fredag 21 december 2018

Ingves kan inte vinna

Jag tycker lite synd om Riksbankens chef Stefan Ingves. Han har fått en del skit här, och det ska han ha. Inte minst när han lägger näsan i blöt där han inte borde.


Men kanske går vi för hårt på honom ibland. Igår var det dags för ett räntebesked där utgången för ovanlighetens skull inte var helt given. Det kunde bli räntehöjning (om man nu kan kalla det höjning när en minussiffra sjunker) eller oförändrat. Det som däremot var säkert var att han skulle bli väldigt kritiserad.

Och det blev han. Höjningen borde inte ha skett eller också borde den ha varit större. Ingves är en diktatorisk despot, men samtidigt en viljelös marionett. Hur försvarar man sig mot den kritiken? Det gör man inte, och får därigenom höra att man gör sig otillgänglig och inte vågar stå upp för sina beslut.


Jag har som sagt själv kritiserat Ingves. Jag tycker att Riksbanken bryr sig alldeles för mycket om inflationsmålet, att man i alltför stor utsträckning följer efter FED och ECB, och att planerna på att ta fram en särskild e-krona i ett försök att haka på eller eliminera trenden med kryptovalutor är fullständigt huvudlös.

Men jag undrar om inte det mesta av den kritik han får just nu bottnar i att ingen av oss är förtjust i tanken på att Sverige och världen är på väg in i en lågkonjunktur, och det kan inte Stefan Inves förhindra.

21 kommentarer:

  1. Centralbanker är väl det ultimata beviset på att centralisering är skit, eller att ekonomers dröm om ekonomin som en maskin är utopi? Men jag undrar om Ingves är så less ändå, han har ju själv blivit förmögen på överförmynderiet.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore han less skulle han definitivt kunna sluta. Behöver han pengar kan han säkert åka runt och hålla föredrag, men efter två decennier som riksbankschef borde den egna bufferten vara stabil.

      Radera
  2. Jag har i flera år undrat hur man år in och år ut förespråkar mer lån på relativt låga inkomster.

    Jag själv förespråkade ammorteringskravet... Det har ju inget med räntan att göra... Men att det inte kostar något att låna pengar kan ju bara få ett utfall...extremt hög belåning!

    Högre ränta i en helt oundviklig lågkonjunktur.... Ja... Vad ska man säga? Dem har ju lärt svenska folket att det är 'gratis' att låna pengar... Bankerna har lärt oss att vi aldrig behöver betala tillbaka och bara ränta.

    Vad kan gå fel när det vänder och företag börjat varsla? 🤔
    Oerhört feltajmad räntehöjning! Skulle kommit för 3-4 år sedan :(!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt borde ränteavdraget bort, det är en superlätt åtgärd, särskilt när räntan är låg. Premierar man lån i bägge ändar samtidigt som man bestraffar lånande kommer folk att låna.

      Radera
  3. Tips: Kan rekommendera kortsikt.com för en klart nyanserad bild av Riksbanken/Ingves/räntan. Och i allmänhet.

    Fick upp ögonen för den iom att bloggaren ifråga (en åtminstone för mig okänd person vid namn Jonas) var med i Börssnack med Hansén och Olavi för några veckor sedan (avsnitt 11 från 16 nov för att vara mer exakt). Rekommenderas också.

    En aning senkommen bloggrek kan tyckas eftersom bloggen funnits sedan 2010, men hey, bättre sent än aldrig. I vanliga fall baserar jag såklart mitt läsande på blogglistan här till höger, och där finns den ju inte med (än?).

    Mycket nöje, och god jul!

    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Tror att jag varit inne där, men det var nog ett tag sedan.

      God jul själv!

      Radera
  4. Med tanke på kronans utveckling de senaste åren bör vi skyndsamt byta valuta till något mer stabilt. Varför inte Turkiska lira eller Venezuelanska Bolivares........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte? Jag är öppen för allt!

      Radera
  5. Jag tycker det är bra att undersöka alternativet e-krona. Vore intressant om du ville utveckla din syn på saken!?

    /MB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att säga mycket om det, men det mesta har jag nog sagt här: https://sparosverige.blogspot.com/2017/11/statliga-e-kronor-javla-trams.html

      Radera
    2. Mitt största problem är varför skapa något som redan finns och privata marknaden skött länge.

      Gissar privata som är deras problem...

      Radera
    3. Precis så, det var en ännu bättre och kortare sammanfattning!

      Radera
  6. Håller med dig. Sedan ska man ju också komma ihåg att det inte är Stefan Ingves som beslutar hur bankernas utlåning regleras, amorteringskrav, ränteavdragen inte fasas ut osv. Man skulle lite fräckt kunna implicera att Ingves helt enkelt tar höjd för att det kan bli värre med tanke på att hans andra hälft inte lyckats lösa sin del under hösten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Ingves är ju inte ens diktator över Riksbanken. Än mindre över Sverige.

      Radera
    2. Nej men han är ganska drivande i sina psikter mot mer statlig öferförmynderi och styrning

      Radera
    3. Det är han, men det ligger ju lite i rollen som riksbankschef att inte vara decentraliseringsivrare. Då hade han inte blivit vald.

      Radera
  7. Allt är inte hans fel men en hel del (även resterande i trojkan) full fixering på inflation dör de aldrig har rätt men 0 intresse av valutan som även är deras andra huvuduppgift

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur och när blev det så? För jag har inget minne av att Bengt Dennis eller Urban Bäckström bara hade ett enda mål.

      Radera
    2. Svårt att säga hur kompetensen är mellan nuvarande o tidigare ledningar men var nog lättare för gällande förväntningarna på framtida politiska beslut

      Radera
    3. Och åtminstone Dennis slapp ta hänsyn till den trökiga kolossen EU.

      Radera
    4. Samt fler att konkurrera med innan euro så fanns en del som gick sämre samt färre utvecklade ekonomier i öst o sydöst

      Radera