tisdag 25 december 2018

Blev det begagnat?

Svensk Handel förutspådde att årets julklapp skulle bli ”Det återvunna plagget”. Nu kanske jag verkar cynisk (det har hänt förr), men jag kände spontant att det här kommer inte flyga.


Jag är inte motståndare till begagnade kläder. Särskilt barnkläder är ju en jättebra idé att sälja/skänka vidare för ibland hinner ju föräldrarna knappt tvätta kläderna innan de är urvuxna. Jag älskar att sälja begagnade grejer, men jag har aldrig sålt mina egna kläder. Jag skulle absolut kunna köpa begagnade kläder på Myrorna eller liknande, men jag har inte gjort det heller.

Men vuxna människor som får begagnade kläder i present av andra är ju något helt annat. Nu håller jag inte på med julklappar, men skulle nog tycka att det skulle kännas konstigt att få en begagnad tröja eller trenchcoat, oavsett om givaren själv handlat second hand eller plockat plagget från den egna garderoben.

Har den äran!

Är det jag som är särskilt bakåtsträvande eller tänker jag som folk gör mest angående detta? Fick eller gav du bort ett begagnat klädesplagg i julklapp? Eller har du hört talas om någon annan som fått/gjort det? Jag gissar på rätt många nej här.

49 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det ante mig, sa han som sket en abborre :-).

   Radera
 2. Nej.

  Jag håller med om att detta nog skulle kännas lite konstigt både på givar- och mottagarsidan.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om nästan alla håller med oss där, då är frågan hur det kommer att framställas i media:
   1. Inte uppföljas alls, och nästa år är det en ny "Årets julklapp".
   2. Man hittar en person som gett/fått något begagnat och så gör man ett reportage av det.
   3. Man redovisar verkligheten.

   Är själv nyfiken, men alternativ 3 känns väldigt osannolikt eftersom det skulle vara helt banbrytande.

   Radera
  2. Jag tror media gör som vanligt. De hittar en slumpvis vald vänsterpartist från Görarp, som satt hela dagen innan julafton och sydde om gamla använda kalsonger till släkt och barn. Därefter plockar de in expertkommentatorn Geider, som påpekar att det just därför blev den bästa julen sedan 1968. Själv spenderade han dock julen med Gåslever med champagne till, som det anstår en riktig vänsterpartist.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
  3. Det är helt okej att göra ett reportage om den Görarpspolitikern, bara det inte redovisas som att det här är det nya vanliga. Då blir det bara tramsigt. Och så vill jag se en tuff intervju med Greider där han tvingas svara på frågor om sin gåsleverdiet.

   Radera
  4. Att hata att vara ute i sin egen trädgård. Att vråla till sin partner när man dricker morgonkaffe på tomten. Det är ingen ovanlighet för de boende i Görarp, några hundra meter från E6.


   Radera
  5. "Görarp - en villaidyll dränkt i trafikbuller"

   Jag visste inte ens att det fanns en sådan ort.

   Radera
 3. Flera i familjen som både gav och fick ex. begagnade vandringskängor (knappt använda), ulltröjjor etc. Svindyra märkesgrejjer som köpts in till en bråkdel av ordinarie priset. Alla glada och nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, då existerar fenomenet. Kul!

   Ulltröjor fattar jag, men vandringskängor låter farligt. Ska inte sådana gås in och formas efter vandraren? Och så tänker jag att det kanske finns skäl att den ursprungliga ägaren inte vill ha dem, mer än att de inte tar sig tid att vandra.

   Radera
 4. Det min tjocka släkt skulle behöva är var sin rulle svarta plastsäckar att samla upp kläder, skor och prylar i, för att sedan skänka bort dem. Det finns fler än en garderob som det inte är fysiskt möjligt att trycka in fler kläder i.

  Jag kan förstå om man tillhör/-de Andra världskrigsgenerationen där man var tvungen att hushålla med givna resurser, men i dag? Garderober, köksskåp, badrumsskåp, klädkammare, källar- och vindsförråd, alla fulla med smäck såväl som bra kvalitet som ingen orkar slänga eller ge bort, eller använda de kommande åren.

  Jag funderar på vad det kan bero på? Glädjen att köpa? Men varför köper man mer än vad man använder? Eller inte använder alls? Först shoppa loss på Ullared, sedan betala extra för att lagra sakerna hos Shurgard, Pelican Self Storage, 24Storage och allt vad det heter. Men det är nog jag som är konstig.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag byggde en walk-in-closet för att slippa rensa :-). Nej, jag hoppas att det inte var så, men helt säker är jag inte.

   Glädjen att köpa känns som en konstant faktor. Köper jag tio grejer blir varje köp tio gånger roligare än om jag gör hundra köp.

   Radera
  2. Älskar att slänga saker, men hjälpt en hel del att rensa.
   Finns vissa som spar allt. Är en sjukdom, minns inte namn.
   De är hemska, haha. Man kommer knappt fram i deras övermöblerade hem/förråd. Fattar inte heller..

   Nu har vi slängt 50% av allt vi äger men märker det redan börjar fyllas på. Älskar fria ytor, tror det är jättenyttigt att resa ofta, byta boende för då märker man vad som egentligen behövs. Trots det inte i närheten av minimalist ännu, men blitt mycket bättre..

   Radera
  3. Du tänker nog på hoarding.

   Det man kan göra (utan att behöva flytta) är att ta ett rum i taget, men se till att inte bara flytta runt grejerna utan verkligen ta ett beslut kring varje ägodel i det rummet.

   Radera
  4. Ja, är så vi/ jag gjort. Fast jag slänger nog lite mycket när jag är på gång :) Fast jäklars vad skönt och öppet det blir..

   Man kan dela upp i högar som:
   * Har redan flera liknande exemplar, t ex 7 svarta jackor. Behöver jag verkligen så många?
   * Har inte använt på x antal år, alt använder alldeles för sällan för att det ska vara värt..
   *Spar av sentimentala skäl, släng helst, alt är det riktigt jäkla jobbigt, spar ett minimum av dessa prylar i källaren, fundera på att slänga sen om det ändå aldrig används..
   *Går lätt och fixa nytt om det behövs..

   Kan tipsa om att ha genomskinliga lådor för allt med. Väldigt praktiskt.

   Har numera 1/3 fyllt förråd. Väldigt skön känsla. Hälften är min inneboendes saker..

   Radera
  5. Lika bra att slänga (eller ännu hellre sälja) ordentligt när man ändå är igång så att man får ett märkbart resultat.

   Radera
  6. Ja :) Fast folk tycker jag är knäpp runt om, men det är bara ut med saker :)

   Radera
 5. Min "significant other" gav bort några redan lästa inbundna böcker (lästa en gång utan synbara defekter) till anhöriga. Även här till stor belåtenhet. Beroende på valet av vara kan en begagnad bok/cd/dvd eller liknande produkt ge stort nöje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Böcker har jag både köpt, sålt och gett bort begagnad. Kläder känns betydligt svårare.

   Radera
  2. Böcker är jättebra att ge bort :) Äger numera kanske 2-3 böcker. Väldigt skönt. Min partner äger några fler intresserelaterade. Tänkte såhär ang böckerna, läser dem aldrig, varför ska de stå och samla damm då "bara för att man ska ha böcker"..

   Radera
  3. Jag jobbar också på det. Målet är att sälja så pass många böcker att jag även kan sälja bokhyllan. Det är ytterst få böcker jag vill behålla för framtiden.

   Radera
 6. Fick begagnad möbelgrupp till barnet (efter att specifikt sagt att vi gärna tar emot begangat) och gav bort några begagnade barnleksaker inköpta på välgörenhets-secondhand affär. Tyvärr fick vi massor av andra nyinköpta julklappar från den som också gav möbelgruppen, så det lär inte ha minskat klimatpåverkan nämnvärt, möjligtvis att vi då inte behövt köpa någon nyproducerad sådan själva... Fick också begagnade plagg till barnet, men de "räknades inte" som julklapp enligt givaren, där vi också fick en annan present. Synd att det anses så lågstatus att ge bort second-hand, jag hade gärna sett att vårt barn bara fick det för miljöns skull, men men, få vågar gå mot strömmen och undvika nyinköp till julklapparna helt, inte ens jag själv. Det behöver nog en statushöjning, typ att en välgörenhetsaffär gör reklam, marknadsför all välgörenhet de skänker vidare, sorterar och märker upp plaggen noggrant och har en högre prissättning för att folk ska våga välja det att ge bort. Är annars nöjd med att jag själv bara fått användbara julklappar hittills, mest förbrukningsvaror och alldeles för mycket godis :) Är du också nöjd med dina julklappar sparo? /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oavsett om man köper begagnat för miljöns eller plånbokens skulle pajar idén om man ändå känner att man måste fylla på med nya saker.

   Radera
 7. Jag köpte en bok i julklapp till min pappa, men den verkade så spännande så råkade läsa ut hela boken innan jag slog in den och gav bort, får inte det räknas som begagnat? I så fall första gången i mitt liv som jag prickade in årets julklapp:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte på något sätt sabotera din glädje över att vara trendig, men årets julklapp skulle vara "det begagnade plagget", inte begagnade saker.

   Om boken kan anses som begagnad är svårt att säga. Men smart att läsa den själv. Det förstår ju inte värdet så länge man inte spiller mat på den.

   Radera
 8. Jag fick för mig att årets julklapp var just återvunnet, inte begagnat.
  Är ju en viss skillnad på en begagnad tidning, och en "ny" tidning gjord på återvunna fibrer av bl.a. nyss nämnda paperstidning.
  Jag tolkade det som nått gjort på återvunna fibrer.
  T.ex. en "sprillans ny fleeströja av återvunna petflaskor".
  När tidningen rekarnerat nog många gånger återföds den en sista gång men då till dasspapper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer nog med återvunnet, men jag tror att det skulle tolkas så brett som möjligt. Att låta ett helt plagg få en ny ägare är ju också återvinning oavsett om man repar upp garnet och stickar något nytt av det, behåller det som det är och syr på en ny krage eller bara presentförpackar det som det är.

   Radera
 9. Previs som föregående kommentator tolkade jag det som att årets julklapp skulle vara något nytt, producerat av återvunnet material, alltså ingen begagnad pryl. Men så fort nyheten kom ut missförstods eller förvanskades budskapet så de flesta trodde nog att det rörde sig om second hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera medier gjorde reportage på secondhandaffärer och jag hörde aldrig Svensk Handel protestera mot det.

   Men varför skulle det just gälla kläder (för kläder var det, de skrev "plagget", så "pryl" är fel) av återvunnet material? En såld/skänkt tröja är ju per definition återvunnen.

   Radera
 10. Jag kanske var lite före det här med årets julklapp. Förra året köpte jag ett par endast provsprungna löpskor för halva nypriset av en av mina kollegor. Fördelen var både priset samt att det tvingade ut mej i skogen för lite fysisk aktivitet./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Så skulle jag också kunna köpa löparskor (om jag hade haft en vettig storlek). Folk gör ju felköp på nätet och orkar inte skicka tillbaka, så då finns pengar att spara.

   Radera
 11. Har ju inte firat med presenter detta året, men ska ge bort imorgon en del god lyxig mat. Annars med begagnade kläder är jag&vi hemskt dåliga på att sälja. Jag brukar och har regelbundet åkt tipp tippen där de har återvinning alla år, sen brukar en del vänner ta mycket av det jag tänkte slänga.
  Tänker ofta jag borde bli duktigare på att sälja saker men hänger inte med i utvecklingen om alla nya siter för var man säljer. Har väl också resonerat som att med min fantastiska förmåga att få jobb har jag hellre prioriterat det när jag har tid/ork över.
  Sen tycker jag ofta det är allmänt knepigt att hitta saker jag vill ha även om man har extremt utbud av nytt att välja på.
  Som bara denna hösten köpte jag nog 9 par skor varav jag lämnade tillbaka 8 pga problem med foten. Inte ens det paret som jag behöll var bra, men nu har jag redan använt dem såå..
  Sen är tiden/orken att orka shoppa inte jättestor. Så lätt att tiden fylls upp med annat så fort man tänker att idag tjoho ska jag vara ledig, gå runt i affärer..
  28-29:e denna veckan ska jag iaf försöka hinna med lite mellandagsrea-shopping, men så klämde jag in en lunch där med en vän som vill ha smakråd för skjortor, lördag kanske jag ska jobba.. ja sådär blir det ofta, men hoppas få lite tid iaf för egen shopping för fint om man har kläder för jobb..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt tips är att skita i "alla nya siter för var man säljer". Ju nyare de är desto färre köpare finns där. Kör Blocket och Tradera om du inte har jättespeciella eller väldigt dyra grejer. https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/guide-till-sopforsaljning.html

   Radera
  2. Blocket har jag sålt en del på. Mardröm, haha..
   Tradera har jag faktiskt inte kollat in men då måste man packa sakerna och posta eller hur?

   Radera
  3. Du kan välja att bara erbjuda avhämtning, men är det inte möbler är det nog bra att kunna skicka. Man får snabbt rutin på det.

   Radera
  4. Tack för tips. Just nu längtar jag väldigt efter shopping för egen del faktiskt, men som svar på din fråga i bloggen, tror inte vi kommer börja ge bort begagnade julklappar. Även de år vi måste/bör fira jul_ med julklappar_om det krävs.Vill ju helst slippa allt med julklappar, bära hem saker, slå in, transportera. Allt sånt så mycket jobb utöver att man ska hitta sakerna med, komma på vad folk vill ha. Heltidsjobb och pengar kostar det ho ho ho.. känns isåfall bättre att sponsra t ex svärsmors tandläkarräkning som blir dyr&de har svårt att betala, ge saker lite då och då på året om man hittar nåt, bjuda på dittan o dattan när tillfälle ges..
   Nu har jag i ett svagt ögonblick dratt ihop en nyårsfest med, vet inte vad jag tänkte på, men livsfarligt vara "hemma utan nåt o göra" högtider när man pratar med folk.
   Även om ens dröm är vara helt själv med kanske partner och nån till, få se på tv, ta det lugnt, vila så man faktiskt orkar med övriga livet..
   Folk är såå hysteriska ;)
   Helt anti allt egentligen, men men..

   Radera
  5. Svärmors tandläkarräkning blir konkret. Har man liknande ekonomi tycker jag att det annars känns konstigt att vuxna människor ska ge varandra julklappar. De tar ju ändå ut varann, bättre då att köpa det man själv vill ha till sig själv.

   Radera
  6. Vad tycker du om födelsedagar då? Min inneboende tar ledigt tre dagar för att fira sin födelsedag varje år, men den där presenten jag gav används aldrig. Köpte en sak nämligen en gång även om jag normalt bojkottar födelsedagar för att visa min goda vilja då detta är en såå speciell dag för honom..

   Bryr mig alltså såpass lite så jag knappt minns när jag själv fyller år, men brukar minnas när min partner fyller år (får ett grattis, no more), även om jag missat flera gånger och kommer på det fem dagar efter..
   Om nån vill ha nåt får de osa 5 dagar innan så jag hinner köpa present. Orkar inte komma ihåg allas dagar.. är ett allmänt och socialiserande..stör mig..

   Frågan är vad man annars gör men de som fortsätter ge julklappar fast man tydligt sagt vi ger inget detta året, kan inte transportera på flyget, ok? Är som det inte går in och så sitter man där då utan att själv ha köpt saker fast klapparna når till taket.. är lite pinsamt..
   Fungerar så i ena familjen vi firar ju med..

   Radera
  7. Födelsedagar är annorlunda för då är man ju ensam om den dagen, men även där tycker jag att det är svårt att ge vuxna presenter i form av saker. Folk tenderar ju att ha de saker de vill ha. Har de inte det man tänkt ge bort kan de högst troligt bero på att de inte vill ha den. Då är det enklare att hitta rätt med upplevelsepresenter.

   Att ta ledigt i tre dagar för att fira födelsedag känns inte helt friskt.

   Radera
 12. Är inte meningen med årets julklapp att peka på en rådande trend i det svenska samhället ( =hållbarhet/ifrågasättande av slit och släng/cirkulär ekomomi) snarare än en specifik julklapp? Låt gå att det väl är HUI som.också ständigt redovisar nytt julhandelsrekord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite både och. De tar ju ändå fram en specifik julklapp och säger att det är detta som är "the shit" i år. Bakmaskin, internetabonnemang eller, som i år, "det återvunna plagget".

   Radera
 13. Jag har inga kläder som skulle gå att ge bort. Klädesplagg har en speciell livscykel hos mig. Först börjar det som finkläder för att sedan bli vardagsklädsel när lystern gått ur. Vidare blir det utomhuskläder och sedan arbetskläder. När sedan allt börjar falla isär blir det trasor tills det tillslut hamnar i soporna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det bästa, att "återvinna" dem själv.

   Radera
 14. Ger nästan uteslutande bort 2nd hand:at i både julklapp och andra presenter och har så gjort i flera år. Har ett presentskåp t o m. Med fem barn och fyra barnbarn underlättar det avsevärt. Svarar gärna på vad ett presentskåp är om nyfikenhet tillstås :) PS! Har äntrat köpstoppsår nr fyra sedan 1/10 = frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart upplägg! Och jodå, ditt presentskåp har kommit upp i kommentarsfältet tidigare så jag har koll.

   Radera
 15. Gav ett begagnat plagg i julklapp. Utan att nämna det dock. Såg ny ut, sparade mig massa pengar och känns lite bättre för miljön. Tror inte det hade varit välkommet att säga att plagget var begagnat.
  Så visst är det ju för många en annan nivå nästan när det kommer till kläder. Var den sista kategori nästan som jag såg som möjligt att köpa andrahand. Främst av ekonomiska skäl, men även klimatpåverkan och en önskan om en lite mer unik garderob, köper jag numera alltid begagnat om det är något som behövs i klädväg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sa väl inte att det var nytt heller, så då har du ju inte ljugit :-).

   Kul att det är någon som handlar begagnat. Jag tänker också mest ekonomiskt om detta, men det är såklart ingen nackdel om det gynnar miljön med.

   Radera
 16. "Det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand – uppfyller alla tre kriterierna för årets julklapp"

  Jag fick en vinterjacka av min far. Han köpte den för några år sedan och använde den endast ett par gånger och tydligen har jag sagt att jag inte har någon.

  Så i år fick jag ett "återvunnet plagg".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det ja! Återvunna kläder av alla de slag.

   Bra när det funkar, men sett utifrån det här kommentarsfältet känns det som att du är i minoritet.

   Radera