torsdag 20 december 2018

”Nyttig mat är dyr”

När jag hade skrivit om kvinnan som riskerade vräkning fick jag höra att det fanns en Flashbacktråd om artikeln. Det lilla jag läst av den höll inte i närheten samma höga kvalitet som mitt kommentarsfält, men jag hittade en kommentar att reta mig på:
Faktiskt är det lättare att äta sig fet på liten summa än äta nyttigt.

Göran Greider, sockerskattsentusiast och lösgodisaktivist.

Det här hör man både nu och då, men det gör det ju inte mer sant. ”Faktiskt helt fel” som ett nyligen avsomnat medieprojekt skulle ha sagt.

hemma – restaurang
hemlagat – färdigmat
vatten – läsk

matbröd – wienerbröd
grönsaker – grillkorv


Gissa vilken kolumn som är billigast och vilken som är nyttigast. (Ledtråd: Det är samma kolumn.) Jag erkänner att det här inte är ett vetenskapligt test av all världens mat och att det finns motstridiga exempel, men på det hela taget är det rent trams att skylla dåliga matvanor på att man inte har råd med bättre.

Ofta tror jag inte ens att det är mat som sabbar hälsan utan snarare chips, godis och McDonald's (nej, det är inte mat, knappt föda). Snackar vi mat kommer rotfrukter och baljväxter alltid att vara billigare och hälsosammare än kebabpizza med bearnaisesås.

79 kommentarer:

  1. Tjena,
    Ja den där "bortförklaringen" hör man ju titt som tätt. Kan ligga en del i hur samhället är nu för tiden. Då man måste ha tid för så himlans mycket saker är det ju så tidskrävande att laga en rimlig måltid... Medan man kan köpa hamburgare, thaimat i en låda. Själv sölar jag allt i mig sushi, pizza osv titt som tätt men jag lurar i vart fall inte mig själv =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Full förståelse för att det köps färdigmat. Det är just det där rättfärdigandet jag har svårt för, att folk ska låtsas att de tar hand om kroppen genom att handla dyrt eller snålar genom att gå på McDonald's.

      Radera
    2. snåla genom att gå på mcdonalds? ok, jag har inte koll på deras priser men jag tar mig friheten att jämföra med max istället.
      vi var på max och åt häromveckan. två vuxna och ett barn. det gick på strax över 200:-, och då var det standardmenyer utan tillval.
      så att snåla genom att äta hamburgare ute har du fått om bakfoten :-)

      Radera
    3. Jag håller med, men ser det här och där. Gjorde en sökning nu och hittade följande artikel: https://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=84162

      Saxat från kommentarsfältet:

      "Snabbmatsrestauranger som ex MC Donalds uppfyller sitt syfte. Det går snabbt, är billigt, är nyttigt och gott."

      Genast kommer ett slags mothugg:

      "Maten blir billig därför att man ersätter naturliga råvaror med kemikaliska substitut."

      Uppenbarligen inte skrivet av ett McD-fan (varför nu ett sådant skulle gå in på "Äkta Vara"), men bägge är överens om att det är billigt.

      Radera
    4. billigt och billigt. det beror på vad man jämför med. korv med bröd och mos på biltema går på 15:-. fullt tillräcklig mängd för en lunch. det är billigt jämfört med thairestaurangen där de tar 95:-. men det är billigt jämfört med samma restaurang på kvällen när en rätt går på 150:-. men det är billigt jämfört med ryggbiff och pommes för 250:-. men det är billigt jämfört med krogen sidan om där det kostar 350:- för en liknande rätt. osv gång på gång på gång...

      Radera
    5. Men inte ens Biltema-korven är billig jämfört med samma korv hemma serverad med mos du gjort själv av ett par potatisar, lite smör och mjölk. Förmodligen är hemalternativet nyttigare också, även om jag tror att det är svårt att på ett trovärdigt sätt fån in orden korv och nyttig i samma mening.

      Radera
    6. vet inte om du såg mitt inlägg för några månader sedan, du får leta bland mina twitterbilder, när jag köpte utförsäljningen av grillkorv. 480g för 5:-. har fortfarande frysen halvfull :-).
      det gjordes ett försök att blanda i bönor i korv för ett tag sedan. tror de kallar det korvish. provade de och de smakade inget vidare, hellre en halv korv och en skål bönor vid sidan om. det presenterades som ett nyttigare och halvvegetariskt alternativ. sen var det lite småkul att någon bloggare jämförde innehållet med en falukorv och visade att den var nästan lika "vegetarisk". det skilde kanske 5% eller så på bönorna i korven och potatisen i falukorven.

      Radera
    7. Minns inte, men känner till fenomenet korvish och skulle nog föredra din lösning. "Halvvegetariskt", lite som att kalla regn för halvsnö :-).

      Ja, det är nog inte mycket mer kött i falukorv än det är räkor i räksallad.

      Radera
    8. Men det är ändå mer räkor än sallad i räksallad. ;-)

      Radera
    9. Det är nog sant. Undrar vad resten är, gräddfil? Jag kollar, här är Rydbergs räksallad:

      Rapsolja, vita betor, räkor 20%, äpple, äggula, chilisås (tomatpuré, vatten, socker, salt, ättika, chili, lök, ingefära, kanel, kryddnejlika, cayennepeppar, lökarom), senapsfrö, lök, socker, salt, vitpeppar, cayennepeppar, gurkmeja, ättika, färgämne (karmin), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi), surhetsreglerande medel (citronsyra), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat), naturlig arom.

      Smaklig måltid! Eller inte :-).

      Radera
    10. då ska jag ge ett tips om du skulle få för dig att köpa räksallad. gör inte det! köp skagenröra istället från vitakrone (lidl). burken på 400g är god, men den på 200g är riktigt bra. där finns till och med hela räkor i!

      Radera
    11. Jag äter inga djur, så med risk för att det ändå skulle kunna tänkas finnas skaldjur i dylika burkar köper jag dem inte.

      Radera
  2. Ja, fast ibland kan jag störa mig lite granna på att just grönsaksavdelningen vanligtvis är det dyraste i hela butiken när man handlar. Typ i klass med oxfile nästan.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berätta gärna var du handlar så billig oxfilé!

      Radera
    2. Det finns väl någon exklusiv svamp som drar iväg, men själv handlar jag aldrig någonsin grönsaker dyrare än 40 kr/kg. Willys billigaste oxfilé just nu kostar 219 kr/kg.

      Radera
    3. Jag syftade mest på att när man lämnar butiken, så summerar grönsakerna vanligtvis till en stor del av netto :)

      Radera
    4. Aha! Ja, på så sätt finns det pengar att spara där.

      Radera
    5. "själv handlar jag aldrig någonsin grönsaker dyrare än 40 kr/kg"
      -tror aldrig jag sett så billiga grönsaker nångång förutom diverse rotfrukter eller kål.

      Radera
    6. Då gissar jag att du handlar på Ica. Där får man ju lägga på 30-60 % på alla varor. Men vi tar ett axplock från dagens prislista på Willys. Det här är exempel på varor jag ofta köper i grönsaksdisken:

      champinjoner 36,90 kr/kg
      paprika 36,90 kr/kg
      rödbetor 12,90 kr/kg
      brysselkål 17,80 kr/kg
      bladselleri 37,25 kr/kg

      Paprikan kan ibland kosta uppemot 60 kr, men jag drar gränsen vid 40 kr. Dyrare så får det vara, och ibland kostar den 19,90 kr, så snittet är kanske 33.

      Radera
  3. Finns både dyrare och billigare nyttig mat men det är billigare att bry sig om sin hälsa i längden än att inte göra det.

    Dyrt att bli sjuk alltså :) Som frisk drar jag in massa pengar, som sjuk kostar jag pengar. Även pga allt man får köpa som sjuk, kan räkna upp en lista i mitt fall men extremt tråkigt..

    Nyttig billig mat som man äter hemma slår restaurangmat alla gånger. Inget slår mina/våra hemskokade vegogrytor med linser, ingefära, cyrry, peppar,gurkmeja, sambal oelek, o s v..
    Så gott, nyttigt och billigt..

    Så i längden tjänar man massor på att lära sig laga nyttig och god mat, inte leva på korv&pommes för att det är "billigt" som min inneboende resonerar. Det är inte nyttigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det lönar sig i längden att stoppa i sig vettig mat är jag helt enig om. Och visst tar det tid att laga den själv, men det kan det vara värt. Mest tror jag att det handlar om att man inte kan och inte orkar, vill eller tror att det går att lära sig. Vore din inneboende kock skulle han nog inte resonera som han gör nu.

      Radera
    2. Vet inte om jag egentligen tycker det tar så mycket längre tid än att köpa färdigt. Beror på hur man räknar. Inneboende är väldigt förtjust i att beställa mat via appar och är en jäkla procedur varje gång med förseningar, de hittar inte, maten är kall och oätlig, det ska klagas för att förhoppningsvis bli kompenserad...

      Så ja, på den tiden medan han sitter o väntar i hallen o chattar med dem o kollar var de är (för det gör han medan han är hungrig) har jag gjort både 2-3 rätter och hunnit äta, diska, springa 2 varv runt huset, o s v...

      Stora "jobbet" är att köpa hem mat. Mycket bärande.
      Sen beror på Vad man gör, misslyckades rejält med de där vegan protein pannkakorna, var en besvikelse, måste lära mig göra mat på olika sorters mjöl. Behöver nog ny blender med:(..

      Radera
    3. Ja, även planering och framförhållning är en sport man kan lära sig.

      Radera
    4. Detta är killen som tvättar så sällan som möjligt och efter 4 veckor när allt är smutsigt trots TT hemma hos mig OCH nästintill aldrig uppbokad tvättstuga huset.
      Tips hur man lär sig framförhållning i en ålder av ca 45? :) Gäller allt. Om inte vi låg på med tjat hela tiden skulle det ligga tomma coca cola flaskor, pizza kartonger, godispapper snart hela lgh...

      Radera
    5. Har man inte börjat den resan vid 45 tror jag loppet är kört.

      Radera
    6. Jo, vi tror det med men är synd, han kommer ju aldrig fixa en relation. Vilken tjej står ut med sånt här? Finns väl vissa kanske. Måste ju flyta i vardagen..

      Radera
  4. Man måste kunna laga mat och ha ett tänk kring matlagning. Som förr när inget gick till spillo, pyttipanna är exempelvis en jättebra resträtt, där man blandar ner det mesta från veckans meny eller fryser ner det som blir över för att senare göra pytt. Har man inte tid att koka bönor och linser kan man faktiskt använda färdigkokta och både göra grytor och biffar eller sallader. Kikärgryta med curry och kokosmjölk tar högst tjugo minuter vill man inte vänta på riset använd bulgur. Pastasås på röda linser tar inte mer än en kvart. Stek en bit lax eller använd ugnen, stuva lite spenat, koka potatis, högst en halvtimma. Gör en omelett kan varieras. Man behöver inte alltid tjoffa på med sjuttioelva olika kryddor om man är osäker på matlagning. Skulle kanske starta en studiecirkel i snabb och enkel matlagning, med mat som inte tar stort längre tid än att gå till korvmojjen eller hamburgerhaket. Blir både godare, nyttigare och billigare./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tid att koka bönor och linser? I värsta fall kräver de blötläggning (kräver ingen tid, bara framförhållning) och två timmars koktid. Jag vill inte lämna lägenheten medan det puttrar på spisen, men särskilt mycket engagemang kräver det inte. Man rör om någon gång bara.

      Jag skulle nog behöva gå din matlagningskurs för att lära mig kryddning. Jag är sjukt tråkig där.

      Radera
    2. Ett inlägg om vikten av framförhållning och med tydlig definition av begreppet vore inte dumt. Inte Svenssons bästa gren skulle jag tro.

      Radera
    3. Micke, du menar att du är tråkig med kryddningen. Mitt bästa budgettips är att införskaffa Lidls chiliflingor för max en tia. Ytterst dryg och stark krydda, piffar till och med ärtsoppan! Supergod till soppor och grytor av alla de slag. Linsfärsen till pastan blir mycket godare.

      Men vet inte om du gillar chili, har för mig att du inte är så värst förtjust i kryddor alls. Då är man ju inte tråkig, utan kryddoberoende, rent av oberoende av smak överhuvudtaget har du väl nämnt? Vitlök vet jag att du ratar, synd eftersom den skulle ha kommit som tips nummer två av matsaliggörande kryddningar. /Eva

      Radera
    4. Jag är så duktig på framförhållning att jag redan skrivit ett inlägg :-) https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/framforhallning-sparar-pengar.html Men det går nog att utveckla mer.

      Eva, har du missat mina chili-inlägg? Jag odlar egen chili och har nyligen gjort egna chiliflingor genom att torka och finhacka chilifrukter jag inte hunnit äta. Men det stämmer att jag har svårt för kryddstark mat. Känner ändå att jag kunde vara mer kreativ om jag visste vilka kryddor som skulle ta fram vilka smaker bäst. Som det är nu blir det mest att jag kör salt, peppar och någon slags grillkrydda till allting.

      Radera
    5. Micke det bästa är ju att blötlägga bönorna och koka själv, är egentligen ingen fan av burkbönor eftersom jag tycker att konsistensen är för mjuk och sladdrig men numera kan jag fuska ibland,eftersom jag preppar lite grann, så finns det alltid en laddning burkmat i skafferiet. /ME

      Radera
    6. Det förstår jag att du gör, men av människor som är sämre på matlagning hör jag ibland att blötläggning och långa koktider blir ett hinder.

      Jag gillar torkade ärtor och bönor just för att det alltid går att ha hemma. Men visst, när apokalypsen slår till hinner vore det smidigt att slippa blötlägga och långkoka :-).

      Radera
    7. "Jag är så duktig på framförhållning att jag redan skrivit ett inlägg :-)" I rest the case your honor. Jag håller helt med att detta är den springande punkten och Anonym 11:13:s kommentar "Inte Svenssons bästa gren skulle jag tro". Detta är i 99% av fallen varför folks matbudgetar havererar och anledningarna som jag ser det omkring mig heter take-away, take-away och take-away. Hade jag varit lite mer driven hade jag startat sushivagn och kört runt med i stadskvarteren om kvällarna för det verkar vara en trend som aldrig dör ut (varken sushi eller den dåliga framförhållningen). De få gånger jag står på Donken (vågar inte säga annat i det här kommentatorsfältet) glider det nästan alltid upp en Uber Eats för avhämtning. Alltså! Vem beställer take-away från MacDonald's?

      Radera
    8. Ja, jag var själv nöjd med denna anekdotiska bevisföring :-).

      Det är gissningsvis en kombination av dålig framförhållning, dåliga kunskaper i matlagning och tjatande barn som gillar skräp (och det gör alla barn).

      Fenomenet Uber Eats kände jag inte till förrän nu. Jag kan inte säga att jag skäms för det heller.

      Radera
    9. Min inneboende beställer hemköring från Donken.
      De hade kampanj med gratis hemkörning för nån vecka sen, men maten försenad, personen som levererade hittade ej (vet ej om bästa är att skriva adress på engelska el svenska), inneboende fick gå ned och möta upp dem (väldigt vanligt), allt som allt tog det nog 1,5 timme från beställning till mat...

      Radera
    10. Inte vad jag kallar snabbmat :-).

      Radera
  5. Intressant inlägg - brukar ibland fundera lite på hur det egentligen förhåller sig med det här. Jag håller självklart med om att det är bäst att laga sin egen mat från grunden, av flera skäl, men just om det lönar sig ekonomiskt tror jag beror på vad man käkar och hur bra man är på att laga mat. Vissa halvfabrikat är riktigt billiga om man skiter i kvaliteten. Om utgångsläget är att du lever på Lidls fiskpinnar med kokt potatis och billigaste falukorven med snabbmakaroner undrar jag om det verkligen finns pengar att spara på att börja laga egen mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vegetarian upplever jag att det finns ganska få helfabrikat och att de som finns är rätt tråkiga och ofta dyra. Och ska man ändå koka t ex potatis eller ris har man ju 20 minuter på sig att fixa resten från grunden.

      Radera
  6. Jag undrar om vi inte har importerat det där begreppet "nyttig mat är dyrare än skräpmat" från USA där det är mer relevant. Färsk frukt och grönsaker är riktigt dyrt i vissa stater eller städer och livsmedelshandeln koncentreras till stora hallar långt utanför bostadsområden så att det blir svårt att ta sig dit utan bil. Vad som blir kvar i närområdet är dyra kvartersbutiker och snabbmat. Som är mycket billigare än i Sverige.
    Här däremot verkar argumentet ganska tramsigt. Typ läsk är billigare än juice. Tro fan det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant teori! Även om jag är tveksam till om det ens stämmer där, även om det säkert stämmer mycket mindre dåligt än här.

      Radera
    2. Du har säkert rätt. Det stämmer nog inte där heller. Men det är sådana argument som brukar användas när de gör reportage om "fetma-epidemin" i olika stater. Och det verkar vara lite mer sant där. Men det är klart, de lyckas ju alltid skramla fram någon stackare som inte kan identifiera en tomat när de ska göra den typen av program.

      Radera
    3. Det enda man "vet" om fetmaepidemin, både här och där, är att den aldrig beror på människorna själva utan som vanligt på strukturer, onda företag och konspirationer.

      Radera
    4. Jo, det ser faktiskt ut så i vissa (ofta fattiga) delar av USA att det inte finns en mataffär med grönsaker i sortimentet som du kan ta dig till på gång- eller cykelavstånd. Detta handlar alltså om tättbefolkade områden, hade det varit mitt ute i the middle of nowhere hade det förstås inte varit så konstigt. Oftast krävs alltså bil för att ta sig till dessa ställen (kollektivtrafiken är ofta usel eller icke existerande). Så det är inte bara snack. Det är fakta. Men det kan vara svårt att tro på för en svensk, som är van vid att minsta kvartersbutik har åtminstone lite frukt och grönt i sortimentet. :)

      Radera
    5. Jag lämnade som sagt öppet för att det kunde vara så i speciella fall. Tragiskt, men hur som helst bara en förklaring varifrån villfarelsen kommer för texten utgår från Sverige.

      Radera
  7. Jag tror mitt matkonto har dubblats efter immunrelaterad sjukdom. I mitt fall är verkligen nyttig/special mat dyr, må vara att jag ännu inte lärt mig att handla efter helt nya förutsättningar. Går nog att optimera kostnaderna, men har liksom inte varit prioriterat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då handlar det ju om specialkost på gränsen till medicin. Då kan det såklart dra iväg. Jag tänker mer på "vanlig" mat.

      Radera
  8. Kan ju vara bristen på ork man inte orkar laga mat heller. Jag är jättetrött trots nyttig mat, men hade man haft + 2 barn hade man ju varit död. Mycket handlar om att klara av att slänga ihop saker snabbt och enkelt utan för mycket disk. Mixa av det man har. Sånt är jag expert på. Följer egentligen aldrig recept, men börjat med det nu då jag ska bli duktig och lära mig baka, göra pannkakor och sånt på gluten, ägg och mjölkfria produkter..
    Väldigt spännande, finns en drös av olika mjölsorter. Behöver en våg med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag förstår att det kan vara nödvändigt, men då bör man stå för det istället för att låtsas att det är ekonomiskt att köpa färdigt.

      Radera
    2. Min syster har i alla år lagat massor med mat själv, eget bröd, chokladrutor, pastasårer, grytor, ja allt. Hon är expert typ :) Massor från grunden. Jätteduktig på det. Inga specialprodukter/dieter utan vanligt mjöl, spagetti, ägg etc. Med massa barn har det klart blivit billigare..

      Radera
    3. Då är hon antagligen väldigt road av det också, vilket ju underlättar. Det gör jag med även om det inte alls är på den där nivån, och då är det ju lätt att peka finger åt dem som verkligen inte kan. Men det känns också som att enklare matlagning är en del av att vara vuxen självständig människa. Det är för bedrövligt när nyskilda äldre män tvingas konstatera att de knappt kan koka potatis utan en kokbok.

      Radera
    4. Jag vet inte hur road hon är längre, men med massa barn så blev det ju billigare att göra saker själv. Hon är ekonomiskt med, klarar av att sätta budget och sånt :)
      Ja, jo, kan bara hålla med. Vet en del killar i 30-35 års åldern som bor hemma och inte klarar sånt. Någonstans kan jag känna att många kvinnor också skämmer bort både barn och män, vilket jag inte alls är förtjust i. De curlar bort dem, gör sig beroende. Konsekvensen blir ju att många män (speciellt?) inte klarar sig sen utan mamma och fruar. Vet en hel del män som bor ensamma och inte "kan laga mat". Tycker det är lite sorgligt. Funkar ju inget vidare i dejting/sociala sammanhang heller. Man måste kunna slänga ihop en 3-rätters på automatik, sen åtminstone 2-4 bjudrätter utan att det ska vara jätteprojekt. Vet som sagt en hel del "händerna efter sidorna killar" som inte fixar varken det ena eller andra. Finns säkert många tjejer med, men vet inte om så många. Min partner säger att man ska alltid välja en kille som haft 3 relationer minst. Är efter 3 de lärt sig sånt som att laga mat, diska, städa, magla (om det nu är något som önskas i hushållet) etc..

      Radera
    5. Ja, nu gäller det nog tjejer med. Det där måste ju fixas redan av föräldrarna. Jag tycker att man ska kunna laga lite mat och tvätta när man är 13-14. Mangla kan man väl skita i :-).

      Radera
    6. Mm jo, det hade vart bra. Kan känna med dessa killar iaf att trots de kan vara både snygga, ha bra jobb med höga löner etc så skulle jag aldrig fixa en relation. Alldeles för mkt jobb. Tror deras potential att få relation ökat om de satsat mindre på jobb och lite mer på hushållsarbete för att skapa bättre balans. Har verkligen funderat på det då vissa är "kap", men skulle aldrig orka..

      Radera
    7. Säg inte det. Många kvinnor ser ju ändå män som ett slags renoveringsprojekt där de redan från början planerar att ändra allt :-).

      Min mormor lät aldrig sina barn vara med i köket med påföljd att de inte kunde laga mat när de flyttade hemifrån, så min mamma var fast besluten om att jag skulle kunna laga mat. Och annars tror jag att jag hade tjatat mig till att få vara med för när jag var barn ville jag bli vuxen (ja, lillgammal som fan).

      Radera
    8. Haha, vilken diskussion och vilka krav på stackars pojkarna/männen! Slänga ihop trerätters och två till fyra bjudrätter, minst tre relationer på sitt cv. Ja, inte är det märkligt att man själv är singel då eftersom detsamma gällde även kvinnor. Man kan väl komplettera varandra, man gör det man är bra på, det duger väl?

      Har inga som helst krav på mat- och hushållskunskap hos en tilltänkt partner. Det viktiga är viljan och förmågan att lära, det är ju oftast enkla saker. Men jag sköter dessa bitar så gärna, är så gammeldags ser ni...men kan mannen laga mat så är det en merit att taga i beaktande vid eventuell "anställning". Faktum kvarstår att jag fortfarande ser något romantiskt i att stryka en mans skjortor.

      Mangla hör för övrigt till vardagsbestyren, Micke. Släta lakan och kökshanddukar säger något om en människa! (Jag skämtar.) Men jag manglar eftersom det är kul och jag kör med gammeldags kraftigt sänglinne som inte är direkt skrynkelfritt. Kökshanddukar i linne kräver också hårda tag i mangeln för att bli mjuka och släta. Nå, jag är nog en liten husmoder vad gäller textilier, tvättiden är som en helig stund och kan drömma om ett välfyllt linneskåp med broderade lakan och med doftande spetsbrydda lavendelpåsar på hyllorna. Nå delvis har jag redan det, men inte det där doftpåsarna och det typiska skåpet.

      Jo förresten, hade glömt att du ju hade chiliväxter och därför gillar chili. Men då behöver du ju inte fler kryddor kan man ju tycka.

      En aspekt med detta med dyr eller billig hälsosam mat, som jag inte tror någon nämnt idag, är detta med att snurra runt på färre rätter. Det blir färre ingredienser i inköp och ju färre desto lättare att förutse behov och lagra vid bra priser. Det är inget som talar för att det skulle vara mer hälsosamt att äta femton olika nyttiga rätter framför fem som innehåller samma näring. Detta med variation är inte en självklarhet. Om man nu ändå kräver variation, kan man byta rätter efter säsong istället, vilket ju också blir billigare. Allt som allt kanske det ändå inte blir mer än max 15 rätter på ett år. Och om maten verkligen är god kan man äta den ofta, det är ju grunden för ett verkligt bra recept, att man i princip aldrig tröttnar på rätten. /Eva

      Radera
    9. Trerätters är ingen som begär, men att kunna föda sig själv med hjälp av råvaror och en spis tycker jag hör till obligatoriska vuxenkunskaper.

      Inget fel med att göra det man är bra på i ett förhållande. Jag känner t ex ytterst få om ens något parförhållande där kvinnan tar huvudansvaret för bilunderhållet. Men precis som att jag tycker att alla som kör bil ska kunna byta ett punkterat däck bör alla vuxna kunna laga en enkel måltid.

      Och den som vill mangla får såklart göra det, men det tycker jag ändå är överkurs.

      Nej, jag behöver inte fler kryddor, men det vore roligt att variera sig. Känns som att jag har femtio olika kryddor, men använder fem.

      Jag "snurrar" definitivt runt på få rätter. Även där kan jag tycka att jag borde bli lite mer äventyrlig. Men visst är det märkligt att många kan äta samma sak till frukost 365 dagar om året, men inte äta samma middag två gånger samma vecka.

      Radera
    10. Nja, jag vill ha lite service när jag kommer hem till folk eftersom jag ger det själv. Många dejter som inte blitt nåt bara för att personen inte fixat nån mat, städat, lagt fram handdukar och varit lite förutseende, etc..

      Om de inte har nån bil då? Vad ska han göra då medan hon står i köket?

      Kan bara säga att jag spyr lite på sånt här som man sitter med en väninna, hon säger hon ska hem och laga mat till mannen och barnet på kanske 18 år. Jag - Kan de inte laga mat själv? Hon - Nja, de gör de ju inte så bra..

      Tänk att ha egen obetald kock som lämnar socialt för att åka hem o laga mat till de vuxna människorna..

      Samtidigt när jag träffar män som faktiskt kan laga mat blir jag så himla imponerad som de plockat ned månen. Är lite småtragiskt det med..

      Nä inga vuxna bebis-relationer för mig.

      Inget fel med att stryka skjortor till nån annan, men då får de verkligen kompensera på annat vis..






      Radera
    11. "Många kvinnor ser ju ändå män som ett slags renoveringsprojekt där de redan från början planerar att ändra allt :-)."

      Ser som det finns det två sorters killar:

      1. De som faktiskt lyssnar, skriver upp, gör. Inget snack. De är läraktiga. De får ofta ligga som f-n med.

      2. De som lyssnar men det går inte in. Inget blir gjort. Blir ingen sex.

      Radera
    12. Han kan tvätta medan hon lagar mat. Eller tvärtom. Bil var bara ett exempel, men att jag ens tog upp det är för att en del kvinnor (och där hade jag kunnat använda ord som "en stor del" eller t o m "en majoritet") tycker att det är självklart att man ska dela lika på hushållsarbetet hemma, men skulle inte drömma om att kolla bilens lufttryck eller fylla på spolarvätska trots att inget av jobben kräver särskilda kunskaper eller muskelstyrka.

      För mig får folk dela upp hushållsarbetet hur de vill. Så länge alla inblandade är nöjda är det perfekt även om jag tycker att alla vuxna (inklusive artonåringen i ditt exempel) SKA klara att laga mat, betala räkningar, tvätta kläder osv.

      Radera
    13. Kanske vill man ha det man gärna ger själv. Jag ger inte service alls, förväntar mig det aldrig heller hos andra. Jag bjuder inte in folk som jag vet uppskattar just att bli omhändertagna på detta sätt. Det blir en energiförlust för mig som är så stor att besöket blir totalt meningslöst för min del. Det jag ger är hundra procent närvaro i ett samtal vid köksbordet eller soffan över en enkel fika eller möjligen lättare maträtt, även om till och med det är sällsynt eftersom folk har så avancerade matkrav och specialkost. Ingen procent över för minsta service tyvärr. Toppstädat och rena handdukar är min grundläggande standard ändå däremot. Det har jag med mig hemifrån. Ingen kan överraska mig med att plocka fram en dammråtta och sängen bäddas även om jag är hemma hela dagen. Ordnung muss sein ;-)! Men ordningen är för min egen skull, absolut inte för andras gillande.

      Tror att många vänskapsrelationer blir knepiga om man inte förstår sig på det här med vad som ger en energi och vad som dränerar en. Att laga mat till folk och vara värdinna och allmänt serviveminded hemma skulle ta ifrån mig själva orsaken till att de blev hembjudna. Jag vill prata med människor, veta hur de tänker och varför. Kanske är man ett stort ego, men ett samtalsintresserat sådant i alla fall.

      Människor som är mer som du bör inte bjuda hem typer som jag, du kommer inte att få samma tillbaka, oavsett hur många gånger du ger samma sak. Det har min faster insett och nu umgås vi knappt längre. Hon står inte ut med att aldrig bli servad hemma hos mig, det är det enda hon efterfrågar. Hos henne får man också mest service medan jag väntar på det där intressanta samtalet som aldrig blir av då hon är upptagen med att fixa mat och göra allt fint och bekvämt, allt sådant jag hade kunnat vara utan... ;-) /Eva

      Radera
    14. Jag tänker att man kompromissar med sånt där. Förväntar sig folk att man ska vara social kan man inte ställa sig och diska i tre timmar hur gärna man än skulle vilja vakna utan bombnedslag i köket.

      Radera
    15. Aha, okej..tar nåt exempel då:

      Några veckor sen hade vi en bekant på besök som sov över vid två omgångar två dygn och var på genomresa.

      Vi hade tagit upp madrass källaren, bäddat rent, lagt fram handdukar badrummet. Personen hade även rest en bra bit så självklart hade vi handlat mat dagen innan, såg till det blev middag. Sa sen att blir du hungrig kan du plocka vad du vill i kylen, finns även frukost (visade var allt fanns), erbjöd också låna ut hudkrämer, etc
      Personen hade glömt nåt nu, minns ej vad det var, kanske schampoo, tandkräm ...

      Så beter jag mig mot i princip alla som besöker. Jag ser det som rent hyfs mot gäster.

      Sen har vi dejting då. När jag träffade min nuvarande parter som rest jättelångt lagade jag 3-rätters och hade tänkt ljus hela lägenheten. Köpt hem vin, massa gott.
      Ja, det kanske var överkurs, men råkade ha tur här, my darling är också en hejare på att laga mat, vara förutseende, även om jag definivt är mest van att ha gäster och tänka flera steg.

      Har jag vänner, bekanta som kommer på besök, sover över, eller bara svänger förbi har jag ofta tänkt personen har rest en bit och erbjuder mig slänga ihop nåt gott.

      Haft så mycket folk som bott hos mig över åren så även uppfostrat dem att ta själv mat kyl, visa var allt står, berätta var mataffären är om de vill ha nåt annat än som bjuds..

      Jag ser inte detta som en stor grej när man har gäster. Fast kanske är det för många, vad vet jag.

      Har också alltid vin, te, kaffe hemma. Fast de får havremjölk och honung till. Ingen komjölk.

      Ofta också gästtandborstar hemma. Samt öronproppar, alvedon, etc.

      Radera
    16. Du låter som en exemplarisk värd även om jag personligen föredrar brölk: https://www.youtube.com/watch?v=I26cj4gOBPU

      Radera
    17. Du verkar vara en helt normal värdinna för gäster, en som tänkt till och är förberedd. Du kan sätta dig in i gästens situation om den rest långt, kanske är hungrig osv. Inget att klaga på! :) Menar inte att jag inte kan göra likadant, är ju inte helt tappad bakom en vagn, men dessa ting hör till områden som definitivt stjäl viss extra energi. Många människor (mina gäster under livets gång) tar upp mycket plats, kräver mycket och har vanor som är störande, även om man bara behöver stå ut med dem en eller två nätter. Oj, nu låter jag enormt egoistisk men betänk nu att jag inte bott ihop med någon på 24 år, det är inte lätt att behöva anpassa sig till någon som t ex tycker det är normalt att borsta tänderna i tio minuter med rinnande vatten eller vill se på TV till två på natten när man ska upp och jobba tidigt.

      Men hur i all sin dar hamnade vi här? Denna tråd handlade ju från början om matkostnader och hälsosam mat... :D /Eva

      Radera
    18. Ja jag är trevlig :) Glömde de tända ljusen eftersom jag ogillar komma hem till folk som har lysrör i taket och vill vi ska sitta o socialisera under dem timmar ;)

      Gillar även avkopplande musik.

      Kan också erbjuda mig göra smörgås och annat till dem, samt slängt ihop antal goda frukostar.

      Håhåjaja, har kanske för höga krav, men blir hjärtans glad om nån erbjuder sig slänga ihop lite mat till mig när jag besöker :) Har ofta börjat med att handla mat hos människor när man besöker, sen laga mat ..ibland kunde de vara skönt o slippa det. Bara en gång.

      Radera
    19. Inge fara Eva, har bott med människor hela livet nästan, betänka jag har inneboende nu med och vi slår ordligt ihjäl varann några ggr veckan trots att jag gillar personen :)

      Har även drömmar om större kollektiv, då jag gillar människor trots de är superjobbiga stor del av tiden.

      Om man inte bott med någon på 24 år är det nog väldigt stor skillnad och mycket svårare att ta in folks olater.
      Minns nu när jag delade rum länge sen med en person. Vaknade efter 3 timmars sömn av att personen satt tv'n på högsta volym. Så fruktandsvärt oartigt. Blev inga fler övernattningar ihop. Snarkningar är annars min värsta akilleshäl. Kan inte sova bredvid någon som snarkar och har sömntabletter vid t ex delade rum resor.

      Kanske bäst återgå till billiga matkostnader :)


      Radera
  9. ”Smakar det, så kostar det” kan inte vara ett ordspråk som du använder allt för ofta va ? Kanske ännu mindre om man kastar om det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste erkänna att det uttrycket för mig alltid är förknippat med en SVT-sketch som aldrig hade visats nu: https://youtu.be/vgPpORPoGDw?t=58

      Radera
  10. Haha tror det blir samma för mig nu ! grymt rolig vändning, dom orden passa liksom inte in på honom ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det spårade ur på liknande sätt i varje avsnitt och han förstod inte alls vilka ord som kunde vara stötande i ett trädgårdsprogram.

      Radera
  11. Kör min enkla icke vetenskapliga analys...
    Folk är så jävla lata att de inte orkar bry sig om vad det är som de stoppar i sig. Vad som kostar var orkar de inte ens tänka på. Bara det går fort, man blir mätt så är man oftast nöjd. En del måste även bli proppmätta.. Man sitter nog också gärna i soffan o äter så man kan kolla på nåt meningslöst program på tv.

    SvaraRadera
  12. Såg att det fortfarande finns pulvermos att köpa..Ärligt??
    Vem köper sånt?
    Kommer ihåg sist jag åt det, var nog 25 år sedan. Morsan hade slängt ihop det.. Jag frågade vad det var för nåt, sa vad jag tyckte det smakade sedan aldrig mer.
    Så här om dagen blev jag faktiskt förvånad när jag såg en kartong i butiken..
    Kör hårt micke, din blogg är toppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Visst är det fantastiskt! Här är några andra "matvaror" i samma anda: https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/idiotkop-i-mataffaren.html

      Vakuumförpackade pannkakor, fryst, hackad lök... Det tar aldrig slut.

      Radera
  13. Ja hur galet får det bli? Troligt vis mycket värre än så här..
    Vi sitter just nu i lägenhet i stan, men letar gård på landet.
    Då blir det lite mer riktigt mat och närodlat! Kanske ett par höns..

    SvaraRadera