onsdag 26 december 2018

Energidryck gör mig trött

Den som skummar två avsnitt av Det okända förstår att risken att ens bostad hemsöks av spöken är oändligt mycket större om det sitter stora bokstäver på väggarna med djupa budskap som "HOME" och "LOVE", för det har i stort sett alla. På samma sätt är Red Bull den självklara drycken för Lyxfällan-deltagare.

Lyxfällan, badkar och 700 liter energidryck.

Fullt logiskt. Den kostar från 40 kr litern upp till hundringen. För vad – kicken? Du får mer koffein av att dricka kaffe. Energidryck ger inte heller särskilt mycket energi. Särskilt om man väljer en sockerfri variant är det hjärnsläpp. Lite som att köpa en ”low calorie energy bar”, men även det säljer av någon anledning.

Studier varnar dessutom för att energidryck kan orsaka hjärtproblem. Det var väl inte så det var tänkt med att ”Red Bull ger dig vingar”, att du ska dö, förvandlas till ängel och flyga upp till himlen?


Redbull ger dig inte vingar, de har tillverkaren bittert fått erfara efter en stämning i toklandet USA. Däremot kan stora mängder ge dig hjärtklappning, sömnsvårigheter, diarré och dålig ekonomi.

I Sverige funderar man nu på att sätta en maxgräns för koffein i energidrycker. Detta eftersom ”personer som dricker stora mängder kan uppleva obehag av koffeinet”. Om allt som jag känner obehag för skulle förbjudas... Inte minst känner jag obehag för huvudlösa regleringar. Nej, låt det vara tillåtet att sälja skiten! Var bara medvetna om att det är just skit.

28 kommentarer:

 1. Men Micke, är du inte ens svensk av dig? I det här landet har vi nämligen som policy att vaddera in folket i bomull, för det har (S)ocialstyrelsen bestämt och då blir det bäst så.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att Socialstyrelsen vet bäst. Och Livsmedelsverket.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja jävlar! 25000 borde man kunna ha roligare för.

   Radera
 3. Det som förvånar med stämningen är det låga beloppet, att det skulle hända måste de ju tagit med i beräkningen annars borde ledningen bytts ut.

  Vet att det diskuterats förbud både hit i dit men finns ju ganska lite opartis forskning som visar positivt utfall, inte för att det stoppat politiker förr...

  Svåraste jag har att förstå energidrycksbehovet är ju att det inte ens är gott, har testat en d3l genom åren och som bäst är drickbar ej god.

  Gällande koffeinet, är väl som alla beroenden, krävs högre o högre doser om du ej låter det nollställas mellan varven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer aldrig förstå amerikanska stämningar. Varken belopp eller vad som anses vara producentens/säljarens fel.

   Tror aldrig jag druckit energidryck, så det kan jag inte uttala mig om. Sportdryck tycker jag brukar vara helt okej om den är vettigt blandad.

   Men jag är förvånad att energidryck har mycket mindre koffein än vanligt kaffe. För koffein ger ju ändå en slags kick, gissningsvis för en billig penning.

   Radera
 4. När jag ser ungdomar hålla i en Red Bull kopplar jag det till sociala problem, svårigheter i skolan och upplevelse av utanförskap. Även upplevd fattigdom, men det sistnämnda försöker jag få ungdomar att förstå inte kan stämma. De har tak över huvudet, får faktiskt mat hemma (dock inte självklart för alla faktiskt), får kläder och hela sitt barnbidrag. Fattigdomen sitter i tänket och utanförskapet blir som verklighet eftersom de själva ser sig utanför dem de betraktar och avundas/tar avstånd ifrån.

  Vilka lampor kan inte tändas i ungas huvuden bara av att prata förnuft med dem en stund, att ta sig den tiden. Att säga vad en vuxen i skolan faktiskt ärligt tänker om loserattityden kan vara ganska effektfullt. Den som inte helt tappat självrespekten kan faktiskt inse sin chans att panta sin sista Red Bull och börja plugga. Tror på att påföra sund skam så att oönskade beteenden kan avslutas bums bara sådär. Eftersom de är unga är identiteten inte så fast ännu och under kan ske på bara en vecka. Konsumtionen av Red Bull tenderar att minska i samma veva. Samband?

  Det finns förstås alltid svårare fall, där brukar jag köra annan metod, nämligen att hela tiden stämma av exakt hur de vill bli bemötta. Efter ett tag blir vissa trötta eller skamsna av att bli servade som mähän, dumskallar och oansvariga barnungar som de ju ville från början, om än beskrivet med andra ord förstås.

  De som dock inte tröttnar i första taget får fortsatt service med dåliga betyg utan minsta dåligt samvete från min sida. De kräver dessutom inget av mig, man kan låta dem telefonskärma sig halvt fördärvade i ett litet rum intill, med en Red Bull i handen förstås. Man ger chansen till att bryta beteendet varje dag och klargör vems ansvaret är. När de av mig leds att med egna ord upprepa att de tar ansvaret för sitt beteende får de fortsätta "skärma" och dricka energidryck.

  Energidryck ger de minst energiska ungdomarna jag skådat. Rent Bull Shit är vad det är.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker nog också lite så, att Red Bull är en slags statusmarkör som vittnar om taskig ekonomi och bildningsgrad.

   Lustigt om det stämmer att det är de minst energiska som druckit energidryck :-).

   Radera
 5. Jag ser det som ett heligt kall att få mina ungdomar (utbildar unga vuxna 17-21) till att försaka sportdryck och cigaretter, av någon outgrundlig anledning tycker de att jag är makalöst cool och lyssnar på mig faktiskt. Tar ungefär ett halvår av tjat. Sista steget är matlåda och sodastream bubbelvatten hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett tufft jobb :-).

   För mig är sportdryck väldigt förknippat med sport. Skulle aldrig få för mig att dricka det annat än när jag motionerar, medan cigarrer känns väldigt icke-sportrelaterat. Så det skär sig lite där. Och energidryck... ser jag ingen som helst poäng med.

   Radera
 6. Usch ja, är beroende av nikotin och köper ibland även energidrycker för att orka med nån krävande eftermiddag eller morgon. Mycket bortförklaringar här men skyller på all stress? Stress för att orka med och då pratar jag inte bara jobb, nu i juletider är t ex släktingars problem en stressafaktor.
  Dricker dock mindre energidrycker nu än innan, då kunde man svepa 4-10 stycken stressiga jobbveckor.. jo, jag tjänar pengar, så var för att fixa och klara av allt man "ska hinna med"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hjälper energidryck?, frågar en oerfaren snåljåp. Eftersom det är mindre koffein i energidrycken än i kaffe tänker jag att det borde funka bättre med en kopp kaffe och en banan eller något annat med fruktos. Och som Eva skrev: "Energidryck ger de minst energiska ungdomarna jag skådat."

   Radera
  2. Innan drack jag alltid en stor kopp kaffe på morgonen för att komma igång. Nackdelen är att jag blir så himla kissnödig av kaffe. Det blir jag inte av energidrycker som
   t ex Red Bull. Så beroende på aktivitet man skulle vara fit for fight för fungerade det ena eller andra bättre.

   Drack ju också ofta lightprodukterna men så sa en person att är sockret man blir pigg av, du ska dricka med socker. Så då gjorde jag det istället..

   Jo, jag blir piggare, men tror det är som med kaffe eller annat, börjar man överdosera försvinner effekten. Sen inbillar jag mig det är viss placeboeffeffekt. Som att man tänker man ska dricka, gör, och sen känner sig piggare..

   Nja, jag är nog mest orolig för slitage tänderna av energidrycker. Tydligt mkt vanligt hos ungdommar som överdoserar..

   Är ingen oenergisk person, Ok ibland som alla andra, men är mer åt ADHD typen, utåtriktad, får energi av socialt - oftast.

   Tycker jag är driven, beror helt på vad man jämför med förstås, men just nu drar jag in riktigt bra pengar så nåt gör jag uppenbarligen..:) Har dock gått över till örtte och inte kaffe längre, men nikotinet - där har jag sjuka problem o sluta.. fan, vet inte vad jag ska göra, hade uppehåll här nån vecka, sen började jag igen, kunde inte tänka på annat. Blir så less på mig själv, tror inte detta kommer förändras som FI heller, utan är mer den typiska personen som stressar upp mig och knaprar på.. vad gör man?

   Radera
  3. Ja, nikotin är ett elände, särskilt i rökform. Tänderna hade jag inte ens tänkt på. Behövde ändå inte fler skäl att inte börja med energidryck ;-).

   Radera
  4. Det funkar nog lika bra med läsk. Om det nu är sockret man blir pigg av. Inte nyttigt alls förstås, så bästa är ju att vara utan...

   Får börja med rening efter nyår. Bästa är förstås en kost av grönsaker och annat nyttigt, träning, försöka hitta nån inre ro, inte stressa för mycket, ja allt sånt..
   Det blir man också pigg av. Speciellt detox är jag nyfiken på då man tydligen flyger dag 5-6... vet inte om jag kommer fixa vara utan mat dock, så kanske får göra nyttiga soppor och sånt tillsammans med juicerna..

   Radera
  5. Flyga är nog det sista jag skulle göra utan mat. Ska snart plocka bort en visdomstand och kommer få leva på flytande föda i två dagar. Ska hålla mig hemma så att jag inte slår ihjäl någon av bara farten :-(.

   Radera
  6. Energidryck är verkligen ett otyg. Effekten är sämre än kaffe men min mage klarar det bättre. Enda gången jag dricker det är vid längre (+50 mil) bilkörning. Att som ungdom dricka det som vatten är helt hål i huvudet. Om man gör drycken mindre potential tappar jag den enda funktionen den har, för god är den inte. Ett sidospår är att kolla företaget Monsters aktieutveckling. Detta visar vilken sjuk trend det blivit.

   Radera
  7. Ibland skulle jag vilja köpa in mig i en fond som investerar i uttalade skräpprodukter. Att folk gillar skit känns som en trend som aldrig kommer att vika.

   Radera
 7. Redbull smakar skit! Med alkohol smakar det... skit! Undviker skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med undantag för vin har jag hittills aldrig smakat en alkoholhaltig dryck/blandning som varit godare än en liknande alkoholfri variant.

   Radera
 8. Ibland kan jag ta en energidryck istället för att dricka alkohol (om jag ska köra) för det får ungefär samma effekt på mig - helt knäpp i huvudet :O Fast ångrar mig alltid då jag aldrig somnar, trots att jag bara dricker en. Det bästa med energidryck är dock att jag håller på att bli rik på det (nåja) då dessa framtida lyxfällandeltagare inte bara dricker skiten utan också verkar strunta i att själva förpackningen dessutom är pengar. Sedan i våras har vi plockat med oss över 1500 spänn i pant från vägkanterna och det är till 90% energidrycker. Hade tänkt köpa aktier i red bull för det, men det verkar inte möjligt, annars hade det varit ett fint sätt att sluta cirkeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om enda effekten förutom sömnsvårigheter är "helt knäpp i huvudet" skulle jag ändå avstå :-).

   Intressant! Jag har också noterat att tomma aluminiumburkar i naturen betydligt oftare är energidryck än läsk. Jag har alltid tänkt att det säljs mer av dem, men inte kan det säljas nio gånger fler energidryck än läsk. Kanske är dessa konsumenter mer benägna att skräpa ner än läskdrickarna. För jag tvivlar på att det är pengarna som lockar. En krona hit eller dit bryr knappt ens jag mig om, men jag skulle inte drömma om att kasta en burk i skogen.

   Radera
  2. I mängd säljer nog cola mer, med tanke på att folk köper tvåliters, men småburkar kanske säljer mer i energidryck? Fast jag tror det hänger mycket på klientel, öl säljer ju bara i burkar i Sverige (i Norge säljs öl på 1,5 liters pet, ofräscht nog) och det hittar vi nästan ingenting av, och då nästan bara importöl vilket bara bidrar till mina fördomar om vilka människor som kastar ut skräp genom bilrutan.

   Radera
  3. Med tanke på sockerskatten är jag förvånad att någon köper vare sig cola eller energidryck i Norge.

   Radera
  4. I Norge är det inte heller åldersgräns på energidryck så där springer ju mellanstadieeleverna på ica och handlar dricka för en rast motsvarande en veckobudget för ens egen all mat..

   En chokladkaka i Norge kostar by the way ca 40 kronor för 150 gram. En påse av det snuskigaste egna märket kostar runt 50 spänn, kanske 200 gram. Inte undra på att våra kompisar där har ett matkonto på 16000 för hela familjen.

   Radera
  5. Är det åldersgräns i Sverige? Respekteras den i så fall?

   Jag blev tvungen att kolla svenska priser på chokladkakor för jag hade ingen aning. 16,90 kr/200 gram. Så ja, då drar det iväg om man ska frossa.

   Radera
  6. Det finns ingen lag som säger åldersgräns, men alla stora butiker har kommit överens om att inte sälja till de under 15 (eller 16?). Fast småkioskerna är inte överens om det och säljer till småbarnen.

   Radera
  7. Jag minns hur lätt det var att köpa folköl i den där åldern och det var ändå under en tid när det fanns polis, lagar och risk att åka dit. Kan inte tänka mig att kvartersbutikerna blivit mer nogräknade nu.

   Radera