lördag 22 december 2018

Mitt liv 2022?

Jag fastnar ibland i märkliga Youtubekanaler som handlar om folks boenden och sätt att leva. Jag har tidigare berättat om tanten som bor i sin bil, tältare och husbilsboende. Kul och intressant alltihop, men inga liv jag skulle vilja ha mer än några dagar åt gången (personbilsboende inte ens det).

Men här är en kanal om ett liv jag på riktigt kan bli lite avundsjuk på. Det är en man som byggt ett timmerhus för 40000 kr i den kanadensiska vildmarken där han går och skrotar, startar lagom stora byggprojekt som får ta den tid de tar och lever i samklang med naturen. Han har visserligen både hund och fru, men inget liv är ju fulländat. Det här huset skulle jag kunna bo i:


Fast inte i Kanada, tror jag. För kalla vintrar och för många grizzlybjörnar. Men invändigt är det helt okej:


Kök, matbord, arbetsbord och sovloft. Det enda jag hade valt bort är ”tavlorna” i form av hudar av döda djur. Lite väl makabert för min smak. I gengäld älskar jag att allt är galet robust, som fönsterfodren i stockformat.

Men som vanligt kan jag inte riktigt förstå allmänintresset. Han har från några hundratusen upp till 5-6 miljoner tittare per film. Det är betydligt fler än Melodifestivalen eller Lennart Hyland när han var som störst. Och vi sitter alltså och tittar på en gubbe som snickrar, hugger ved eller drar ihop en middag.

Jag hade satsat på ett större skrivbord.

Jaja, kanske mänskligheten trots allt inte är helt förlorad. Själv föredrar jag alla dagar i veckan att titta på när den här gubben gräddar bröd i sin egenbyggda vedugn framför någon menlös refrängsångerska som sjunger schlager.

23 kommentarer:

 1. Det verkar väl inte så konstigt att han har många fler tittare än vårt statliga SVT någonsin kommer att få? Det här är ju riktig och genuint, alltså inget han måste tvinga folk att betala för och titta på som Sveriges Kommunistiska Television.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ett språk betydligt fler begriper, så jag inser att jämförelsen haltar.

   Radera
  2. Haha, ja den lilla parentesen bara.

   Radera
  3. Men även med hela den engelskspråkiga världen som marknad är fem miljoner väldigt många människor. Och konkurrensen är lite värre än på Hylands tid.

   Radera
 2. Haha tolkade jag dig rätt i att du tycker hunden och frun var det som avvek från det fulländade livet i hans fall?

  SvaraRadera
 3. Härligt, en kanal som passar mig, ska titta.
  Ett av få TV program jag tittar på är norska "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Finns på NRK. Otillgängliga hus/gårdar i norsk fjord/ödemark/vildmark/ där folk lever annorlunda, långt bort från det moderna. Riktigt bra tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett det med. En och annan riktigt skön profil i det programmet.

   Radera
 4. På tal om allmänintresse, Eurovision Song Contest ligger väl på knappt 200 miljoner tittare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte den blekaste om, så jag tar din uppgift för sann. Med Melodifestivalen menade jag den svenska uttagningen.

   Jag tar mitt ansvar för att hålla bägge siffrorna nere. Tror inte att jag sett varken det ena eller andra sedan 1987 eller så.

   Radera
  2. Jag är en "trogen" tittare sedan jag fick barn. Jag inser att jag hålls som gisslan av mina barn, men jag tycks ha utvecklat något slags Stockholmsyndrom och kan inte för mitt liv bryta mig fri...

   Radera
  3. Ja, något annat skäl kan jag inte se. Det här är ju programmet där musikälskare och musikhatare kan enas i förakt och avståndstagande.

   Radera
 5. Här är en annan sevärd dokumentär, om du nu lyckas hitta hela, om en pälsjägare på taigan.
  https://www.svt.se/dox/lyckliga-manniskor/

  Det visar vad vi faktisk behöver för att var glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar huttra bara av att se bilden :-). Men visst är det intressant att människor utan några av de bekvämligheter vi tror att vi måste maximera för att bli lyckliga tycks fullt nöjda, nöjdare än de flesta av oss någonsin blir.

   Radera
 6. https://m.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA

  Denna man kan jag glo på i timmar. Inget tjöt heller. Bara syrsor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Har tittat på andra i samma stil, men inte den där.

   Radera
 7. Har man cave, manspace, manland och mantuary något med detta att göra? Hämtade uttrycken från wikipediaartikeln om man cave. Är männen idag berövade det lugna rum för manligheten som behövs för att inte bli tokig? Tycker mig se detta behov att dra sig undan hos min pappa, men även bland yngre manliga bekanta.

  Min mor har en finsk man som inte verkar vilja annat än pyssla med fiskeredskap, snickra, basta och bara vara i sin stuga på landet. Han uttalar då lika många ord på en dag som normala människor säger på en kvart. Har ibland kopplat samman detta beteende med depression eller möjligen "bara" tung sorg.

  Nu är ju detta inte egentligen direkt negativt, tvärtom säger det ju något om att människan har dolda djup som behöver näras. Denna näring finns förstås inte i vardagsverkligheten i hemmet närmare stan och i jobbmiljön precis. Inte heller i famnen på ett tjatig fru som undrar varför han inte köpt mjölk på vägen hem.

  Eller är jag ute och cyklar här om vad det rör sig om?

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det ett allmänmänskligt behov hos män att hitta platser att vara män, nu när manlighet anses så förlegat och värdelöst. Fast som ensamstående kan jag "cava" bäst jag vill utan att någon kan ha synpunkter på antalet rum för manlighet.

   Radera
 8. Gick ett liknande dokumentärt program på SVT för några år sedan. Cowboykåken hette det. Ganska trevligt men kanske lite väl mycket svordomar. Haha!

  En stockholmare som flyttade norrut och byggde ett timmerhus.

  SVT hittar några guldkorn då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde länken.

   http://www.cowboykaken.com

   Radera
  2. Tack för tipset, har sett lite klipp. Störde mig inte på svordomarna, men däremot på att han tävlade med Jerry Williams om vem som kunde låta mest stockholmsk :-).

   Den stora skillnaden på hus är väl att svensken byggde ungefär tio gånger större. Vågar inte ens tänka på vilka uppvärmningskostnader han måste få där uppe.

   Radera
  3. Ja. Extremt mycket stockholmska, trots att han tydligen bott i Skåne en lång tid. Och ja, huset är bra mycket större än vad man behöver som ensamstående.

   Radera
  4. Ja, typ 300 kvm. Mitt drömhus (med tillhörande värmekostnad) är snarare 25-30 kvm.

   Radera