måndag 7 januari 2019

Vändning under 2019?

Först skulle det bli ett tomterally på börsen i december. När det uteblev började det genast spekuleras i uppgångar under 2019. Goda chanser till vändning skriver Placera i en text där man samtidigt berättar att man sänker risknivån i den egna portföljen. Inte blir bilden mindre splittrad av att länken heter ”sanker-risken-men-chans-till-snabb-vandning-2019” som antyder att den ursprungliga rubriken inte bara lockade med vändning utan en snabb sådan.

I en artikel i Realtid spekulerar tre ekonomer vars försörjning bygger på att folk gillar aktier om uppgångar under 2019. Längst går BNP Paribas vd som tror på uppgång mellan 5 och 10 procent – en formulering som också platsar i rubriken. Handelsbankens kundtidning vill inte vara sämre utan lovade guld och gröna skogar redan i början av december:


Jag har läst dessa texter och många fler med samma budskap och det märkliga är att ingen av dem backar upp förhoppningarna med fakta eller statistik. Istället varnas för handelstullar, Brexit och räntehöjningar som snarare pekar på fortsatt oro på världens börser.

När jag och andra dysterkvistar spekulerar om börsras får vi – kanske med viss rätt – höra att vi snackar om saker vi inte vet något om. Ja, ingen kan ju veta hur framtiden ser ut. Möjligen något TV4-medium, men ingen annan. Jag börjar bli bra trött på dessa sparekonomer och bankchefer som fortsätta trumma ut budskapet att bara vi betalar dem mer courtage löser sig allt.

36 kommentarer:

 1. Det finns en pålitlig indikator på börsuppgång, och det är är att svenskarnas fondspar var negativt 2018 :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det inte alltid indikatorer för och mot allting? Den ene väderspåmannen tror på en varm sommar för att färgen på skägglaven är extra mörk. Den andra spår kall sommar för det går att se på fiskfjällen.

   Radera
  2. Men vad, du tror alltså inte The Plunge Protection Team räddar oss även denna gång? :)

   Radera
  3. Jag tror att de enda intresserade av att tillvarata svenska aktieägares intressen som vanligt är svenska aktieägare.

   Radera
 2. Tror det kommer gå sådär halvknackigt 2019. Inte direkt ljust.
  Vad tror du själv då? Ras på -50% närmaste åren? Skägglaven och fiskfällen, haha..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det korta svaret är: Inte den blekaste. Att det blir minus under 2019 känns högst troligt.

   Radera
  2. Tror nog det kan vara knackigt på både bostadsmarknaden och börsen upptill 7 år till men sen tror jag det vänder. Bara en känsla. Tiden är ens bästa vän.

   Radera
  3. Sju svåra år alltså. Inte omöjligt.

   Radera
  4. Låter som Mrs Doubtfire kan ta negativa positioner och tjäna sig en rejäl hacka.

   Radera
  5. Vet inte det ja men tänker det är lika bra bereda sig för det värsta. Sen tror jag man blir mer taggad att jobba för sin överlevnad om man tror det ska gå åt helvete med ekonomin. Fungerar på mig iaf, men kanske inte på alla..
   Är när det går bra man köper sängar, åker på resor, tackar nej till jobb för det går ju bra ändå.. man blir slö och bekväm helt enkelt, men sätt ett värmeljus därbak så börjar dockan dansa.

   Radera
  6. Till en gräns, skulle jag säga, och den varierar från person till person och kanske också över tid. En del taggas av tuffa lägen och osäkerhet, andra paralyseras.

   Radera
 3. håll upp ett fuktigt finger så hittar man vad som stödjer sina egna övertygelser...

  kör egen magkänsla och skit i resten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen enklast.

   Radera
  2. Japp, tveksamt om sämre än lyssna på experter/"experter" i media

   Radera
 4. Det känns och luktar väldigt mycket clickbaiting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle det också kunna vara. Jag tänkte mer att mäklarna/bankerna vill banka in i oss att börsen alltid är bra och det finns inget alternativ, så bara köp, ju oftare desto bättre. Kanske är det lite av bägge.

   Radera
 5. Gillar din Bullshit-meter :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, men jag börjar bli orolig för att visaren har fastnat där uppe.

   Radera
 6. Håller med om att det finns indikatorer för och emot allting. Tror man på modern finansiell teori så ligger all på marknaden känd information i aktuell kurs och därmed kan man inte sia om morgondagen utan att veta mer än marknaden. Detta i kombination med att börsen i snitt stiger runt 8% per år gör att den enda rimliga prognos man kan komma fram till är en uppgång på 5-10%, vilket är vad många analytiker förutspår vid VARJE årsskifte. Man kan kalla det logik ...eller också vanlig bullshit!

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns också en rolig sekvens från en föreläsning i finansiell teori på handels i Gbg. En elev höll en lång diskussion om hur lätt det är att tjäna pengar i nedgång på en aktie och sin metodik för hur man gör. Föreläsaren lyssnade lugnt och frågade sedan "Allt det där bygger ju på att aktien verkligen går ner, hur vet du det?" Eleven såg uppriktigt förbryllad ut och svarade "Jamen det ser man ju"
   Lite nyfiken på hur hans placeringar gått när han klivit in från sidlinjen.

   //Krusse

   //Krusse

   Radera
  2. Ja, säger man att börsen ska stiga genomsnittligt varje år har man antagligen rätt en gång av tio.

   Visste man bara hur det skulle vore det betydligt enklare att tjäna pengar på börsen :-).

   Radera
  3. Hur det skulle GÅ, skulle det stått där.

   Radera
 7. Helt sant att det är omöjligt att förutspå framtiden men jag tänker inte sluta handla för det, förr eller senare vänder det och jag har bränt upp nog mycket pengar för att veta att jag inte kan förutsäga marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan försöka :-). Jag vet bara att jag klarade det bättre 2008 än 2000 och hoppas att det är en trend.

   Radera
 8. Börsraset kommer förr eller senare, och alla dysterkvistar tjänar pengar på att tjoa om det. Det var därför jag skrev ett inlägg idag om alternativ till börsen. De kan åtminstone skapa en viss trygghet även om det inte finns någon trygghet över huvud taget. De som idag gastar på om börsrasen påminner väldigt mycket om gökarna med skyltar på magen och vissa "vittnen" som säger att världen snart går under. Det gör den inte. Åtminstone inte imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jehovas begriper jag, men "gökarna med skyltar på magen" har jag nog missat :-).

   Radera
  2. Här är gökarna:

   https://allthatsinteresting.com/failed-doomsday-prophecies

   :-)

   Radera
 9. Vi har lagt om till mer trygga förhållanden nu i portföljen och sålt av en del otryggare. Fast vi är 800 000 likvida eftersom vi sålt av lite o sen aldrig hann gå in med de andra pengarna eftersom börsen vände ned. Har ca 1,1 mkr investerat nu "bara". Trist, skulle gärna ha allt men måste lite på min gode vän aktiekillen som vägleder oss. Fast tänker att om det blir ras är det väl bara hålla ut nåt år så börjar det återhämta sig igen? Kommer vara jobbigt, kommer kännas ännu jobbigare o köpa när man tror botten är nådd, men det har väl alltid återhämtat sig och man får hoppas på det? Sen köper vi ju ändå lite då och då när något prisvärt dyker upp som aktiekillen säger..
  Är väl samma med bostadmarknaden, håller man bara ut så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cash är också ett tillgångsslag. På samma sätt som en del vill ha en kredit för att få till extra hävstång i goda tider ser jag det som ett vettigt att göra tvärtom när det känns skakigt.

   Radera
 10. Samt jämfört med hur det var innan när vi slösade bort alla pengar och det som sparades var sånt vi inte hann göra av med är det ändå mycket mycket bättre. Ändå nån plan nu för att inte behöva jobba tills 75-års åldern, sen dö..

  SvaraRadera
  Svar
  1. T o m en dålig plan är bättre än ingen alls. Åtminstone i schack, men jag tror det gäller för livet med.

   Radera
  2. haha, ja, bra sagt. Med ingen plan händer ju ingenting, går bara runt i cirklar, fast beror nog på hur man är med. Träffat en del framgångsrika som sagt sig vara lyckliga och helt planlösa. Fast litar inte riktigt på det. Nån drivkraft mot nåt håll måste de ändå haft.

   Radera
  3. Framgångsrik har jag aldrig varit, så det är svårt att relatera till, men tror man sig vara på väg åt rätt håll kanske det funkar utan att ha tydliga och avbockningsbara mål.

   Radera
  4. Fast beror på hur man definierar framgång. Att klara sig själv ekonomiskt utan lån, oavsett utgifter och inkomster, är också en typ av framgång. Du är ju oberoende och har format ett liv själv som jag antar du trivs med. Tycker det är starkt och beundransvärt iaf. Nåt måste varit drivkraften för det med. Själv utan mål hade jag suttit i nån bystuga nu ute på landet med 3 barn och 6 katter eller nåt med säkert 30 kilos övervikt om jag inte velat nåt annat. Kanske separerad. Kanske kristen och kvävd. Usch, får mardrömmar jag bara tänker på det. Hade definitivt inte haft några pengar heller..

   Radera
  5. Jojo, allting är relativt. 30 kilo övervikt hade jag också kunnat ha, men jag kan inte riktigt se det som framgångsrikt att inte ha det.

   Radera