måndag 28 januari 2019

Ingen kaka till kaffet

Jag känner ett par som ibland låter sitt barn sitta i framsätet när de åker bil, ibland inte. Resultatet är att varje gång de ska skjutsa runt barnet ska det bråkas om detta i flera minuter varefter både barn och förälder är sura i timmar. Istället för att förklara för ungen att barn sitter bak och så behöver det inte tjafsas om det.


Grundläggande barnuppfostran (säger jag som inte har barn), men systemet kan med fördel appliceras på alla människor, inte minst på oss själva. I december drack jag mycket kaffe hos andra människor, med kaffebröd, hembakta bullar, pepparkakor... Det blir ju lätt så, men nu när jag dricker en slät kopp kaffe hemma hos mig själv kommer jag allt som oftast på att jag saknar tilltugg trots att jag inte brukar ha kaffebröd hemma. Äter jag aldrig kaffebröd saknar jag det inte heller.

Apropå kaffe dricker jag väldigt sällan kaffe på stan. Aldrig själv. Visst kan jag bli kaffesugen om jag känner doften av nybryggt kaffe, men konceptet att köpa en pappmugg kaffe till priset av 2-5 kaffekannor hemma finns inte på kartan.


Men ska man inte unna sig? Visst kan man göra det, men blir livet dubbelt så roligt för att man unnar sig dubbelt så mycket saker? Kommer den där kaffemuggen på stan vara godare än koppen man dricker när man kommit hem? Jag är skeptisk.

73 kommentarer:

  1. Föräldrar skulle säga som min favoritlärare ... med stark röst säger han till en som ska slängas ut. Det är inte förhandlingsbart.
    Hårt men rättvist och samtidigt lär sig barnet ett nytt ord. Två flugor på smällen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker bara att när barnet lärt sig ordet kommer det krävas vid varje tillsägelse för att inte signalera att det ÄR förhandlingsbart :-).

      Radera
    2. Bara jag får som jag vill så kan jag säga "icke förhandlingsbart" sjuttinie gånger i kvarten.

      Radera
    3. Du har mer tålamod än jag :-).

      Radera
    4. Trägen vinner.
      Följande utspelades när barnbarn 3 o 4 skulle åka med mig till stan.
      Fyran frågade om han fick sitta fram? Jag sa som jag brukar, nej det får du inte.
      Då kläckte trean ur sig: Det är inte förhandlingsbart.
      Så nu är vi två diktatorer i familjen. :-)

      Radera
    5. Ah, en lillgammal diktator, lite som Kim Jong-Un :-)

      Radera
  2. Jag förvånas också över de som stolt basunerar att de *slutat* köpa kaffe på stan varje morgon och hur mycket pengar de sparar. Duh! För en som aldrig köpt en kaffe på stan ser jag inte det som någon större bedrift direkt och förstår inte varför det skulle vara en sån stor grej att sluta med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man absolut vända det. Det är en sak att handla något om man är tokhungrig eller om blodsockret rasar, men det borde inte krävas särskilt mycket viljestyrka för att avstå en kopp kaffe under en kortare resa på väg mellan två ställen där kaffet är mer eller mindre gratis.

      Radera
  3. Jag har haft en fras ekandes i huvudet hela januari. "Ett beslut som tar bort tusen beslut". Hittade nu än en gång ett scenario att applicera det på och det är att alltid låta kidsen sitta i baksätet. Ett beslut, klart.

    Att de sen kommer vänja sig vid det nya läget och börja argumentera om på vilken sida av baksätet det ska sittas på är en senare fråga..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, då är det åtminstone ett nytt problem att lösa. Inte samma gamla.

      Radera
  4. Nå, hur sparas det hemma då med kaffekostnaden? Jag kör ibland med perkulator och ännu oftare med trotjänaren Melitta filterbryggare på spisen. Pappersfiltret kan användas två gånger, oftare fungerar sällan då det går sönder. Om man försiktigt lossar det mesta av sumpen i soporna och sköljer med mild stråle och låter torka, kan filtret vara brukbart igen. Har nyss börjat med det efter att ha sett snålandet hos släkting. Hånade det då för mig själv, men provade sedan med gott resultat. Ingen stor besparing dock, kanske bara 30 kr per år.

    Kaffe ute? Det händer, men sällan, ibland på sommaren dock och då för 12-13 kr på ställe av typen McDonald's och 7-Eleven. På kafé mer sällan. Betalade dock 39 kr för kaffe under julhelgen på ruffigt kafé i Gamla Stan. En gammal bekant ville så gärna att vi fikade på vår promenad. Blev paff över priset, tur att påtår ingick åtminstone.

    Har granne som absolut inte kan tänka sig att köpa kaffe ute, inte ens för 12 kr. "För dyrt, kaffe finns ju hemma." Helt okej tänkt, men däremot äter hon gärna ute och dricker då även alkohol till maten. På det två Irish Coffee som efterrätt. Så irrationella är ju vi människor ofta, även jag förstås.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter väldigt extremt att återanvända kaffefilter av papper. Du vet att det finns kaffefilter av plast som är till för att återanvända va? Det ingick ett sådant när jag köpte min bryggare, men det finns nog att köpa separat också. Kostar nog inte mer än de 30:- du sparar på att diska papperfilter.

      Radera
    2. Jag har kaffefilter i tyg. Jag köpte mitt men är man steget snålare går det ju att sy själv. Då är man evigt av med den extra kostnaden det är, förutom själva kaffet, att brygga sig en kopp. Kräver endast att det kokas en stund lite då och då.
      Alla sätt att byta ut engångs till flergångs saker är att föredra både för minskad sophantering och för det snåla sinnet

      Radera
    3. Jag trumfar er båda! Äger ett kaffefilter i guld! 😋 Visst är det vansinne men det motsvarade typ 10 koppar på stan. Kaffet smakar bättre än i pappersfilter. Har det som extra motivation för att undvika kaffe på stan.

      Radera
    4. Satsar istället på billigt pulverkaffe från Netto, Lidl eller liknande. Snabbt, enkelt, smak i toppklass och inte många ören per kopp, varken filter eller bryggare. Bara vattenkopare eller kastrull.

      Radera
    5. Jag kör vanligt bryggkaffe i vanlig bryggare som jag fick av en emigrerande kompis i början av 2010-talet. Kaffefilter i storpack från Eldorado kostar inte många ören och tygfilter tycker jag inte blir gott. Plast eller guld (?) har jag aldrig provat. Pulverkaffe ratas också pga pris.

      Snålar annars en hel del genom att dricka te istället för kaffe. Det blir betydligt billigare.

      Radera
    6. Kollade filter nu. Willys tar 5 öre/st. Brygger man tio koppar åt gången blir det alltså ett halvt öre per kopp. Nog för att jag är snål, men även jag har gränser :-).

      Radera
    7. Och... eftersom halvöringar inte finns, så är det gratis. Eller?

      Radera
    8. Nej, inte riktigt gratis, men med min konsumtion skulle jag säga att det är nära på.

      Radera
  5. Förresten kan man ändå göra kaffekaka, billig sådan. På bara 2 ägg, 2 dl socker, lite rivet citron- eller apelsinskal, 2 msk(!) smör, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och 1 dl vatten/mjölk blir det en hel sockerkaka av lättare varianten, den som annars brukar användas till tårtbottnar. Recept från Vår kokbok. Bra att frysa in bitar och ta fram till gäster. De rivna skalen ger smaken istället för en massa fett.

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Skal är ju skräp", säger Magnus Härenstam i Vuxna människor, när han petar apelsinskalet ur kakan :-). Det har jag inga problem med, däremot ägg.

      Radera
  6. Tänk vad mycket pengar du sparar när du slutar dricka kaffe - för att inte tala om hur mycket du sparar på miljön! Rädda jorden, sluta drick kaffe. Är du en av de goda, eller en av de onda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår nog inte riktigt frågan, men tror inte att jordens existens är beroende av min kaffekonsumtion.

      Radera
    2. Jag gör som Greta, skippar kaffet

      Radera
  7. Vilken fin och rolig bild. Dina kaffekoppar? Kör du espresso eller kokkaffe eller vad för kaffe dricker du? Har slutat dricka kaffe så har inte det problemet längre, dricker gärna örtte däremot. Tycker man kan vrida och vända på det där i evighet. Ibland kan en kopp kaffe, te eller vad man nu dricker vara ett enkelt sätt att träffa nån som man inte vill bjuda hem eller komma hem till (tids&energibesparing), men ändå hålla kontakten med. Det blir ändå billigare än en lunch, middag ute.
    Nu på vintern eftersom jag är en extremt frusen person har jag varit tvungen att fly in på nåt café mellan möten för kan inte stå ute på gatan och frysa i en timme. Då betalar man de där 35 kronorna eller vad det kostar för en tepåse och lite varmt vatten, sitter i en mjuk portfölj i trendig omgivning. Kan vara lite cool ibland. Fast känns faktiskt roligare när man gör det mer sällan. Blir mer upplevelse. Annars är upplevelse väldigt bra sak, ger nya intryck, inspirerar. Man kan möjligen se den där koppen med dryck i rätt miljö som en upplevelse.

    Annars vet alla mina åsikter, vi lagar alltid bäst mat själva, men just nu på vår resa har vi ätit förvånansvärt god mat på flera ställen även om en del också som vanligt vart en besvikelse.

    Jag tror inte livet hellre blir roligare om man unnar sig mer ofta. Ta mig, åt väldigt mycket mat ute innan, speciellt luncher. Var så trött på den där sushin, thai, indiska maten, samt allt annat. Var sådär, vad ska jag ta idag som jag är minst trött på. Allt blir roligare med en viss tidsdistans, helst så man ser fram emot det lite och har tid att fantisera om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör vanligt bryggkaffe, hamstrat vid extrapris. Rätt oberoende av sort, dricker allt utom Zoegas. Och vanligen dricker jag ur mugg, typ Ikea.

      Ja, kaffe i samband med umgänge är en annan grej. Jag menar mest de där automatkaffet man rycker till sig på 7-Eleven på väg hem.

      Radera
    2. Okidoki. Drack mest pulverkaffe innan. Hade en superfin kaffemaskin men använde den aldrig så den åkte.
      Tror det är knepigt för de som är beroende. Min partner är. Fast går ju alltid ha med liten termos. Inte testat, men misstänker det finns bra på marknaden som håller värmen. Möjligt det blir för mycket att släpa på, är därför ryggsäck är så genialiskt. Aldrig vart speciell förtjust i kaffebröd, det enda jag kan sukta efter nu är vegan raw tårtor eller kulor. Så gott. Fast innehåller de soja, gluten ska jag inte äta det heller, så blir ytterst sällan. Saknar alltså inte kaffebröd för aldrig satt det i system att inta regelbundet. Tror annars du har en klar poäng i att det man inte intar saknar man inte om man även undviker andra som intar det. Människan är väldigt föränderlig, vi kan träna oss till nya trix varje dag. Vänja på och av oss med saker. Speciellt sånt man äter.

      Just med traditionellt kaffebröd tänker jag bara vete (svullen mage&fetma), mjölkprodukter (som jag anser inte är gjort för människor och inte nyttigt, dessutom massa antibiotika), ägg (burhönsen på ett pappersark, gör mig inte hungrig). Då var det väldigt lätt att undvika..

      Radera
    3. Det finns isolerade muggar som är lätta och smidiga och som jag tror håller värmen rätt bra. Fast vore jag beroende av kaffe skulle jag jobba med det istället. Beroenden är aldrig bra.

      Radera
    4. Ah, tack för tips, ska kolla upp det. Problemet är min partner blir så sur och grinig när kaffet inte serveras rätt mängd och tid varje dag :) Märker speciellt nu på resa. Får säga åt, nu är det väl dags för lite kaffe älskling? :) Annars rullar pengarna här, måste räkna igen var de tar vägen, men har försvunnit en del på kaffe. Nu är vi på trendigt ställe så kan delvis bero på det, men trots det är billigare än Sverige är det fortfarande kostsamt. Vi är i Thailand, känns som allt blivit mycket dyrare. Detta är också delvis test på vad saker egentligen kostar för om vi ska ut och resa mycket framtiden som FI personer är det viktigt att ha lite personlig koll. Inte bara läsa oss till att man kan leva på två i Thailand med lunch, middag ute varje dag inkl boende m.m för 11000 på två. Tror våra matkostnader där vi är just nu skulle gå på ca 12 000 månaden lätt! Även om vi faktiskt tänkte till lite. Så möjligen man får testa Chiang Mai nästa gång för är där alla pratar om man kan leva så otroligt billigt..
      Kanske är svenska kronans sänkning som gör det känns mycket.

      Radera
    5. "Inte bara läsa oss till att man kan leva på två i Thailand med lunch, middag ute varje dag inkl boende m.m för 11000 på två."

      Elvatusen?! Borde gå att pressa bort en nolla där ;-).

      Radera
    6. Ja, man kan tycka det :) Är ju billigt med svenska mått med 11 000 men här kommer vi inte långt på det. En vän har nyss varit Indien, ska ses sen hemma och jämföra lite. Blir billigare om man äter gatumat förstås vilket vi inte gjort än. Annars vete sjutton vilka länder man ska titta på för Thailand ska ändå vara billigt. Vi åt frukostbuffe första morgonen för 90 kr per person, inget speciellt med den. Lunch kan kosta 45-120 kr beroende på vad, hur mycket, om man tar dryck till, middag nåt liknande per person. Tuktuk eller flakbil kan kosta 180 kr för 10-20 min resa. Nu börjar vi prata Stockholmspriser taxiresa men då är det ändå riktig bil med aircondition. Yogaklass 120 kr. Massage 90 min runt 100 kr. Igår var vi på sightseeing i bil med aircondition. Det gick på 900 kr för 3,5 timmar, klart en upplevelse då vi fick se massor som tempel, vattenfall, solnedgång, elefanter (sorglig syn med fastkedjade elefanter),fantastisk strand, omgivningarna, men tickar på. Ska börja observera speciellt matpriserna lite mer noggrant nu. Är ändå det viktigaste för bor man länge på ställe är det där samt boende pengarna kommer spenderas. Mataffärer jättedåligt med här.

      Radera
    7. Jag har inte hört någon bränna de där pengarna i Thailand, så det är inte utan att jag undrar vad ni gör för fel :-).

      Radera
    8. Kanske på fel ställe, ska testa Chiang Mai nästa gång vi besöker Thailand tror jag..

      Radera
    9. Gjorde en uträkning ikväll, vi skulle klara oss på mat här för 9000 månaden. Kanske 7000 om vi köper en stor säck ris, äter lite frukt och chilisås till lunch. Detta då på två. 9000 var mat ute 2-3 ggr per dag, frukt som mellanmål. Endast en öl på kvällen. Endast en rätt varje måltid. Jag tar ibland två, en sallad och nåt annat då jag är så hungrig person ;) Sen inte allt gott så garderar mig, fast nu är det semester men stannar man längre tid blir det inga gin&tonic, Moijto, ibland smoothies till lunch som extra och förrätter. Då blir det för dyrt. Misstänker att bor man länge på ett ställe hittar man också sina ställen med billigare mat, får en rutin var man ska gå.

      Radera
    10. Ska man bo där på heltid bör man nog äta mycket hemma. Inte bara för att man blir less på ris.

      Radera
    11. Ja om kokmöjlighet finns. Samt affärer. Här finns endast 7/11, sen nån liten butik med trist innehåll. Man måste ha moppe med så man kan åka runt. Tanken är alltså att det helst inte ska bli dyrare att leva än hemma, gärna billigare.

      Radera
  8. Jag tror du har helt rätt i din syn på barnuppfostran. De är experter på att ta hela handen när man ger de fingret. En av de finaste gåvor man kan ge sitt barn är att aldrig ge det godis eller sötsaker. Kan man undvika att bygga upp en vana som i vuxna år endast är destruktiv har man gjort något väldigt bra. Förresten får man fråga vilket kaffemärke Sparo dricker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske svårt med godis när de kommer i kontakt med andra barn som får, men innan dess vet de inte vad de saknar.

      Alla märken utom Zoegas. Oftast inköpt när man får 5 paket för 100 kr. Får jag då välja helt fritt blir det nog Gevalia, men jag tycker att t o m lågprismärkena Eldorado och Garant är helt okej.

      Radera
    2. Jag gillar Classic men dricker det mesta utom de billigare som ofta smakar illa. Man får passa på att bunkra nu när kaffepriset är så lågt. Nu handlar jag inte med råvaror men skulle jag göra det tror jag på prisökning på kaffe.

      Radera
    3. Classic är jag inte förtjust i, men det gör inget för det är sällan extrapris på den.

      Jag har förstått det som att kaffe är en väldigt oförutsägbar råvara att handla med, men det kanske gör den möjliga vinsten desto bättre. Jag är för feg.

      Radera
    4. Willys brukar, åtminstone i Göteborg, oftast ha antingen ha Zoegas eller Classic på rea. Tidigare i januari köpte jag fem paket Classic-kaffe för 19.90kr/styck. :)

      Radera
    5. Okej, jag trodde alla Willys alltid hade samma pris, så då har det kanske varit så här med. Zoegas kvittar, den skulle jag inte ens ta emot gratis, men Classic skulle vara värt ett försök till det priset.

      Radera
  9. Bra godis ok? RAW-godis, frukt, nötter, eko? Inte bra med färgmedel, GMO, gelatin, processat..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där får andra svara på. Jag är nötallergiker och dessutom vegetarian, så jag äter inte gelatin heller.

      Radera
  10. Fan vad alla är präktiga och snåla här då. Blir jag sugen på en kaffe ute så köper jag det. Jag har råd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ano 17:14, ja du har ju en Ferrari, en helikopter, ett privatjet, en fastighet i varje land, du har personal som tar hand om alla prylar och så har du naturligtvis en egen barista. Dessutom äger du ett eget sjukhus, har en perfekt partner, ett lyckligt och framgångsrikt liv, vänner och släkt som alla lever i harmoni.
      Jag har, och jag har råd.....

      Radera
    2. Jag har inget eget sjukhus trots att jag inte köper en kopp kaffe på stan till priset av 30 koppar hemma. Jag skulle inte tvingas från hus och hem om jag började göra det, men mitt liv skulle bli sämre.

      Radera
  11. Jag har varken ferrari, helikopter eller privatjet. Det finns ytterligare massor jag inte heller har. Men det är ingenting jag varken vill ha eller behöver heller. Ett sjukhus kanske jag kommer behöva nån dag men med världens högsta skattetryck törs man kanske hoppas att det finns ändå. Jag handlar på willys hellre än ica, de ligger ju bredvid varann så det är ingen uppoffring att välja det billigare. Visst tar jag hellre en billig kaffe hemma men om jag är på stan finns inte det alternativet. Då är det café eller inget. Så då blir det café som sagt, för det har jag råd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Ett sjukhus kanske jag kommer behöva nån dag men med världens högsta skattetryck törs man kanske hoppas att det finns ändå."

      Är det något som tyder på att vården inte kommer fortsätta att försämras år efter år? Jag menar inte att vi ska skaffa oss varsitt sjukhus, det blir rätt ohållbart. Men att det faktum att vi betalar mest skatt i världen ska vara någon garant för välfärden tror jag tyvärr inte heller på.

      Radera
    2. Är det ngn här som sett Centerpartiets senaste galenskaper? Den som är dödssjuk ska garanteras asyl i landet from i sommar. De tänker sig tusen fler asyler på detta förslag per år... verkar rimligt? Så nej, bara glöm realismen att det finns något kvar alls av välfärden när det blir dags för oss.

      Radera
    3. Jag försöker hålla mig undan politiken. Blir bara på dåligt humör.

      Radera
  12. En sparfördel med att bo i södra delen av Sverige: nästan allt färdigkaffe är Zoegas och då är det nej tack för min del. Jag dricker snabbkaffe för jag gillar det bäst och det är svårt att brygga bara en kopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, jag är alltså inte ensam om att inte gilla Zoegas! Jag har aldrig förstått varför denna sorgliga sörja till kaffesubstitut skulle vara så fantastisk.

      Att man inte vill brygga för små kvantiteter är en stor anledning till att jag gått över mer till te. Om jag bara vill eller hinner dricka en kopp är det mycket smidigare med te. Så kan jag brygga kaffe när jag är mer sugen.

      Radera
    2. Nej, du är verkligen inte ensam om att rata Zoegas! Här är en till. Köper aldrig någonsin Löfbergs Lila heller. Bäst är Classic Grand Dia och Classic Wanyama. Gevalia är heller aldrig fel.

      Det allra bästa kaffet var ändå Maxwell House som plötsligt försvann. Minns att jag köpte dessa paket för en femtilapp styck och drack det med andakt på 90-talet. Blå Mocca förtjänar också ett omnämnande, märkligt att ett så populärt kaffe slutade att säljas. Men visst vore det billigt om man slapp kaffesuget helt. Te kompenserar bara till viss del.

      /Eva

      Radera
    3. Löfbergs tycker jag är lite klent. Slår man på en extra skopa är det bra, men då blir det ju dyrare.

      Maxwell House kommer jag ihåg nu när du säger det. Hade inte reflekterat över att det försvunnit. Min favorit är nog Lindwalls, men jag är som sagt rätt okänslig så det är mest priset som styr.

      Bryggkaffe är ändå rätt billigt, så jag skulle inte helt sluta av ekonomiska skäl även om te är billigare.

      Radera
    4. Hur kaffet smakar beror mycket på vattnet. I sydvästra Skåne har vi hårt vatten och då smakar Zoegas utmärkt. Men när de plötsligt gick från 500 gr/förpackning till 450 gr utan att ändra urseendet eller upplysa om förändringen på annat märkbart sätt övergick vi till Arvid Nordquist i ren protest. Det visade sig vara ett alldeles utmärkt kaffe i 500 gr/förpackning.

      Radera
    5. Jaha, det hade jag ingen aning om (även om jag ställer mig tvivlande till att Zoegas går att rädda med något vatten).

      Det där med att sänka vikten till 450 och därmed höja priset med 10 procent är ett himla oskick!

      Radera
  13. När jag åker längre sträckor med bilen brukar jag ibland unna mig ett stopp på Biltema där man får kaffe + kanelbulle för 5kr.

    SvaraRadera
  14. Ibland tänker jag att man borde låta barnlösa prova på att uppfostra barn i någon vecka eller så. Bara för att själv uppleva skillnaden mellan teori och praktik :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att allt vettigt vi skulle göra hade raserats av föräldrarna på 1-2 veckor, så det skulle kännas helt meningslöst. Det är därför jag hellre uppfostrar föräldrar :-).

      Radera
  15. Hmmm, ska verkligen "barn sitta barn"? Menar du sitta bak eller är det något i meningen jag missförstår? ;)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, det är jag som hade Aftonbladet-klass på korrekturläsningen. Tack för hjälpen!

      Radera
  16. Vad gäller kaffe på stan för 40 spänn så ser jag det mer som att jag hyr en plats att sitta en stund och titta på folk eller umgås med bekanta. Är det ett trevligt ställe kan det absolut vara värt det tycker jag. Att ta med kaffet för samma pris förstår jag mig dock inte på

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en Norrlandsguldsreklam. Fast med kaffe då ;-).

      Jag gör inte samma prioritering, men jag kan förstå den och det är inte riktigt det jag menade utan just det där att riva med sig en kaffe i pappmugg för att man inte har tid att vänta tills man kommit fram.

      Radera
  17. Min son sitter ibland fram och ibland bak. Han bråkar inte om det eftersom att det är jag som bestämmer. Jag är ingen diktator utan tycker om kommunikation och självständighet så jag brukar berätta hur det ligger till -idag får du sitta i bak därför att... imorgon kan du sitta fram därför att. Mitt ord är slutgiltigt men jag unnar barnen en förklaring. Man ska vara konsekvent säger de... vem är egentligen det? Vem tullar aldrig på sina regler? Igår fick tex min minsta en godis mitt på dagen. Jag förklarade för honom att egentligen brukar vi ju inte äta godis pch särkilt inte före maten men den här gången gör vi det. Jättekul tyckte han och inte tjatar han mer efteråt heller. Har man sagt nej så har man sagt nej, om barnen bråkar om det så är det nog för att de tror att det är de som bestämmer.
    När min lilla skulle fylla fyra då tog jag med honom till toys r us. Jag berättade att vi skulle in där för att han skulle få visa vad han önskar sig men vi skulle inte köpa nåt. Han hoppade glatt rumt kring hyllorna och pekade på olika grejer han önskade sig. När jag tyckte att vi var klara så sa jag bara -kom nu är vi klara, vi får se vad du får för nåt i present. -okej, sa han glatt och tog mig i handen och studsade ut.
    På Ica såg han lego som han ville ha, -titta mamma, ett nytt lego! Ska vi gå hem och spara pengar till det?
    Det handlar nog om helt andra saker än att lära barnen att barn alltid sitter i bak. Jag tänker mig att familjen bråkar om fler saker än just det. Om så inte är fallet så är nog lösningen så enkel som du säger, att de bara får lära barnet att sitta i bak :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, du har ett lyssnande barn? Trodde det var slut på sådana :-).

      "titta mamma, ett nytt lego! Ska vi gå hem och spara pengar till det?"

      Då har du nått fram, grattis!

      Radera
    2. Jo han är sån, otrolig :) jag tror dock inte att det bara råkat bli så utan att min uppfostran haft en del i det hela. Men det kan hända att jag oförtjänt försöker ta åt mig äran. Jag låter det vara osagt och gläds åt hans personlighet.
      Kommentarer som de, att han vill gå hem och spara ihop till nånting ger mig glädjetårar, det är helt sjukt vad fint det är faktiskt.
      Tack :).

      Radera
    3. "En bra målvakt har tur", säger man när bollen tjongar i stolpen. Kanske är det samma med föräldrar. Idén att saker måste sparas ihop pengar till kan ju inte ha uppstått ur tomma intet.

      Radera