lördag 29 december 2018

Från olika håll

Efter att jag intervjuades i Sparpodden tyckte en del – som vanligt – att jag är extrem i mitt sparande. På ett sätt är jag det, men det är därför befriande att bli ”attackerad” från andra hållet. På Twitter fick jag höra åtminstone en person med lägre matkostnad än mina 700 kr i månaden.

Jag har hört andra säga att det annars är jag som fyller den funktionen. När andra sparare fått höra att de är galna har de kunnat peka på mig. ”Titta, jag må vara spritt språngande, men jag är inte värst.” Allt beror på hur man ser på saken. Det finns alltid någon som sparar hårdare, tjänar mer, jobbar flitigare ... Och så någon som verkar göra allt helt bakvänt.


Vi behöver dessa ytterligheter för att se hur vi ligger till. Eller gör vi det? Är det inte rätt mesigt att se sig omkring och agera utefter omgivningen, för att inte sticka ut för mycket? Vi ser/såg det på mellanstadiet och ingen vuxen tycker att det är okej att mobba eller titta snett på andra på det sätt man gjorde där. Men har vi kommit så mycket längre?

Jag räknar in mig själv bland dessa konsensussjuka mesproppar för även om jag på vissa sätt stuckit och sticker ut så vill jag också passa in. Ibland så till den grad att jag gör avkall på min personlighet. Till ingen som helst nytta.

I vissa fall finns det poänger. Man behöver inte röra om i alla grytor bara för att man kan. Man bör t ex inte starta politiska diskussioner på släktmiddagen som resulterar i fullt inbördeskrig, men hur man själv väljer att försörja sig eller spendera sina pengar borde inte vara kontroversiellt. Det finns ändå alltid någon som är värre.

37 kommentarer:

 1. Jag tycker helt klart att det är ett problem att många människor bryr sig så oerhört mycket om vad andra gör och vad de tycker om en och tror helt klart att vårt land hade varit lyckligare om folk brytt oss mindre om vilken bil grannen kör eller hur ofta personerna de följer i social media åker på semester och mer fokuserat på att leva det liv man själv trivs med och har råd med.

  Själv förstår jag inte ens folk intresse för dessa saker och kan verkligen inte förstå hur någon tänker som tar ett stort lån bara för att kunna leva samma livsstil som någon främling visar upp i social media. I mina öron låter det bara korkat och ointressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt exempel är såklart inte sunt, men jag tror att det är oundvikligt att titta på andras liv och fundera. Sociala medier har gjort detta lättare (nästan svårt att låta bli). Du är kanske mer motståndskraftig och mindre nyfiken än andra (jag).

   Däremot behöver vi ju inte försöka kopiera. Jag kan tycka att grannens nya bil är snygg, men inser att den också kostar flera hundratusen som jag hellre får ränta på än ser försvinna i en ägodel som stadigt tickar bort pengarna.

   Radera
  2. Ja jag tror helt klart att du är inne på nått där på slutet. Jag ser självklart också vad andra gör och jag kan uppskatta det, tex den där bilen är snygg eller det hade varit skönt att vara på semester i ett varmare land just nu. Jag tror den stora skillnaden är att inte jämföra sig med dom, som du säger bara för att du tycker grannens bil är snygg så betyder det inte att du måste köpa en lika dan och du värderar inte ditt eget liv eller dina egna framgångar baserat på grannens snygga bil.

   Radera
  3. Jag tycker min grannes fru är snygg, och har även hört att hon drar in flera hundratusen om året. Här velar jag lite, ska jag eller ska jag inte.......

   Radera
  4. Sluta vela, det där är en dålig "investering" :-).

   Radera
  5. Väldigt onödigt att stirra på grannen eller nån annan och tro att deras liv är så perfekta. Däremot kan man bli inspirerad att göra sin egen grej.... om folk var lite mer kreativa och kunde tänka lite själva skulle det nog inte finnas så mycket jantelag därute? Många skyller ifrån sig men fattar inte sin egen betydelse, att de flesta kan påverka sina liv. Tror de som kan ställa sig upp igen när allt rasat och köra på nytt är de som kommer överleva. Viktigaste egenskapen? Gjort det antal gånger så tränat på det. Kan vara företag som gått åt pepparn, dödsfall, samt massa problem, men det är bara på det igen. Därför är en flexibel hjärna nog väldigt viktigt. Som att man kan röra sig både i de fina salongerna men även prata med folket.. Människokunskap helt enkelt :) Är flexibilitet jag kan beundra mest hos andra samt överlevnadsgener.. blir väldigt uttråkad på de som inte förstår det finns andra liv man kan leva än deras..

   Radera
  6. Ja, man kan ju vända det till sin fördel - kan han så kan jag!

   Hörde någon entreprenör prata om just det där, att de viktigaste egenskaperna är att våga sätta igång och att resa sig upp efter ett misslyckande, för alla kommer att misslyckas flera gånger i sitt liv. Förutsatt att man ens försöker, men gör man inte dit är man ju misslyckad på riktigt :-).

   Radera
  7. Kan iofs erkänna att jag jämför mig till viss del med andra, men inte direkt grannarna :)
   Bästa är ju om man bara jämför sig med sig själv, men ...
   Däremot kan man bli förvirad som vad är rätt, ska man köpa det här eller ska man inte, vad är normalt, vad känner man själv för. Man blir dessvärre påverkad av väldigt mycket.
   Försöker se som kan jag hämta inspiration från detta, skapa min egen grej eller ska man bara strunta i det.
   Så länge andra lever ett liv de är nöjda med är det ju bra. Om de inte är nöjda blir man bekymrad.


   Radera
  8. Klart man jämför sig. Ingen är ofelbar, och så länge man håller det på en vettig nivå känns det helt okej. Det är just när man låter andras val påverka ens egna som det börjar kantra.

   Radera
 2. Off Topic: Upptäckte i går när jag var hos en god vän att det är smart att bo "trångt". Han bor i ett stort hus, vilket möjliggör inköp eftersom det finns så mycket plats att lägga alla prylar på. Själva bor vi i lägenhet, och då är det fysiskt omöjligt att köpa så mycket saker. Men jag anklagar inte honom för hans livstil, jag gillar honom lika mycket ändå. Och han mig, fast jag sjunger snålhetens lov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort samma reflektion. Yta kostar tre gånger: 1. inköp 2. uppvärmning/drift 3. fylla upp med grejer.

   Radera
 3. Aj,aj du Sparo. Vet inte något som har stört mina så kallade högpresterande och välutbildade släkt till släkting släktingar, som att jag inte har arbetat på ett fast jobb de senaste femton åren. Sen fyra år tillbaka arbetar jag inte alls.
  Tror att jag stör för att även om de skulle önska att göra som jag så förlorar de i anseende och status så mycket mer än vad jag har gjort som nästan inget haft. De verkar inte gladare och lyckligare än jag fast de har lyckats så bra. Det får en att fundera, på att här går människor ett helt liv och uppnår sina mål, befinner sig på övre delen av samhällsstegen och har allt i mina ögon men är de nått glada,nä.Däremot ganska ofta ett moraliserande över hur andra lever sina liv och en hel del skitsnack. Hade förväntat mig och trott lite mer,men den illusionen försvann ganska snart./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad irriterande det ska vara att ha den typen av avund där man är avundsjuk på något man själv skulle kunna uppnå och ingen/ingenting kan hindra en. Då måste man ju gå runt och vara sur både på den som gjort det man själv vill och på sig själv för att man inte gör det.

   Fast i mina minsta stunder måste jag erkänna att jag stärks och gläds av sådana reaktioner, när jag märker att någon är avundsjuk på mitt liv.

   Radera
  2. Ha ha, tror inte om de är avundsjuka på just mitt liv, men att de sitter fast i "hur det ska vara" och retar sig på att det finns folk lever bra ändå, hur är det möjligt? Förresten så ligger mina matkostnader också på 700 kr, äter bättre mat än Göran Greider och går definitivt aldrig på Mc donalds eller liknande ställen./ME

   Radera
  3. Åtminstone den delen av ditt liv, att du inte sitter fast.

   Det är till att ha låga krav - ALLA äter bättre än Göran Greider :-).

   Radera
  4. Hos Frihetsmamman har jag just skrivit ned ett recept på galet billig och god korv- och linsstroganoff, med vegkorv förstås. Men för dem som äter annan billigare korv kommer man ned i pris ytterligare. Äter den rätten varje vecka och tröttnar aldrig. Själva poängen är att se till att äta billigt protein och röda linser i kombination med chili, vitlök och tomatpuré gör susen. /Eva

   Radera
  5. Tror aldrig att jag ätit vegetarisk korv. Känns inte lockande alls. Röda linser, chili och tomatpuré låter bra. Lök äter jag i alla former utom vit.

   Radera
  6. alla former utom vit?
   du missar ju den bästa av alla sorter. hade det inte varit så att du bodde så jäkla avsides så hade jag sprungit över med en burk av mina inlagda vitlöksklyftor som hade fått dig att ändra den konstiga avvikelsen ;-)

   Radera
  7. Det hade inte hjälpt. Jag har verkligen försökt (för det vore praktiskt att kunna äta vitlök), men insett att ju mindre det blir desto bättre är det. Inlagda vitlöksklyftor vore en så koncentrerad variant att jag förmodligen inte ens skulle få ner dem.

   Radera
 4. Ha, ha. Jag som faktiskt gjort det du nämnde :) Min bror får väl sägas tillhöra den bemedlade svenska överklassen, och därmed är han givetvis lite vänster. Jag har vid flera tillfällen inte kunnat avhålla mig politiska diskussioner, som ibland slutat med lite "dålig stämning"... Men, faktum är att det är kul att provocera lite, eller få insikt i hur galet en del resonerar, och vilka märkliga förklaringar de kan dra till med för att förringa verklighetens konsekvenser.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/search/label/portf%C3%B6ljutveckling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite måste man få provocera. Det jag menade var att skippa diskussioner som landar i att hälften står och skriker på varandra medan resten vill gå hem.

   Radera
 5. Ja visst är det lustigt att folk blir så provocerade av ett högt sparande?! Jag kan fortfarande förbluffas över hur kontroversiellt det verkar vara för andra som inte sparar över huvud taget eller lika mycket. Lyssnade på podden, kul att "Sparpodden" äntligen tagit med en "extremsparare", det var på tiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen borde man nog varje gång någon ifrågasätter ens sparande argumentera för att det är alldeles för mycket. Bara för att stressa deras tankegångar ytterligare.

   Ja, förr hade de ju Günther Mårder som alltid höll sparandets fana högt (troligen ännu högre för att hetsa Jan Dinkelspiel), men efter att Bornold, Benson och Gustafsson tagit över kan jag tycka att sparandeaspekten gått lite förlorad och jag tror att de håller med om det själva.

   Radera
 6. Tycker det är inspirerade att du kan leva på 700 kr i matkostnader. Ger mig tanken att om allt skiter sig för mig&mina planer för ekonomisk frihet, jobb, målsättningar sparkapital, sjukdommarna exploderar etc så finns det chans att jag kommer överleva ändå ekonomisk..

  Räcker ju bara med att nån får cancer, den andra dör, ja så länge räcker inte skyddsnätet från staten och finns de som får gå från hus och hem. Därför gillar jag de som kan visa att det går att leva på andra sätt än det vanliga.

  Är det alltid intressantare med människor som är lite annorlunda så länge de inte är mentalt puckade. Är för mycket frihet och öppenhet, att människor ska få vara som de vill.

  Sen kanske man själv inte vill eller önskar leva på olika sätt, man får lixom anpassa sig utefter vad man vill ha.

  Själv har jag alltid inspirerats av de som har nåt jag vill ha. Om nån är jätteduktig på nåt vill jag bli den personens kompis. Har ingen jantelagstänkande. Förstår inte jantelag alls.  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju den stora fördelen med låga utgifter, att dem kan ingen ta ifrån en. Höga inkomster kan skita sig om man blir av med jobbet och/eller om skatten chockhöjs, men än har de inte hittat på något sätt att beskatta snålhet :-).

   Radera
  2. Beskatta snålhet - det är väl social uteslutning som kommer närmast. Och det är vi i det närmaste experter på i Sverige

   Så då kan man fundera på hur social uteslutning "beskattas"/bestraffas?

   Radera
  3. Ska vara det då, men social uteslutning kostar i alla fall inte pengar. Och skulle det vara någon som ratar mitt sällskap för att jag väljer att ha låga utgifter må det vara hänt, för sådana människor vill jag helst vara utan.

   Radera
  4. Jo Micke, det finns faktiskt ekonomer som seriöst pratat om att förmånsbeskatta för mycket fritid. Och om snålhet eventuellt skulle leda till rikedom, då måste skatten upp. Du vet, skatten måste in och alla måste bidra, förutom vissa. Det kostar att ligga på topp som de brukar säga.

   Radera
  5. Det finns tydligen folk till allt...

   Och visst, leder sparsamheten till rikedom kan de alltid hugga, men trygghet och valfrihet har varit förskonad från beskattning. Hittills.

   Radera
  6. Exakt. Låga utgifter kan ingen ta ifrån en. Alltså om man lärt sig leva och tänka så. Är så jag också tänker att fungerar det inte är man ju körd om man inte lyckas ändra livsstil nedåt. Även om de som har lägre kostnader kanske inte alls resonerar så om de är vana vid det. Är ganska bortskämd idag, tycker om värme, har en skön säng, bekväm lägenhet, gillar att kunna tvätta hemma, van att köpa vissa produkter för huden som kostar en del, även ta massage, göra ansiktebehandling, fixa naglar, fixa håret, ja massa sådana dyra saker även om jag nu insett det finns elevbehandlingar till 1/3 av priset med :)
   Lite roligare at få 3 behandlngar till priset av 1.
   Skulle vara jobbigt att bo obekvämt, ha kall lgh, inte ha nåt gym på närmare avstånd, inte kunna köpa vad jag ville, men skulle jag fixa det? Antar det då jag testat både koja och slott antal gånger växelvis. Man vänjer sig helt enkelt, men gym och skön säng och varma kläder är viktigast..
   Annars maten, där skulle jag kunna laga allt hemma, föredrar det egentligen, och skulle säkert kunna handla allt begagnat om jag satte det i system. Det sociala livet kanske skulle bli lite lidande men haft skrammelkalas antal gånger och kan nästan koka soppa på en spik.
   Samt att det finns många väldigt billiga eller gratis aktiviteter att ägna sig åt för socialt om man vill.
   Tror det är bra att umgås med olika sorters människor för då blir man anpassningsbar. Sen kanske det inte skulle vara så kul, men är ju bra om man faktiskt fixar det.
   Kan bli krig, vad som, alla pengar låses inne, och då måste man ju kunna fly och ta det som det kommer efter vägen. Sitter man då där tjock som krösus och viftar med sitt kontokort för restaurangbeställning är man körd..

   Radera
  7. Varken naglar, hud eller hår är några stora utgifter för mig. Snudd på gratis faktiskt: https://sparosverige.blogspot.com/2016/08/klipp.html

   Gym har jag utanför dörren. Som alla andra :-).

   Radera
  8. Jo jag förstår det. Kanske lägger av en dag med allt detta om jag inte längre behöver vara snygg för jobb :)

   Är väl så med många gamla tanter, höhö..

   Självklart kan man träna själv på egen hand.
   Det andra är bekvämlighetsgrejer. Jag vill kunna överleva om zombiesarna kommer, det blir krig, etc.
   Inser man inte är så bra rustad idag men funderat flera gånger på om man skulle börja bunkra och bli preppare..

   Vem kommer överleva då bäst? Troligen de som redan bor på nån gård någonstans och lever billigt samt är vana att göra saker själv och ta egna iniativ.

   Radera
  9. Ja, till slut når ni åldern där ni köper leopardmönstrade kläder istället :-D.

   Jag brukar springa förbi gymmen med is i skägget och tänka "Stackars jävlar" om de som står där inne och springer i ekorrhjul. Antagligen tänker de likadant om mig.

   Zombies är jag inte så rädd för, men gård med självhushållning låter trevligt.

   Radera
  10. Det är kul att gå eller springa på löpband på gym. Man kan kliva av när man vill och ändå stå kvar på samma ställe för att välja något annat. Det går inte när man gått eller sprungit långt i ute i terrängen.

   Radera
  11. Men det är ju variationen som gör löpningen kul. Backar, kurvor och varierande underlag, och att bestämma rundan på ett sådant sätt att den blir lagom lång.

   Radera
  12. Finns annat än att springa på gym. Själv tränar jag helst klasser. Behöver även träna mer än kondition som rygg, styrka, smidighet. Fast man kan absolut ha handlar och yogamatta och köra hemma själv, bara att det är roligare tycker jag på gym. Man blir peppad, inspirerande ledare, nån att tävla med, bra musik, ja sånt. Även att nån tittar på en har viss effekt för svårare att fuska.

   Radera
  13. Jag borde också träna mer styrka, men är ingen gruppträningsmänniska, och tycker dessutom att musiken brukar vara onödigt hög.

   Radera