tisdag 1 januari 2019

Bekvämlighet är av ondo

Människan är av naturen lat. Troligen behövde det vara så en gång i tiden, när all energi gick åt till sånt som måste göras. Varken jägar- och samlarfolk eller järnåldersbönder kunde ägna kvällarna åt att lära sig ryska eller att spela basfiol för då hade de inte orkat fixa mat på bordet på dagarna. Men evolutionen har inte hängt med. Vi har fritid och resurser att fylla den, så då gäller det att inte lägga sig framför tv:n med en påse ostbågar. Åtminstone inte alltid.


Det främsta beviset för vår bekvämlighet är nog ändå vår ovilja till förändring. Vi gör som vi alltid har gjort, våra föräldrar, mor- och farföräldrar dessförinnan. Folk är kvar på jobb där de vantrivs tills de får förslitningsskador, men inte ens då vill de byta karriär utan arbetstränar för att komma tillbaka till exakt där de var innan.

Ett ännu värre exempel: En del kvinnor misshandlade av sina män fortsätter hellre utsättas än att bryta upp. Förresten behöver det inte vara våld inblandat, massor av människor stannar i förhållanden de inte trivs i för att det är lättare än att börja om. ”Man vet vad man har, men inte vad man får.


Tacka tusan då för att man behåller sina lån, abonnemang och andra utgifter. Det är ju en liten kostnad att betala för att ha det som man alltid har haft det (och därmed garantera sig själv att aldrig komma framåt).

Nu är det 2019 och jag utmanar mig själv och alla andra att ifrågasätta rutiner och utgifter, både de som skaver och de som inte gör det. Det skulle kunna leda till ett gott nytt år!

När mina grannar upptäcker att de har pengar kvar vid årsskiftet eldar de bokstavligt talat upp dem! Det är... sen gammalt.

18 kommentarer:

 1. för flera år sedan stod vi i ett bostadsområde och tittade på raketerna och det var en kille som sköt gång på gång. en stor låda hade han. till slut gick vi fram och rågade hur mycket han köpt raketer för. 10000:- sa han stolt! men min bror därborta (typ 100 meter bort) har köpt för 15000:-!
  jaja, vi stod ju och tittade så helt bortkastat var det inte.

  jag kom till den insikten för flera år sedan att det man själv skjuter upp ser man inte och därför är det bättre att stå en bit bort och titta. bättre utsikt och bättre för plånboken.

  har faktiskt aldrig köpt fyrverkerier själv, men lyckades övertala pappa att vi skulle köpa under några år, och då fick jag vara med och tända.

  kanske står jag där om några år själv och blivit övertalad av sonen att köpa raketer. men det tar vi då :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är olika. En del mer än andra :-).

   Som jag förstått det får du (eller sonen) skynda dig om du vill skjuta raketer i Sverige. Fast å andra sidan, med tanke på hur lite samhället reagerar på sprängda handgranater riskerar man knappast några hårdare straff för ett eventuellt fyrverkeribrott.

   Radera
 2. Har tittat efter vad jag egentligen har i frysen. Kunde konstatera att förutom iskuber har jag någon påse med grönsaker och så en del slentrianmässigt infrysta rester.

  Eftersom alla mataffärer runtikring har öppet i princip alla vakna timmar på dygnet, så gott dom alla dagar på året så behöver jag av den anledningen inte ha ett eget fryslager hemma.
  Ser jag efter på hållbarhetsdatum på matvaror i affären så verkar kylda varor generellt ha minst en veckas hållbarhet, ja oftast längre.
  Omärkta varor som grönsaker är ju inga kandidater för frysen iallafall, så de är ju inte aktuella

  Så mitt försök till nya vanor blir att sluta använda frysen. Ja helt enkelt stänga av den. Och att äta upp kommande överbliven mat inom en femdagarsperiod, kanske ordna så att de är lätta att se genom att ordna en egen hylla i kylen åt dem

  Gott Nytt Nya Rutiner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul tanke! Själv använder jag frysen till egenplockade bär och portionsförpackade storkok (just nu ett femtiotal kikärtsbiffar) vid sidan om bröd, spenat och broccoli, så här får den vara igång.

   Att "begrava" mat och hitta den ett halvår senare brukar jag försöka undvika.

   Radera
  2. återkom gärna med resultatet av det. det låter som ett intressant experiment. själv lägger jag nästan allt i frysen. vilket tyvärr resulterar i att vi har jättemycket mat hemma. är sån som passar på när det är extrapris eller kort datum. har vad jag kan minnas inte köpt kött till ordinarie pris på flera år.

   Radera
 3. Bara för 1-2 generationer sedan så var Sverige ett tämligen fattigt land. Därefter fick landet via strävan viss framgång. Det är förmodligen bekvämligheten och överflödet som lett Sverige dit vi är idag.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1-2 låter lite. Men okej, under världskrigen var det väl inte superfett.

   Beror lite på vad du menar med bekvämlighet. Lite lagom bekvämlighet är nog bra. Man kan inte jobba sig metodiskt framåt i ren kaos, men när det blir "för mycket" bekvämlighet slår det över och man riskerar att bli lat. "Hungriga vargar jagar bäst." Typ.

   Radera
  2. Stämmer bra det. Jagade bättre som yngre och hungrigare.
   Nu har man nästan för bra. Vart som katten ovan framför tv'n hela kvällen..

   Radera
 4. Jepp, så är det, jag själv tränar nästan varje dag. Idag började jag nästan träna men det blev inget med det som alla andra dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska själv sparka igång löparåret med en skräpmil i eftermiddag. Snöfritt och flera plusgrader - känns som att det är bäst att passa på. Kanske springer jag förbi ett gym för att se om nyårslöftesmotionärerna är igång, men jag gissar att gymmen har stängt idag.

   Radera
 5. En sentens jag skulle vilja leva efter under 2019 är Sarah Connors "No fate" (Terminator 2, klart sevärd rulle, inte bara för filmens filosofiska aspekter). Det är inte ödet som styr, ja, inte allt i alla fall. Men mycket. En del är arv, annat miljö, men stora delar är sådant vi själva kan påverka, eller inte orkar/bryr oss om att påverka. Vi bär vårt öde.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite ironiskt att en film som heter Terminator får uppföljare. Namnet antyder ju att det skulle vara avslutande.

   Har inte sett varken 1 eller 2 (eller andra om det finns), men det ligger något i det. Dumt att fokusera på sånt vi inte kan påverka istället för att inrikta sig på det vi faktiskt kan styra själva.

   Radera
 6. Vi har just nu inkomster på ca 80 000 + ev bonuspengar, fasta utgifter på ca 13 000, sen lagar vi nästan all mat hemma samt får väldigt mycket då jag är duktig på att hålla i kontakter, har bra vänner. Räknade ut att vår nyårsfest med alla ballonger gick på ca 4500. Vi la inte ut ett öre pga vi hade folket hos oss, lagade mat, städade. Sen fick vi presenter med :D
  Väldigt trevligt. För detta år har jag absolut ambitionen att höja inkomsterna än mer men osäker på hur mycket då det inte är säkert det lönar sig att skatta borta allt.. inte klar med de tankarna än, rätt skönt och ta det lugnt med, men samtidigt väldigt kul jobba upp nya projekt&utmaningar. Resten av pengarna som blir över spar vi, shoppar lite kläder o hobbieprylar för, skönhetsbehandlingar&produkter, billiga resor, billigare luncher/socialt med vänner, tandläkaren, viss medecin, ja nåt sånt.. blir mkt kvar utöver iaf. Tror vi ligger på mellan 25-30 00 i utgifter totalt per månad. Mitt mål är att spara 3 mkr på 6 år utöver räntan på räntan effekten, men det kunde jag inte säga igår på nyårsfrågerundan när vi gick laget runt och alla fick säga vad deras mål var för 2019.. skulle låtit lite för mycket antar jag..

  Ber om ursäkt det blev lite rörigt på bloggen innan. Kommer from nu undvika vissa ämnen som är känsliga. Det gör man ju med alla andra :) Har en lista..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vill man ha en konkret summa skulle jag vilja ha 10 000 extra per månad 2019 skattat och klart. Det känns rimligt. Samt borde gå och fixa. Jobbar upp idéer nu för detta..

   Radera
  2. Ballonger har jag aldrig budgeterat för i mitt hushåll, men så har jag heller aldrig varit i närheten av 25-30 tusen i utgifter. Jo, på ett halvår :-).

   Kanske onödigt att rabbla siffror på en nyårsfest. Du hade kunnat säga att du har ett sparmål. Fast tar någon illa upp för att du sparar pengar känns det som deras problem.

   Radera
  3. Inte jag heller men var en suprise från en av deltagarna:)

   Jo, förstår. Kostar lite mer att hålla igång allt dock med kläder/utseende/annat för att få in de där 80 000 månaden. Är som ett företag. Inkomster&utgifter.
   Man tänker hela tiden kommer detta ge mig mer framgång i inkomster? Inte? Då struntar jag i det. Är svaret ja däremot och man får in 10 gånger pengarna för nåt man lagt ut på var det ett bra köp. Samma om jag investerar i ny affärside, kanske kostare mig 50 000 att gå in i ny investering men får jag tillbaka pengarna gånger 10 är det bra.

   Sparmål låter bättre än siffror. Tack för råd.

   Radera
 7. Hej! Det där om misshandlade kvinnor som ändå stannar kvar i det destruktiva förhållandet, det är lite mer komplicerat än "varför inte bara lämna". Men det är lätt för oss utanför att se den enkla lösningen förstås. Jag kan garantera att det inte handlar om lathet i de flesta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte drömma om att säga "varför inte bara lämna", vilket jag heller inte har gjort.

   Radera