torsdag 2 juni 2022

Var det ljus?

En skvallertidningsjournalist startade en Twittertråd efter att ha blivit utskälld som snåljåp av köparen till sin lägenhet för att hon tagit med sig lamporna när hon tömt lägenheten. Och när ordet snål kommer upp är det ofta någon som taggar in mig för att jag ska säga något extremt.


Vadå möbler?!

Här hade jag inget chockerande att tillföra. I Sverige ingår ju normalt inte taklamporna vid bostadsköp. Har man någon ful kan man ju lämna den åt köparen så att denne har ledsyn i lägenheten under inflyttningen, om man vill. Vidare tycker jag att det är schysst att lämna en toarulle och kanske en skvätt diskmedel. Där drar jag gränsen.

Men med det sagt har jag faktiskt aldrig följt normen varken vid köp eller försäljning. I samtliga bostäder jag sålt har jag sagt åt mäklare och spekulanter att alla möbler (med något noga uttalat undantag) ingått ifall de velat ha dem. Jag tänker att möbler och lampor har ett försumbart värde i sammanhanget och kan de öka en spekulants intresse kan det sluta med att den där gamla lampan eller soffan blev värd hundratusen.


Är det okej om jag lämnar …?

Efter avslutad affär har jag gått igenom bostaden tillsammans med köparna som fått berätta vad jag ska lämna. När jag sålde mammas lägenhet ville köparna mest ha blommor och annat av mindre värde. Jag hade redan tagit det jag ville innan visningarna, så det som blev kvar försökte jag sälja och fick ihop ganska många tusenlappar på det. Med tanke på att köparna sedan gnällde över att den minst tjugo år gamla spisen gick sönder tänker jag att de borde tagit emot allt och sålt själva.

Som köpare har jag alltid sagt ”Lämna vad ni vill och ni behöver inte flyttstäda”. När jag skulle slipa varenda tak och vägg i min lägenhet hade jag inte varit ett dugg hjälpt av att säljarna dessförinnan putsat fönster och skurat golven bara för att det är brukligt.

Säljarna av mitt nuvarande hus tog mig verkligen på orden och lämnade (i samråd med mig alltså) bil, kläder, mat och katter! Då är det ändå i Norge där det är långt ifrån självklart att man lämnar kvar kyl och frys, än mindre maten i dem.

Hur som helst, det mesta löser man med kommunikation, och vill man inte framstå som idiot är det inget som hindrar att man dessförinnan tar reda på regler och sedvänjor.

13 kommentarer:

 1. Svar
  1. Garderober är en sån typisk grej som är svår att veta om de ingår eller ej men inget som en fråga till mäklare/säljare fixar.
   Att säga att om något önskas kvarlämnat så verkar smart, ska jag ta med mig till framtida försäljning

   Radera
  2. Mäklare är ju, rent generellt, lata och oengagerade. Därför har jag som säljare alltid strävat efter att ge en tydlig instruktion. "Allt ingår" bör även de mest imbecilla mäklarna klara att förmedla, möjligen också "Allt utom hallspegeln". Men är det 3-4 grejer per rum som inte ingår kommer de antagligen ge tusan i att berätta något. Fast åt andra hållet borde de kunna berätta att en garderob som är perfekt i storlek för hörnan där den står följer med om köparen önskar.

   Radera
 2. Vad jag förstått så är det normalt i Nederländerna att man tar golvet med sig. Det ska även gälla vid hyra, alltså inte om man sålt lägenheten.
  /LTDM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tusan ska man med ett gammalt golv till? Det finns inte många beläggningar som pallar en flytt. Klinkers, limmad parkett och till och med heltäckningsmatta har det gemensamt att det bara blir skit kvar av det ifall man försöker ta loss det.

   Radera
 3. när jag köpte förutsatte jag att tvättmaskin och torktumlare ingick i huset. säljaren däremot tänkte ta det med sig och hade vi inte nämnt det hade de nog gjort det.
  säljaren mailade mig någon månad innan tillträde och undrade om jag ville köpa några grejor, bla en frys som stod i förrådet för 500kr. javisst sa jag för jag visste att vi ändå behövde en extra.
  första morgonen i huset gick jag inom förrådet och satte i kontakten till frysen innan jobb och på vägen hem köpte jag några färdigrätter att lägga i den.
  går in i förrådet och lampan fungerar inte. inte heller frysen. kör iväg och köper säkringar och skruvar i och den smäller direkt. drar ut kontakten och slår av strömbrytaren. ny propp. tänder lampan. sätter i kontakten till frysen och det bli mörkt. jaha, dra ut, ny propp och börjar syna anslutningen som visar sig ha en kortslutning.
  jippie...
  ringer säljaren och meddelar och han lovar att ta tillbaka den men måste vänta till helgen. bra, allt löst, tänker jag.
  kvällen efter har de pratat in på mitt mobilsvar att de minsann pratat med mäklaren som upplyst de att de har ingen SKYLDIGHET att ta tillbaka frysen men de kan vara så SNÄLLA att jag får tillbaka hälften av pengarna, men jag får själv köra den till tippen... (frysen ingick alltså inte i husköpet och jag hade ju sett den en månad innan när jag var där och lämnade en femhundring).
  de tyckte alltså att 250kr var värt att bråka om efter vi gjort affär på närmre 1,5miljoner. till saken hör även att jag fick påminna om mina 250kr och de kom inte själv och lämnade de utan skickade ett ombud...


  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk har fan ingen skam i kroppen! Och hur tänkte mäklaren? Precis som du säger ingick den ju inte i köpet, så varför ger sig mäklaren in i saken? Du borde inte ha kört frysen till tippen utan ställt den utanför mäklarens kontor eller privata bostad.

   Radera
  2. I det läget hade jag nog avstått de 250 kronorna för nöjet att ge dem ett riktigt syrligt svar om vilka dumsnåla idioter de var.

   Radera
  3. Jag med, men jag får en känsla att de skulle se det som en seger, att det i sig är bevis för att de haft/gjort rätt hela tiden.

   Radera
 4. Så du köpte en frys men fick en plastlåda? Och får hälften av pengarna tillbaka?
  Man skulle önska att det finns ett offentligt betygssystem på köpare och säljare, lite som tradera eller yelp. Den enda säljare man med säkerhet vet att man ska undvika nu är väl Esbjörn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mäklare finns det. Problemet för min senaste bostadsförsäljning var att betyget måste lämnas senast ett par dagar innan jag skulle få pengarna från dem. Jag hade förmodligen kommit undan med det, men jag bråkar inte med någon som har ett par av mina miljoner.

   När Esbjörn/Ebba-affären var uppe skrev jag det i en kommentar någonstans, att på det här sättet vågar man ju inte göra affärer med äldre överhuvudtaget, ifall hela media och halva allmänheten tycker att de ska ha rätt att backa ifrån skrivna kontrakt och uppgjorda avtal.

   Radera
 5. Lite OT. Din rubrik på inlägget påminner mig om den präst som skulle följa den äldre traditionen och latinifiera sitt namn. Han tog namnet Vardelius efter skapelse berättelsens ”varde ljus”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var skapelseberättelsen jag tänkte på när jag skrev det.

   Ballt namn, även om jag personligen har lite svårt för idén att byta ut sitt Larsson eller Olsson mot Vardelius eller Adelstjerna.

   Radera