söndag 27 januari 2019

Huslotto

Här är en nyhet jag inte bestämt mig för vad jag ska tycka om. En kvinna i Kanada försökte sälja sitt hem och ville ha 1,7 MCAD. Det är drygt 11 Mkr. Jag kan inte bedöma priset, men det ser okej ut.


Marknaden var inte övertygad för efter flera försök är huset osålt. Då bestämde sig ägaren för att anordna en tävling. För 25 dollar får vem som helst motivera varför just de ska få huset ”gratis”. Förutsatt att anmälningsavgifterna överstiger önskade 11,7 miljoner kommer en av dem vinna huset.

Kul för den personen. Mindre kul för alla andra. Men nu till min tveksamhet. Egentligen tycker jag att den som säljer ett hus ska ha rätt att sätta villkoren hur de vill. Å andra sidan vill jag inte att samhället förvandlas till ett lotteri.


Nu är visserligen ägaren noga med att påpeka att det inte är ett lotteri, men jag gissar att de har en lotteriinspektion även i Kanada som annars skulle vädra morgonluft. Med tiotusentals trehundrafemtioordsmotiveringar blir det såklart rätt slumpmässigt.

Och i Sverige är jag tveksam till om det skulle gå. För några år sedan hamnade SF i blåsväder när de ”anställde” statister. Ordinarie lön var 350 kr/dag. Ingen höjdarlön, men säg att man behöver tusen personer till en scen. Vips, så måste man punga ut med nästan en halv miljon inklusive arbetsgivaravgift. Om man inte gör som SF och ger en av statisterna en lyxresa och resten ett långfinger. Där jublade inte Lotteriinspektionen av glädje. Ingen annan heller, får man förmoda (förutom vinnaren).

Vissa vinster är sämre än andra.

Men det gällde ju ett jobb med avtal och minimilön. Här är det ett lyxhus, och alla som inte vill tävla till sig ett boende kan låta bli. Så kan inte någon berätta för mig varför jag ändå är skeptisk till upplägget (eller varför jag inte har någon anledning att göra det). Något skaver.

18 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är en rätt kul och kreativ idé. Syftet kanske inte är att få huset sålt genom lotteri utan snarare att väcka intresse genom en massa gratisreklam i media.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Syftet är väl att få ut de 1,7 miljoner hon ville ha men som ingen ville ge.

      Radera
    2. Det som skaver kan vara att hon får in massor av pengar utan att lagligen behöva ge huset till en enda av dem.

      Radera
    3. Nja, det blir nog svårt att undvika. Möjligen kunde hon låta sin mammas syrras låtsasbrorsas ex-tjej "vinna" och så dela på vinsten.

      Radera
  2. Jag vet inte. Varför skulle det skava? Fattar inte.. :) Alla får göra som de vill så länge de är glada och mår bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte heller, men skaver gör det :-).

      Radera
  3. Haha, inte så seriöst kanske men faktiskt ett riktigt roligt initiativ av den där Kanadicken :).

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag kom fram till "kanadicken" hade jag glömt allt du skrivit innan och kan nu bara fundera över om du också säger fransoser och norrbaggar :-).

      Radera
    2. Fransoser; definitit! Norrbaggar? Vad är det? Menar du västsvenskar? ;)

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Nja, västsvenskar leder väl snarare tankarna till gruppboendet för utvecklingsstörda fiskare, som i folkmun går under namnet Göteborg.

      Radera
    4. Haha, jag tror nog att rent statistiskt finns det både fler utvecklingsstörda och fler gruppboenden uppe i din lilla by ;). Hur som helst så hör jag att du hör till gruppen som erkänt Norge ;D.

      Radera
    5. Fler gruppboenden ja. I Västsverige finns det bara ett och det heter Göteborg ;-).

      Ja, Norge är ju ett land. Ett sånt där med självstyre och fungerande ekonomi. Lite som Sverige en gång i världen innan vi gav bort det till Helmut Kohl och körde ekonomin i botten :-(.

      Radera
  4. Jag är inte så mycket för alla förbud här i världen. Så varför inte?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tror inte heller på att förbjuda fenomenet, det går nog inte. Men dra det till sin spets, att hela bostadsmarknaden och halva arbetsmarknaden förvandlas till lotterier. Inget bra, det heller.

      Radera
  5. Svar
    1. Ja, det måste man säga. Vet inte hur stor chansen att det blir tillräckligt många ansökningar är, men funkar det var det ju ett smidigt sätt att få iväg huset.

      Radera
  6. Gillar också initiativet. Särskilt eftersom det redan gjorts ett försök att sälja huset "the old fashioned way". Det fina med ägande är ju att du kan göra i princip vad du vil lmed det du äger. Till exempel sätta upp ett huslotteri :)

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har vi en äldre, sjuklig kvinna som behöver bli av med sitt hus för att kunna flytta till ett boende som passar henne bättre och tiden går. Jag är helt med på att hon har rätt att dra igång ett lotteri.

      Jag vill bara inte ha ett samhälle där det gängse sättet att byta bostad, jobb och annat är att ha tur i lotterier.

      Radera