fredag 28 december 2018

Vad är mellandagar?

Försöker man analysera dessa helgdagar landar man snart i frågan varför i all världen man ska fira en dag som inte fått ett betydelsefullare namn än annandagen. Det är som att döpa en utmärkelse till ”extrapriset” eller kora en världsmästare i medelmåtta.


Men ännu märkligare är mellandagarna. Mellan vadå liksom, mellan helger? Vad var det i så fall för fel på det gamla namnet vardag? Jag fattar inte vitsen med klämdagar. Jo, att jobba på dem eftersom de är helt vanliga, svarta vardagar. Men det är det ju nästan ingen som gör. Nu har vi två sådana dagar innan det blir helg igen, och jag vet knappt någon som jobbar. Förutom jag då, och andra företagare som inte bara kan vänta till 2019 med fakturering och bokföring.

Annars är det komp, flex, vab eller något annat arbetsbefriat som gäller. Jag har en kompis som jobbar på ett statligt företag. Tror inte att han någonsin jobbat över. Jag är inte säker på att han ens jobbar när det är kontorstid, men är det ”klämdag” eller fredag så tar han ut komptid. Från vadå - skattemedeltidsbanken?!

Eller också ”jobbar han hemifrån”, vilket vi ju alla vet vad det betyder när det kommer från en person med sitt skrivbord på ett kontor hos arbetsgivaren. Han kunde lika gärna säga ”Jag bondar idag” som en kortform för bondpermis!


Äh, jag är väl bara sur för att jag som inte är anställd heller inte kan kompa bort klämdagar. Så därför jobbar jag idag. Hemifrån. God fortsättning (ännu ett märkligt uttryck)!

36 kommentarer:

  1. Jag jobbar hemifrån men jag tar hem laptopen och jobbar faktiskt. Lite mer flexibla tider men samma arbetsmängd. Fakturerar mitt arbete mot kund så chefen skulle direkt upptäcka om faktureringen uteblev för en dag. Men misstänker som du att en del hemarbete inte är annat än förklädd ledighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att hemarbete existerar. Jag har till och med gjort det själv som anställd, men jag kan ändå inte låta bli att undra hur många timmars "arbete" som egentligen är ren luft.

      Radera
  2. Jag jobbar mer eller mindre alla dagar. Fast då drar jag in riktigt bra pengar per år till la family :) Fast sånt där fattar ju inte folk eftersom de inte fattar nåt? Nä, jag spar just nu för min pension serru, därför måste jag jobba. Så jag slipper jobba tills jag är 75 eftersom min kropp troligen inte kommer fixa det och jag vill jobba iaf halvtid runt 50-bläcket men kanske även 30%, beroende på vad jag känner för..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju olika grad av pliktkänsla, så visst förstår jag att det finns folk som tycker att de måste arbete för att med gott samvete kunna ta betalt för det.

      Radera
    2. Hur menar du nu? Jag har 4 inkomster bara moi, men sånt fattar folk inte heller, alltså allt går ihop för mig i min värld. Jag ska leta kläder på rean idag för jobb på min i princip nästan enda lediga dag denna julhelgen även om jag kommer jobba lite med mail, sms, annat även idag..
      Ska även ha nån slags businessrelaterad lunch och morgon har jag affärmiddag. Jobbade även julafton och nyår. Handlar inte om att jag måste även om min chef inte verkar fatta detta med semester, utan för att jag även har företag och vill jobba för att vi ska få det bättre. Självklart betalar det sig att jobba mer..uttryckte mer irritation på diverse släktingar, vänner, ja lite allmänt folk jag stör mig på. En del har arv så de slipper nästan jobba, kul för dem men det har inte jag och kommer inga få. Andra är äldre så de fattar inte heller? Jag är lite yngre men insåg nu under julhelgen när man träffade släkten att jag och min partner har det ungefär som många har när ungarna flyttat ut, de äntligen fått bättre ekonomi. Vi har det sjukt bra helt enkelt jämfört med många. Skulle säga vi ligger 15 år före i tiden mot vad folk brukar ligga på eftersom alla ska yngla av sig och får taskig ekonomi då. Jämför nu alltså med "normala personer", såna som kör den klassiska vägen med studier, jobb, skaffa barn, ja det racet..
      Vi har gjort lite annorlunda men börjar betala sig nu.

      Radera
    3. Jag menar precis det jag skriver. Det finns såklart människor som jobbar hemma när de säger till chefen att de ska jobba hemma, men väldigt många timmar av "jobba hemifrån" tror jag inte på.

      Radera
    4. Viktigaste är vad man presterar. Dratt in bra bonuspengar detta år med. Fast visst när jag jobbar hemifrån är det inte speciellt fokuserat men viktigaste är man får sakerna gjorda. Det ska aldrig går runt i cirklar utan enbart framåt och bli bättre :) Blir deprimerad om inkomst sänks, då börjar jag tävla med mig själv eller hittar nya inkomster..

      Radera
  3. God fortsättning är ett tidlöst uttryck ju! Kan användas varje dag med syftet att önska god fortsättning på livet eller vad som helst man kan syfta på i det aktuella sammanhanget.

    Detta med uttagen komptid är intressant. Är själv väldigt noggrann med tiden när jag har ett jobb. Den enda gång jag jobbat övertid (påtvingad) har jag inte fått kompensation för det. Men när jag jobbat nästan ensam när andra tagit ut komp, har det ALLTID förekommit missnöjda kommentarer från chefer.

    Det pratas ju jämt om brist på tid, varför då klaga när jag har tid att göra saker dessa vanliga kompdagar som annars aldrig blir gjort? Passar på att till exempel damma lysrör och bokhyllor, rensa skåp och slänga gammal skit. Ingen anlitar städare för sådant, de har ju bara två minuter per rum på sig att svabba runt golvdammet och tömma papperskorgen. Men det är ett faktum att mitt beteende ogillas. Får alltid frågan varför jag inte jobbar hemifrån eller tar ut komp. Då svarar jag att mitt hem redan är rensat och dammat. Säger också att det ju inte är någon hemlighet att komp ofta bara är nonsens och att jag inte jobbar mer än min arbetstid till vardags ändå. Sådan brutal ärlighet går faktiskt inte alls hem märkligt nog. Chefer gillar inte den attityden. Men jag tycker det är kul att överraska med den inställningen och fortsätter ändå, trots att man får en loserstämpel direkt. Onekligen är det inte sällan bakvända världen i arbetslivet måste jag säga.

    Det känns dock alltid bra att jobba ensam i tystnad dessa dagar och göra fint. Hittills har ingen kollega någonsin märkt något efteråt. Det säger en del om bristen på uppmärksamhet och den allmänna stressnivån. Och cheferna muttrar missnöjt när skattefinansierad lön använts till att snygga till och rensa i samhällsgemensam byggnad. Man får lust att hälla kaffe över huvudet på sådan dumhet. Det är bara det att den också är skattefinansierad så jag avstår och slår dessutom av bryggaren ordentligt. Den står annars och drar skattekronor där den värms upp utan att användas. Svinnet i stort och smått ser jag överallt. Mest i slängd skolmat, även i uttagen så kallad komptid och den tid det tar att gnälla över brist på tid när vi har viktigare saker att göra. Vilken märklig värld.

    God mellandag!

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. God mellandag :-)!

      "Kan användas varje dag med syftet att önska god fortsättning på livet eller vad som helst man kan syfta på i det aktuella sammanhanget."

      Nu kanske jag verkar negativ, men det där låter som definitionen av ett uttryck som inte betyder någonting.

      Jag är inte förvånad över att din ärlighet i detta fall ogillas av chefen. Särskilt chefer på mellannivå är ofta mest intresserade av att allt ska rulla på som tidigare, även om det skulle gå att förbättra. Indirekt ifrågasätter du kollegornas tidsdebitering, vilket riskerar att starta krig.

      Radera
    2. Nu är det jag som är dum. Har inte alls tänkt på att mitt beteende indirekt är ett ifrågasättande av andras tidsdebitering och att det kan orsaka oro som mellanchefter helst vill undvika. Såklart är det så! Saker faller nu på plats. Nästan allt jag gör är ett ifrågasättande av rådande ordningar, det är ju det jag har mest öga för och är bäst på. Bidrar till en arbetsplats med det kan jag tycka, vill förbättra och effektivisera procedurer. Mår illa och blir stressad av uppenbar ineffektivitet. Inte märkligt att man då blir ett sådant hot på varje ställe... kanske är man inte så smidig och diplomatisk ändå. Tack Micke, jag såg faktiskt bara att "jag har rätt" här.

      :(

      /Eva

      Radera
    3. Ja, även om det inte är din mening att peka finger åt andra (du kanske skiter helt i det och tänker att du bara gör din egen grej) kan det tas som ett ifrågasättande. En konflikträdd chef kan då vara rädd att explosionen är nära :-).

      Radera
    4. Medhåll om mycket. Dock är det i det privata näringslivet bara företagens egna pengar som slösas bort, inte skattebetalarnas. Det finns gott om slöseri. Tänk bara på alla datorer med bildskärmar som står på under helgerna på alla kontor. Många har visserligen någon form av strömsparläge där förbrukningen är låg men inte alla. Delar kontor med några kollegor och brukar alltid vara inloggad då datorn alltid går ner i viloläge efter en kvart. En morgon var min (bara min) dator fysiskt avstängd (och därmed alla pågående ej sparade dokument borta). Tänkte först att någon kollega använt den och råkat stänga av den istället för att logga av, men ingen av ville kännas vid det. Nämnde detta sedan högt i fikarummet att någon hade stängt av min dator varvid en kvinna från en helt annan avdelning säger: "datorerna ska inte stå på på kvällen, så jag stängde av den". Denna person har inget varken på rummet eller avdelningen att göra men då dörren inte är låst kan hon ha gått förbi och sett att skärmen inte var släckt. Ibland förvånas man över vissa personers nitiska beteende men tyvär är det oftast väldigt selektivt.

      Radera
    5. Du har inte tänkt på att jobba som organisationskonsult? Det är en sak att se förbättringspotentialer i allt (det fixar jag lätt själv) men en annan att rent psykologiskt få andra att fatta behovet av förändring, av att införa andra sätt att göra saker på samt hantera olika personers förhållningssätt till andras driv och motiv.

      God fortsättning på god mellandag. Sedan gott slut på mellandagarna. God ny nyårsafton, gott slut på året och gott nytt 2019 och god fortsättning på 2019. God trettondagsafton och god trettondag och gott slut på granen, amaryllis, hyacinter och all maten som blev över. God början på nya träningskortet och god fortsättning på alla löftena som kunna ej svikas. God början på förberedelse inför beach 2019, kom ihåg att lättklädda säsongen kan bli lååång även denna gång!

      ;)

      /Eva

      Radera
    6. Jag har svårt att tro att någon vill betala mig som organisationskonsult, men skulle det hända ska jag absolut ta mig en funderare :-).

      God fortsättning själv! Träningskort, gran, amaryllis och hyacinter hoppar jag över. Troligen beach 2019 också. Mitt badbeteende brukar vara att ta av mig tröjan, bada, komma upp och lämna badområdet inom två minuter. Bilringstendenser stör mig, men inte för strandfolkets skull utan för min egen.

      Radera
    7. Bilmek: Ja, på privata företag är det privata pengar, men det är inte mycket bättre. Dessa hade kunnat läggas på något som utvecklat verksamheten mer än att någon ska gå runt i mysbrallor och vara professionell slacker, och för all del även lysen och datorer som står på till ingen nytta i två veckor.

      Själv lämnar jag ofta på min dator när jag lämnar hemmet, men ALDRIG med osparade dokument. Det svider för mycket när maskinen helt på eget bevåg bestämmer sig för att slå av eller starta om.

      Radera
  4. Det spelar väl egentligen ingen roll om man säger att man jobbar hemifrån eller på kontoret om man ändå inte tänker jobba?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men det är nog lättare att komma undan med att ickejobba hemifrån än att göra det där andra kan se. Det kräver mod att tokslöa på ett kontor: https://www.youtube.com/watch?v=pi6bRtTtGeY

      Radera
  5. Micke,

    Jag tror att du missuppfattat hela principen med att jobba hemifrån. Jag jobbar nästan bara hemifrån. (som konsult inom IT).

    Jag är minst dubbelt så effektiv hemma jämfört med kontoret så även om jag bara jobbar 4 Tim så är det som 8 Tim på kontoret.

    Ärligt talat... Finns det någon som verkligen jobbar 8 Tim om dagen? Då är man ju rätt dum i mitt tycke. Minst 2tim om dagen går åt till diverse småprat med kollegor och toabesök.

    Hemma?

    Tja.. Jag hinner med minst lika mycket om jag samtidigt städar, tvättar och lagar mat.

    Skillnaden? Absolut inte någon som stör mig hemmq och Framförallt slipper jag 'mygla' för att orka med dagen. Annars är det ju alltid en sport att få 5-6 timmars jobb att se ut som 8.

    Var aldrig ett problem i Norge med 6,5 timmar om dagen ordinarie arbetstid. Jag har inte sett många jobba mer än 5-6 Tim effektivt om dagen. Hemma slipper man iaf låtsas.

    Vilken arbetsplats som helst hade fått minst lika mycket gjort på 6 Tim som 8. Helt övertygad om det och all forskning tyder på det. Tom de försök som gjorts visar på samma resultat.

    Så låt mig jobba hemifrån ifred 😉.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar själv nästan bara hemifrån. Jag talar om principer och främst om människor som normalt jobbar på ett kontor.

      6,5 timme ordinarie arbetstid i Norge?! Då jobbade du nog på en skyddad verkstad ;-). Många jobbar faktiskt fyrtiotimmarsvecka precis som i Sverige, även om många också har avtal ner mot 37,5, men 32,5 måste vara ytterst ovanligt.

      Håller inte heller med om att sänkning från åtta till sex timmar visat att resultatet blir oförändrat. Definitivt inte "all forskning" för den jag läst har sagt motsatsen.

      Men du ska få jobba hemifrån ifred ;-). Så länge den som betalar och den som får betalt är överens tycker jag att det mesta ska vara tillåtet.

      Radera
    2. Man undrar vad människor blir så utmattade och går i väggen av, det verkar inte vara av sina arbeten iallafall.Möjligen inom skola, vård och omsorg, där närvaro krävs. För man kan ju inte ta med sig elever, dagisbarn och multisjuka gamla o s v, med sig hem och sköta dem samtidigt som man gör sina hushållsgöromål. 6 timmar effektiv arbetstid, kanske 4 om man jobbar hemifrån.Tycker att det verkar som många jobb är alltför välbetalda idag om man tänker på folks insats och vad de uträttar egentligen. Samtidigt vill man sänka lägstalöner för de mest utsatta. Det har skett en snedfördelning i samhället där de har satsats alltför mycket på utbildningar inom ekonomi och data som inte behövs, och i o m det har det skapats arbeten där folk inte verkar göra något vettigt stora delar av sin arbetstid.

      Radera
    3. Jag är ingen psykolog (en del skulle t o m säga opsykologisk), men jag tror inte att jag träffat någon enda som blivit utbränd enbart av sin jobbsituation. Det är snarare en kombination av att livspusslet inte går ihop, och där kan jobbet vara en faktor.

      Många jobb är utformade för länge sedan och går på rutin. Företrädaren kanske behövde åtta timmar per dag för tio år sedan medan det nu skulle gå att hinna två tjänster på samma tid tack vare tekniska hjälpmedel eller något annat. Jag minns ett sommarjobb där en kollega gick iväg och skickade telex (ja, jag ÄR gammal) flera timmar per dag. Ingen visste riktigt till vem och varför, men när han blev långtidssjukskriven var det inte precis några arbetsuppgifter som inte sögs upp av kollektivet tämligen enkelt.

      Radera
    4. @Micke,

      Du får ta det lite med glimten i ögat :). Jag jobbar sjukt mycket mer effektivt hemma. Jag läser gärna den forskning som säger motsatsen till mitt påstående ovan om att det skulle bli mindre gjort på 6 timmar.

      Kanske förutsätter du att folk faktiskt jobbar effektivt 8 timmar på en dag? I.a.f jag har då aldrig jobbat på något ställe där effektiv tid ligger på mycket mer än 4-5 timmar om dagen.

      Vartän jag ser företag som testar fenomenet "beting" så slutar det alltid med samma sak....mer gjort på mindre tid eftersom belöningen är att gå hem! Så fort samma företag tar bort beting så minskar effektiviteten med 2-3 timar per dag, trots att ingenting har förändrats på varken arbetsbelastning eller arbetsuppgifter.

      Det är inte många företag som testat 6h arbetsdag i sverige, men dem som gjort det har det bara varit positiva resultat för. Mindre sjukskrivningar, mindre stress, piggare arbetare....och hör och häpna...minst lika mycket gjort på samma tid och i många försök tom mer!

      Beträffande Norge så var det inte direkt en skyddande verkstad...menar alltså 6,5h effektiv arbetstid eftersom dem bara har 2x20min rast där och på vissa jobb är det "paus" istället för rast. Med paus var det 6h och med raster 6,5h. Varm lunch är ju bara i Sverige ;-)! (som för övrigt alltid är längre än vad som avtalats på papper)

      Testat lite olika typer av jobb där och arbetstiden var betydligt mycket kortare än i Sverige. Industri, Station, Elgiganten m.m. Det var inte alls ovanligt med 0900 - 1500 som arbetstider utan raster.

      Industrin körde väldigt ofta med treskift 0600-1200, 1200-1800, 1800-2400. Skyddad verkstad? Du måste nog syfta på norrmännen, aldrig sett på make till så slappa människor på jobb :). Det var dessutom ofta som vi svenskar säger....mycket ledigt på måndagar och fredagar i form av "sjuk" och "vab".

      Men detta är ju närmare 10 år sedan jag var där nu. Jag saknar det iaf....än idag är det som ett slag i ansiktet att behöva slita 9h på plats (inkl raster) istället för 6,5.

      Som konsult jobbar man ju förrästen med debiteringsgrad, så gör man inget debiterar man heller inget. Däremot kan man utan vidare göra två saker samtidigt om ingen annan stör en och "dubbeldebitera" och sedan t.ex göra något annat. Det fungerar sådär på kontoret med allt övrigt löst folk som stör!

      Radera
    5. @Anonym,

      Jag håller med om att många arbetsuppgifter absolut inte behövs och inte anses vara vettiga. Men vad som är vettigt och inte vettigt låter jag vara osagt....vill någon betala för en tjänst måste den nog vara vettig!

      Jag håller med Micke att bli utbränd handlar om att inte få tiden att räcka till. Min personliga erfarenhet är att man aldrig får avsluta något utan att påbörja något nytt. Det går helt enkelt bara till en viss gräns sedan säger kroppen stopp.

      Stress för mig är inte att ha mycket att göra - det är att inte få något gjort! Många jobb idag kräver att man skall göra så löjligt mycket samtidigt men ingenting hinner man göra klart. Helt enkelt för mycket arbetsuppgifter på en och samma roll. Det kan stressa även den bästa.

      IT har problemet generellt sett att det finns för mycket jobb just nu och för lite folk som kan utföra jobben....men det betyder inte att det säljs mindre IT-tjänster ... snarare tvärt om, det är en ond spiral som speglar samhället i övrigt.

      Färre och färre personer skall utföra mer och mer.
      Men visst är det sjuka löner inom vissa branscher idag...tycker själv jag är överbetald. Men det tycker jag även om lagerarbetare som tjänar 25-26000/mån utan ansvar. Så var drar man gränsen?

      Radera
    6. Det finns faktiskt forskning som visar att arbete tappas genom att skära i arbetstiden (och nu vore det ju lämpligt att jag länkar till sådan, men jag hinner banne mig inte leta för jag har fullt upp här i min arbetsdag denna fredag kväll). Å andra sidan finns annan forskning som visar att en vanlig arbetsdag innehåller mycket dötid, så kanske är det inte dötiden som tas bort :-). Jag är för övrigt själv en varm anhängare av beting. Jag hade ett sådant jobb som så småningom ändrades till att jag var tvungen att vara kvar hela arbetstiden och hjälpa andra när jag var klar med mitt eget, vilket såklart ledde till att mina arbetsuppgifter som av en slump blev färdiga exakt två minuter innan jag ändå skulle gå hem.

      "Stress för mig är inte att ha mycket att göra - det är att inte få något gjort!"

      Fantastisk sammanfattning! Så länge det flyter och man känner en framåtrörelse klarar man oändligt mycket mer än när det känns som att man aldrig kommer upp till ytan.

      Radera
    7. @Micke,

      Om du någonsin skriver ett till inlägg om ämnet så lovar jag att läsa dem. Jag har senaste tiden läst ganska mycket forsknign om ämnet "aktivitetsbaserade kontor" och gör allt i min makt för att bli av med skräpet. Står ganska mycket i dem rapporterna om effektivitet på en arbetsplats osv. Det är ganska intressanta utfall där många av dem, dock inte alla, visar reultat som tyder på att effektiviteten ökar enormt när man tvingar sin personal att jobba hemifrån när kontoren inte längre förblir kontor.

      Just "dötiden" försvinner ju princip i hemmet så läge du har tillräckligt med disciplin förståss.

      Just beträffande stress så var det faktiskt att inte få någonting gjort i slutändan som gjorde att jag blev "sjuk". Vad lärde jag mig av det?

      Att inte bry mig....blir det inte gjort så blir det inte gjort oavsett deadlines som någon annan hittat på. Nu för tiden säger jag att "ni har 40h i veckan på mig, disponera den hur ni vill men tänk även på att möten och telefonsamtal ingår i den tiden."

      Har alltid jobbat som konsult så min möteskultur är i princip 40h/vecka. Däremot är det skillnad på kunder och hur dem vill betala för min tid. Ju större bolag destå mindre bryr dem sig....mindre bolag vet att jag kostar pengar...så de tramsar inte.

      Volvo, Saab, Ericsson, Astra Zeneca osv....tja...de kan lätt bränna 100k på lite möten som inte ger något. Precis som du nämner - vi har alltid möten på torsdagar ;-).

      Tack för intressanta inlägg som vanligt :)!

      Radera
    8. Jag har skrivit en del om aktivitetsbaserade kontor för en möbeltillverkares räkning, men då var fokus på att sälja kontorsmöbler, inte huruvida det är effektivt :-).

      Vi som mer eller mindre alltid jobbar hemifrån har disciplin. Annars hade vi fått slå igen, men eftersom det är en av de första frågorna jag får när jag berättar att jag sitter hemma och jobbar tror jag inte att det är lika självklart för någon som jobbar på ett kontor, men tar med sig arbetsuppgifter hem över mellandagarna.

      Tack för intressanta inpass!

      Radera
  6. Vi har möjlighet att jobba hemifrån. När jag gör det får jag gjort enormt mycket mer än om jag varit på kontoret. Inga kollegor som kommer och frågar saker stup i kvarten, inga fikaraster och snack i kontorslandskapet. Inga tröttsamma möten där man mest sitter och funderar på vad man gör där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt det där med meningslösa möten tycker jag har blivit en vinst sedan jag startade eget. Det händer fortfarande att jag drabbas av möten, men aldrig med någon som inte förberett sig. När jag var fast anställd var det många möten som inte bokades för att man hade något att diskutera utan för att det var torsdag förmiddag och på torsdag förmiddag har vi alltid de här planeringsmötena för att "stämma av". Riktigt vad som skulle stämmas av var det nog ingen som visste.

      Radera
  7. Jobbar själv hemifrån ibland. Det går i princip inte att mygla vad jag vet. Vi jobbar med Scrum, där vi tar uppgifter som vi själva har varit med och tillsammans tidsskattats. Min hastighet är ca 6 timmar effektiv tid per dag. Hade jag kollat på tv istället för att jobba hade ju kollegorna dagen efter undrat varför mina allokerade arbetsuppgifter inte har försvunnit med dessa 6 timmarna. Alla "commits" granskas dessutom slumpvis av en arkitekt, så det är i princip omöjligt att maska eller säga att uppgifter är färdiga som egentligen inte är färdiga. Man vet aldrig när någon går in för att granska eller testa något.

    Frihet under ansvar är en väldigt bra princip. Jag blir alltid trött på arbetsgivare som förbjuder hemmaarbete av oklara principskäl. Behöver jag jobba hemma av en eller annan anledning, så varför inte? Det viktigaste måste väl ändå vara att man presterar, inte VART man presterar? Med det sagt vet jag många arbetsplatser där kvarnarna maler väldigt långsamt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch, det där låter lite "storebror ser dig" :-(.

      Håller med om att det viktigaste är vad man gör, inte var.

      Radera
  8. Var inte så bitter nu va? Vad är för övrigt meningen med livet som fri, om det ska jobbas hela tiden, du kanske behöver belöna dig själv med lite ledigt?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så bitter, men ironi funkar ju inte på nätet (sägs det). Bra frågor, jag fundera över dem.

      Radera
    2. Förslag på belöning:

      Det finns fyndresor till Madeira den 1/1 berättade min farbror igår. Han bokade och åker dit i två veckor. Totalt 1450 kr för resan och boendet. Billigt Micke!

      ;)

      /Eva

      Radera
    3. Låter rätt trevligt faktiskt, även om språket är obegripligt. Tyvärr har jag inte tiden. Det får bli längre fram (eller nästa liv).

      Radera
  9. För många som inte jobbar, och om de jobbar så är de inte på arbetsplatsen full tid. Själv var jag hemma på mellandagarna. Kan välja att ta ut komptid, semester eller arbetstidsförkortning (i praktiken sammanlagt en sjätte semestervecka om året)
    Men då jag snittar på 60 övertidstimmar i månaden så blir det en hel del.

    Dock är jag byggare så jag kan inte fuska med produktionen som de konsulter eller statligt anställda jag känner. Det är liksom svårt att motivera betalning för en osynlig vägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på en del jobb löser det där sig av sig självt. Själv får jag ofta en fast taxa för vad jag producerar och sedan kan jag såsa hur länge jag vill med jobbet.

      Jag delar din åsikt. De behöver inte ens vara statligt anställda, men det är lättare att fuska på en stor arbetsplats med en diffus ägare som staten, många aktieägare eller en utländsk riskkapitalist, än om tidsmygel är ett direkt slag mot Benke, som varit en bra arbetsgivare och vars familj man träffat.

      Radera