tisdag 8 januari 2019

Mänsklig rättighet att vara poet?

Jag har hållit mig undan allt tjafs i Svenska Akademien. Jag vet inte ens vad de gör förutom att en gång om året (fram tills nyligen) utse en nobelpristagare i litteratur. Ibland har jag hört talas om pristagarna, som Dario Fo och Tomas Tranströmer. Eller för den delen Bob Dylan, men jag har inte läst hans böcker (vilket till stor del beror på att han inte skrivit dem).


Men igår erbjöd Katarina Frostenson, en av de fjoderton (eller hur många de är nu), att lämna sin plats. Tydligen tycker hon inte själv att hon gjort ett så bra jobb, för hon anser att det borde vara värt ”generös kompensation” att bli av med henne. Exakt hur stor framgår inte, men hon vill ha så mycket ”att hon kan försörja sig och fortsätta arbeta som lyriker”.

Det här väcker några frågor:

1. ”Fortsätta arbeta som lyriker”, är det någon som försöker tysta henne? Akademijobbet gav ingen lön, så är hon inte helt korrupt har ju inget ändrats. Så jobba på du bara! Verkar ha gått helt okej.2. Men hon menar antagligen att hon är så dålig lyriker att hon inte kan försörja sig på det utan bidrag. Ingen skam i det, jag vet många som inte riktigt kan eller har kunnat klara räkningarna på sitt ”kall”. Det kan t ex gälla artister och skådespelare som i och för sig tjänar pengar på verksamheten, men inte tillräckligt. Det har de löst genom att jobba vid sidan av med något de inte brinner för. När jag hade startat eget som komiker tog jag ibland tillfälliga jobb de första åren. Det var intressant, gav extra trygghet och en del materialuppslag. Det skulle Frostenson också kunna göra om det inte vore för punkt 3:

3. Hon fyller 66 år om två månader och har bevisligen ett sparat kapital, så varför be om allmosor?

4. Vad är det som får alla dessa institutionaliserade gubbar och kärringar att tro att det är en mänsklig rättighet att bli försörjd av staten när det de producerar saknar tillräcklig marknad? Har inte Frostenson genom åren stött ihop med mängder av författare och konstnärer som tvingats kämpa för att kunna utöva sin konst? Vad är det som får henne att tro att hon är så förbannad mycket bättre människa än dem att hon inte ska behöva ta ansvar?

"Arga leken börjar... nu!"

Jag vet inte om det här så småningom kommer att hamna i domstol, men min dom är klar.

33 kommentarer:

 1. Kan hon inte få va med och leka i NYA akademien? Jag tror hon hört talas om utdelningsaktier och nu vill hon ha en bunt sedlar att köpa för så att hon kan gå i "passion".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med årligt överskott av kapital på hundratusen skulle jag säga att hon redan har en bunt sedlar att leka med.

   Radera
 2. Tänkte, när jag läste detta i nyhetsflödet, att Micke kommer att haka upp sig på att hon vill kunna försörja sig som poet. Det var lätt att förutsäga!

  Den här kvinnan har faktiskt fyllt 65 och är således pensionär. Det hade varit klädsamt om hon avgått i tystnad, även om hon möjligen gjort det med viss bitterhet och även om hon skulle vara helt oskyldig. Hennes eftermäle hade vunnit på detta. Nu gör hon saken bara värre, hon framstår mer som en medbrottsling vid sidan av sin make. Om hon förblivit tyst hade hon kunnat passera mer som ett offer för en trist situation som framför allt hennes make dragit in henne i.

  Men som det blivit framstår nästan alla inom Svenska Akademien som makthungriga spelare. Blir förvånad över Anders Olsson, ja nästan lätt bedrövad. Har haft honom som lärare som Stockholms universitet och han är (var?) en sådan varm och fin person, så kunnig och ödmjuk i mina ögon. Han har väl skött allt detta så gott han kan men man undrar ju hur det är ställt ändå. Även en annan akademiledamot, Thomas Riad, var min lärare på 90-talet. Men han verkar inte ha gått ut offentligt med något. Som den sakliga och lite kalla person jag minns honom, tycker han nog hela grejen är pinsam och tramsig. Men det vet jag ju inte. Vi utanför har heller inte hela bilden, lätt att glömma.

  Det sorgligaste med allt detta (utöver sexövergreppen då) är att de som ska framstå som höjdarna av bildning, istället framstår som raka motsatsen. Vet dock inte passande benämning för motsatsen. Upplösare istället för bildare av sunda förnuftet kanske.

  Å andra sidan är det lite omodernt kanske med ett gäng förebilder på det området. Numera, i synnerhet i en demokrati, krävs att varje person ser till att bli bildad nog att kunna ta del av och bidra till samhället och för att själv leva ett gott och fullödigt liv. För att rösta och få befogat inflytande krävs att man är insatt i vad som pågår. Och lite allmän plikt- och moralkänsla på det skadar ju inte.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lättläst på det sättet :-).

   Är man verkligen pensionär vid 65? Är det inte 67 som gäller nu?

   Ja, att hon kräver pengar för att upprätta sin heder får jag inte riktigt ihop. Vore med hedersamt att bara gå.

   Att kräva att de ska vara förebilder är kanske att gå långt, men visst är det märkligt att så mycket måste tas i media. Särskilt i ett gäng som har regelbundna möten och som påstås vara landets kommunikativa elit.

   Radera
  2. Min pappa gick i pension 2017, vid fyllda 65. Vet inte om det är ändrat sedan dess. Kollade på ålderspension på wikipedia och de hade uppgifter från 2016. Äldreförsörjningsstödet var då på 4615 kr efter skatt för ensamstående. Hyra upp till 6200 kr helt betald av staten dessutom. För gifta gäller lite lägre summor. 4615 kr efter boendekostnad betald, det är ca 600 kr mer än mitt genomsnitt per månad för fasta räkningar, mat, kläder och övrigt på en månad. Men Frostensson har haft andra vanor kan man tänka.

   /Eva

   Radera
  3. Läser hos Pensionsmyndigheten att 65-årsgränsen gäller för alla födda -57 och tidigare, så hon lär få den redan nu.

   Att döma av inkomstförteckningen för 2012-2016 ovan ser det ut som att hon ska ha råd med både mat och guldkant, men vad vet jag.

   Radera
 3. Katarina Frostenson tror att hon är bäst i världen. På allt. Det insåg jag redan på åttiotalet när jag läste en intervju med henne. Hon tycker att om folk inte vill betala för hennes poesi, så är det oss det är fel på, och inte henne. I grunden samma personlighetstyp som hennes make.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har hon rätt. Jag tvivlar, men kanske är hon en missförstådd konstnär som förtjänar rikedom och berömmelse. Det förändrar ingenting i sak. Om hon ska kunna försörja sig som poet krävs att marknaden betalar genom att köpa hennes böcker, gå på diktuppläsningar eller swisha sin tacksamhet. Att få allmosor av en delvis statligt finansierad stiftelse är inte att försörja sig.

   Radera
 4. Att vilja försörja sig är något annat än att vilja bli försörjd. Det här med ord, uttryck och deras betydelser borde spela roll för den "kommunikativa eliten".

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på att man förstår skillnaden om man levt i kulturbidragsträsket i 30 år.

   Radera
 5. Hon är väl också fortfarande under utredning för ekobrott i bolaget Forum, eller vad hände med det?

  SvaraRadera
 6. Med 100 211:- i överskott av kapital och OM vi antar att avkastningen kommer från schablon (kapitalundelag) i en ISK (hon är ju med i Akademin och omgiven av högst intelligenta personer), och 2016 var skatten 1,4%, så innebär det att innehavet var värt dryga 7.1 miljoner kronor per 31/12-2016

  Men eftersom hon fått andra smarta råd, och varit med ett bra tag -hon är ju 66 år trots allt- och eftersom ISKn introducerades först 2012 så kan man anta att hon har behövt placera pengar innan dess och isåfall använt sig av en Kapitalförsäkring.
  Och Kapitalförsäkring syns inte hos skatteverket, dvs det finns inte med i den sammanställning som visas ovan. Så här kan man nog anta att det finns lika mycket stålar som i ISK, men antagligen mer med tanke på hennes ålder och välinformerade sociala situation.

  Har ju naturligtvis inga bevis på att det förhåller sig på detta vis, men fundera själv på hur du skulle ha placerat dina pengar under ett långt liv om du umgåtts med mycket välinformerade personer, ja en del skulle säga gräddan av svensk elit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom hon är så pass gammal gissar jag att hon har gamla innehav i vanlig aktiedepå, så kanske har hon bara sålt aktier med hundratusen i vinst. Hur som helst verkar hon ha pengar och inkomster så att hon ska klara sig utan att behöva bidrag för att lämna ett jobb.

   Radera
  2. Micke, eller fått 100 000:- i utdelning, i gammal depå.

   Radera
  3. I så fall skulle hon antagligen ha runt 20 miljoner i värdepapper. Inte omöjligt, men osannolikt. Hur som helst hittar jag inget som tyder på att hennes ekonomi skulle vara i direkt fara.

   Radera
  4. Nu räknade jag fel, men slutsatsen består :-).

   Radera
 7. Ja vad skall man säga. Det du sade (skrev) är ju rimligt så det kan man säga. I övrigt kan man ju bara skaka på huvudet och undra vad sjuttsingen de (hon) sysslar med.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte vara talträngd, men visst är det svårt att hitta ord. Jag kan inte begripa vilken bubbla människor levt i som ser det som helt normalt att försörjas för att det de vill göra inte ger önskad inkomst.

   Radera
 8. Ser ut att ha galet fint hår. Vet inte vad som passar bäst, röstar nog på blond.

  SvaraRadera
 9. Eftersom hon är rik, umgås med välbeställda, så får vi anta att hon är en helt vanlig Vänsterpartist eller Sosse. Sådana ser alltid som sin rättighet att ngn annan betalar. Så jag se inte det konstiga här.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är väl inte alla rika människor sossar eller vänsterpartister. Men det konstiga är att hon lyckats ta sig igenom ett helt yrkesliv utan att förstå kopplingen mellan arbete och ersättning.

   Radera
 10. Jamen hennes utgångspunkt är ju att hon inte har gjort något fel och därför inte vill/behöver avgå. Hennes krav för att ändå avgå ska ses i det ljuset, och inte efter hennes ekonomiska behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast hennes plats i Akademien är ju inte avlönad, så vad ska hon kompenseras för - att ingen vill jobba med henne?

   Och det är svårt att inte koppla ihop kravet med hennes ekonomiska behov när hon uttryckligen skriver att hon vill ha pengar så att hon ska kunna försörja sig som lyriker.

   Radera
 11. Vill egentligen inte kommentera Akademiensoppan men vill ändå göra ett förtydligande: Frostenson försörjs inte av staten (utöver den pension som tillfaller alla svenska medborgare). Akademien är en stiftelse med privat kapital. Hur de förvaltar det och om det är etiskt eller tidsenligt kan man förstås ha synpunkter på ändå men rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så inget av deras verksamhet kräver skattemedel? Är t ex lokalerna de sitter i betalda av stiftelsen? Betalar Nobelstiftelsen eller Svenska Akademien marknadsmässigt för Blå Hallen i samband med Nobelfesten och betalar polisen för bevakningen? Jag vet inte, jag bara frågar. Att stiftelsen är privat är jag helt med på, men skrev ändå delvis skattefinansierad eftersom jag utgår ifrån att det avsätts skattemedel i åtminstone någon omfattning.

   Radera
  2. Rent krasst är det knappast Frostenson och akademiledamoterna som är det huvudsakliga skälet till att polisen bevakar Nobelfesten. Att de har ett uråldrigt hyresavtal är märkligt och otidsenligt men lagligt.

   Radera
  3. Jaja, jag menar inte att Frostenson gjort något olagligt. Hade hon valt att vara kvar alternativt slutat utan att kräva en lösensumma hade jag inte ens beskyllt henne för att göra något omoraliskt.

   Radera
 12. Liten pedantisk rättelse: Bob Dylan har faktiskt skrivit i alla fall två böcker, Tarantula och Chronicles Volume 1. Det är dock inte för dessa som han fått Nobelpriset :) Huruvida han helt själv skrivit självbiografin Chronicles eller om han har haft spökskrivare vet jag faktiskt inte, men Tarantula har han såvitt jag vet flummat ihop alldeles själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där! Det hade jag ingen aning om. Tack för rättelsen!

   Radera
 13. Jag blev mest nyfiken på hur tjänar hon 500tkr per år? Någon som vet? Stipendier, som Frostensson fått många, är ju inte inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har skrivit en hel del, kolla på nätbokhandel eller sökkatalog på biblioteket. Hon är ju en erkänd poet sedan länge och översätter även litteratur. Man hamnar inte i Svenska Akademien bara sådär. I alla fall inte före skandalen. /Eva

   Radera
  2. Verkar vara inkomster i den enskilda firman som ägnar sig åt "litterärt och konstnärligt skapande". Men visst låter det mycket för poesi. Översättandet kan nog ge mer, det är bra betalt för den som har tempo. Och så kan hon ju ha konsultat och hållit föredrag.

   Radera