onsdag 19 december 2018

Sparpodden

Idag tänker jag att många läsare hittat min blogg för första gången efter min medverkan i gårdagens avsnitt av Sparpodden med programledaren Alexander Gustafsson och Patrick Boström bakom spakarna.


Så nu har du klickat dig hit via en länk i någon programbeskrivning och undrar vad det här är för jävla tomte. Bra fråga! Jag är före detta ekonom, före detta kontorschef och före detta ståuppkomiker (väldigt mycket ”föredetting” över denna presentation). Jag får tiden att gå som frilansskribent bosatt i Stockholmsområdet.

En snabbintroduktion går att hitta under rubriken Presentation, men jag tänkte nu presentera min syn på pengar genom att dra fram några av de knappa 900 blogginlägg jag skrivit sedan april 2016.

Självdisciplin ger rikedom är en text om att rikedom är möjlig för alla och snarare kräver rätt inställning än hög lön.


Plastpåsar eller rikedom är ett av mina allra första inlägg och en illustration över uttrycket ”många bäckar små”.

Det som utmärker mig som sparare är nog ändå främst mina låga utgifter när det kommer till mat. Vad kostar mat? är en fråga där mitt svar sticker ut.

Lite mer konkret visar det sig i inlägg om mat och bakning. Middag om ett halvår är ett exempel på det, som också plockar in mitt intresse av hemmaodling.

Nu är det ju snart jul och den som är osäker hur denna högtid ska firas kan med fördel testa ett Sparocertifierat julfirande.

Jag önskar mig ett par nya skor...

Ibland granskar jag ekonomiartiklar i media. Jag är ofta kritisk eftersom de, rent objektivt, är skitdåliga. I Staffan var en slösare ger jag också uttryck för min önskan om personligt ansvar, något jag tycker har gått förlorat under decennier av välgörenhetscurlande.

Ingen börs? Jodå! Här är ett tidigt inlägg om ett aktiebolag jag sedan följt och kommenterat regelbundet.

Viktigast av allt tycker jag är dialogen. Det som skiljer en blogg från exempelvis en tidning eller ett tv-program är att den är ett samtal mellan skribent och läsare. Tyck gärna till i kommentarsfältet med förslag och idéer, eller när du inte håller med mig.

Apropå dialog hade jag nyligen ett intressant samtal med författaren och bloggaren Miljonär innan 30, som går att hitta här.

Hoppas att det gav något. Annars kommer ett nytt inlägg här i morgon, och vanligtvis alla andra dagar.

57 kommentarer:

 1. Tjena,
  Jag ser fram emot att lyssna på poddavsnittet du medverkar i. Skall checka in det.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag har inte vågat göra det själv ännu, men tror att jag står för det mesta. Det är ju nackdelen med inspelningar, svårt att säga att man blivit felciterad.

   Apropå poddar kommer jag sakna dig i Fondpodden.

   Radera
  2. Samma här, ska lyssna på podden trots att jag egentligen inte gillar det formatet.
   Dina inlägg har jag redan läst. Allihop. Klart bästa bloggen på hela internettet :)

   Radera
  3. Oj! Det tror jag väl ändå inte är möjligt att det är, men väldigt kul att höra att den uppskattas!

   Radera
  4. Tjena Micke,
   Nu har jag lyssnat på podden och det här var ju jättebra. Med din bakgrund som komiker i åtanke är det ju inte förvånande att du är ganska rolig. Jag tycker du bjöd på sunt förnuft och bra tankar kring ekonomi. Med det där sunda förnuftet osv som farmor och farfar hade så spar man på miljön och gör rimliga ekonomiska val.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Tack! Ja, allt var inte bättre förr, men det sunda förnuftet var det definitivt.

   Radera
  6. Haha, ja verkligen. Mer sunt förnuft åt folket! =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant. Folk runt nu så kan ej lyssna, men har du alltid varit sparsam sen liten eller var tror du det kommer ifrån?

  Har du upplevt problem vid te x dejting, relation med vänner om de vill göra saker som du anser är kostsamt onödigt?

  Är det lätt/svårt att hitta relationer som är lika sparsamma (misstänker det kan bli meningsskiljaktigheter här, och var är bästa ställena att leta?

  Inbillar mig att vara själv och göra saker på egen hand är inte så knepigt. Ingen kommer bry sig om vad man äter till middag utom en själv. Däremot i relation till andra kan det ofta bli problematiskt, och misstänker man bör ha en del fantasi för att bli en kul person att umgås med. Har lite vänner/bekanta som aldrig köper med nåt trots att jag bjuder på mat, sovplats, de bjuder aldrig självmant på nåt om jag besöker dem, de har inga direkta förslag för vad vi ska hitta på. Tillslut tröttnar jag..
  Träffar dem bara så kort tid som behövs för viss intresseutbyte alt brist på annat. Nu vet jag inte om det beror på snålhet, fantasilöshet eller vad det beror på, men tänker att om man lever väldigt sparsamt kan man alltid kompensera det på andra vis. T ex laga billig, god mat, göra en halvdag socialt med tema billiga aktiviteter, ja sånt. Göra sig lite roligare helt enkelt. Så hade jag gjort iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det mesta grundades nog i barndomen. Osäker på hur mycket av det vi avhandlade i programmet.

   Jag är singel. Det kanske är svar nog på nästa fråga :-). Och visst är det enklare att lägga ut pengar och kosta på när man gör saker ihop med andra mer sporadiskt eftersom det inte blir så stor påverkan på ekonomin. Eftersom jag (som antagligen de flesta extremsparare) är rädd att uppfattas som Ove Sundberg-snål försöker jag nog överdriva åt andra hållet vid sådana tillfällen.

   Intressant! Det är inte självklart vad som är värt mest. Att öppna plånboken och köpa dyr mat när man får gäster är ett sätt. Att ställa sig i köket och baka och laga mat ett annat. Man kan ju engagera sig i sina medmänniskor utan att det varje gång behöver kosta mycket pengar.

   Radera
  2. Tack för förklaring. Kul du odlar hemma. Hann titta på det. Imponerande zucchinis.

   Känner inga direkta extremsparare utom en som spar. Sen hade vi en bekant/vän som vi insåg var rätt snål "sparsam". Han glömde alltid pengar, var ett rejält meck att få fram 50 kr om vi t ex hade matlag där alla skulle skramla. Då skulle han komma o lämna dem nästa dag o sånt.

   Jag tycker generellt inte det har med ekonomi att göra om man är en kul person att umgås med, utan hur fantasifull man är. Hur många män har ställt sig i mitt kök om de bott över, besökt och lagat mat? En? Två? De flesta sätter sig på en stol och väntar, sen gnäller de kanske för att de inte äter vissa saker.. ja jag vet inte, haft mkt folk i omlopp, men de knepiga är sådana som inte kan ta egna iniativ, hjälpa till, förstå vad som krävs, alt bara följa order (är ok med det för att få nå alls gjort, inte jättekul dock)..

   Kul med Ove Sundberg-snål. Undrar hur många som tänker på att inte uppfattas som honom..

   Håller med om att man kan engagera sig i sina medmänniskor utan att det behöver kosta pengar. Blir mer impad av nån som har fantasin att komma på saker som är gratis/billigt (och kul), än de som bara har fantasin att hosta upp ytterliggare en utemiddag..

   Radera
  3. Jag har aldrig följt Solsidan, men det där att "glömma" pengar låter precis som Ove Sundberg. "The plånkan is at home." https://www.youtube.com/watch?v=s64hDosVq0Y

   Radera
  4. Den är sjukt kul:) Favorit. Får lyssna sen..
   Radera
 3. Wow grattis! Ska jacka på mig lurarna omedelbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Då vill jag genast säga att jag inte läspar egentligen. Det skyller jag helt på Nordnets mikrofon.

   Radera
  2. Jag uppfattade ingen läspning. Tyckte det blev jättebra! Eller ska jag säga jätte bra?

   Radera
  3. Bra! Hoppas att den satt i mina högtalare.

   Det där med särskrivningen vet jag inte var det kom ifrån. Visst ser jag det och visst retar jag mig på det, men jag försöker verkligen att inte attackera andras sätt att askriva.

   Radera
 4. Angående diskborste så ska man satsa på en De Laval. Håller i 10 år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ska absolut kolla upp.

   Radera
  2. Inköptes för tre år sedan, används dagligen och är fortfarande som ny. Kan verkligen rekommenderas. PPA -populär akronym bland sparbloggare- är nu på ca 8 öre och går asymptotiskt mot dryga 2 öre.
   Men det allra bästa är att det är en färre sak jag behöver tänka på, de närmaste 20 åren eftersom jag köpte två stycken vid ett och samma tillfälle.

   Radera
  3. Varför behöver några diskborstar överhuvudtaget bytas särskilt ofta? Har två 3-kronors, en svartborstad för mer synlig smuts och en vit, båda från IKEA. Haft dem i minst fyra år, slänger dem i diskmaskinen och de blir som nya! Den tio år gamla Lotta Horn-borsten tjänar i handfatet och badkaret.

   Radera
  4. Ja, det är skönt att slippa köpa om det bara inte blir dyrare i längden.

   Jag tycker att borsten släpper till slut, men nog håller de ganska länge även för mig. Och när den inte längre duger till disk hamnar den som rengöringsverktyg till badkar och annat även hos mig. Någon diskmaskin har jag inte, så den ungdomskällan för diskborstar har jag ingen tillgång till :-).

   Radera
  5. De beryktade De Laval finns på granngården. Dyra som skam, ca 80:-, men verkar ha sanslöst bra borst. Ska tydligen gå att köra dom i kokande vatten (ser att diskmaskin avhandlades längre ner på sidan) så rätar stråna ut sig och blir som nya. Känns som betydligt hårdare och stelare borst än vanliga billiga 3 för 10-borstar. Ett par rejäla diskborstar av De Laval-klass borde inte bli märkbart dyrare. Lite lyx får du allt unna dig Micke!

   Radera
  6. Håller den i tio år för 80 kr är det en bra deal. Trots namnet ligger tyvärr Granngården inte nästgårds, men antingen får jag ta mig dit eller någon annanstans dit jag kan klämma och känna på borstarna.

   Radera
 5. Jaha, det är till att satsa på kändisskapet nu då? :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. Intressant medverkan, det är uppenbart att Sparo klart överglänser den som intervjuar, och det kanske beror på annat än endast ålder och livserfarenhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte. När jag tittar på inslaget kritiskt kan jag se fel och missar både hos mig och Alex (jag ska inte berätta om dem för då kommer ni också se dem), men i intervjusituationen kändes det väldigt tryggt att ha en erfaren intervjuare med som gjorde att jag visste att tappar jag tråden fullständigt kommer han rädda mig.

   Radera
 7. Bra avsnitt! Du får göra ett inlägg om diskborstar sen :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag får researcha diskborsten jag fick tips om här uppe. För just nu vet jag absolut ingenting om diskborstar.

   Radera
 8. Härligt avsnitt och roligt att du medverkade. Fick uppfattningen att intervjuaren var lite nervös när han hade dig som gäst. Bra att lyfta fram egenansvaret även om lyssnarskaran i sparpodden kanske inte är de som behöver det mest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det tror jag inte och uppfattade inte, men även om vi haft att göra med varann förr är han såklart mer samspelt med Bornold eller Benson.

   Sant, det var nog lite att predika för kyrkokören, men när jag får frågor om det extrema i min ekonomi har jag svårt att inte framhålla att de verkliga extremisterna inte är vi som sparar utan de som inte gör det.

   Radera
 9. Kul överraskning att se dig dyka upp i sparpodden. Hade faktiskt inte gissat det. Synd att det inte var på Mårders tid. Det hade varit kul att se er sparra! 😀 Tycker det är lite märkligt att du betraktas som extrem. I jämförelse med Lyxfällandeltagarna känns du väldigt normal. Jag är själv sparsam men spenderar mer på mat och resor än vad du verkar göra, annars betalar jag inte en krona mer än nödvändigt på framförallt fasta utgifter. Viktigt dock att alltid vara generös mot sin omgivning och alltid stå för minst sin del. Ove Sundberg verkar mer snål än sparsam. På det sättet behåller man varken sina vänner eller sina pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det hade kunna sabba Günther Mårders image att synas bredvid någon med lägre konsumtion.

   Ja, egentligen känner jag mig inte extrem även om jag fattar att många gör andra val. Den stora skillnaden mellan oss och andra är nog att vi gör aktiva val, och det kan ju ingen människa kritisera.

   Ja, ska det t ex delas kvitto betalar jag hellre mer än min rättmätiga andel än mindre. För att det känns bra, men också för att inte riskera snålstämpel.

   Radera
 10. Nu har jag lyssnat på hela youtube-klippet. Kul :) Inspirerande. Gillar verkligen många av dina åsikter. Kul du är intresserad av mat med och insett det är både billigare och nyttigare med vegetariskt. Gillar dina tankar om att inte göra som alla andra, att göra det man själv värderar, inte titta på grannen.
  Lite knepigt dock om grannarna vill ha med en på saker?
  Har du nåt bra tips där? Jag är rätt anti de flesta, men folk drar i en.. nån slags balansgång för att hålla sig väl med andra?! Är väldigt intressant det där vad vi gör för att vi tror det bör vara så och vad vi gör av egen fri vilja. Väldigt charmigt klipp annars, du har tänkt igenom mycket vilket märks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Man får väl bita ihop och "slösa", eller i bästa fall nå någon slags gyllene medelväg. Vill grannarna prompt flyga helikopter och dricka champagne skulle jag bara släppa dem ur bekantskapskretsen, men lite måste man kunna anpassa sig.

   Radera
  2. Okej, ja jo.. tycker inte om att anpassa mig om det inte är värt det :(

   Radera
 11. Hej Micke!

  Trevligt att sätta en röst till dina bloggfoton. Välklädd och "nyklippt" mysfarbror. Måste bara fråga dig. Eftersom du önskar dig ett par skor, satt du barfota under intervjun med programledaren Alexander ? Handen på hjärtat, svarar du ja så kan du skicka fakturan på ett par nya skor till mig. Med tanke på din ekonomiska läggning så förväntas den inte ligga i det övre spannet. :)

  Hälsningar och Lycka Till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, du kan vara lugn. Barfota är jag bara vid löpning (förutsatt att det är minst +7 grader), aldrig på banken. Däremot är det sant att jag skulle behöva inhandla nya löparskor, men dessa finansierar jag helt själv.

   Radera
 12. Trist att du ska sälja ut så. Förstod genast med hemma hos reportaget att nu börjar de gå ut för, bara pengarna och kändisskapet som räknas. Så vart inte direkt förvånad när detta dök upp.

  Vad kommer näst? Nytt matlagningsprogram på SVT? Mickes årliga julhälsning i Expressen? "Hon är spar-Mickes nya flickvän"-löpsedlar? Stjärnorna på slottet 2019? Nån dokusåpa? Fylleskandal på Stureplan? Läckt sexvideo?

  Som bortblåsta är dagarna med riktigt sparande, ärtsoppa och hemmabyggda möbler.

  Eftersom detta är internet och alla inte är lika begåvade som Micke kan det väl vara bra att jag lägger till att detta självklart är ironi. Annars har vi väl snart folk som blir upprörda, "rasar" och får för sig att gråta ut i en snyftartikel på Aftonbladet om hur kränkta de blev när de läste dessa hemska verbala påhopp på stackars oskyldiga Micke! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha - underbar kommentar. Jag känner mig kränkt! :-)

   Kul att se dig intervjuas, Sparo. Du gjorde ett mycket gediget intryck. Inte oväntat förstås.

   Mvh

   Egon

   Radera
  2. Jag rasar! Ska hämta offerallen och gråta ut - helst i media.

   Nej då, tack bägge två!

   Radera
 13. Stabilt och lugnt intryck precis som förväntat Micke. Tyckte lite synd om Alexander vars hårbotten inte verkade reagera lika lugnt på studiobelysningen.

  Tack för fina tips och en god insats :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Han kanske satt närmare lamporna. Jag märkte inte av någon värme alls. Dessutom har han ju hårbotten medan jag gått för full ventilation :-).

   Radera
 14. Tittade igår kväll. Som Tioårsplanen säger, du gav ett stabilt och lugnt intryck, samlat skulle jag välja som sammanfattning. Enligt förväntan alltså. Du har en fint stämd förmåga att framhäva dina ståndpunkter utan att för den delen vara upptagen med att framhäva dig själv. Inte självklart numera! Men du ber verkligen inte om ursäkt för din existens heller, det vore ju att hamna i andra diket. Det är inte det minsta ödmjukt att aktivt söka dölja sina resurser. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så hemskt mycket! Ja, det är ju en balansgång hur mycket man ska framhäva sig. Det är inte alltid jag lyckas. Och jag är lite förvånad att flera betonat hur lugn jag verkat. Det hade jag inte räknat med, men jag var nog ganska lugn. Även om jag aldrig lär vänja mig vid att bli intervjuad (så ofta händer det inte) kände jag att jag hade koll på ämnet (mig) och att den proffsige programledaren Alexander och den proffsige producenten Patrick skulle rädda situationen om det skulle behövas eftersom det inte var live.

   Radera
 15. Apropå diskborstar kan du titta på diskborsten Smart för ca 50 kr. Plast och borst av tagel. Obegripligt bra och nästan outslitlig. Håller formen. Är inte spretig utan mjuk i borsten. Finns hos bl.a Clas Ohlson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clas Ohlson ligger bättre till och 50 kr är mindre än 80, så den måste jag också kolla in. Kanske blir det till slut ett diskborstinlägg som resultat av att jag slängde ur mig detta fejkade exempel i podden :-).

   Radera
 16. När du i podden nämnde att du brukade bli erbjuden knäckebröd och rödbetssallad på julbordet som vegetarian vill jag bara varna för att rödbetssallad vanligen är majonnäsbaserad och således innehåller ägg. Du får hålla dig till knäckebrödet framöver :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Fattades bara det. Tur att jag inte jobbar på julbord längre :-).

   Den gången jag tänkte på när jag specifikt fick informationen om att det var knäcke och rödbetssallad som gällde var krögaren själv vegetarian, det var därför han visste direkt, men jag frågade inte en extra gång om ägg för jag hoppade både det ena och det andra. Det blev Coca-cola till middag. Osäker på om jag någonsin ätit rödbetssallad.

   Radera
 17. Du var grymt bra i podden! Jag har lyssnat på de flesta sparpoddar sedan 2017 och detta var klart en av de bättre. Tyckte du gjorde Alexander till en bättre poddcastare.

  Jag är verkligen ingen extremsparare men märkte att vi har rätt många liknande väderingar.

  För övrigt så har jag bra mycket mer löparskor än dig så 7-8 stycken är inget att skämmas över! Roadrunnersports.com är billigaste stället, allra bäst ifall du dessutom åker till USA och slipper momsen(jaja nu reser du inte så mycket... vad det verkar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är självkritisk, så för mig sticker mina misstag ut mer än det jag gör bra, men jag tyckte att jag gjorde en skaplig insats. Beträffande vem som gjorde vem bättre kändes det tryggt att ha hans erfarenhet där. Jag visste att om jag villar bort mig kommer han rädda upp det.

   Ja, egentligen tycker jag inte att jag är särskilt extrem utan försöker bara köpa och agera med sunt förnuft och det borde även människor med högre omkostnader kunna känna igen sig i förutsatt att de gör genomtänkta beslut.

   Jag har sett människor med 25 pågående par löparskor. På min nivå skulle det bara kännas rörigt för mig. Som det är nu snittar jag kanske tre rundor i veckan och slipper ha samma skor mer än varannan vecka. Det räcker gott även om man såklart alltid skulle kunna köpa några till.

   Själv gillar jag Startfitness. Snabba leveranser och bra rutiner för returer. Priserna känns vid en snabb koll ungefär i nivå med Roadrunnersports (som jag aldrig testat). Kanske var det sämre förr när pundet stod högre och dollarn lägre.

   Radera
 18. Har precis lyssnat på avsnittet och även om det var ett tag sen det sändes vill jag ändå kommentera. Superbra avsnitt! Otroligt kul att få höra dig i en podcast! Har läst bloggen länge och ser inget extremt i dirr sparande, utan för mig är det extremt att alla andra kan spendera så otroligt mycket pengar på (i mitt tycke) skräp och värdelösa saker.

  Det som förvånade mig i intervjun är att du kallas för just extremsparare, det är ju trots allt en sparpodd?! Extremsparare låter negativt, du borde fått titeln som supersparare som iaf låter mer positivt :)

  Förutom ovan förvånas jag över att du fick en del irrelevanta frågor man kan tänka sig att de kan ställa till någon annan, t.ex. ”vad tror du om sociala medier framöver”, ”hur skulle det se ut om alla gjorde som du”, osv. Tycker du svarade bra på dom frågorna också men blir lite ledsen av att inte ens en sparpodd kan ställa de riktigt bra frågorna.

  Hade varit kul att höra dig prata om hur vi faktiskt kan nå en sparkvot på tex 20, 40 eller 60% i snitt i Sverige! Där hade Nordnet/sparpodden kunnat utmärka sig. När jag nu ändå nämnt frågan/frågorna högt - hur tror du att vi (som land, som ”sparrörelse”, som privatpersoner) skulle nå sparkvoterna ovan? Vad skulle du göra om detta blev ditt ansvar under en 50-års period? Dvs att mätbart kunna visa att Sveriges invånare i snitt har en sparkvot på sparkvoterna ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade avsnittet!

   Antar att "extrem-" lättare lockar till klick. Jag tycker inte heller att jag är extrem (att leva ett helt liv utan vettig buffert är extremt!), men stör mig inte på benämningen. Men så sväljer jag glatt epitetet snål också.

   Håller med om att sociala medier inte var det mest intressanta segmentet och tror att det egentligen inte var tänkt att hamna där.

   "Hur skulle det se ut om alla gjorde som du" tycker jag börjar bli en kul klassiker i och med att den ställs till alla FIRE-människor.

   Hur vi (om vi vill) ska nå högre sparkvoter tror jag är väldigt individuellt. Allas budgetar och utgifter ser olika ut. Generellt tror jag att det är lätt att inbilla sig att just som jag har det nu är den nivån (eller åtminstone i närheten) jag klarar. Sanningen är att vi knappast skulle svälta ihjäl om inkomsten halverades i morgon, människan är otroligt anpassningsbar.

   Att få en stor grupp människor att tänka i de här banorna tror jag är desto svårare. Många vill helt enkelt inte, vilket är helt okej om det är resultatet av aktiva val. Det tror jag sällan att det är, men åtminstone tror jag inte att jag skulle kunna få en större grupp människor att göra större förändringar i sin privatekonomi.

   Radera
 19. Exakt, mer extremt att inte ha buffert än att ha en stor buffert!

  Jag tror inte heller att någon skulle svälta ihjäl, men vore bra om fler kunde börja förstå det. Anledningen till att jag frågar är främst att jag är trött på folk med offerkoftan på som vägrar inse att enbart dom själva kan göra något åt sin egen situation.

  Har absolut inget emot folk som spenderar som att det inte finns någon morgondag, så länge dessa personer inte kommer och klagar på låg lön och höga priser, att vi borde ha lägre skatt, lägre bensinpris, osv osv, och att de ”inte har råd” att resa för tredje gången under ett år, eller köpa den senaste mobilen för att ”jag har så dålig ekonomi”.

  Gjorde en genomgång av en kompis ekonomi för ett par år sedan, som ”hade dålig ekonomi”. Samma person hade lagt 8000kr / månad i snitt på shopping. Jag skulle verkligen vilja komma på ett sätt att få denna person samt många andra i samma sits att sluta vara offer för omständigheterna och ta ansvar för sin ekonomi istället. Men det kanske är jag som borde byta umgängeskrets för att slippa klagandet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig att vi blir av med "offerkoftefolket", de som alltid drabbats hårdast och aldrig har ett eget ansvar eller egna möjligheter att ta makten över sitt liv.

   Ja, jag tror att du antingen får leva med klagandet, undvika ämnet eller undvika personerna. Du kan visa praktiskt att de skulle kunna spara pengar, men de kommer alltid hitta åtminstone en anledning till att deras situation är svårare än din och säga "Jaja, det är ju lätt för DIG att säga...".

   Radera
 20. Jag tror ändå att med rätt verktyg och en lång tidsplan så kan vi minska andelen offerkoftor. Det krävs dock mycket tålamod.

  Kul att du ställde upp i Sparpodden iaf, mycket kul att lyssna på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, har inget stort hopp om mänskligheten i stort :-).

   Kul att du tycker det. Jag är själv ganska nöjd med resultatet (även om jag stör mig på minst tio grejer jag själv kunde gjort bättre) och framförallt responsen och att antalet nedladdningar blev så pass många. Kanske var "extrem"-rubrikens förtjänst :-).

   Radera