söndag 6 januari 2019

Säng, säng, säng...

Ett inlägg i förra veckan landade i kommentarsfältet i en diskussion om sängar, vilket var lite otippat eftersom inlägget inte var i närheten av att handla om det. Sånt är bara kul, men jag kände att sängar kanske kräver ett eget inlägg.

Jag försöker undvika sängannonser precis som all annan reklam, men särskilt fiffiga har jag inte upplevt dem. Oftast är det en tjej (sover inte killar lika mycket?) som ligger i den och ser lycklig ut, och så berättar man hur många timmar en människa sover, per år eller under ett helt liv. Budskapet är att sängen av den anledningen är värd att lägga jättemycket pengar på.

Jag tänker tvärtom. Så länge man sover kvittar det väl hur sängen känns eller ser ut? Eller vaknar man oftare kallsvettig mitt i natten om sängen inte är rutig? Det kan verka så på priset. En kvarts letande på nätet visar att den här sängen i storleken 140x200 kostar 236900 kr.


Man kan också välja att delbetala och kommer då undan med 7413 kr i månaden under ett halvt liv. Ett annat alternativ är att köpa den här sängen i samma storlek för engångsbeloppet 3390 kr.


Exakt vad det är som gör den övre sängen värd 70 gånger mer pengar är oklart för mig. Går man strikt på utseende hade jag valt den nedre.

När jag ska sova brukar jag ramla ner i sängen i framstupa sidoläge och dra täcket över huvudet. Hur sängen ser ut struntar jag i. Jag tittar inte på den vare sig när jag sover eller är vaken. Dagtid är jag aldrig i sovrummet, men jag ska göra ett undantag bara för att visa upp min misär för läsekretsen.


Den här sängen har jag ärvt av en avlägsen släkting som flyttade in på hemmet (nu har hon för övrigt ”flyttat vidare”). Det är en Dux. Inte snygg, men väldigt bekväm. Ganska hård, tror jag, för mjuka sängar kan ge mig ryggproblem. Det enda jag gjort med den är att jag klädde om den i ett nytt tyg och bytte bäddmadrass. Skulle gissa att den totalt kostat mig 400 kr inklusive bensinen som gick åt när jag körde hem den.

Den gör jobbet - jag sover i den. Hade den kostat en kvarts miljon är jag däremot ganska säker på att jag faktiskt hade vaknat kallsvettig.

55 kommentarer:

 1. Jag har en extrasäng 80 cm i köket. Sover som en prinsessa. Fick den för 100 kr plus hemkörd av säljaren. Madrass tillkom - luktade källare - men jag hade redan en ganska purfärsk för 269 kr ikea. Så nästan som din = 369 kr :)

  SvaraRadera
 2. En kvarts miljon är lite onödigt?:)
  Jag och min partner ägnade en svettig sommarvecka till att klä om vår säng med nytt tyg. Den är över 20 år gammal. Väldigt många kompisar, lovers, fasta partners, husdjur som sovit och tycker den är hemskt bekväm. Inte direkt legat på latsidan när det gäller nattliga gäster därav än mer kvalster? Tyget släpte först. Därför tror jag det är onödigt lägga FÖR mycket på en säng. Tror tygen alltid frasar sig först? Bäddmadrassen har jag bytt några ggr. Kostade ca 5000. Klart värt lägga mest på bäddmadrass. Har en vän som köpte Ikea men la rejält på bra bäddmadrass. När vi plockade isär vår säng inser man det bara är lite fjädrar, skummgummi ocb trä.
  Hur det kan vara värt 20-30 000 är för mig en gåta.
  Nu har många sovit här och har läst på om kvalster.
  Verkar riktigt äckligt hur mycket hudrester som samlas i en säng. Allergi? Nyser av och till, men vet inte vad det beror på.Sen har jag vänner med olika ryggsjukdommar. De måste ha en rejält bra säng. De lägger alltid 5000 kr på hotellrum.
  Ju dyrare hotell desto bättre säng är standard. Sängarna i asien är hemska. Japansk futon gör man inte kan sova på timmar.
  Jag kan sova i princip var som men kommer vakna upp med ryggont, nackspärr beroende på hur otrevligt det är. Speciellt otrevligt ligga för nära nån så man inte kan vända sig. Minst 180 säng om man är två. Sist vi besökte släkten tog vi faktiskt hotell. Orkade inte med ännu en jul på uppblåsbar madrass. Valet o kvalet om man ska köpa ny säng nu. Tänker så varje år med julrean men så missar jag det.Hade känts fräscht med en ny säng för känslan utan kvalster, hudrester, brun utan sol fläckar. Valet o kvalet. Man kan få ränta på pengarna med. Gör allt i sängen, äter, har sex, ser på tv, jobbar med datorn.Sängen är bästa möbeln. Massa kuddar och varma täcken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk är olika, men jag tycker också att en kvarts miljon för en säng är lite i överkant :-). Att jobba eller äta i sängen skulle aldrig göra. Eller se på tv - någonstans.

   De värsta hotellen är de som bara har duntäcke. Det blir ju 200 grader varmt under!

   Radera
  2. Tror inte det skulle vara en bra investering för tyget kommer lossna först. Sen tror jag Hästen haft för mkt problem med allergi då det är naturmaterial. Vi har köpt en begagnad Carpe Diem under dessa år, men alldeles för mjuk. Fick psykbryt efter några veckor, sålde vidare...
   Svåraste är nog att hitta en säng man faktiskt gillar.
   Via Sova butikerna kan man boka tid för test. De lägger plattor eller nåt under ryggen på en. Var inne där och snackade med dem mellandagarna. Som ung sov jag i en Ikea med stor grop i mitten många år. Visste ju inget bättre. Jag älskaaar varma täcken och massa kuddar :) Min partner är som dig, är för varmt. Vi har löst det med ett svalt täcke + 2 varma täcken till mig. Inga av täckena är dun iofs. Hemtex var de från tror jag. Ang täcken och kuddar då. De ska ju också tvättas regelbundet. Tror vi inte tvättar mer än 2-3 ggr per år, men alldeles för sällan om man läser på. Skulle nog kunna klara mig med säng som enda möbel samt massa plastkartonger för förvaring. Soffa, soffbord, matbord använder man nästan bara för socialt. Min partner äter mat vid soffan, jag sängen, inneboende sängen. Vi har våra platser :-)

   Radera
  3. Äh, kuddar håller 3-4 decennier. Sedan tvättar man dem inte utan byter ut dem.

   Radera
  4. Undrar vad Marie-Louise Danielsson-Tham skulle säga om kuddar som "håller 3-4 decennier"?

   Köper billig kudde (69 kr) på IKEA, tvättar den en, två gånger och byter vart femte år eller så. Kuddar och täcken som inte tvättas... här har jag, renlighetspedanten, läxat upp mången bekant och fått en att tvätta täcken som använts sedan 70-talet utan tvätt. Vägrade att använda täckena när jag sov över annars. Tyckte nästan synd om tvättmaskinen. Själv hade jag slängt dem i textilåtervinnigen. Utseende, stil och ålder - inte så viktigt, men renlighet, oj oj, det är A och O.

   Och inget mjäk med 40 grader, då försvinner knappt någon ingrodd smuts, det är 60-95 grader som gäller. Om det inte tål det är det soporna direkt!

   /Eva

   Radera
  5. Jag fick duckduckgoa namnet, för hon har gått mig förbi. Men eftersom hon är kvinna känner hon nog inte till att kuddar håller i fyrtio år för det känns som en manlig hemlighet. Jag har inte kollat med patriarkatet om det är okej att avslöja :-).

   Jaså, täcken "ska" också tvättas? Varför används i så fall påslakan och örngott, om de ändå inte gör någon nytta?

   Radera
  6. Minsann, du har alltså missat städtanterna Marie-Louise och Marléne (Eriksson)?! Nå, du ser ju inte på TV, de hade ett program på TV4 om städning och har återkommit i rutan många gånger under årens lopp för städtips och intressanta bakterieprover från smutshärdar i hemmet. De saknar inte humor och de har säkert bidragit till mindre snusk i de svenska hemmen.

   Påslakan och örngott är till för att skydda från den mest uppenbara smutsen och kan lättare tvättas ofta. (Behöver väl knappast undervisa dig, du retas bara förstår jag.)

   Manliga hemligheter...jojo man tackar, de ska tydligen alltid handla om smuts i någon form, varför annars hemlighållande? Muttrar nu... ;).

   /Eva

   Radera
  7. Ja, har helt missat dem, men hört talas om programmet.

   Det finns många manliga hemligheter, men avslöjar jag fler kommer jag inte bli inbjuden på patriarkatmötena där vi diskuteras världsHERRavälde.

   Radera
  8. Ja de ska tvättas ofta. Man ska helst ha skydd också för kudde samt för bäddmadrass. Håller med Eva om att överkastet var fint. Härlig färg och glans.

   Radera
  9. Micke, här får du något riktigt bra att diskutera på nästa patriarkatmöte. Hittade det ursprungligen på Cosmonomics blogg.

   https://www.ingridochmaria.se/2018/11/26/analys-darfor-ar-det-farligt-att-lata-kvinnor-styra/

   Riktigt bra, håller med om nästan allt, även om det är skrivet med rätt så skarp ton. (Och om du läser kommentarerna och tror att jag skrivit där så är det inte jag, utan en annan med samma namn.)

   /Eva

   Radera
  10. Tack för länken. Intressant! Vet inte om jag vågar säga mer än så i det här ämnet :-).

   Radera
 3. Om du somnar snabbt, vaknar utsövd och utan ryggkänningar så skulle jag säga att det är en bra säng för dig.
  Vi som har problem med allt ovanstående kan behöva lägga lite mer omsorg på sängval men inte några extrembelopp. Max 20 000 skulle jag säga.
  En intressant notering är att det sägs att väldigt få väljer att köpa sin andra Hästenssäng...

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omsorg kan jag förstå, men är det per automatik så att en dyrare säng är bättre för en känslig rygg? Jag tänker att en bra Duxsäng i rätt hårdhet borde funka lika bra, men att det kanske kräver mer tid att hitta den perfekta, medan en tjugotusenkronorssäng funkar perfekt för fler. Men det är bara min gissning, jag är inte sängvetare :-).

   Vore jag Hästenssäljare skulle jag hävda att det beror på att de håller så länge. Men det är jag inte.

   Radera
  2. Läste sängvätare....

   Radera
  3. Det var meningen, men jag är inte ordvitsare heller.

   Radera
 4. Sängen är kanske inte det viktigaste. Kan nog sova i princip i de flesta. Har periodvis haft problem med axlar och nacke. Då är en bra kudde betyligt viktigare än en bra säng. En tempurkudde eller en bra dunkudde för 500 kr kan då göra en stor skillnad. Det märks tydligast om man tvingas sova borta hos släkningar eller på enklare hotell och glömt ta med favoritkudden. Dagen efter känns då verkligen som "dagen efter" även utan alkohol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör dubbla kuddar, fast billiga. Det funkar för mig.

   Radera
 5. Don't get me started.....jag har hållit på med mitt säng h-vete i flera år.....Visst kan man testa sig fram till vilken säng/madrass som är bäst för en men det KOSTAR, både tid och pengar! Jag menar, vem orkar hämta hem en säng, testa den i ex antal månader, köra tillbaka den och sedan göra om samma procedur igen....och igen.....och igen.
  Jag har sovit (ägt) en delux variant med alla möjliga finesser i prisklass 40.000.- (betalade ca 20 k för den då dåvarande sambo sålde sängar och han envisades med att den var SKIIIIIITBRA!) = ryggont.
  Efter test med diverse bäddmadrasser sover jag idag i en Jysksäng, billigare varianten men sover som allra bäst i soffan.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du är känslig för mjuka sängar. Jag hade en hård bäddsoffa som funkade rätt bra.

   Radera
 6. Vi är helt överens! Jag menade inte att dyrare = bättre, utan att inom budgeten 20 000 kan du hitta det du söker/behöver.
  I fallet Hästens betalar man mycket för design/varumärke/marknadsföring. Lite som Bang&Olufssen inom ljud&bild.
  Performance/Price faktorn är låg.

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Bang & Olufsen är väl ett kvalitetsmärke på riktigt? Håller i evigheter, vi hade sådan dyr-tv när jag var barn. Idén var att alltid köpa det bästa så att inget skulle behöva bytas ut i första taget. Samma med spis, vitvaror, dammsugare och tvättmaskin. Byttes aldrig under hela uppväxten och vissa av dem håller än! TV:n höll från 1985 till 2008! Noterade föräldrarnas större köp i min dagbok men fick inte veta priset, det var hemligt eftersom de inte ville att det skulle riskera komma ut bland grannarna, avundsjukan låg ständigt på lur eftersom folk hade idén om särskild rikedom fastän allt var rejält planerat och sparat för. 2008 var den gamla TV:n fortfarande snygg också ,trots tjock-tvstil. Eller så var det bara tur? Har ingejörsvän som jobbat för företaget i Tyskland och som menar att det faktiskt är kvalitet och inte bara design, nå vet inte om han talar i egen sak.

   På samma sätt fick jag kvalitetssäng med 25 års garanti på 18-årsdagen och sover i den ännu. Men den är sliten men ännu hård. Behöver förnya på den punkten helt klart. Men Hästens blir det inte. Ikea eller Jysk för max 3500 kr inklusive bäddmadrass och hemkörning och bortforsling av gammal borde räcka.

   Micke, gillar starkt ditt överkast, fin blå färg! :)

   /Eva

   Radera
  2. Hästens känns lite som en statusmarkör också, en säng att visa upp. Det kanske Bang & Olufsen också är, eller åtminstone var, men min känsla är att det också är ett bra märke.

   Eva: Egensytt för att matcha dörrdraperiet. Men i ärlighetens namn är det långt ifrån varje vecka jag bäddar sängen.

   Radera
  3. Jaha, "långt ifrån varje vecka jag bäddar sängen". Bara en stygg pojke erkänner det så ogenerat " i ärlighetens namn" - en ärlighet som inte ens efterfrågats. Men du kan alltså sy - en något förmildrande omständighet.

   Villkorlig dom med påverkansprogram: 6 veckors daglig bäddning utan att gå i fängelse.

   Syfte med domen: Efter avtjänat straff är vanan inne och brottslingen avvand från andra gradens lösdriveri inom hemmets väggar.

   Samvetet kommer att påminna om någon dag missats under pågående straffavtjäning. Det adderar dock endast en extra dag till straffet. Sådan allmän hygglighet verkar uppmuntrande på en brottslings redan svårt ångerfulla(?) psyke.

   ;D

   /Eva

   Radera
  4. Min "gamle" fänrik hade nog haft en del att säga om den där bäddningen. Ett överkast som sticker ut i hörnet. Förutom självklar ombäddning tills det blir rätt (efter att hela rasket rivits ut) hade det blivit ett gäng armhävningar och sedan hade man nog sovit gott i vilken säng som helst.

   Nej, jag säger inte att det var bättre förr. :-)

   Mvh

   Egon

   Radera
  5. Eva, Egons gamle fänrik och Jordan Petersons "hatsvans" :-).

   Förutom att det sparar tid att inte bädda undviker man att kapsla in den fukt som kvalster trivs i.

   Jag har inte gjort lumpen och nej, jag tog hjälp med att sy också.

   Radera
 7. Kul att det är fler som har gamla sängar. Min är nog 40 år gammal nu, då vi ärvde den. Sådan kvalite finns nog inte att köpa idag? Jag sover bra i den, men den knarrar och har nog gjort sitt snart. Men, just kostnaden för en ny har ju fått mig att skjuta på saken.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knarrande säng skulle jag nog inte kunna ha. Jag är för lättväckt och rörlig för det.

   Köp en femton år gammal begagnad då, så får du ytterligare femton år av kvalitativ sömn.

   Radera
 8. Finns en kul historia annars ang Hästen. De sålde inget bra men så kom nån smart person på att vi höjer priserna rejält. Då började de sälja. Är så med mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som när Stellan Skarsgård ska höja vinsten för ett parfymeri i P&B:

   "Vi tar bort droppkorken, så går det åt mer varje gång. Sedan späder vi med hälften vatten och skriver 'Nytt recept'."

   Radera
  2. haha, ja precis :D Gillar iofs rätt mycket märkesvaror men viktigast är ändå att det passar just en själv.
   Både i storlek, färg, form, vilka önskemål man nu har.
   De som bara köper märkesvaror bara för att känns lite fantasilösa. En vän kom med ett par hiskeliga neongröna byxor nu på nyår. Ingen är snygg i dem utom just han. Fyndat på Myrorna för 80 kr. Det är lite stil..
   Ju mer jag tänker på det (och för att spara 30 00) blir jag sugen på att köpa billig säng, klä om med nytt trendigt tyg, bygga en egen sänggavel (eftersom jag drömmer om den där i blå sammet för runt 10 000), ny bäddmadrass för kanske 5000. Voila, märkessäng för bråkdelen. Fast vet inte om jag orkar. Den var det jättesvårt hitta möbeltyger som var STORA som gick runt en säng utan att man ska behöva sy ihop flera. Däremot kanske man kan lämna in någonstans och få det fixat. Sytt ett jättefint överdrag hos en skräddare för hyfsat billig peng till en annan möbel...

   Radera
  3. Jag hade nog försökt dölja skarvarna i tyget för att slippa lämna bort det och kunnat njuta av att ha gjort hela jobbet själv.

   Radera
 9. ...sova, sova, sova

  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara det sämsta Galenskaparna någonsin gjort :-(.

   Radera
  2. Har "Galenskaparna" gjort något bra?
   Beats me

   Radera
  3. Jodå. Så här på rak arm kan jag komma på Under en filt i Madrid:
   https://www.youtube.com/watch?v=2VY6F1vjaYM

   Trögfattarföreningen:
   https://www.youtube.com/watch?v=F-OgXq4Lqyw

   Den enskilde medborgaren:
   https://www.youtube.com/watch?v=ZlG8xJQ5bCs

   Och en del poänger i Leif och Macken.

   Radera
  4. Ja, isåfall är väl din kväll räddad när Svensk-Vänster-Television sänder Macken-en scenversion ikväll, finns att se på svtplay.se nu omedelbums.
   Du betalar ju för det Larsson, även du som inte har TV, ska ha nåt att göra med "så mår demokratin bäst" som de inblandade bestämmande parterna lär ha uttryckt det.

   "
   Scenföreställning. 1986 hade Macken premiär i tv och inget blev sig riktigt likt efter det. Nu har Galenskaparna och After Shave tagit tv-serien till scenen och vi får än en gång träffa alla kufar som besöker Roy och Rogers mack.
   "

   Ha det så skoj, Larsson, och njut i fulla drag av skattepengsinbetalningen

   Radera
  5. Jag menade inte att den var så bra att jag vill se remakes 30 år senare, så jag passar på den.

   Radera
 10. Min säng har jag fått efter min far, han fick den av sin sambo, hon fick den på köpet i en gammal sommarstuga hon köpte. Minst 40 år gamla är de men jag sover i dem. Kanske skulle jag sovit bättre i en nyare/dyrare säng men det lär vi aldrog få veta. Jag är inte snål, jag tycker bara om att slösa pengar på andra områden än sängar och sovattiraljer.

  SvaraRadera
 11. Jag och min sambo köpte säng ifrån Ikea när vi träffades. Efter 9 år började vi få en grop mellan sängarna, det va riktigt oskönt. Vi hade kvittot kvar och åkte till varuutlämningen för att visa med bild vilken go skål det blivit. Dagen efter kom personal hem för att hämta sängarna och bar upp två nya:) Det kändes plötsligt gött med livstids garanti. Just nu kollar jag efter silkestäcke som tydligen skall ändra sig efter kroppstempen, blir alltid väldigt varm i sängen. Svindyrt ör väll bara förnamnet, men ska hålla många många år om men sköter om dom. Men där kan jag nog tänka mig bränna av krutet lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Ikea (och nej, ingen spons!). Varje gång jag ringt dem och frågat om reservdelar har det slutat med att engagerade kundtjänstmedarbetare skickat nya grejer utan kostnad. En gång följde det med en reparatör också, när glasluckan i spisen hade gått i tusen bitar och garantin "nästan inte gått ut".

   Radera
  2. Kan vi hålla med varandra om att Ikea är motsatsen till Jysk ?

   Radera
  3. Jag har för lite erfarenhet av Jysk (nästan ingen), men av det jag hört håller jag det inte för otroligt.

   Radera
 12. Ringde jyskbutiken förrut. Efter massa tjöt i luren, kom alternativen. Detta samtal kan spelas in i utbildningssyfte, vill du inte delta tryck nio. Tryckte på 9 an, vi vill ändå att du ska besvara tre korta frågor bla bla bla.... ZzZ zzz .. snark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å ena sidan ska man kanske vara glad att de är intresserade av vad kunderna tycker, men de är tydligen inte SÅ intresserade att de tar till sig och respekterar åsikterna :-).

   Min inställning är att jag vill ha betalt när jag jobbar. Jag svarar gärna på frågor från opinionsinstitut och företag om de betalar mig, ger mig en attraktiv rabatt eller åtminstone en Trisslott. Utan ersättning - inget jobb.

   Radera
 13. Sover på en jyskresårmadrass 160x200 cm, kostade 3000 kr inklusive bäddmadrass och är inköpt för 15 år sedan. Funkar bra fortfarande även om den medföljande bäddmadrassen är väl sliten. Vet inte om Jysk har sämre grejer nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3000 kr för femton år sedan låter inte jättebilligt (finns för under halva priset på Ikea), men håller den bra nu blir det ju ändå inte mycket pengar per år.

   Jysks kvalitet vet jag inget om.

   Radera
 14. Min uppfattning är att om man inte kan sova i en billig säng ska man gå till en psykolog i stället för att köpa en dyr säng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är inte heller billigt ;-).

   Jag tror att olika människor är olika känsliga för sängar, men jag är inte helt säker på att dyrare sängar alltid är bättre, och definitivt ifrågasätter jag värdet på en säng för hundratusen eller mer.

   Radera
 15. Jag ärvde farmors DUX-säng när hon flyttade till ”hemmet” (så länge sen är det, när ålderdomshem fortfarande fanns). Det var på 80-talet och hon hade haft den ”jämt”. Sov jättegott i den, till skillnad från ”hängmattan” jag haft innan.
  Enda problemet var när vi skulle få övernattningsgäster. Av nån anledning skulle de alltid bo i MITT rum. Och jag fick sova i knöliga kökssoffan (obekväm var bara förnamnet).hur som helst, sova var det nte så mycket av vid dessa tillfällen.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med "sova var det inte så mycket av vid dessa tillfällen" menade gästerna anar jag anledningen till att de inte ville sova i köket :-).

   Radera
 16. Nu sticker jag ut hakan här, dessutom 2v efter att inlägget publicerades.. men vi gav 30000 för vår säng och jag tror minsann jag tycker den är värd varenda krona. Jag har haft så galet mkt ryggproblem med mina tidigare sängar.. För några år sedan fick jag sedan reumatism och jag kan mer eller mindre inte sova borta längre, har ont i varje led på morgonen. Jag förstår att jag hade kunnat hitta en lika bra för 15 eller 20000 eller nått annat men att jag vill ha en bra säng det är jag helt övertygad om..

  Sen får jag lov att ta åt mig infon om att tvätta täcke och kuddar lite oftare *host host*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar mest hur folk hittar tolv inlägg bakåt i flödet :-).

   Jag undrar om du inte hade kunnat hitta en lika bra för 3000 kr, men är den bra för dig och håller tjugo år är det väl en uthärdlig kostnad.

   Det där med tvätt av täcke och kuddar tror jag fortfarande är en myt. Det måste ju finnas en anledning till att det finns örngott och lakan.

   Radera