tisdag 7 juni 2022

Den är död!

2007 skulle en kompis emigrera och frågade om jag ville ha hans kaffebryggare. Inte ny, men helt felfri. Klart jag ville!

När jag själv lämnade Sverige följde bryggaren med. Till och med under husletarresan eftersom jag hade 220-converter i husvagnen, men jag insåg snabbt att det var enklare att köra snabbkaffe med vatten från gasspisen eftersom det var jobbigt nog att ladda bilbatterier för att räcka till dator, mobil och lampor. Men bryggaren var med och när huset köptes var den det allra första som flyttades in.

I vintras gjorde jag ett blogginlägg om lödning av plast då en spricka i filterhållaren lagades. Någon månad senare började bryggaren läcka vatten. Jag ställde då en gammal metallbricka under bryggaren för att slippa torka efter varje användning. Fast det bar sig inte bättre än att brickan lämnade rostfläckar på underlaget så då satte jag en plastskärbräda under den.

Som ny igen, men kanske var det ändå vattnet som blev början till slutet. Nu har den nämligen utvecklat ett elfel som skulle kunna bero på kortslutning. Jag har automatsäkringar i huset, men noterade att proppen gick då och då. Jag misstänkte först mikrougnen och sedan kylen, men nu står det klart att det är kaffebryggaren som är boven. Det har nämligen gått så långt att säkringen skjuter så fort jag pluggar in bryggaren, den behöver inte ens sättas på.

Vi har haft många fina raster ihop, jag och bryggaren. Den har varit en central figur när jag bjudit på fest, den har hållit mig vaken när jag behövt det och hjälpt mig upp de morgnar när jag inte riktigt orkat, men nu gick det inte längre. Tack för allt!


Begravningen sker vid Elkjøpsbutikens hörna för elsopor där de sörjande kommer att sjunga Härlig är jorden och Bryggare kan ingen vara. Smörgåstårta kommer att serveras, men inget kaffe.

39 kommentarer:

 1. Haha ja det låter som livslängden blev utnyttjad till max. Men om du rotar igenom dina gömmor hittar du säkert ännu en nygammal bryggare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är övertygad om att jag gör det, men eftersom det inte hänt än så har jag köpt mig en begagnad för femtio spänn. Innan den är utsliten bara måste jag ha hittat en bryggare i ladan.

   Radera
 2. Beklagar sorgen! Även om det känns förfärligt just nu och sorgen är tung att bära, kanske du ändå ska se dig om efter en ny. Något snyggt, hållbart och inte alltför dyrt. Snabbt upp på banan igen är nog att föredra även om det känns som ett svek. Gråt inte tänk på allt det fina ni har haft istället och gå vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort det. Inte för att komma upp på banan utan för att jag inte kan tänka mig ett liv utan kaffe.

   Radera
 3. Ha-ha, jag har en bryggare (Melitta) från nittiotalet som fortfarande fungerar.

  SvaraRadera
 4. Kanske är den bara "pining for the fjords"? https://www.youtube.com/watch?v=vZw35VUBdzo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har verkligen gett upp. Ceased to exist, is no more...

   Radera
 5. Jag beklagar sorgen! Må den vila i frid.
  Jag hoppas du hittar en ny livspartner snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan gjort, utan kaffe kan man inte leva.

   Radera
 6. Inga livsuppehållande operationer med skruvmejsel och lödpenna för att få lite extra tid med den?

  Det kanske är lika bra med 220V inblandat, ibland är ett värdigt avslut den bästa utgången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte när det är elfel i den, det går inte att motivera för mig att lägga tid på den. Livet hade, helt enkelt, kommit till vägs ände.

   Radera
  2. Är det dessutom läckage från alu-röret... hål? Då räcker inte en lödpenna långt... och har proppen gått, så är det lika bra att slänga f-nskapet. Jag fick göra det med knappt 1 år gamla Elux-kaffebryggare när röret "exploderade"... ja det small till och proppen gick... Det var slutet på den kaffebryggaren och det märket köper jag ej längre.

   Radera
  3. Ja, det där är långt över min fattningsförmåga, så alternativet är att lämna bort den. De pengarna fanns inte i den ens när den var ny. Det var en bra bryggare, men inte världens bästa.

   Jag trodde Electrolux var ett bra märke. Jag tror att jag har en gammal elvisp som hållit lika länge som jag.

   Radera
 7. Vad sägs om att koka vatten medelst vattenkokare alternativt på spisen och sen för hand hälla det över pulvret i filtret? Vattenkokaren funkar ju även för tedrickare och har man spis med induktionshäll så går det fortare än med vattenkokaren.
  Nej, jag dricker inte kaffe själv. Eller, jo, ibland... väldigt sällan. Men de gånger vi har gäster så finns självklart kaffe åt dem (apropå om det finns något att bjuda på). Man får stå några minuter och hälla vattnet i filtret och låta det droppa ner i kannan. Blir det många gäster så förbereder vi ett par stora pumptermosar.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dina metoder funkar, men jag ser dem som nödlösningar. För mig som dricker kaffe dagligen känns det som en rätt liten investering att köpa en maskin som värmer vattnet till perfekt temperatur och släpper det igenom filtret i lagom tempo utan spill.

   Radera
  2. Fast enligt mitt tycke blir det faktiskt inte helt perfekt med temperaturen i kaffebryggare. Att koka vattnet på spisen och sedan hälla det över pulvret i filter-delen ger faktiskt ett godare kaffe, alla gånger.

   Radera
  3. Det låter som ett fel på bryggaren. Själva idén med dem är ju att de ska ha perfekt temperatur för att ta upp pulvret.

   Radera
 8. Snyggt! Vill bara höja ett varningens finger om att det är bättre att inte dra ut allt för långt på, eller snåla på, just elartiklar. Bättre att köpa ny beg lite tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men jag visste faktiskt inte att det var fel på den. Jo, att den läckte några droppar, men när säkringen började gå misstänkte jag i första hand kylen och mikrougnen. Inte förrän bryggaren inte ens gick att stoppa in i eluttaget utan att proppen gick förstod jag att det var den.

   Radera
  2. Mikron bytte jag förresten ganska nyligen, kanske pga att bryggaren sköt säkringen, men också för att funktionen blev sämre och sämre. Det som förr krävde en minuts mikrande krävde plötsligt en och en halv osv. Så då blev det en "ny" för 300 kr. Och nu en bryggare för 50 kr. Här kostar man på sig ;-)

   Radera
  3. Det kostar att leva på topp! ;-) Även i Norge...

   Radera
  4. Ja, lägg till det att min pulsklocka la av och jag fick köpa en äldre (bättre!) modell jag haft tidigare. Tror jag gav 50 eller 75 kr för den, men där fick jag kosta på mig frakt också, så totalt blev det över hundringen.

   Radera
 9. Kaffemaskin va? Jag dricker billigt instant kaffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strikt ekonomiskt tror jag kostnaden för en billig bryggare sparas in snabbt genom att snabbkaffepriset är så pass mycket högre.

   Radera
  2. Även om kilopriset för snabbkaffe är högre så blir det inget svinn i form av sump. Det behövs nog en mer vetenskaplig undersökning här.

   Radera
  3. Där kan du ha en poäng. Försökte se om det gick att söka svaret på internet, men gick bet.

   Radera
 10. Jag tror min Melitta Excellent är från 1986 när mamma köpte sommarstuga. När stugan såldes fick jag den och jag dricker inte kaffe så ofta hemma (men på jobbet så...) så den är faktiskt i nyskick fortfarande. Jag kommer inte snåla när/om den går sönder utan köpa en Moccamaster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt okänslig för kaffe. Bara bryggaren kommer upp i rätt värme blir det tillräckligt bra för mig.

   Radera
  2. Du glömde poängtera att du absolut inte dricker Zoegas :)

   Radera
  3. Sant! Skulle jag skrivit "väldigt okänslig" hade väl folk räknat med att jag ändå drar gränsen vid Zoegas. Nu skrev jag "helt okänslig" och det är ju faktiskt inte riktigt sant. Om man nu räknar Zoegas som kaffe och inte ett rengöringsmedel för oljecisterner :)

   Radera
 11. Vilken tur, då kan du köpa dig en rejäl bryggare istället dvs en som ger exakt rätt temp på kaffet och där smaken :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan köpt en begagnad för 50 kr. Verkar funka.

   Radera
  2. Menar du allvar? De flesta kaffekokare ger ju skitsmak av en anledning.

   Radera
  3. Jag tyckte det var värt risken. Jag är nästan säker på att jag har en Braun-bryggare stående någonstans, så jag vill inte köpa en ny, dyr. Ska man undvika de allra sämsta märkena kostar ändå en bryggare några hundralappar i butik och jag ville försöka slippa den utgiften.

   Radera
 12. Det var tråkigt att höra. Jag beklagar.

  Länge leve den "nya" bryggaren!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det blir bra på sikt, när den värsta smärtan gått över.

   Radera
 13. Jag hade egentligen ett skämt om kaffe, men det var för mörkt.

  Vila i frid.

  // Mariestad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart kaffe är bättre än svart humor :)

   Radera