onsdag 2 januari 2019

Nyårslöfte

Jag är inte mycket för nyårslöften. Har aldrig varit, kommer aldrig att bli. Jag kan inte ens komma ihåg senaste gången jag avgav ett nyårslöfte, men nu tänkte jag göra det.

Varje gång jag handlar i en butik tänker jag att man borde använda kontanter. Jag gillar kontanter, men framförallt ogillar jag idén om ”det kontantlösa samhället” eftersom det vore ett kontrollsamhälle utan like, där staten och bankerna skulle få väldigt mycket makt över medborgarna. De skulle veta vad vi handlar, när vi handlar, var vi är och ha alla möjligheter i världen att styra och sabotera våra liv. Har vi inte fått nog av stora företag som vill bestämma över oss?


Så går mina tankar när jag än en gång trycker in mitt kort i kortläsaren, men om jag inte föregår med gott exempel kan jag knappast gnälla. Jag kan inte kräva att affärsidkare ska ta emot mynt och sedlar om jag inte använder dem själv, vilket jag nästan aldrig gör.

Nu är det slut på det. Under 2019 tänker jag i möjligaste mån handla med riktiga pengar. Ja, det tar några extra sekunder per kund i kassan, men om alternativet är att inte kunna göra en enda transaktion utan att den registreras för tid och evighet är det ett billigt pris att betala.


I det här läget tänker jag inte bojkotta affärer som nekar mig att handla cash, men jag kommer att hålla fram mina sedlar och sucka tungt om kassörskan vägrar detta betalningssätt. Kanske kommer jag att hytta lite med näven också, men inte heller det är hugget i sten.

70 kommentarer:

 1. Heja dig Sparo!
  Jag har ju redan avgivit två nyårslöften, det får räcka.
  Men jag ska bli bättre på att betala mer med kontanter.
  Är detta starten på uppropet våga vägra kort?
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att helt vägra kort ser jag inte som praktiskt möjligt i Stockholm. Och jag är inte motståndare till kort, vill bara ha kvar valfriheten.

   Radera
  2. Alltså det fungerar men man får välja sina ställen. Snabbt som sjutton går det och jag rör mig i centrala delarna av stan varje dag nästan. Beställer iofs en hel del på nätet för att slippa släpa hem, men känns väldigt exkluderande när färre och färre ställen tar kontanter. Uteliggarna verkar ha löst det med att få folk att swisha nu. Träffade på en som höll ett värdigt tal på t-banan och han fick folk att öppna sina telefoner. Fast hur fungerar det då? Då måste väl uteliggarna börja skatta snart? Eller räknas donationer på t-banan som gåvor? Lär ju bli många swishningar om x antal år när det blir ännu mindre kontanter..

   Radera
  3. Jag tror inte att tiggeri i tunnelbanan är tillåtet, och då kan det väl heller inte vara skattepliktigt, lite på samma sätt som att det inte är moms på kontraktsmord.

   Radera
  4. Ah, ja att slippa moms vid kontraktmord låter rimligt :D

   Radera
 2. Vilket skönt blogginlägg. Håller helt med att det kontantfria samhället är av ondo. Vad fan håller de på med?
  Även dåligt för turistnäringen och om ryssen trycker på några knappar är vi körda. Sen hatar jag att allt loggas, var är intrigiteten? Alla köp vill man inte ska synas. Kan glädja dig iaf att på ställen som rika människor handlar kommer det finnas kvar kontanter iaf väldigt länge eftersom rika människor älskar att prassla på. 2024 vill jag minnas forskare sagt det ska vara nästintill kontantfritt. Finns även grupper på FB som är för att behålla kontantsamhället. Nu kommer detta ske i hela världen, vi är bara lite före, men snart sitter vi väl i små kuvöser och åker runt som i The Fifth Element med våra betalningsmöjligheter chippade i handen eller ögat..

  Andra anledningar man vill betala med kontanter är:
  1. Vill inte vara låst om det blir krig. Guld, kontanter, diamanter är valutan.
  2.Har man vart utsatt för shimming är man inte alltför upphetsad av att betala med kort.
  3.Med kontanter är ett köp klart när det är betalt. Inga problem att reda feltransaktioner ut med mail, telefonsamtal, överklagan, etc
  4. Ju mindre kontanter, desto större profit kommer företag som Swish, kortterminaler roffa åt sig då vi blir hjälplösa.
  5. Nåt mer?

  Varför så många företag slutar med kontanter beror på att det kostar multum med pengatransporter. Tror mig hört siffror om 50 00 veckan. Vill man tjäna bra pengar ska man starta ett sånt företag alltså och lägga sig under alla andra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte utvecklingen som konstig. De som har makten vill såklart att den ska vara så oinskränkt som möjligt och ett sätt att komma dit är att hindra oss från att hemligheter.

   Det går säkert att lista hur många punkter som helst, men för mig handlar det mest om makten över våra liv.

   Radera
  2. Ja och sen om nåt strular är man körd. För inte så länge sen låg Swish nere en hel dag. Samt Bank id har så löjligt dålig säkerhet.Ogillar verkligen denna utveckling, även att loggas.

   Radera
 3. God fortsättning!

  Helt rätt, jag brukar också handla lite med cash ibland för att påminna vissa affärer om att detta borde vara ett godkänt betalningsmedel överallt. Tyvärr kommer klistermärket "detta är en kontantfri butik" upp lite för ofta nu tycker jag. Senast när jag skulle köpa nya vindrutetorkare hos den lokala Renault/Volvo-affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i Sthlm är var och varannan butik/restaurang kontantfri numera. Åhlens testar nu om de kan bli kontantfria. Snart är vi alla slavar..

   Radera
  2. Själv tvingades jag dra mitt kort i en Teliabutik. Vet inte varför jag tycker att just det är upprörande, men det är ju ett företag som under större delen av min livstid helt ägts av samhället, alltså av oss.

   Radera
 4. Svar
  1. Skönt att höra att vi är fler. Jag var rädd att jag skulle rekommenderas foliehattar.

   Radera
 5. Man måste betala med kort på Stockholms bibliotek också och det sedan mer ett par år tillbaka. Om man kopierar för 3 kr vägrar de kontanter.

  Ett otyg detta med att tvingas betala med kort på allt fler ställen. Stod i lång lunchkö förra året. När man äntligen kom fram var det betalning med kort som gällde. Jag talade högt om att jag hellre var utan lunch än att tvingas betala med kort. Höll fram en hundralapp men han vägrade ta emot den. Då satte jag den i fickan och gick därifrån. Det blev lite tyst i kön. Gillar effekten, erkänner det. Vi måste våga säga ifrån. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan tycka att privata näringsidkare har rätt att rata betalningsmedel (även om jag tycker just pengar är ett gränsfall), men kommunägda bibliotek borde definitivt ta emot kontanter. Och precis som du säger, anpassar vi oss är det samtycke.

   Radera
  2. Problemet är att det finns andra aspekter. Tror det var i Norrköping som skyddsombuden tvingade lokaltrafiken (Östgötatrafiken) att ta bort kontanthanteringen på lokalbussarna efter ett rånförsök för ca 5 år sedan. Kan tänka mig att andra statliga/kommunala verksamheter resonerar på liknande sätt.

   Radera
  3. Jag har dålig koll på lokaltrafiken i Norrköping (det närmaste jag kommer är att jag en gång var millimeter från att bli påkörd av en spårvagn), men hur många har någonsin betalat kontant på lokalbussarna? I Stockholm har det varit olika typer av remsor och kort (som man kunnat köpa för kontanter) så länge jag kan minnas.

   Radera
  4. Det är inte bara lokaltrafiken i Norrköping utan runt om i hela landet. Förare har ju varit tvungna att ha ganska mycket kontanter då de jobbar vilket i sin tur gjort dom till enkla rånoffer oavsett om det finns övervakningskameror eller inte.

   Radera
  5. Jag fattar inte det. När jag var liten var det kanske en kund av tio som handlade bussresor kontant i Stockholm. De senaste åren (tills man förbjöd det) var det kanske en kund av hundra som inte hade en remsa eller kort. Kan inte tänka mig att chaufförerna hade mer än ett par hundra i växelkassa. Lite värre på Flygbussarna.

   Och som sagt, kan man bara köpa enkelbiljetter, remsor och kort för kontanter på Pressbyrån eller tågstationen är jag nöjd. Den framförhållningen får folk ha.

   Radera
 6. Håller helt med, jag är med på löftet! Frihet är inte totalitär övervakning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte bara övervakning. Det finns ingen lag som tvingar bankerna att ge oss kort och bank-ID, så i princip låter vi dem bestämma om vi ska ha rätt att handla mat så att vi inte svälter ihjäl.

   Radera
  2. Av egen erfarenhet tar följande mataffärer kontanter: Dyrkonsum, ICA föe rika, Lidl, Willys, Hemköp, 7-eleven. Bensinmacken och Pressbyrån likaså.
   Än så länge kanske man kan tillägga, så än så länge kan vi hålla svälten på avstånd.
   Alla har de s.k. slutna kassasystem, dvs rånrisken att bli av med kontanter har reducerats avsevärt. Vilket är en ganska viktig aspekt, det är sällsynt numera att se kassalådor som är fulla med sedlar och mynt, sådär man kunde se för några (10+?) år sedan
   Har ni också sett att viss sorts kött numera förvarad bakom disk och lämnas endast ut av personal på förfrågan - ja kanske inte Sparo av förklarliga skäl, men ni andra läsare?

   Radera
  3. Vad menar du för kött? I min närbutik förvaras snabbkaffe där.

   Ursäkten att man vill minska rånrisken är en uppenbar historia för att manipulera. Gör man en sådan enorm förändring i hela samhället för att skydda busschaufförer och butikspersonal från rån? Knappast. Är så mycket mer bekymrad över större rån av frihet och integritet och rån från de stora osynliga typerna på toppen av samhället, eller ska jag säga bakom istället. Det kan vara för ljust på toppen, bättre då att hålla sig behind the scenes. Det finns så många floskelursäkter, värst när man skyller försämringar på miljötänk. Säger då direkt att det ju är av ekonomiska skäl förändringar görs. Folk tittar på en som man är en dumbom då. Kan så vara, men att det mesta miljöbesparingar skulle ha med miljö att göra är miljöfarligt nys. Förpestar tilltron.

   /Eva

   Radera
  4. "Än så länge kanske man kan tillägga".

   Det ska man absolut, för om vi inte agerar, reagerar och röstar med fötterna är jag övertygad om att samtliga till slut kommer att vägra kontanter.

   Jag tror inte att rånrisken helt och hållet är en falsk ursäkt, men visst är det en bra sak att ta till. Hade jag haft en bank eller butik hade jag också hänvisat till den.

   Radera
 7. Använder ofta kontanter. Fattar inte varför folk går med på allt. Förut var banken något jag litade på numera finner jag banker mer och mer suspekta.
  Ofta går bankerna ut med att det är för allas bästa när de förklär sitt förändringsarbete med typ vi tänker på miljön, eller säkerheten för våra kunder, fast deras syfte är att gagna sig själva. Det är bara egennytta det är frågan om, de tänker inte ett skit på oss eller på miljön. Bra gjort Eva!/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nordeas "miljövänliga" fond var ett riktigt lågvattenmärke. Själv litar jag inte på några företag. Ju mer makt de får, desto farligare blir de.

   Radera
  2. Inte lätt o vara liten egenföretagare och bli ifrågasatt om man kommer med sina kontanter för insättning kan jag säga. Därför glad för anställning nu som står för större delen av inkomsterna.

   Radera
  3. Har inte tänkt på att det ska vara någon skillnad, men det är det kanske.

   Radera
  4. Anställning ses för det mesta bättre om man ska ta lån t ex..

   Radera
  5. Ja, men det beror ju på att anställdas framtida inkomster är lättare att räkna på, inte att företagare misstänks ägna sig åt något fuffens.

   Radera
  6. Jo fast samtidigt kan man bli avskedad, företaget konkar - detta händer hela tiden.
   En egenföretagare med statistik att ha dratt in bra pengar per år, kanske t o m allsysslare, borde rankas lika högt.
   Vilket vissa kreditinstitut insett nu och lånar ut pengar för t ex boende men mkt högre ränta. Man blir iaf misstänkliggjord om man kommer med sin dagskassa för att snällt vilja stoppa in dem, kan ju vara knarkpengar, terrorpengar, ja vad som inbillar jag mig banken tänker.
   Korkade frågor.
   Samma om man ska plocka ut pengar, då får man frågor och måste osa banken för större summor långt i förväg..
   Mina pengar. Som jag sletat ihop. Borde vara röda mattan..

   Radera
  7. Absolut, det låg ingen värdering i mitt svar. Jag konstaterar bara att banker föredrar anställning framför egenföretagande när de ska låna ut pengar.

   Radera
 8. Har ni några tips om hur man handlar on-line och betalar med kontanter, även utländskt som Amazon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teoretiskt kan man väl handla med kontanter hos alla företag som har faktura som betalningsalternativ, genom att sedan gå in på banken (förutsatt att just det kontoret har kontanthantering), men det blir ju hysteriskt dyrt.

   Radera
  2. Ett fåtal har väl så man kan kryssa i att hämta ut via postombud och där betala med kontanter.

   Radera
  3. Men då tar väl ombudet ut en saftig avgift? I värsta fall leverantören också.

   Radera
  4. Vet faktiskt inte riktigt. Var så länge sen. Tror de tog 55 kr extra el nåt..

   Radera
  5. 55 kr tycker jag är mycket pengar för ingenting.

   Radera
  6. I Tyskland gillar man kontanter. Så där finns system för att e-handla kontant!

   Läs här: https://www.dagenshandel.se/article/view/349513/tyskar_ehandlar_kontant

   Radera
  7. Festligt! Jag har förstått att tyskar även gillar att "näthandla" genom att ringa in sina beställningar till nätföretaget. Det är som att "Det där internätet kan man inte lita på, bäst att göra som vi alltid har gjort" :-).

   Radera
 9. 1. Handla inte.
  2. Om du måste köpa något, betala med kontanter.
  3. Om du inte kan betala med kontanter, gå till punkt 1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra princip, men det skulle resultera i att man går miste om en del varor och tjänster helt och hållet. Punkt 1 är min favoritpunkt, men man måste ju leva också.

   Radera
 10. SL försöker sluta med kontanter med? Stod o tjafsa lite med dem. De vill helst ha kort och påpekar det väldigt ofta om man betalar med kontanter, men de tar fortfarande kontanter så har ledningen sagt till dem att påpeka detta till alla kunder i hopp om att folk plötsligt alltid ska betala med kort?

  Eftersom folk fortfarande betalar med kontanter så spelar det väl inte nån roll om de får in 500 eller 10 000 i dagskassan?
  Fattar inte..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rånrisken blir ju högre ju mer pengar de får in, men man kan väl fortfarande köpa SL:s samtliga produkter med kontanter t ex på Pressbyrån?

   Radera
  2. Min inneboende sa det med nu. Han menade på det var rånrisken. Tänkte inte på det. Ser alla som fiender.

   Radera
 11. Rånrisk, risk, risk, risker... Om man tänker enbart på säkerhet säljer man nog gärna sin frihet. Frihet och säkerhet blir som motsatta ting. Vissa människor är mer otrygga och vill ha mer säkerhet. De som känner sig trygga vill ha mer frihet. Minskad frihet betyder då ökad otrygghet, eftersom någon vill göra intrång i min trygghet genom kontroll och insyn. "Att inte ha något att dölja" räcker inte. Man agerar och tänker inte på samma sätt om man vet att någon tittar på en, läser ens tankar och gör en bedömning.

  Jag har absolut något att dölja, ett naket jag att klä på som skydd inför alla blickar. Men vissa har tydligen inte det, ingen tycks finnas där inne. Att då öppna upp allt runt kropp och huvud skapar bara ett fönster man kan se igenom. Total transparens!

  Nya hus har också ofta jättelika fönster och då många numera saknar gardiner och bottenvåningen inte är mer än två cm från markytan, ser man allt som pågår när man går förbi. Inte kan de gå omkring hur som helst där! Det gäller att ha det relativt tomt och opersonligt, mindre risk för "missbedömning" från utomstående på gatan. Har fantiserat att ta en stol och sätta mig på gatan fyra meter från bordet och titta på när familjen äter, de visar ju ändå upp allt. De har inget att dölja ju! Tror att de skulle ringa polisen dock. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Panoramafönster kan inte tänka mig något värre, finner det underligt med människor som vill exponera sig på det viset, varför vill man göra i stort sett allt inför öppen ridå? Helt klart något som är fel!/ME

   Radera
  2. Jag har inte heller något att dölja. Har inga svarta pengar att hantera och kan inte tänka mig att bankerna vill sätta dit just mig, men problemet när frihet inskränks är att när man väl upptäcker det är det kanske för sent att göra något åt det.

   Radera
 12. Nu tycker jag att du verkar vara lite lätt konspiratorisk här Micke! ;) Jag noterar dock att du avgett ett nyårslöfte (redan där är jag förvånad) och kommer följa upp hur det följs. Hoppas du skriver om det här på bloggen för annars kommer det bli svårt att kontrollera...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör väl som vanligt (och som alla andra gör), går det bra kommer jag att följa upp det :-).

   Radera
 13. Låter som en utmärkt idé! Har själv skrivit ett blogginlägg om just detta. Har gått i samma tankar jag med, men inte tagit tag i det än. Jag kanske borde haka på och leta upp en bankomat nästa gång jag skall handla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, det måste jag läsa.

   Oftast sitter det en bankomat i anslutning till butiken. Lite bökigt, men livet kan ju inte vara lätt hela tiden.

   Radera
 14. Minns när kontanthanteringen började försvinna på bussen, ville ladda på mitt blippkort med 200:- men det gick inte tyckte chauffören pga rånrisken, så jag fick betala lösnummer istället var lite dyrare, hivade fram en femhundring då...

  SvaraRadera
 15. Men herregud, tänk på de kriminella. Hur ska de kunna smussla undan sina knarkpengar om kontanter försvinner, va? Så kan vi inte ha det, och just därför avser Göteborgs kommun börja hjälpa dem att tvätta pengarna via bostadsaffärer. För som kommunen sa, "pengarna finns inte på banken, de finns i släkterna och då måste vi hjälpa till".

  Detta är faktiskt helt sant :) Vi har kommuner som är så pass blåsta och naiva idag. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, men som vanligt när man försöker försvåra för kriminella är det mest vi icke-kriminella som drabbas. Av någon anledning är vi mer benägna att följa lagar och regler :-).

   Radera
  2. Det ska bli intressant att se vad den organiserade brottsligheten kommer att göra när samhället blir kontantlöst.

   Radera
  3. De blir troligen hederliga. Eller också hittar de nya sätt: https://www.youtube.com/watch?v=74-ELjii10Y

   Radera
 16. Inte bestämt mig för vad som är största problemet men att bli låst om det blir epedemi (kanske mer troligt än krig?) känns som ett problem.. har sett massor med filmer när de river affärerna, maten slutar komma, ja ni vet såna där jorden går under filmer eller nåt virus bryter ut. Tänk nu att man ändå har en krigskassa hemma, man flyr, de som hjälper en på vägen accepterar guld, diamanter (nåt mer?) för kontanter gäller inte längre.. så lyckas man komma till ett annat land men där är samma problem.. alltså vad gör man nu då? Jag vill ha en bunt pengar hemma och hiva i ryggsäcken när vi ger oss iväg. Samt att det fungerar och betala med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om landet du bor i är i fullständigt inbördeskrig tror jag inte att du kommer långt med en ryggsäck av det landets valuta, och eftersom det är omöjligt att veta vilken valuta som är bättre är nog guld och diamanter bättre. I det valet skulle min rygg välja diamanter.

   Radera
  2. Kanske är diamanter man ska satsa på då.. har några alltid tillgängliga, men behöver fler..

   Radera
  3. Min rygg föredrar kryptovaluta :) Kan växlas överallt i världen till landets egna FIAT om det skulle krävas. Det enda som behövs är din privata nyckel som du kan memorera om du vill. Dessutom väldigt låg rånrisk. Ni ser - kryptovaluta är bara positivt :)

   Radera
  4. Fast då måste nätet fungera? Hur stor chans vid epedemi/krig? Ser på film för mycket och gillar speciellt apocalypso, epedemier, jorden går under filmer...

   Radera
  5. Enda risken med kryptovaluta är att man under resan ut ur landet har tappat halva värdet pga en liten dipp.

   Radera
 17. Kontanter känns så 1900-tal...
  minns dem från min uppväxt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då minns du kanske också (lite beroende på hur gammal du är) hur det var att leva i ett samhälle där inte makten och storföretagen visste det mesta om alla medborgare. Kändes det mer eller mindre tryggt än förmyndarsamhället? Mitt svar är mer.

   Radera
 18. Här är något att tänka på:
  https://spliffa.se/1921/kanada-varnar-medborgare-att-bara-kopa-laglig-marijuana-med-kontanter

  Glöm inte att nästan alla svenska bankkort är kopplade till Visa eller Master card. Och de är USA-baseade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den produkten kommer jag aldrig köpa, men visst är det tänkvärt att förteckningen över våra köpvanor inte ens behöver stanna i landet.

   Radera
 19. många inlägg här, har skummat i snabbaste laget..
  Om kontanter inte funkar så leder det mig mot guld.
  guld o silvermynt. Men det blir svårt i affären, Men funkar nog bra om all skit ska till fläkten.

  Bättre fly en illa fäkta..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, guld- och silvermynt får du nog svårt att handla för i matbutiken redan nu.

   Radera