måndag 3 december 2018

Släpp sargen

Svenska folket har 100 miljarder på sina skattekonton, med nollränta. Jag vet inte hur mycket av detta som beror på att folk tror att det är ett bra ställe att spara pengar, och hur mycket det handlar om ränta på tidigare överbetalning eller annat, men det är rätt typiskt. Det fanns en tid då staten betalade bra ränta. Det gör den inte längre. Ändå lever myten.


Ett annat exempel är bolån. Det fanns en tid då det var bra att ha huset belånat för att få ner förmögenhetsskatten. Idag finns ingen förmögenhetsskatt. Ändå hör man, ofta lite äldre, människor säga att det är bra att ha lån på sin fastighet. Varför vet de inte (eftersom det inte längre är så), men det har de hört. Det är... sen gammalt.

Det är bra att ta lärdom av äldre tider, men man kan inte helt anamma gamla kunskaper och förutsätta att de alltid kommer att gälla. Det är lika hjärndött som att köpa aktier i Volvo för att man tyckte att Volvo Duett var en bra bil. Det var det ju, men det har väldigt lite med aktiekursen i dagens Volvo Lastvagnar att göra.

Sen gammalt...

Om oförmågan att byta fot beror på att vi som folk är stelbenta eller bekvämt oinformerade ska jag låta vara osagt. Jag är nämligen också en långsint och oflexibel människa, även om principfast och konservativ skulle låta mycket bättre.

33 kommentarer:

  1. "Jag vet inte hur mycket av detta som beror på att folk tror att det är ett bra ställe att spara pengar..." Hehehe, jag gillar din lågintensiva sarkasm. Ungefär som att jag läste att "Undersökningar visar att ungefär 40% av de som är på Tinder redan är i ett förhållande. Om det här handlar om personer som lever i öppna förhållanden eller personer som vänstrar vet vi inte."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inte ett dugg sarkastisk. En del människor tycks ha en slags ekonomifobi som gör att de slutar tänka när det handlar om pengar. Kan man då intala sig själv att det här är en bra placering är man i mål.

      Tinder verkar på riktigt vara det sämsta mänskligheten kan använda internet till.

      Radera
  2. Själv har jag lite pengar där då skatteverket schablonskattar mig och tar ränta på den schablonen om jag inte betalar in i tid (oavsett hur det faktiskt gått för företaget). Nu rör det sig inte om många kronor men ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God poäng! Jag valde att inte ta upp det i texten eftersom jag inte kunde utröna om våra pengar (jag har samma upplägg) är inräknade i totalsumman.

      Radera
  3. Menar du äldre äldre? Annars om man har jobb är det ju bra(?) o ha räntor man kan kvitta mot skatten..

    Vi har en hel del sparpengar nu på vanliga konton för väntar på om vi ska köpa nåt eller inte. Fått signaler om att det kan vara bra o vänta, se om det blir nåt ras... sen ska de ju in så man får nån avkastning. Hur gör alla andra nu? Shoppar?

    "Jag är nämligen också en långsint och oflexibel människa, även om principfast och konservativ skulle låta mycket bättre"

    Mkt roligt uttryckt :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med "äldre" tänkte jag främst på människor som har förmögenhetsskatten i åtanke, så det krävs att man är tillräckligt gammal för att ha haft råd att äga boendet på den tiden man kunde få ner skatten på det sättet. Eventuellt kan det räcka med att man är 40, men 60+ är nog vanligare.

      Jag har också pengar vid sidlinjen i väntan på en tydlig riktning för världsekonomin. Shoppa gör jag när det är något jag behöver :-).

      Kanske lite roligt, men framförallt sant. Som någon nyligen kommenterade är jag förmodligen typen som hade väntat med att dra in elektricitet för att jag sett det som onödigt om jag hade levt när el i hemmet var en nymodighet.

      Radera
    2. Ah, förmögenhetsskatten, läste lite snabbt. :)
      Mm.. vill ju verkligen köpa nu men vår kära vän som är såå mkt bättre på aktier etc än oss tycker vi ska ta det lugnt och vänta. Fast det är jobbigt, skulle bara vilka köpa en drös nu av allt, abstinens.. vill ju ha den där ca 6000 kr i utdelning per månad så jag fint kan skriva in det i våra noter för inkomster och känna mig stolt och duktig :D

      Radera
    3. Jag som tittar mer på P/E-tal än på utdelning har aldrig haft så lätt från att avstå köp som nu. Tycker det mesta är för dyrt.

      Radera
    4. Håller med Mrs Doubtfire, det var roligt uttryckt det där med långsint och oflexibel. Fastnade för det och fick mig ett gott skratt! Tycker inte ens det är negativt. El hade jag bojkottat också säkert.

      När jag flyttade hemifrån köpte jag heller ingen dammsugare. Det finns ju sop och skyffel resonerade jag. Det var inte så mycket snålhet i detta, utan jag såg inte behovet i min minietta då. Att köpa (onödiga) saker och skapa ett hem gick emot mina intentioner, idealet var ett fritt och halvt egendomslöst klosterliknande liv. Föräldrarna körde med argumentet att jag behövde tryggheten i ett "riktigt hem" och kom släpandes med onödiga mattor och extra fåtölj. Muttrade otacksamt om att tryggheten borde husera inombords istället. Har man förändrats, tja inte mycket. Är så principfast och konservativ. ;) /Eva

      Radera
    5. Och här kommer Kalle Nässla igen...
      Sedan stora skattereformen 1991 finns väl ingen större vits med att ha räntor att 'kvitta' mot skatten.
      Innan dess däremot, betalade ju staten glatt 80% av höginkomsttagares räntor. Det var tider det!

      //Krusse

      Radera
    6. Eva: Jag har i alla fall viss självinsikt. Långsint ses sällan som något bra, men jag tycker inte heller att man ska vifta bort och släta över allt.

      Krusse: Exakt min poäng. Det finns inte längre någon poäng med lånen, ändå lever en del som att vi vore kvar där. Kanske är det därför en del gamlingar kör mitt i vägen. Logiskt vet de att vi inte längre har vänstertrafik, men de har inte riktigt accepterat det utan lägger sig mittemellan.

      Radera
  4. Det är väl resultatet av decennier lång indoktrinering från vänsterkanten? Att kapitalisterna är de dära onda människorna som vill oss allt ont? När det i själva verket är kapitalisterna som gjort att Sverige AB fortfarande går runt (nästan), trots alla försök att motarbeta ett fungerande land.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vem som lyckats indoktrinera folk att tro att det är en bra idé att ha pengar på skattekontot. Möjligen förväntar sig människor att om det vore dåligt (som det ju är) skulle staten gå ut och varna oss för att göra så.

      Radera
  5. jag gick in och kollade och jag har 35:- stående där. men en fundering jag aldrig tänkt på tidigare:
    betalar arbetsgivaren in skatten i efterhand? hur fungerar det? jag borde om de betalar in var månad ha ganska mycket pengar hos skatteverket. samma sak med försäkringskassan och afa som betalar ut en ersättning till mig nu när jag är föräldraledig.
    hur fungerar det egentligen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snackar vi löntagare, alltså arbetsgivaravgift istället för egenavgift betalas den väl in samtidigt som du får lönen. Tror jag i alla fall.

      Radera
    2. Han tänkte nog på de ~25% av bruttolönen som man aldrig får se röken av.
      Han vill se dem på skattekontor.

      Radera
    3. Ja, arbetsgivaravgiften. Eller har jag missat något här?

      Radera
    4. Nej, skillnaden mellan Bruttolön och utbetald lön för en löntagare. Srednq undrar varför dessa inte syns på skattekontot.

      Radera
    5. För de pengarna tror jag inte ens mellanlandar på skattekontot.

      Radera
    6. tänk om alla stålar som betalas in i skatt skulle återfinnas på skattekontot, då vore det enkelt att snabbt som attan plocka ut dem och bygga upp en skatteskuld. Och så skulle staten få driva enskilda indrivningsärenden, tusentals, tiotusentals eller kanske t.o.m hundratusentals ärenden varje månad. Med marginell chans att få in dom pengarna.
      En gång i tiden skulle ju arbetarna själva betala in skatten till stat och kommun -alltså arbetsgivaren gjorde inga avdrag som de skickade in till staten- men det var "man" ju oerhört rask med att ändra. Att de som arbetar ihop pengarna får se dem och faktiskt själva får överlämna dem till staten gör att gemene man ställer helt andra krav på staten. Som tidigare nämnt är det ju t.o.m. förbjudet att ens redovisa hur stora arbetsgivareavgifterna är på varje löntagares lönespecifikation.

      Radera
    7. Ja, det får man säga att de lyckats bra med. Jag undrar hur många som fattar att runt två tredjedelar av lönen aldrig kommer in på lönekontot. Det är en nästan lika välbevarad hemlighet som att skatteåterbäringen inte är gratispengar från staten för att visa myndigheternas goda vilja, utan tillbakabetalning av felaktigt indrivna skattepengar.

      Radera
    8. jo, det var de pengarna som anges som skatt på lönelappen jag tänkte på. jag har tänkt tanken på att om man skulle fått ut allt på kontot inklusive skatten skulle man satt de på konto med ränta och på så sätt få en liten avkastning själv, men då hade många inte haft kvar pengarna när det är dags att betala.
      en kollega var anställd i sverige men bodde i tyskland och fick därför ut alla pengarna och skulle själv betala in skatt, pension osv. tydligen hade han betalt skatten, men inget till pensionen. det kom fram när jobbet skulle säga upp folk och erbjöd de två äldsta att bli utköpta för ca 70% av lönen + full pensionsavsättning. han skulle inte sluta utan var tvungen att jobba kvar så länge som möjligt för att ha råd att gå i pension. tror det slutade med att han fick full lön till 65 och sen hyrde de in honom genom ett annat företag...

      jag har förresten en rad på lönelappen som heter sociala avgifter. den ligger på ca 24% av totalsumman lön+sociala avgifter.

      Radera
    9. Menar du att ingen drar skatt ifall man bor i Tyskland och jobbar i Sverige? Det låter ju som en rätt enkel grej för myndigheterna att lösa. När man flyttar mellan länder blir de ju tvungna att fixa pensionen, så det borde vara enkelt att arbetsgivaren drar av prelskatt, skickar till Skatteverket som slussar pengarna vidare till Tyskland. Jaja, jag ska inte ge dem några idéer :-).

      Radera
    10. enligt honom betalade man själv in den. det framfördes som jättesmidigt om man behövde extra pengar nån månad så kunde man skjuta upp inbetalningen. om det är sant eller inte har jag aldrig kollat.

      Radera
    11. Ja, det låter smidigt. Det är därför jag tycker att det verkar så konstigt för det är man ju inte van vid :-).

      Radera
  6. I call bullshit på den sär siffran 100 miljarder, det skulle innebära att varje svensk hade mer än 10.000 i snitt.
    Siffran kommer såklart från all attans preliminärskatt som företagare är tvugna att betala in till skattekontot. Och eftersom enmansföretagare har samma orgnummer som sitt personnummer, så blir det sådär mycket pengar till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enskilda firmatecknare, inte alla enmansföretagare för i den gruppen hittar du även aktiebolag med egna organisationsnummer.

      Men visst, som jag skrev som svar på den andra kommentaren här ovanför vet jag inte om våra pengar är inräknade. Fast egentligen är det inte siffran som är min poäng utan att det finns människor - för det gör det - som fortfarande tror att det är bra ränta på att låna ut pengar till staten.

      Radera
  7. Äh, det handlar ju främst om företag som har satt in överlikviditet. På vanliga banken får de väl betala för att sätta in pengar (negativ ränta på transaktionskonton för företag) så om man har några hundra miljoner eller kanske en miljard blir det ju logiskt att använda sig av skattekontot, det blir ju iallafall flera hundratusen kronor de slipper betala i insättningsavgifter.
    Vi har även tidigare kunnat läsa om kommuner som använder sig av skattekontot på motsvarande sätt.

    De här kan även Sparo använda sig av, eller du kanske har förhandlat dig fram till en positiv ränta hos din företagsbank när du svingar tiotals miljoner kronor fram och tillbaka på veckobasis mellan dina företagskonton

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det verkligen så? I så fall tycker jag ingressen "Privatekonomi: Svenska folket har totalt 100 miljarder kronor placerade på statens skattekonto" är djupt ohederlig.

      Själv har jag ett enda företagskonto, så det blir inte så mycket svingande fram och tillbaka (åtminstone inte tillbaka).

      Radera
  8. Jag är övertygad om att svenska folket har långt mer pengar på sina konton i gammelbankerna. Också det till nollränta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag med, men då handlar det om lättja och åtminstone inte vanföreställningar.

      Radera
  9. Men tydligen kan man kvitta bort schablonskatten på sin ISK och KF om man har ränteskulder. Behöver ju då inte vara just huslån utan fungerar med vilken ränteskuld som helst och det kan kanske vara en fördel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det låter ju mer som en förmildrande omständighet i misären. Lite som att det är fördel att ha låga inkomster, för då får man lägre dagsböter om man begår brott :-).

      Radera