söndag 2 december 2018

Olika handlingsmönster

Såg att Fru Efficient Badass skrev om skillnaden när hon handlar och när hennes man gör det. Läs gärna hela inlägget, men sammanfattningsvis köpte maken första bästa (eller åtminstone dyraste) på dyraste butiken (alltså Ica) medan hon forskade fram bästa pris innan köpet.


Eftersom jag är ensamstående (tänkte skriva enastående, men kom fram till att det skulle verka för självgott) kan jag inte göra samma jämförelse i mitt hushåll, men jag är helt klart på hennes linje här. Vet inte om det betyder att jag handlar som en kärring, men jag letar systematiskt av marknaden, väger argument för och emot olika produkter, producenter och detaljister innan jag slår till.

Går jag till mina föräldrar kan det möjligen stämma att pappa var mer benägen att slå till snabbt, men det blev oftast billigare. Bägge använde inköpslista, men mamma kunde improvisera medan pappa följde listan slaviskt – det som inte stod blev inte köpt. Okej, det slaviska kunde gå till överdrift:
- Du måste väl fatta att jag menade paket?!
- Det stod ”En kartong jäst”, då köper jag en kartong jäst.

Själv försöker jag fånga det bästa av två världar. Billiga varor kan impulsköpas, men inte bara för att de är billiga. Det måste finnas ett behov också. Hurtbullar brukar säga att den bästa träningen är den träning som blir av. För konsumtion gäller det omvända – de billigaste köpen är de uteblivna.

47 kommentarer:

  1. Inköpslista, självklart använder jag det vid matinköpen. Annars kommer man ju hem med massor av grejer man inte avsåg. Onödigt och dyrt. Och hemma är det jag som tagit hand om merparten av matinköpen, annars hålls inte i kostnaden, även om kvalitet står högst.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig blir det mest att jag glömmer grejer om jag inte har lista. Första två dagarna efter veckohandlingen går jag runt i köket och tänker "Ja visst jävlar!".

      Radera
    2. Hmmm... Investeraren... slänger du det du inte avsåg att handla när du kommer hem och upptäcker det?

      Hur blir det annars onödigt och dyrt?

      //Krusse

      Radera
    3. Jag såg framför mig att han annars kommer hem med ett storpack skumtomtar och ett gökur. Onödigt... dyrt... Check, och check igen!

      Radera
    4. Hehe, precis! :D

      //Krusse

      Radera
  2. Jag känner igen mig i det där med att följa listan slaviskt - jag skulle tydligen ha någon synsk uppenbarelse i butiken och haft vett att köpa x som inte stod på listan! :-)

    Well, well, vi lär oss kanske så småningom.

    Köpte din pappa verkligen en kartong jäst? Det fick mig att skratta till. (T o m jag hade fattat poängen, eller åtminstone kontrollfrågat.)

    Det var ett tag sedan jag kommenterade, så jag får passa på att tacka för många intressant blogginlägg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt för mig att han gjorde det. Och det här var långt innan mobiltelefonernas tid, så han blev tvungen att ta beslutet. Kan tänka mig att det var lite för att jävlas också. Ett paket jäst kostar ju runt 2 kr nu, så inte ens en kartong blir några stora pengar.

      Tack för det!

      Radera
    2. Och efter det spreds ryktet från affären att din pappa hade hembränningsapparat? :-D

      Hälsningar Spargrisen

      Radera
    3. Den kände de redan till :-).

      Radera
    4. Personligen har jag den underbara förmågan att följa listan slaviskt och ändå glömma nånting på den (till Hennes stora förtret).

      ---
      https://utbrytningen.blogspot.com

      Radera
    5. Aj då, men matlagning vore ju ingen större utmaning om man alltid hade allting hemma. Man får ju improvisera lite också :-).

      Radera
  3. Har ICA som är en dyr affär närmast mig. Bara det sparar jag in pengar på eftersom inte gärna går dit.
    Minns mina föräldrar, hade min pappa fått bestämma hade vi svultit nästan och ransonerat toapappersrulleanvändningen, kunde var fog för det i och för sig eftersom vi kunde dra metervis utöver det som behövdes. På min mamma var det ingen hejd, hon var så slösaktig och generös att vi lätt hade kunnat hamna utan både mat och tak över huvudet om hennes ekonomiska sinne hade fått styra helt. Det blev någon slag terrorbalans och det var ständigt ekonomiska spänningar i hushållet./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här var det inga spänningar vad jag vet, men min känsla är absolut att även min pappa var mer återhållsam med inköpen.

      Radera
  4. Att leta reapriser på mat orkar jag inte. Får räcka med allt annat man har och göra. Har annars listor (eller fotograferar t o m det som tar slut, så slipper jag minnas namnen) på allt utom just mat. Är enkelt för mig när jag handlar till bara mig - går direkt till ekohyllan frukt&grönsaker och plockar. Sen letar jag nåt glutenfritt bröd men hittar inte alltid. Sen kör jag en sväng förbi kyldisken och tar en havreyoghurt. På vägen ut kanske några energidrycker, kanske sesampasta eller liknande, sen torky om det är slut - min favorit alla tider.
    Japp, det var typ det. Är så mkt jag inte kan äta, sååå...
    Annars är tips att jobba en hel del, samt i kombination med det vara lite lat. Då orkar man inte pressa sig själv att Också shoppa massa, vara ubersocial med allt och alla. Vilket ofta kostar pengar. Lite enstöring alltså i kombination med att jobba en hel del är bra. Som ex-ska jobba idag söndag. Om jag inte hade jobbat skulle jag orkat vara social med nån då utom partner& inneboende ifall det verkligen inte krävdes? Nää, är trött, skulle tränat o tatt det lugnt (lagat mat hemma mao, kostar minst)...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är rätt lätt att kolla extrapriser. Jag går igenom hemsidan innan jag lämnar hemmet och låter extrapriserna styra inköpslistan. Tar inte mer än ett par minuter extra.

      Radera
    2. Gör det nu, jäklars vad billigt vissa saker var..

      Radera
  5. Hej Sparo!
    Skrev faktiskt om detta alldeles nyligen.

    Jag har märkt hur jag på senare tid har någon sorts överblick på hyllor och dras mot röda lappar. Jag köper inte allt som har extrapris för jag håller med dig i att "de billigaste köpen är de uteblivna". Men ser jag en bra rabatt på något jag behöver (och inte redan har hemma) eller något jag i matväg änd kommer köpa om någon vecka. Då köper jag så mycket det går.

    Men i första hand tror jag på inköpslistan och att handla det som verkligen behövs.

    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag missat.

      Det ena utesluter ju ite det andra om man handlar i en butik där man kan kolla priserna i förväg. Bara att lägga in de prisvärda extrapriserna på inköpslistan.

      Radera
    2. Japp och hittar man köttfärs (eller vegetariskt alternativ) med kort datum till halva priset. Du slängs det när i kundvagnen och in i frysen. Det går alltid åt :)

      Radera
    3. Ja, frysmat kan man ju alltid köpa i förväg. Mitt problem där är utrymmet.

      Radera
  6. Kan tipsa om min billigaste hobby just nu är att titta på program om matens betydelse för vår hälsa. Läser en hel del jag kommer över. Väldigt intressant. Köpt en blender för 199 kr.
    Ska bli spännande att prova. Matlagning hemma&mat man gör själv är dessutom sååå mkt godare. De spar in så mkt via restauranger vilket kanske inte är så konstigt då de måste gå runt. Åt middag betal via jobbet för nån dag sen jag blev bjuden på (inte en chans jag lägger 1000 kr på en middag ute), och inser -igen- vår matlagning är godare :)Att kunna laga bra nyttig mat hemma är alltså guld värt. Tycker detta är så intressant att jag kanske vill jobba med det som FI sen. Vet inte riktigt hur bara, men finns intressanta siter med recept, inspiration, etc
    Man skulle kunna driva det utomlands ifrån dessutom.
    Osäkrt om jag behöver nåt utbildning inom detta, vi får se..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är dålig (om det nu är dålig) på att köpa köksutrustning. Förutom en hushållsassistent håller jag mig mest till vanliga knivar, elvisp osv.

      Radera
    2. Är främst för hälsosamma smoothies :) Har nästan inga köksprylar och även slängt häften nu såå..

      Radera
  7. "-Du måste väl fatta att jag menade paket?!
    - Det stod ”En kartong jäst”, då köper jag en kartong jäst."

    Hahaha. Påminner mig om ett par i min närhet där mannen - som skulle laga mat inför en finare bjudning (det är då gifta män lagar mat) och kom ut till "kärringen" i vardagsrummet med ett decilitermått fullsmetat med buljongtärningar. Alltså - vi talar en 10-15 buljongtärningar nedmölade i måttet. "Älskling, vi behöver mer buljong, receptet säger tre deciliter!"

    Aaah men, men, what to do with, what to do without...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vad livet vore händelselöst, grått och trist utan män, dessa underbara varelser

      Radera
    2. ..eller som han som skulle göra maränger och behövde vitan och undrade om man skulle koka äggen först, för råa ägg har ju bara en gula och det där genomskinliga kletet. (läst på twitter i veckan)

      Radera
    3. Han hade alltså inte reflekterat över skillnaden mellan buljong och buljongtärningar? Ja, herregud...

      Maräng på kokta ägg kan nog bli lite stampig :-).

      Radera
  8. Veckoplanerad matsedel + veckohandling enligt lista = full koll på läget och tid över till annat.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så pass! Jag skulle aldrig orka göra matsedel i förväg. Då vet jag ju inte vad jag vill äta till middag om tre dagar.

      Radera
  9. Micke, hur tänker du när det gäller socialt? Alltså allt från släkt till vänner till förhållanden etc. Ofta brukar det kosta. Eller kan man välja annorlunda? Andra vänner? Isåfall vad för vänner? Hur har du gjort?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur menar du? Kostar vänner pengar?

      Det här inlägget handlar främst om att handla åt sig själv.

      Radera
    2. Ja det tycker jag de gör. Därför jag rensat en del också. Kanske kommande blogginlägg annars..

      Radera
    3. Kanske, men tror det blir svårt att få till ett allmänintresse av det. Risk att det blir internt navelskådande: https://www.youtube.com/watch?v=hfyy-9oFRfs

      Radera
  10. Hej Micke!

    Vet att Kavastu skrev om sina handlingsmetoder av vardagsinköp i hans & Herhags bok.
    Först off topic om boken så var det tydligt att Kavastu inte ville avslöja särskilt mkt i boken utan hellre vill se folk fortsätta köpa biljetter till hans asdyra "föreläsningar". Boken var mer en teaser för just detta... Nu har jag garanterat retat upp alla "Kavasturianer" varför jag raskt byter till det jag ändå hade i behållning av det han skrev.
    K hade alltid en lista med sådant han visstre han behövde under överskådlig tid och var det rea kunde han utan att behöva inventera köpa på sig lager av randkräm, deo, toapaper osv när det var locka-folk-till-butiken-rea.
    Den dagen jag får mer tid... kommer jag göra så med lagra det jag behöver inom ett år som en riktig "prepper".
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det några Kavasturianer kvar? Känns som att jag är den enda på Twitter som inte gett mig in i den debatten :-).

      Behöver man göra en lista för att veta att man så småningom kommer att behöva toapapper? När det kommer till vanliga förbrukningsvaror känns det som att man ska kunna improvisera det.

      Radera
    2. Ja det var ändå det vettiga jag fick ut av Kavastus del i boken :-)..,
      Skämt åsido så tror jag kanske inte han skrev ner den utan hade intuitivt denna "lista" med sig och slog till och köpte på sig för 1-2 år när möjlighet gavs.
      Jag "fegar" nog lite där och köper mer medelsvenskt lagom även om jag borde tokköpa utifrån det låga priset. Med tiden ska jag bli en "prepper" med 3-4 års konsumtionslager.
      Hälsar
      Lars D

      Radera
    3. Jag kan absolut köpa 3-4 års lager av en billig produkt. Som en flaska schampo t ex :-).

      Radera
    4. Du nämnde toapapper Micke. Läste för flera år sedan om sparare i Kanada som absolut inte ville spola ned pengar i toaletten som de uttryckte det. De köpte aldrig toapapper utan körde med antingen tidningspapper eller tygtrasor som man kunde tvätta. Nå, det går det med antar jag.

      Toapapper av tidningar har jag själv erfarenhet av när jag var på landet som barn, farmor var inte alltid pigg på att handla papper men så var hon född 1912 också och van vid hårda tider, sparade på det mesta. Tetraförpackningar blev krukor till alla fröer. Alltid såg man brödpåsar på tork i köket. När man ville rita tog hon fram en gammal förpackning och rev eller klippte ut så att jag kunde rita på den ljusgrå insidan. Ritblock fanns inte i hennes värld och man lånade tre färgpennor åt gången, inte hela pennförpackningen. Kära farmor, hon snålade inte på maten i alla fall, det är ett som är säkert. Dock blev det max en smörkola om dagen. Gott så! :) /Eva

      Radera
    5. Nja, kalla mig lyxlirare, men toapapper av engångstyp tänker jag unna mig.

      Mycket av det andra känner jag igen. Krukor av tidningspapper har jag skrivit om här: https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/kryddtradgard-i-koksfonstret.html. Att skriva på baksidor och kuvert samt diska och återanvända engångspåsar här: https://sparosverige.blogspot.com/2016/12/mina-sjukaste-sparknep.html.

      Mim farmor född 1903 och mormor född 1913 skulle inte tveka att göra detsamma. Men vid "tidningstoapapper" drar vi gränsen :-).

      Radera
    6. Kollade på dina sjukaste sparknep. Diska engångspåsar kan jag göra även om det inte blir så ofta. Återvinner lakan är självklart, ta det sista slattarna i flaskor och burkar likaså. Tina frysmat i kylen dagen innan användandet är också självklart. Så sjukt är det väl inte?! I så fall är jag ju likadan.

      Men det där med pappersytorna, nej där går min gräns. Slänger visserligen inte helt tomma ark papper, men använder inte gamla papper och lappar för anteckningar på baksidan nej. Men däremot gjorde vi så i åk 4, vår lärare var en tidig återvinnare av rang. Föräldrar fick hem dikterade meddelanden på baksidan av gamla papper vilket fick dem att reagera negativt. Vi skrev ju det som var hans jobb som lärare att göra själv. Men han ville spara på kopiering genom att vi skrev ned vårt eget "informationsbrev". Det var ju smart och vi för små för att ens förstå att det var udda. /Eva

      Radera
    7. Nej, som jag skrev på slutet: "Betänk att bara ett par generationer bakåt i tiden skulle ingen tycka att något av det här var det minsta märkligt".

      Kan förstå om föräldrarna tyckte att det var udda, men reagera negativt hade jag inte gjort.

      Radera
    8. en dag på gekås i ullared så fyller man på en årsförbrukning av allt som går åt. uppskattningsvis 30% billigare än lokala stormarknader (diskmaskinstabletter öob 110:-, gekås 60:- för samma förpackning).
      kollegan berättade att de körde dit och köpte kläder till barnen. bara prisskillnaden på overallerna täckte in transporten på 30 mil tur och retur. resten var ren bonus.

      Radera
    9. Jag har 40 mil enkel resa till Ullared, saknar diskmaskin och köper väldigt lite overaller, men jag förstår hur du menar. Enda kruxet med Ullared är att det ju alltid är stängt: https://www.youtube.com/watch?v=7KhJGrxpv70

      Radera
  11. jag handlar säkert 95% av vår mat. en stor anledning kan ju vara att jag kör till jobb och så gott som alla stora kedjor ligger inom en kilometers radie från jobbet...
    men jag märker en stor skillnad på när jag handlar och när frun ska följa med. jag har en lista plus att jag plockar det som går åt så småningom som jag kan frysa. spanar efter kort datum och extrapriser och är inte rädd för att prova nya saker. är något dyrare än vanligt så kan jag utan problem byta ut det eller bara hoppa över det. som när man köper tomater ena veckan för 15:-/kg och nästa kostar de 50:-. då blir det inga tomater vecka 2.
    frun däremot har bestämt att vi ska ha tomater. kosta vad det vill! det väljs oftast "den vanliga" sorten, trots att ett annat märke ligger bredvid och kostar bara hälften så mycket.
    man ser direkt i kassan vem som har handlat. skiljer fler hundra kronor.
    man kan jämföra det med när man handlar på lidl och kommer ut med motsvarande 3 kassar för 200:- men man måste in på ica och komplettera med det lidl inte har och man kommer ut med en halv kasse för 200:-...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Har ni pratat om skillnaden i köpbeteende? Tycker hon med facit i hand att det var värt hundratals kronor att inte kompromissa med planen?

      Radera
    2. jag har försökt vid något tillfälle, fast utan resultat. eftersom jag ändå handlar sådär 95% av maten så kan de vara en strid jag får släppa för husfridens skull.

      Radera
    3. Ja, inte värt att starta krig för. Mer av ren nyfikenhet. Jag märker hur nyfiken JAG blir på hur hon tänker och det kan ju inte vara i närheten av hur nyfiken du måste vara :-).

      Radera