onsdag 22 juni 2022

Dieselvakt framtidens jobb?

En enda gång har jag drabbats av att få bilen slangad. De tog väl kanske tio liter bensin ur min bil parkerad på det jobb jag hade. Kostnaden på den tiden var försumbar. Jag blev mest sur över att tjuvarna kastade bort eller tog med sig mitt tanklock.

Men i takt med ökande drivmedelspriser blir det såklart allt mer lönsamt att stjäla drivmedel, främst diesel. I ett radioinslag berättar entreprenadfirmor att de fått flera kubikmeter stulna vid vägbyggen och det verkar uppenbart att det är organiserade ligor och inte ungdomar som vill tanka EPA-traktorn utan att betala.

När det kommer till ansvarsfrågan nämner justitieminister Morgan Johansson som vanligt alla utom sig själv. Polisen har sitt ansvar, men främst verkar han lägga ansvaret på företagen:

Samtidigt ska man väl komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. De har ju ett eget ansvar också faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting på att polisen ska lösa alla problem.

Om jag byggde svensk infrastruktur och betalade en hiskelig massa skattepengar i samband med det skulle jag inte jubla över Morgan Johanssons uttalande, men vad man än tycker om det kommer han att få rätt. Ska man freda sin egendom i Sverige framöver lär man få göra det själv.


Bäva månde bovarna!

Jag är uppriktigt förvånad att inte Securitas gått bättre på börsen, men tänker också att dieselvakt kan bli ett framtidsyrke. Precis som brandvakt kräver jobbet inte mycket mer kompetens än att man är på plats, vaken och iakttar vad som sker. Än så länge är dieseln inte så dyr att ligorna kommer att skjuta en vakt för att hindra honom att ringa på förstärkning, men kan man förhindra en stöld på tiotusentals kronor bara genom att gå runt med en ficklampa är det värt en hel del. Eller blir det kanske ett jobb för djur?


Apropå jobb är det många som går på semester ungefär nu. Det gör att färre läsare vill läsa mina dagliga betraktelser, så precis som tidigare somrar låter jag dem nu bli varannandagliga en tid framöver. Alltså kommer nästa inlägg på fredag, sedan söndag osv. Hoppas och tror att ni hittar något läsvärt på mina ”lediga” dagar. Kommentarsfältet t ex :)

24 kommentarer:

 1. Ha en fin sommar Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka. I natt har jag sovit 3,5 timmar. Tur att jag inte har ett heltidsjobb, då hade jag fått minussova :)

   Tack detsamma!

   Radera
 2. I vissa U-länder står det någon form av vakt i varenda byggnad/verksamhet av dignitet. I länder som Sydafrika har de ofta någon form av skjutvapen.

  Gissar på en snarlik utveckling i stora delar av västvärlden inom 10-20 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju en prisfråga. Lönar det sig kommer det bli så.

   Radera
 3. Det stora problemet med att ha vakter som ringer på hjälp är att den hjälpen inte får vara polisen. För polisen kommer inte. Du får inte heller gripa tjuvarna på plats (vilket du borde ha rätt till enligt svensklagstiftning) för då kan du riskeras att åtalas för kidnappning. Vilket en företagare råkade ut för för något år sedan. Det som är kvar är helt enkelt att oskadliggöra tjuvarna och antingen kunna hävda olycka eller bara se till att ingen hör talas om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klassiska skjut-gräv-tig :)

   Jag förstår problemet, men än så länge är diesel inte så dyrt att banditer kommer att döda för att komma åt den och de vet inte om vakten har pistol, baseboll, försvarsspray eller något annat, så om det lyser åker de troligen till nästa bygge och försöker där istället.

   Radera
  2. Anekdot bevisen kring industriområden som ligger en bit från samhället visar att så inte är fallet på senaste.

   Radera
  3. Jag har inte järnkoll på all skit som har hänt. Folk blir ju mördade för begagnade reservhjul, men diesel är trots allt billigare än mycket annat det mördas för.

   Radera
 4. "Ska man freda sin egendom i Sverige framöver lär man få göra det själv."

  Nej, det är fel slutsats. Det är korrekt att ingen hjälp finns att få, men du får ändå inte freda dig och dina tillhörigheter. Skulle du på något sätt försöka skapa rättvisa kommer du se att det finns nästan obegränsat med resurser att sätta in. Du får heller inte sätta upp övervakningskameror för det är integritetskränkande för tjuven. Å andra sidan är ju polisen ointresserad av bevismaterial så den inspelningen är ändå meningslös. Hyra in en Securitas vakt som "noterar" vad som sker är dyrt och onödigt, polisen vill som sagt inte befatta sig med tjuvjakt ändå. De har ju fullt upp med att leka, dansa, äta korv och fika. Och innebandy förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Securitasvakt tror jag fyller mer funktion än att notera vad som sker, helt enkelt att det kanske inte sker om han är där. Men i övrigt pekar du på många helt giltiga problem. Jag minns att någon som filmade ett inbrott av sitt företag och la ut på Facebook fick juridiska problem. Helt galet!

   Radera
 5. Jag hade tyvärr oturen att ett stolpskott kröp under bilen och klippte ledningen där för att få ut bensinen. Inte bara stjäla utan även förstöra någon annans egendom var denna persons melodi.

  Just för att förhindra åverkan på vår bil så lät vi bensinlocket vara olåst men det hjälpte alltså inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. För några år sedan var det populärt att borra hål i tanken för att få bränslet att rinna ut. De var nog enda gången jag har varit glad att det står "Flexifuel" på min bil, för det tycks inte tjuvarna/vandalerna vilja ha.

   Radera
  2. Den tjuven skulle man ju vilja backa över och sedan tända på med den bensin som droppat på honom under processens gång.

   Radera
 6. Bild nr.2 fick mig att tänka på apokalypsens ryttare, även om den är en man/kvinna kort. Det är dig väl värt att växla ned till halvfart, trevlig sommar Micke!
  /Jonas B

  SvaraRadera
 7. Om bloggaren skall lata sig och bara skriva varannan dag kommer jag kontra med att halvera mitt läsande av bloggen till varannan dag.

  SvaraRadera
 8. Det är ju ens eget ansvar att skydda sig mot inbrott och personrån. Polisen kan inte lösa alla problem.....jag får magkatarr bara av Moggan öppnar munnen.

  Med en sådan utveckling är det lika bra avveckla polisen och så får alla ta ansvar för sitt eget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I just det här uttalandet kan jag inte säga att han hade fel. Visst har företag ett ansvar och han nämnde det efter polisens. Samtidigt är det stötande att han aldrig någonsin nämner sitt, sitt departements och sin regerings ansvar.

   Radera
 9. Låter upplagt för att påbörja business som Mafia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har helt fel förutsättningar. Bara frisyren och skägget som funkar. Ingen vapenerfarenhet eller någonting :(

   Radera
  2. Hyggligt bra reklam du fått i press. Betalar du den.. ? Var det en investering Sparo?

   Radera
  3. Haha! Nej, jag betalar inte för att bli intervjuad :) Bara med tid, och ärligt talat, hade jag vetat att det bara skulle resultera i en artikel som är låst från dag 1 hade jag avstått. Jag tror inte Expressen premium har fler läsare än min egen blogg.

   Radera