måndag 31 december 2018

Sjukdagar

Jag har haft fyra sjukdagar sedan jag kom ut på arbetsmarknaden för 28 år sedan. Två på en maginfluensa och två till på en rejäl förkylning, bägge på 90-talet. Om jag känt efter mer hade jag fått ihop fler dagar, men jag har alltid levt efter principen att ska jag må dåligt kan jag åtminstone försöka tjäna pengar under tiden.

Jag vet inte hur mycket som handlar om gener, hälsosamt leverne och ren tur. Antagligen lite av varje. Vitaminer, antioxidanter och att undvika mattillsatser, barn och stora folksamlingar tror jag är bra för immunförsvaret, och när jag ändå drabbas av något virus försöker jag ta dalta med mig själv. Ofta är jag tillbaka på banan efter bara några timmar.

Förutom att det är trist att vara sjuk finns det pengar att tjäna här. Svenskarna är i snitt sjukfrånvarande runt tio dagar per år. Friskast är män som jobbar i ideella förening och sjukast är kommunanställda kvinnor (ja, det finns undantag).


För staten och företagen kostar sjukdagarna tiotals miljarder, men även för den enskilde blir det dyrt. Inte minst pga karensen. Förutom att lönekuvertet minskar betyder sjukdom lägre pension så det ger inte bara förlorad ränta-på-ränta-effekt nästa månad utan drabbar dig hela livet.

Hur gör man då för att slippa sjukdagar? Först och främst, skaffa ett jobb du trivs med. Det hjälper inte mot cancer, men nog verkar det finnas ett samband mellan långa sjukskrivningar och jobb som inte känns superinspirerande.


Se till att du mår bra. Lägg tid och energi på det och låt det i värsta fall kosta pengar också. Kroppen är ett svårslaget verktyg. Och sist men inte minst, håll dig undan smittospridande barn. Är det dina egna må det vara hänt, men dra gränsen där.

39 kommentarer:

  1. https://www.regeringen.se/artiklar/2018/12/karensavdrag-istallet-for-karensdag-fran-2019/

    Du känner väl till nya reglerna för karensdagar som gäller från och med imorgon?

    Ja det ska mycket till innan jag stannar hemma från jobb också. En gång när jag gick på timlön och inte hade sjuklön alls, jobbade jag fastän jag hade influensa. Det var en lättare form och jobbet var ganska lugnt just då och jag klarade det. Folk var förstås upprörda och förstod inte hur det kunde komma sig att jag inte fick sjuklön men så var det ju. Hade jag fått det hade jag stannat hemma i två dagar. Efter mina sjukdagar på jobbet kan man säga att det utbröt en epidemi av influensa på den arbetsplatsen... Men jag hade ju förvarnat dem. Tyckte mitt agerande borde ha resulterat i att man valde att ge mig en slant för att stanna hemma istället, men icke och då kan det bli kännbart...

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte järnkoll, men visste att ändringen skulle ske och tycker att det är vettigt att man slutar straffa personer med schemalagda långpass.

      Det där är ju alltid en avvägning. Jag har en känsla av att man ofta är mer smittsam innan det bryter ut och då vet man ju inte om det. Men jag förstår inte riktigt, första sjukdagen hade du väl ändå inte fått sjuklön?

      När jag hade maginfluensa försökte jag faktiskt jobba. Eftersom jag var själv på kontoret kunde jag kräkas bäst jag ville utan att störa eller smitta, men jag orkade inte.

      Radera
    2. Nä inte första dagen, men inte andra heller. Ingen sjuklön vid intermittent timanställning.

      Tror att de med långpass ändå får avdrag för just detta, men är inte säker. Har inte läst på så noga. Det brukar ju sällan beröra mig...

      /Eva

      Radera
    3. Inte mig heller längre, men jag har förstått det som att man nu ska få karens efter genomsnittlig arbetstid, och eftersom man inte får schemalägga mer än fyrtiotimmarsvecka i snitt borde det göra att man slutar slå extra hårt på dem som jobbar långpass.

      Radera
  2. Jag tror att snålhet kan påverka hälsan till viss del. Eller åtminstone hur frisk man bestämmer sig för att vara. När jag fick cancer förra året så fick jag krångla en del med försäkringskassan eftersom jag inte varit sjukskriven en enda dag sedan karensdagen infördes. Innan den kom så såg det annorlunda ut. Då stannade jag hemma om jag kunde hitta ett rimligt skäl att göra det, som snuva till exempel.
    Att jag hade sparat en del innan var dessutom tur för det tog fyra månader innan jag till slut fick pengar från FK. Mest för att jag envisades med att jobba istället för att vara helt sjukskriven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är riktigt illa. Oavsett bidragens storlek ska man få dem inom vettig tid. Det kan omöjligt ta fyra månader för en frisk myndighet att göra en utbetalning.

      Att straffa folk för att man försöker göra rätt för sig börjar kännas som en svensk paradgren :-(.

      Radera
    2. Jo men så fungerar det ju. Därför så viktigt att bunkra pengar själv. Inte förlita sig på samhället och att man får hjälp..

      Radera
    3. Ja, jag var rätt trött på f-kassan då. Men i övrigt: så sjukt nöjd! En kompis i USA fick samma typ av cancer ungefär samtidigt. Hon har bra jobb och försäkringar, men efter några månader hade det redan kostat henne 15000 dollar. Vad slutnotan blev vet jag inte. Samtidigt betalade jag 1100 kronor totalt för operation och sex månader med cellgift och strålning. Det är ju ingenting. Där ger jag Sverige toppbetyg.

      Radera
    4. Fast hur mycket mer skatt hade du betalat in dessförinnan jämfört med om du bott i USA? Och vad hade det kostat i övriga europeiska länder med mycket lägre skattetryck?

      Radera
    5. Precis så har jag tänkt. Men de betalar faktiskt förvånansvärt mycket skatt. Vet inte om det är olika i olika stater? De får en väldig massa försvar förstås, men deras sjukvård är bland de dyraste i världen.

      Radera
    6. Jag delar bilden att USA inte tillhör eliten när det kommer till vård, men det tycker jag verkligen inte att Sverige heller gör.

      Radera
    7. Men Micke, att du är så pass naiv trodde jag inte alls. Idag ska svensken vara väldigt, väldigt glad om du får ngn ersättning alls att tala om från FK. Ditt uppdrag som arbetande svensk är just det, att arbeta och försörja andra grupper. Annars ska du hålla käften. Ungefär så.

      Fakta på bordet är att FK idag gör absolut ingenting för att hjälpa de som råkar bli sjuka på riktigt. Det ingår inte i deras uppdrag att försöka hjälpa sjuka eller att omse att de har en chans att komma tillbaks. Detta vet de flesta som råkar ha oturen att vara i kontakt med FK. Titta annars på alla juridiska absurda konflikter med FK, hur myndigheten agerar. Noll hänsyn, men helt i enlighet med politikernas uppdrag.

      Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

      Radera
    8. Jag har väldigt lite koll på Försäkringskassan. Den enda kontakt jag minns var ett telefonsamtal när jag skulle rapportera ändrad inkomst. Minns det som väldigt krångligt och ett snudd på fientligt mottagande.

      Radera
    9. Så känner jag nog lite med. Om jag peppar peppar skulle bli riktigt risig i endometrios räknar jag inte med några pengar från FK då jag är med i massa grupper med tjejer som har riktigt mycket värre problem än mig som inte får hjälp.

      Inte får de hjälp från sjukvården heller, åker pendeltrafik till akuten som inte gör något. Evigt kämpande. En del blir ju lämnade också av partners för att de tex inte kan ha sex pga denna hemska sjukdom (tack och lov inte mitt problem, ännu). Då blir ekonomi ännu sämre.

      Vad skönt DDT att du fick så bra hjälp med cancern. Glad för din skull.

      Radera
    10. Ja, säkrast att inte förvänta sig några pengar alls och absolut räkna med att det kommer att ta väldigt lång tid.

      Radera
  3. Det har ju pratats i alla år vad sjukdagar,skadegörelse mm kostar samhället varje år. Dessa pengar kunde istället gått till polisen och sjukvården läser man. Varför känns det som att allt som kostar samhället så mycke pengar, bara känns så meningslöst ? De flesta myndigheter är ju underfinansierade trots att vi haft högkonjuktur i många år nu. När ska man få höra att tack vare lägre utgifter för staten kommer man nu kunna satsa mer på både ditten o datten. Jag tror vi kommer börja det nya året som vi avslutade det gamla. ( våra gemensamma pengar, åker upp med raketerna som vanligt )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det myndigheterna som är underfinansierade eller beror det på att verksamheten bedrivs sjukt ineffektivt? Finns nog olika svar där, och så finns det andra myndigheter som borde läggas ner i morgon. Ingen förutom de anställda skulle sakna dem, allra minst skattebetalarna.

      Radera
    2. Jo sjukt ineffektivt tror jag i allra högsta grad på. Ungefär som en dinosaurie 2018. Nu går jag ännu mer ifrån själva grundämnet, men så som hjälporganisationer gör reklam för sig själva. - Du behövs, du gör skillnad och alla kan vi göra något. När jag åker till jobbet känns det mer som ” a nu ska vi leka bort dina skattepengar på nått dumt projekt, det kommer ju ändå nya imorgon” nej nu är det nyår, så gott nytt år ! :)

      Radera
    3. Och leks inte pengarna bort blir det kanske mindre pengar imorgon, till skillnad från vinstdrivande verksamhet som funkar tvärtom och därför ger incitament att använda pengarna så effektivt som möjligt.

      Ja, gott nytt år!

      Radera
    4. Jag skulle att det finns alla sortera myndigheter efter att ha jobbat i myndighetsvärlden i ett antal år. Sådana som inte borde finnas utan som jag betraktar som slöseri med skattepengar, sedan finns det underfinansierade myndigheter, en del som behöver effektiviseras och en del saker som de inte borde syssla med. Jag skulle dock säga att det hänt en hel del i effektivisering och arbetstryck på myndigheterna under de senaste 20 åren från att ha varit ett hyfsat lättsamt tempo till att tempot skruvats upp rejält.

      Jag håller på att läsa en intressant bok Bullshit jobs; a theory om jobb som egentligen är onödiga och den menar att myten om näringslivets effektivitet är just en myt. Det finns en hel del ineffektivitet där. Vilket jag skulle säga är korrekt.

      Radera
    5. Intressant, utifrån upplever jag att trenden med helt meningslösa myndighetsjobb är starkare än effektiviseringstrenden.

      Radera
  4. Haha "Stay awaaaaay children".

    Imponerande låg frånvarostatistik. Låg tyvärr på kanske 5-6 sjukdagar själv under 2018 bara. I de flesta fall känns det som att jag åker på det när jag tränat eller festat för hårt - excesser i alla dess former drabbar en tyvärr lätt. Svårt när det är så kul bara :)

    Det jag däremot hade velat ändra, för att lära mig ifrån dig, är min kost. Vegetarisk kost och mat lagat från grunden känns ju som ett gyllene lifehack för att hålla ditt viktiga verktyg i schack. Märkte du någon tydlig hälsoskillnad själv när du tog steget och blev vego?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hinner svara innan Micke då jag äter rätt nyttigt jag med. Även testat 100% ren vegandiet utan tofu, soja på mest råris och ekologiska grönsaker. Mådde fantastiskt bra. Fick bort smärtor 2012 (se ovan sjukdom endometrios) på 3-4 veckor. Sen går man ned i vikt om man inte är noga med växtproteinet, men som förebyggande mot sjukdommar, förkylningar, ja allt tror jag verkligen på ren mat.

      Kändisar som är veganer/vegetarianer är Isabella Löwengrip (säger hennes ADHD är bättre), Ellen DeGeneres, Natalie Portman (har ett eget skomärke med veganskor), Paul McCartney/Stella McCartney (Även Stella har väskmärke vegan designväskor)sen en drös till men vegan är nya svarta. Innan åkte folk på hälsohem, idag är det detox, Spa för rening och smoothies säljs överallt (ta helst gröna med grönsaker även om mango, ananas bra för doften), samt RAW kosten förstås som ska ge sjukt mycket energi..

      Blir peppad jag bara skriver om det :)

      För mig som har lite sjukdommar och har mål att tillsammans med min partner lyckas spara 3 mkr på 6 år (utan ränta på ränta effekten) känns kosten som en väldigt viktigt investering.





      Radera
    2. Jag är osäker på om det blev någon jätteskillnad just då. Det var ungefär i samma veva som jag gick från skola till jobb och då utsattes man för mycket mindre smittorisker. Men visst var jag sjuk mer innan även om jag nog hade bra statistik då med.

      Däremot märkte jag en stor skillnad när jag slutade med glutamat för det botade i princip min migrän. Det finns i väldigt mycket färdigmat, så för mig var det en större hälsovinst att sluta med hel- och halvfabrikat än att bli vegetarian.

      Rawfood har aldrig roat mig. Låter nyttigt, men maten verkar i tristaste laget.

      Radera
    3. Wow, tack för svaren båda två. Hoppas er pepp leder till lite nya handlingar från mig under 2019. Får be att återkomma på den punkten på min blogg. Hoppas jag kan få med mig sambon på tåget, det känns centralt i det hela :)

      Radera
    4. Det underlättar säkert om ni kan sporra varandra. Mitt tips är att skynda långsamt där och hellre låta det ta lite tid än att behöva köra sitt eget race, men så är jag också singel :-).

      Radera
  5. I början på min yrkeskarriär, innan karensdagen infördes, var det faktiskt så att jag fick mer betalt för att vara hemma sjuk en dag än att gå till jobbet! Få tror att det är sant men så var det i och med att tjänstmanna-avtalet garanterade mellanskillnaden mellan sjukpenning och arbetsinkomst och att man fick basera sjukpenningen på genomsnittlig övertid. Om jag var krasslig så hade jag inte jobbat över den dagen.
    Annars glädjer det mig att cynikerna i kommentarsfältet ännu inte gjort sig lustiga över andras sjukdom.
    BTW så kollad jag upp skatten för ISK och man vinner inte en krona på att ta ut pengar före årsskiftet omn syftet är att sätta in dem igen. Men det var ju inte heller det du skrev.
    Gott Nytt År!!

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige är allt möjligt, så jag tror dig.

      Jag tror du förväxlar cynism med elakhet. Andras sjukdom är inget att göra sig lustig över, förutsatt att den är verklig. Även om den så skulle vara självförvållad.

      Det stämmer, förutsatt att du sätter tillbaka varenda krona på kontot blir skatten densamma. Men det vet man ju inte, så som jag ser det skadar det inte att ta ut så mycket som möjligt utifall att det blir ändrade planer.

      Gott nytt år!

      Radera
  6. Yrket spelar stor roll för sjukfrånvaron också. Jag har ett jobb där jag kan jobba mer eller mindre produktivt så länge jag inte är död, men det finns många jobb där det är tabu att nysa under arbetstid. Har man som jobb att hjälpa äldre så uppskattar de inte alls att man kommer dragandes med virus.

    Det är dumt att det blir så svartvitt. Kanske halvsjuka jobbande tjänstemän skulle ha nedsatt lön för att de är halvproduktiva. Kanske skulle de som roterar gamla människor ha ett alternativt jobb för när de är halvsjuka?

    Det som är dumt är att det blir ett område som är "orättvist" mot de som redan från början ofta har låga inkomster.

    Sedan är naturligtvis tur, inställning, personlighet, gener och levnadsmönster också faktorer men det har du eller andra redan tagit upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kreativa idéer, men hur man än gör tror jag att vi får acceptera att livet inte är rättvist. Vare sig när det gäller att bli sjuk eller möjligheten att bli det på jobbet man har. Vi kan bara göra det bästa vi kan av de gener och möjligheter vi har fått/skaffat.

      Radera
  7. Min sjukfrekvens ökade när vi skaffade barn. Innan dess var jag sällan sjuk. Dagis o skola är riktiga smittohärdar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste vara det. En fördel med att bli gammal är att man skaffar sig ett immunförsvar.

      Radera
    2. Jag försöker undvika barn som pesten. Föreslår alltid att vi träffas på stan om jag ska träffa kompisar med barn. Träffar jag deras barn så kan man räkna med att bli sjuk i minst en vecka. Innan semestrar så ska helst även småbarnsföräldrar undvikas.

      Radera
  8. Min moder var en av de som på åttiotalet gick i samlad skock till försäkringskassan och sjukskrev sig för att de kände sig homosexuella, det var säkert bidragande till att homosexualitet avklassificerades som en sjukdom. Kostade väl staten för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men accepterades sjukskrivningarna alltså? Eller gick de inte att bestrida? Kul kampanj hur som helst.

      Radera
  9. Jag har aldrig tidigare tagit bort kommentarer som inte innefattat uppenbart robotspam, men efter att upprepade gånger - trots att jag bad att få slippa - blivit tillskriven åsikter jag inte uttalat och inte har kände jag mig nödgad att plocka bort en hel tråd.

    Det är okej att kommentarsfältet lämnar ämnet för inlägget, men vänligen diskutera inte genom att använda mig eller andra som slagträ för att bevisa er tes eller tydliggöra offerkoftor.

    Gott nytt år...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, här har det tydligen hänt grejer utan att man hängt med. Skulle inte förvåna mig om jag är medskyldig eller kanske värsta boven. Ber om ursäkt i så fall. /Eva

      Radera
    2. Skit detsamma, jag ville bara inte vara slagträ i er debatt, men jag vill inte skylla på någon. Vi vänder blad :-).

      Radera