fredag 24 juni 2022

En platsannons och ett världskrig

Midsommarafton idag, sägs det, men som acklimatiserad utlandssvensk säger jag fredag. Själv tänkte jag ”fira” dagen genom att bära in och stapla upp arton kubikmeter ved. Apropå jobb såg jag en platsannons på nätet:

Internets dom är hård, i alla fall i denna Twittertråd. De flesta tycks överens om att detta är ett rent slavjobb och någon skriver att han inte hade tagit jobbet ens för en halv miljon i månaden. Men vet ni vad – gör inte det då! Det är det som är det fina med en fri arbetsmarknad, att man inte behöver söka jobb man inte vill ha. Åtminstone om man inte är arbetslös och lever på bidrag för då kan man inte välja bort riktigt allt, men här finns det antagligen inget kollektivavtal och då tror jag att det är helt fritt att rata även om du t ex går på a-kassa.

Vad går då själva kritiken ut på? Jo, det verkar vara minst fem jobb i ett, långt över heltid eftersom det både är kontorstid och ”vissa kvällar och helger”. Och så semestrar, men då ska det visst också jobbas.

Okej, formuleringen ”betalda semesterresor” är missvisande om personen ändå förväntas jobba då. Det blir liksom inte semester bara för att man reser utomlands. Men sen då? Att familjen framställer detta som ett bra jobb kan de knappast klandras för. De tycker förmodligen det, och för rätt person kan det mycket väl stämma.

Att man har en kravspecifikation går väl inte heller att säga något om, det har alla arbetsgivare och förmodligen de flesta arbetstagare. Sedan är det såklart bara fantasin som begränsar vad man tolkar in i texten. Att familjen t ex önskar någon som har en ambition att behålla jobbet långsiktigt betyder inte att jobbet inte har normal uppsägningstid.

När jag läser kommentarerna får jag en känsla av att den absoluta merparten av kritiken bottnar i att en välbeställd familj har möjlighet att anställa en tjänsteperson för att underlätta familjens vardag. Usch för rika, helt enkelt. Men vänta nu, ”matlådor”? Kanske är de inte så rika trots allt. Usch för det också.

Själv tycker jag mest synd om föräldrarna som inte verkar ha tid att umgås vare sig med varandra eller med den tvååriga dottern. Om man försöker mäta lycka i frihet snarare än i pengar finns det ingen anledning att känna avundsjuka. För om jag själv också ska tolka in saker i text är det ett ganska stor mått av just avund i dessa formuleringar:

Praktiskt taget omöjligt att ha ett eget liv om man ska uppfylla allt som annonsen kräver; eftersom de dessutom vill att man ska vara kvar hos familjen länge så blir det ett antal år av sitt liv man gör avkall på.

Nanny for life, får lite konstiga SEKT-vibbar av den där annonsen.

För fan, anställ en butler och en 'heltidsnanny' om ni är så jävla täta att ni behöver så mycket hjälp.

Har jag gått och blivit tolerant eller har jag en poäng här?

54 kommentarer:

 1. Låter gränslöst och som om de tror att de kan äga en människa. De skulle anställa en robot istället som de programmerar in. Tycker annonsen är obehaglig och utgår bara ifrån att tillfredställa orimliga krav och behov hos familjen, inte några förmåner för den som blir anställd. De skulle behöva ett rejält och redigt fruntimmer som Dagmar Ebbesen, de behöver bli satta på plats rejält.Deras taskiga människosyn lyser igenom samtidigt som deras inbillade överlägsenhet.
  Nu låter jag fördomsfull, men kan det verkligen vara en svensk familj? Oftast brukar de vara klädsamt blygsamma och inte skylta med sitt snobberi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får inte alls de där psykopatvibbarna en del plockar upp. Förmåner för den anställde tycker jag att man med fördel tar på anställningsintervjun (det står ju inte lön heller). Annars brukar det ändå bara travas upp meningslösheter i den kategorin.

   Hur vet du att de har taskig människosyn?

   Radera
  2. Slavliknande förhållanden, där den anställde inte verkar ha någon lagstadgad ledighet utan det är när det passar familjens något gränslösa liv, den anställde verkar inte förväntas att ha något. Det grundar sig i en dålig människosyn. Sen är de säkert såna som är för jämställdhet och allas lika rättigheter men bara i teorin.

   Radera
  3. Du läser in väldigt mycket här som faktiskt inte framgår av annonsen. Varför skulle den anställde inte få lagstadgad ledighet? Bara för att familjen åker utomlands ibland?

   Dålig människosyn, "säkert sådana som är för jämställdhet" i teorin... Då måste jag få fråga hur du har det med de egna fördomarna? För så här mycket vet inte jag om familjen efter att bara ha läst annonsen.

   Radera
 2. Jag var själv inne och kommenterade i den tråden. Jag tyckte det var lite upplyftande med att de ville ha med sig lunchlådor till jobbet. Det har jag alltid själv också och det är inte enbart av ekonomiska skäl utan det spar tid och man vet vad man stoppar i sig och man behöver inte kompromissa med kollegor vart man skall gå.

  Jag hade absolut inte velat ha det jobbet dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidsaspekten tycker jag är viktig. Har jag en timme lunch, eller ännu mindre, vill jag inte köa på en lunchrestaurang och transportera mig till och från. Jag vill mikra mat jag vet är god och nyttig, i ett lunchrum max femton meter från arbetsplatsen.

   Jag hade inte heller velat ha jobbet. Det måste vara superlätt att hamna i kläm mellan barn och föräldrar.

   Radera
 3. Ja det är nog mest avundsjuka på att någon kan köpa sig fri från vardagliga tråkigheter. Kan tänka mig att det finns många som skulle vilja ta det jobbet. Iallafall om de såg över arbetstiderna. För heltid+övertid+någon/några veckor tjänsteresa per år var ju lite väl tilltaget även om övertidsersättning utgår.

  Kravspecifikationen är väl heller inget konstigt. Nästan alla annonser ser ut som man måste vara raketforskare, även om det handlar om att steka hamburgare.

  Sista citatet förstår jag inte alls. "anställ en butler och en 'heltidsnanny' "; det är ju precis det de vill göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet ju inte ens om det blir någon övertid, plus att det kan finnas tid att sköta privata grejer på arbetstid.

   Jag gissar att man tar i eftersom man sällan får överkvalificerade sökande, på något jobb.

   Den menar nog att butler ska vara en person, nannyn en annan.

   Radera
  2. Må-fre 8-17 är ju heltid. Sen ska det tillkomma vissa kvällar och helger, det måste ju då vara övertid? Plus "semesterresorna", som är familjens semester men den anställdes tjänsteresa.

   Men helt säkert kommer det finnas en del standby-tid där man kan göra privata grejer. Men att det skulle räknas som fritid vore inte helt rättvist om man måste uppehålla sig på arbetsplatsen.

   Är det en vettig familj tror jag det hade varit ett kul jobb. Är familjen avskyvärd är det nog lika outhärdligt som vilket jobb som helst med en avskyvärd chef/kollega...

   Radera
  3. Fast många jobb har ju normalarbetstid 8-17, måndag till fredag. Sedan jobbar man kanske var tredje helg och blir då kompenserad med lediga vardagar. Gissar att nästan alla som jobbar i butik har det så.

   Tjänsteresorna blir nog värre att kompensera för, men det behöver ju inte vara dygnet runt då heller.

   Avskyvärda chefer är alltid ett helvete, och ännu värre på en arbetsplats där det bara är den anställde och cheferna. Det blir ju som att komma in som den enda externa medarbetaren i ett familjeföretag. Jag har själv varit chef till min chefs fru. Det var också ett upplägg med... utmaningar.

   Radera
 4. Så länge villkoren för jobbet är schyssta, och arbetsmiljön är bra ser jag inga problem med jobbannonsen i fråga. Kan inte se att en nanny/butler skulle vara mer slav än vilken löntagare som helst.

  Sen att outsourca en del av sina barns uppfostran, det är väl lite tveksamt, men å andra sidan går väl alla barn i DDR-dagis, som verkar ha ett snarlikt syfte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte just säga det, att idag är det väldigt få barn som inte tvingas gå i förskola. Om "Liberalerna" och andra totalitära partier får makt i höst blir förskolan dessutom troligtvis obligatorisk så att man som förälder inte ens får ta hand om sitt eget barn på heltid.

   Radera
 5. Ska vi gissa på att i detta hushåll i Viggbyholm i Täby där man "vänder vant de spröda råvarorna på sin teppanyakihäll. Vårlök, groddar och mizunasalladens dekorativa blad lierar sig med äggnudlar och räkor."

  Kom ihåg att det är sista dagen att ansöka om tjänsten idag!
  Att det inte är någon raketforskare de söker framgår helt klart av textformuleringskonsten i annonsen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag sprungit igenom Viggbyholm någon enstaka gång, så jag vet försvinnande lite om hur området ser ut och vilka som bor där.

   Personligen tror jag att det vore mindre komplicerat att knega som raketforskare än att ta hand om barn :)

   Radera
  2. Appropå formuleringskonst, ser på den finska banken Nordea högst upp på inloggningssidan att det anges:

   "Banktjänster stängda söndag morgon!
   [...] Avbrottet gäller uttagsautomater samt tjänster via telefon, internet och mobil. Kortköp fungerar som vanligt. Vi är ledsna om det påverkar dig och tackar för din förståelse."

   Undrar om personal och ledning sitter och är ledsna, de kanske t.o.m fäller en tår?
   Måhända utsträcker det sig även till de största aktieägarna, som Cevian Capital och Blackrock, kan se framför mig att Christer Gardell fälla en tår under tiden banktjänsterna är stängda ;-)

   Radera
  3. Det där regelmässiga "beklagandet" när de inte alls gör det utan i värsta fall njuter är ett oskick!

   Radera
  4. Kan vara någon sommarvikarie som tror att det är att översätta ord-för-ord från amerikanska, för det leder onekligen tankarna till "we are sorry for any inconvenience it may cause" men när t.o.m google translate låter bli att trampa i klaveret kan man verkligen undra

   Radera
  5. Säkert började det så, men jag tycker att formuleringen numera låter obehagligt bekant på svenska också, så nog har den använts förr.

   Radera
 6. Lycka till med vedhanteringen!
  Min torra ved är redan hanterad, så jag tar en midsommar lunch istället. Trevlig midsommar på dig i Norge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inte mycket till firande här. Norge har Sankt Hans denna helg, men själva firandekrutet brändes nog på 17 maj.

   Radera
 7. Vill minnas att assistenten till den handikappade Maxgrundaren som senare skulle dömas till fängelse för planer att råna och kidnappa denne hade en lön runt 35000 kr. Hon jobbade i hemmet och följde med på resor. För en sådan lön är väl nannybutler helt okej. Finns få arbetaryrken som ger så mkt högre lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt om man gillar att ta hand om barn, laga mat osv. Bara för att arbetsuppgifterna utförts av tjänstefolk med dåliga rättigheter och inkomster för hundratals år sedan betyder inte att detta jobb är skit nu.

   Av din formulering kan man förresten tolka det som att Maxgrundaren fick fängelse för sina planer att råna assistenten, och SÅ bra lön är ändå inte 35000 :)

   Radera
 8. Glad midsommar , hälsan ifrån Värmland.

  SvaraRadera
 9. Nu framgår det inte hur länge barnet går på förskolan, men med heltidsarbetande föräldrar så kan man ju ha 8-17 på förskola och då behövs ingen som passar barnet. Nu säger jag inte att förskola under så lång tid eller alls är en så bra plats för en 2åring. Har själv en 2åring som inte har börjat förskolan. Men ponera att föräldrarna ser det som viktigt att barnet inte behöver gå så långa dagar, varför är det då inte tillräckligt viktigt för att själv gå ner i tid? Och att inte kunna ta hand om sitt egna barn på semestern? Varför finns då planer på att skaffa fler barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner som du, att hade det varit mitt barn hade jag gärna gjort det själv. Jag gick själv inte på dagis (det hette så då) och är tacksam gentemot min mor som var hemma.

   Radera
 10. Hej Sparo.
  Kan du ta upp SBB.
  Detta fenomen.
  200 000 ägare på Avanza.
  100 miljarder i lån.
  En Sosse och invandrare i spetsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt oinsatt i SBB och fastighetsbolag i allmänhet så det ämnet lämnar jag med varm hand till Aktiepappa och Börspodden.

   Radera
 11. Är det ingen som ser att annonsen är enbart ett dåligt skämt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag inte. Såväl Personalexpressen som Ledigajobb.se verkar seriösa verksamheter och att de skulle ha blivit trollade av en skämtare finner jag osannolikt.

   Radera
 12. Om man går lite bakåt i tiden är det inte helt ovanligt med just denna typ av tjänster bland både över- och medelklass. Storbritannien och USA har ju fortfarande både Au Pair och "Nanny's".

  Jag kan tycka att det är lite synd att de inte har tid att ta hand om sina egna barn. Men jag ser samtidigt satt de hellre vill köpa sig den tiden till att försörja familjen. Man kan ju undra hur barnets relation till sina föräldrar kommer att vara senare i livet.

  Angående lunchlådor, tror jag att det är som en del påstår. Att det snarare handlar om hälsa och att äta hälsosamt, än att det handlar om ekonomiska skäl.

  Det är förmodligen två personer med hyfsat hög lön i sitt yrke, samt förmögenhet i fastigheten, aktier med mera. De ligger förmodligen över miljonen i inkomst per år, och har således råd att anställa någon på schyssta villkor.

  Det finns massor av familjer i Skandinavien som anlitar thailändska Nanny's, som dessutom är inneboende hos familjen. Inget konstigt alls, tycker jag.

  Men vad vet jag? Jag är bara en sketen lågavlönad knegare utan liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det är en tråkig/sorglig prioritering (utifrån det lilla vi vet), men det gör jag även när jag hör om familjer som sitter samlade framför tv:n 3-4 timmar per dag. Rimligare att hyra in någon för att leva ens liv än att låta Filip och Fredrik göra det.

   Jag tänkte på detta när jag var hemma hos mina grannar igår. De har fem barn och mamman var hemma med allihop. Det gjorde att de hade tight ekonomi och tvingades bygga hus för "ingenting", men nu står huset där, barnen är vuxna, har en god relation till sina föräldrar och egna, bra liv. Jag hade hellre gått på den linjen.

   Det är väl just att man får gå "bakåt i tiden", till ett samhälle med tydligare samhällsklasser än idag för att detta skulle vara vanligt som en del vänder sig emot. Att vi ska ha kommit längre. Utveckling är på gott och ont. Jag vill inte heller ha tillbaka slaveriet, men känner inte att denna annons är ett utslag av det.

   Radera
 13. Såg dig i Expressen idag, men bara lite eftersom resten är bakom betalvägg. Men vet ju vem du är då jag läst din blogg i åratal. Grattis till uppmärksamheten där! Och gällande annonsen om barnflicka så är det väl alltid någon som passar för jobbet. Men sökanden bör få tala med den som hade jobbet innan om sådan finns. Om sökanden nekas detta bör man se upp!!! Om ingen annan anställts före bör man också vara försiktig. Svårt för en ung person utan erfarenhet dock att göra en korrekt bedömning. Sökanden bör göra "tester" hur de reagerar på tänkta scenarion vilket borde avslöja dem lite som personer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte skriva ett inlägg om Expressen imorgon. Utan att avslöja varken det ena eller det andra tror jag inte att du missar så mycket pga betalväggen.

   Jag är inte säker på att någon haft jobbet innan, men annars låter det som en jättebra grej. Referenser går ju åt bägge hållen.

   Radera
  2. Spännande, artikeln kom upp i flödet så ser fram emot att läsa ditt inlägg imorgon. Har inte premium

   Radera
  3. Som sagt, inte så himla spännande, vare sig artikeln eller mitt inlägg :)

   Radera
 14. Äntligen valuta för pengarna
  för Expressen Premuim!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna glädja någon. Själv har jag inte Expressen Premium så jag har inte sett den i sin helhet.

   Radera
 15. Har du egen familj? Om inte vad hände? Valde du bort? Inte hittat någon? Var ärlig i ditt svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag inte. Lite svårt att säga vad som hände. Det var väl ingen som ville ha mig, i alla fall ingen som jag hade velat skaffa barn med.

   Radera
  2. Ok men är det inte tungt att vara själv? Är själv 40 och mår skit har ingen familj. Va ska man göra för att må bättre är ju jävligt ensamt alltså.

   Radera
  3. Finns en tunn men briljant bok skriven 1956 av Erich Fromm som heter Kärlekens konst. Om alla levde efter det som står där skulle vi ha andra individer, andra medborgare, andra relationer - ja ett helt annat samhälle! Enormt tänkvärd bok för alla!

   Radera
  4. Jag har vänner och tänker att jag inte behöver vara ensamstående hela livet bara för att jag inte har barn. Dessutom trivs jag väldigt bra i mitt eget sällskap. Men visst, det är inte idealiskt precis alla dagar.

   Tunn bok med ett så omfattande ämne låter onekligen intressant.

   Radera
 16. Hur ser du på den höga inflationen när det gäller investeringar?

  Sparkonton är ju runt 1% ränta och "vinsten" skattas 30%, så det blir rent förlust med över 7% inflation.

  Börsen backar enormt, men kan ge på sikt ...

  Att använda pengarna på prylar tappar ju också sina värden.

  Vore skoj med detta som ämne på en dags blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparkonton är aldrig bra. Jag tycker dessutom att förståsigpåare ofta sätter väldigt höga krav för att sätta pengarna på börsen, typ att man ska kunna vara utan hela beloppet i fem år. Visst, börsen kan rasa, men den tappar ju sällan 70 % över natten.

   Jag gillar däremot råvaror, som guld. Jag ska klura på om det kan bli ett helt inlägg, men jag tycker inte så mycket mer än så.

   Radera
 17. Tjena mittbena!
  Jag hade en gång i en av mina klasser en tös vars urgamla mamma, hon var bergis 37 eller så - ägare av Parfymeri la Monielle så man kände alltid på lukten när hon var på väg uppför trappan till kvartssamtalet - hade ett väldigt charmigt skorr i rösten. Så jag tog för givet att det var någon slags ädelskånska. Men icke så! Hon hade, och här kommer kopplingen till Viggbyholmsannonsen, uppfostrats av en tysk "nanny" och därför lärt sig prata med det tyska silviaskorret. Hennes parenteser? Dem hade hon ingen egentlig relation till under upväxten. Heller.

  SvaraRadera
 18. Vaf då "anonym"? Därför kompletteringar. Sören

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tillägg! Även om man lägger en kommentar som "Anonym" är det praktiskt att skriva under med något för till slut är det fem "Anonym" i samma tråd och helt omöjligt för alla oss andra att veta om det är en eller flera personer och vem som sagt vad.

   Radera
 19. Har några kompisar som anlitat en aupair från ett annat land för att ta hand om deras barn för att en av föräldrarna har en kronisk sjukdom. Den andra jobbar heltid i en annan stad så det är en del restid. Den som jobbar tjänar inte astronomiska summor utan de är väldigt sparsamma (Sparo-sparsamma) så de får det att gå ihop.

  Man måste inte vara slavdrivare eller ha en dålig människosyn bara för att man vill ha hjälp med sina barn.

  Tänker bara att det är så mycket som inte framkommer i en annons, så mycket man inte vet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovan skrivet av Guldfirren som klickade iväg kommentaren lite hastigt :)

   Radera
  2. Mycket tänkvärt där. Särskilt slutklämmen med att det är väldigt mycket vi som ser denna annons utifrån inte känner till.

   Radera