, för att mamma och mormor var kända.
   Så de tillhör gruppen "de som är kända för att de är kända".
   De har ju faktiskt lyckats slå mynt av sitt kändisskap, även om det inte är något speciellt man minns dem för (förutom nån film och det där ciss:et).

   'spargrisen

   Radera
  5. Jag fattar bara inte att det skulle räcka. Och det är inte specifikt för familjen Wahlgren (som ju faktiskt har flera medlemmar som kan saker, Christina Schollin, Hans och Linus Wahlgren är/var bra eller okej skådespelare). Bianca Ingrossos kändisskap är för mig lika obegripligt som Alice Timanders på sin tid.

   Radera
 14. Hej Sparo
  Jag tror inte Chanel som är stort modehus sponsrar en sådan obetydlig person som henne + om 20 till 30 år är väskan värd 100 tuss om det är i begränsad upplaga

  SvaraRadera
  Svar
  1. 733000 Instagramföljare låter inte obetydligt i min värld.

   Det där med andrahandsvärde hade jag inte tänkt på, och kan verkligen ingenting om. Jag tänker att det kommer så mycket dumt de närmaste decennierna att det inte är säkert att denna betingar något värde, men vad vet jag (inte mycket när det kommer till handväskor).

   Radera
 15. Kändisarna svenskar helst semestrar med
  1. Bianca Ingrosso

  Hittade detta i en tidning idag NWT . De har värkeligen lyckas med sin hjärntvättning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henne skulle jag gärna träffa och då fråga henne vad som är grejen med henne. Hon är kanske jättetrevlig (har aldrig hört henne prata), men för mig känns hon som familjemedlemmen som varken ärvt mormors och morfars skådespelartalang, mammas sångröst eller pappas rytmkänsla. Så vad gör hon?

   Radera
  2. Tjänar pengar!

   Radera
  3. Det förstår jag, men jag förstår bara inte varför hon fått en massa följare från början.

   Radera
 16. Inte så förvånad. Målgruppen för den sortens konsumtion är mest ignoranta id-oter. Folk med avancerade mindrevärdeskomplex som tar sig dessa uttryck.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, kanske har du rätt. Det vore verkligen intressant att prata med någon som betalar 65000 kr för en dylik väska och få en seriös motivering på hur tankarna gick innan köpet. DET vore värt mycket mer än väskan för mig.

   Radera
 17. Även om jag håller med dig i sak sparo så kan väskor av denna typ faktiskt vara en vettig investering. De exklusiva märkena håller värde väldigt väl och ökar i många fall i värde. Om jag killgissar så tror jag att folk som investerar i väskor överlag tjänar mer (eller förlorar mindre) pengar än genomsnittlig person som håller på med aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast det gäller väl de klassiska modellerna, inte sådana här horribla väskor?

   Radera
  2. Jag är som sagt var pinsamt omedveten om andrahandsvärdet av modeväskor, men att genomsnittlig konsument av märkesväskor (om det nu var det du menade) skulle ha bättre avkastning än genomsnittlig börssparare tror jag inte.

   Och förhoppningsvis blir inte just denna väska ett samlarobjekt. Om det finns någon sans kvar i världen.

   Radera
 18. Väskan ÄR skitful. Verkligen. Jag har precis köpt en kinesisk vas från Tang-dynastin (900-tal A.D.) för 14.000 kr. DET är ett mycket bättre köP
  /Christoffer S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag definitivt att det var! För den ser knappast ut som den designats av förskoleelever.

   Radera
 19. Hahaha, det var ett upplyftande inlägg! Om jag hade 65 000 kronor så där på berå, inte skulle jag köpa en väska..... I dagens tider tänker jag att mina pengar är viktigare än vanligt, och dessutom försedda med både makt och mervärde, beroende på vad man gör med dem. Jag kan sy mig en väska för det jag behöver ha med mig, men en bra symaskin vill jag ha! Man får flera symaskiner för den summan.... och kan göra andra bra saker, helst något som är bra för många! Vi behöver fler bra förebilder som leder oss i rätt riktning när vi tvivlar. Den där väskan bidrar inte till det...... Däremot symaskinerna, det kommer in lagningsuppdrag hela tiden! Underbart inlägg! Jag skall sy mig en ny väska med material från lagret, tack för inspirationen!

  SvaraRadera