måndag 10 december 2018

Jag skiter i om de ljuger

Det snackas mycket på Twitter om ”börsprofiler” som påstås ljuga om verksamheten i sina bolag eller utvecklingen i sina portföljer och sedan säljer böcker eller kurser där de redogör för sina strategier. Det verkar finnas två förhållningssätt. Antingen tycker man att de ljuger och borde förskjutas av ”Finanstwitter”, eller också menar man att de talar sanning och är mästerplacerare.

Jag vill lansera en tredje åsikt: Det är möjligt, eller kanske till och med troligt, att de mörkar och snackar skit, men det stör mig inte nämnvärt.


Det finns massor av människor jag inte tror eller litar på och som säljer produkter jag inte vill ha. Det betyder inte att allt de säger är meningslöst eller skadligt att lyssna på. Kanske funkar de som varnande exempel eller får någon annan att ta tag i sin portfölj genom att skapa sig en egen strategi. Det kan också tänkas att de får mig att ifrågasätta mina tankar och val.

Man ska aldrig vara rädd för att lyssna på vad man upplever som rent skitsnack, det går att vaska fram guldkorn även där. Men framförallt förstår jag inte hur man kan engagera sig så mycket i människor/budskap man inte gillar. Man kan argumentera emot dem ett tag, men sedan är det väl bäst att gå vidare?


Dels för att det tar onödig energi att peka finger oavsett om man har rätt eller fel. Dels för att det ofta får motsatt effekt. ”All reklam är bra reklam”, sägs det. En massa människor som annars inte hade känt till de aktuella kurserna och böckerna kommer att bli nyfikna. Vad har man då uppnått? Slöseri med egen tid genom att göra reklam för något man inte vill sprida. Livet är för kort.

28 kommentarer:

 1. Denna helg gick jag i Kavastus kurs. Den var verkligen värd varenda krona. Där fick jag lära mig en massa saker som är svårt att fånga upp mitt bland allt brus på nätet.

  Det är en person som har fått mycket skit under de senaste åren på en oproportionerlig nivå. Jag blev, precis som du skrev, snarare nyfiken varför all denna pajkastning, och signade upp mig.

  Nu håller jag på att städa min aktieportfölj!

  Snål och rik - det finns ett samband - men snål och rik och kunskap = det är en samband med garanti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra redogörelse för sambandet. Kursen har jag inte gått och kan därför inte uttala mig om, men bra att den funkade för dig.

   Radera
  2. Eller så struntar man i kursen och investerar i breda indexfonder. Såvida man inte har aktiehandel som hobby, då är det nog både bra och skojigt att gå kurs.

   Radera
  3. Kan man öka avkastningen med 0,1 procent per år kan det göra väldigt stor skillnad efter några år, så jag förstår helt klart intresset (och allergin mot breda indexfonder).

   Radera
  4. @Newlife

   Du kan inte tänka dig att anmäla dig till min investeringskurs Lars1.0? Hittills är det bara Gustavs aktieblogg och z2036 som visat intresse och det är ju lite tunt.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  5. Jag tycker att både du och Kavastu satsar för högt. Lars 0.9 hade jag övervägt att gå :-).

   Drar mig förresten till minnes att jag läste om en organisation på 70-talet vid namn "Het Lars" och målsättningen att få alla människor att byta namn till Lars. Men det här var innan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor började ösa pengar över alla föreningar, så den dog ut innan de hunnit omvända mänskligheten.

   Radera
  6. har också gått kavastus trender i år och även om den är dyr så är den väldigt billig i jämförelse med vissa förluster jag gjort tidigare. en stor del jag tar med mig därifrån är riskhanteringen, vilket jag inte har tänkt på så mycket tidigare

   Radera
  7. Hade det varit skattepengar skulle priset störa mig, men finns det en marknad för det pris föredraget har är det inte för dyrt.

   Radera
  8. Lars,

   Jag kan tänka mig att delta. Inte i första hand för att jag vill lära mig något. Jag utgår snarare ifrån att jag kommer ha extremt roligt under kursen.

   Om du vill kan jag sätta upp en hemsida åt dig där du kan ta emot anmälningar.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  9. J,

   Stort tack! Kursen har inte rönt det intresse jag hade hoppats på. Nu faller ju börsen dagligen och då brukar intresset för aktier minska. Tror att en och annan Avanza sparare inte orkar logga in på depån tre gånger om dagen längre.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 2. I Kavastus fall tror jag nog på det han säger. Tänker inte gå in på varför, men det är inte alls möjligt att få den avastning som han får. Dessutom jobbar han hårt varje dag på detta. Sen är inte Sthlm så himla stort. Vet väldigt mkt om väldigt många som skulle ge fina uppslag i kvällspressen, men inget jag har lust o gå in på såklart. Tycker det är bra om folk koncentrerar sig i första hand på sina egna liv och mål. Det glädjer inte mig om nån har 25% avkastning eftersom jag inte tänkt köra samma race ändå. Nä, man ska koncentrera sig på sina egna mål, men sen är det helt okej att ta inspiration från andra såklart. Är alltid ens eget liv, och är själv en person som fått utstå jantelag, avundsjuka (kanske är samma sak?), därför umgås jag helst med sådana som inte har en tillstymmelse till detta&motiverar och är glada för andras skull oavsett vilken nivå de själva befinner sig på. Siktar mot stjärnorna inte ned i skiten ;) Det dämpar även ens kreativitet att umgås med slöddret som bara försöker kväva en för att de själva inte klarar av sina liv eller har trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får inte riktigt ihop det du skriver. "I Kavastus fall tror jag nog på det han säger" och "det är inte alls möjligt att få den avkastning som han får".

   Däremot håller jag med om att det är bäst att lägga energin på sin egen utveckling, såväl personlig som ekonomisk, och åtminstone för mig är det inte förenligt med att titta alltför mycket snett på självutnämnda gurus. Jag slutade med "månadsrapporter" på bloggen där jag gick igenom min portföljutveckling eftersom jag själv är helt ointresserad av andras procentsatser.

   Radera
  2. Skulle vart det är inte alls omöjligt :) Nä, nu ska jag iväg o träna. Köra nytt pass som verkar supertufft. Livrädd :)
   Är alltid bäst o koncentrera sig på sig själv och sin egen framtid. Samt de viktigaste människorna runt en förstås.

   Radera
  3. Ja, fram för mer egoism!

   Radera
  4. Precis. Och inte lägga näsan i blöt där man inte måste. Herregud, har folk inget annat för sig lixom..
   Lärde mig tre nya ord idag, fomo,fopo,jomo.
   Klart intressant. Nån av dem gick ut på att inte bry sig om alla andra och sociala medier och vad folk pysslar med utan köra sitt eget race. Är som såna där skallertanter på landet som står o tittar bakom gardinen.

   Radera
  5. Usch, vad jobbigt! Själv har jag inte ens tagit till mig yolo och foppa-tofflor.

   Radera
 3. Jag kan ju tycka att det är viktigt med transparens om man påstår att man är duktig på något och dessutom tar bra betalt för att lära ut detta. Inom programmerarbranchen brukar vi säga "enough talk, show me the code", då det finns folk som snackar stort och brett om hur duktiga programmerare de är, att de kan alla design patterns etc etc. Men det som i slutändan är det som gäller är hur deras kod ser ut.

  Om någon påstår att man slår index etc vill jag se statistik och transparens på detta, annars är det i ärlighetens namn inte mycket värt. Portföljen och dess utveckling blir då lite av ett facit att denne figuren vet vad han/hon snackar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller i mångt och mycket med dig. Fast tycker också att det handlar om hur bra man är på att lära ut. Själv har jag läst ganska många schack- och pokerböcker och det är sällan de bästa spelarna som skrivit de bästa böckerna.

   För att hårdra det kan det vara värt att lyssna på någon som säger självklarheter man innerst inne redan vet, om det leder till att man börjar agera på ett positivt sätt genom att höra det en gång till.

   Radera
 4. Hur tänkte du när du skriver "Men framförallt förstår jag inte hur man kan engagera sig så mycket i människor/budskap man inte gillar." Jag läser ju din blogg just eftersom du är så duktig på att skriva skit om människor som inte tänker som dej ;)

  /Olof

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan absolut kritisera både andra och mig själv. En anledning att kritisera andra kan vara att man tror bättre om dem, att de skulle kunna ta bättre beslut och bli bättre människor. Men det går till en gräns när det inte längre är produktivt för vare sig producent eller mottagare av kritiken.

   Radera
 5. Folk får skryta bäst de vill, enkelt att ej lyssna.

  Dock i kavastus fall (o liknande) kan jag till viss del förstå kritiken då han tar bra betalt för kursen (ej gått) o då för hans bristande bevisföring mot avkastning för eventuellt blivande kunder kan väcka en del funderingar.

  Sen viss del av hans kritik mot han handlar nog om vanlig avundsjuka med.


  Även sektmedlemmar kan vara underhållande på sitt sätt i lagoma doser.

  Sen det egna ansvaret är viktigt oavsett om du väljer att rygga någon eller gå din egen väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att han tar bra betalt ser jag inga problem med så länge det finns folk som vill betala, men utan att ha hängt med så mycket är min känsla också att kritiska frågor ofta ignorerats eller besvarats med offerkoftetendenser, och sånt kan vara irriterande.

   Radera
  2. Nä bryr mig inte om priset, är det värt det så är det.

   Dock ju högre pris ju mer bör man kunna motivera det till blivande kunder, nu blir det mest slogans.

   Sen om man kollar på endels historik inom "frimärken" så hade de nog klagat vid 250 med.

   Sen tror jag en hel del av kritiken beror på att han blivit så pass stort namn

   Radera
  3. Om kunderna fortsätter komma verkar det ju som att motiveringarna duger. Jag lägger alltså ingen värdering i det och tänker inte recensera en utbildning jag inte gått.

   Radera
 6. Du bryr dig alltså så pass mycket om den där debatten att du lägger energi på ett helt blogginlägg om skiten? :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försök hitta 365 ekonomifrågor per år som du verkligen brinner för :-).

   Radera
  2. Haha, det är därför jag inte skriver varje dag.

   Radera
  3. Jag respekterar och sympatiserar, men tänkte att det här kunde bli en intressant diskussion trots att jag inte är djupt engagerad. Jag är nog mest nyfiken på varför en del är det.

   Radera