lördag 1 december 2018

Dags att äga värde?

Placera noterar att allt fler investerar i värdeaktier, som de definierar med återkommande intäkter, stabilt kassaflöde och starka balansräkningar. Detta tolkas som att marknaden blivit mer defensiv, rädd för att konjunkturen och vinsterna viker och att tillväxtbolag med höga multiplar därmed blivit farligare att äga.


Jag har inget skäl att misstro förklaringen, men tänker samtidigt att vi väl alltid borde fylla aktieportföljen med stabila bolag med stark balansräkning? Är det inte det börshandel går ut på, att köpa billigt och sälja dyrt? Om man inte går in för daytrading, handlar nyhetsbaserat och främst tittar på kurvor görs detta enklast genom att just köpa in sig i företag med lång historik av vinst och en aktiekurs som inte bygger på att denna vinst ska accelerera helt galet.

Därmed inte sagt att jag lever som jag lär, självklart inte! Jag har både ägt aktier med extremt höga P/E-tal och bolag som aldrig redovisat vinst utan hela tiden väntat på det stora genombrottet. Jag tycker inte ens att det är fel, men det ska vara strösslet på ytan, inte basen i portföljen. Om alla vore konsekventa i det skulle vi inte få helt nya handelsmönster när vi närmar oss lågkonjunkturer.


Det är väl bra att folk utvärderar sina innehav när det börjar brännas under fötterna. Ännu bättre vore att göra det regelbundet mest hela tiden. Det där att ”köpa aktier för att lägga i byrålådan” är ju något man bara säger. Det är en sak att äga långsiktigt, men att aktivt försöka glömma bort att man äger känns inte vettigt.

10 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att den distinktionen av aktier känns tramsig. Jag letar alltid värden i bolag som har rimlig tillväxt över överskådlig tid, det är ju hela förutsättningen för aktievinster.
    Däremot håller jag absolut inte med dig om att fler bör trada sina innehav mer. För bra timing är svårt för de flesta. Jag tycker man bör fokusera betydligt mer på bolaget och dess verksamhet i sig självt, än dagens börskurs. Även om de flesta gör tvärtom.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att jag skriver att fler bör trada mer, bara för att jag inte skriver (eller tycker) att man ska ha aktier "över överskådlig tid".

      Radera
  2. Jag ser att du har IT idolen Jonas Birgersson på bild. Vad hände sedan med honom egentligen? Har ngn hört ett pip från honom sedan dess? Jag förmodar att han själv, likt många av it vdarna, undkom med en hel del cash säkrade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att han var en bra illustration för aktier utan underliggande vinst.

      Visst gick han väl vidare till ett nytt bolag som likt Framfab skulle förära världen med mer internet? Fast nu var det länge sedan jag hörde något.

      Radera
    2. Japp. Han gick från Framfab till Bredbandsbolaget och därifrån till sitt nuvarande bolag Labs2.

      Radera
    3. Labs2 hette de ja! Ser att vinsten påminner om Framfabs: 0.

      Radera
  3. Ungefär hälften av min aktieportfölj (jag är en ganska lat person och har det annars mesta av mitt kapital i fonder jag balanserar vid behov) är i investor, Lundbergs etc, investmentbolag alltså. Resten av aktierna är högutdelande som jag byter ofta. Sen har man ju en hög skräpaktier, noterade och onoterade, värt i stort sett ingenting ...

    /putte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Investmentbolag är ofta underskattade. Fast kanske inte just nu, tror jag, trots fina rabatter.

      Radera
  4. Avd. en bild säger mer än tusen ord. :)

    Fördelen med värdeinvestering är ju att man bara behöver bevaka att ursprungscaset håller och sälja i undantagsfall. Tillväxtaktier och trendhandel är mycket mer krävande i tid och kunskap eftersom den typen av handel kräver fler aktiva beslut vilket medför större risk för missbedömningar.

    Ta H&M, Clas Ohlson och Multiconsult t.ex. aktierna går inte särskilt bra nu men det case som låg till grund för mitt köp håller fortfarande och då låter jag det vara intill dess att jag är motbevisad. MQ är jag desto mer orolig för men nästa rapport får utvisa när man får mer detaljer om orsaken till vinstvarningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Fördelen med värdeinvestering är ju att man bara behöver bevaka att ursprungscaset håller och sälja i undantagsfall."

      Det där låter mer som utdelningsaktier. Ibland samma sak, men inte nödvändigtvis.

      Ja, det är ju alltid lättare att hänga på en uppåttrend än att förutse den innan den börjat.

      Multiconsult har jag ingen som helst koll på. MQ:s storhet har jag aldrig sett. H&M och Clas Ohlson har jag någon slags hatkärlek till :-).

      Radera