onsdag 16 januari 2019

Curlingrekord?

Jag har sett väldigt lite av Dr Phil och ingenting på flera år, men när ett klipp började gå runt i sociala medier kunde jag inte låta bli att titta. Fascinerat. Lite som att man tittar när man kör förbi en trafikolycka.


Dr Phils uppgift är, som jag förstått det, att berätta det uppenbara för människor, ungefär som Judge Judy som jag heller inte sett tillräckligt för att ha åsikter om. Men nu ska jag ha det om doktorn, helt baserat på några korta klipp.

Här har vi en sextonåring som förväntar sig att få en bil värd ett par miljoner från sina föräldrar, helt utan motprestation, och 2500 USD i månaden, också det utan motprestation. Hon tycker inte bara att det vore önskvärt, hon ser det som rättvist, och när Phil antyder att det är dags att skaffa ett jobb för att tjäna egna pengar bryter hon ihop. Bara chansen att få sin vilja igenom är nog för att framställa sig som en idiot inför miljontals tittare.


Vid 16 har man såklart ett eget ansvar, men är man uppväxt i total avsaknad av koppling mellan sådd och skörd finns det en gräns för hur mycket man kan påverka sin egen situation. Hur har föräldrarna lyckats skapa den typen av monster? I hennes ålder hade jag en bättre begagnad (mer ”begagnad” än ”bättre”) Zündapp-moppe jag hade fått spara ihop till själv. Jag är glad för det.

Jag tror att människor kan ändra sig och utvecklas, men i det här fallet tvivlar jag trots att dottern har hela livet på sig. Hon förstår verkligen inte det orimliga i 22000 kr i fickpengar, och då tror jag det bästa hon kan hoppas på är att hitta en ny försörjare som så småningom kan ta över föräldrarnas roll. Vuxen blir hon nog aldrig, men jag hoppas att jag har fel.

36 kommentarer:

  1. Du är så kall och rå! Tänk på att det kan vara svårt att ha föräldrar som förstör ens liv. Speciellt när de är så snåla och tråkiga som ovan!

    ;)

    - https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att det är svårt att ha föräldrar som förstör ens liv, och att det är det som har hänt. Jag tycker på riktigt synd om dottern av det skälet. Det är bara det där med snåla jag inte riktigt köper ;-).

      Radera
  2. Jag kan inte låta bli att undra varför man ställer upp i den där typen av program. Kan inte föräldrarna hantera sitt eget barn? Det faktum att hon ställer såna krav borde visa på diverse brister i uppfostran. Iofs lite sent att göra något åt det nu, men jag hade starkt ifrågasatt föräldrarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men de får ju vara med på tv juh!

      Att dottern är med tror jag beror på att hon - hur märkligt det än är - inte förstår det orimliga med att hon ska bada i pengar. Att föräldrarna är med fattar inte jag heller. Är de inte helt galet korkade borde de förstå att de framstår som rätt värdelösa föräldrar. Så kan säkert alla föräldrar känna sig ibland, men det är normalt inget man vill outa för miljontals människor.

      Radera
  3. Man har ett ansvar som förälder. För sin egen skull men framför allt för barnens skull. Har man väl hamnat i denna situationen, vi vet ju inte omständigheterna bakom, behöver man nog proffesionell hjälp för att styra upp det hela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, men tror att den hjälpen behövde ha skett för åtminstone 4-5 år sedan. Nu tror jag att det är för sent för att styra upp detta, men det är antagligen bättre att de försöker minimera skadan.

      Radera
  4. @Sara "Jag kan inte låta bli att undra varför man ställer upp i den där typen av program." Är det inte bara att man tycker att det är sjukt coolt att vara med på TV i USA fortfarande? Hörde någonstans att Mrs Dr Phil sitter bänkad på en specialstol i publiken varenda (var-en-da) show. Det låter lite som en helvetesdystopi. "Välkommen till helvetet. Vilket vill du helst göra - sitta i publiken på alla Dr Phil decennier i sträck eller vill du stängas in med Lasse Berghagen och ett dragspel i en cell under samma tid?"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väljer Berghagen och dragspelet, men det är ett tufft val.

      Radera
    2. "Mrs Dr Phil sitter bänkad på en specialstol i publiken varenda (var-en-da) show." Inte nog med det, såg ett klipp hur han efter varje show går ner och tar sin fru i handen och "drar" henne med sig ut. Han traskar på i sina 48:or medans hon hållandes han i handen småspringer efter. Ser väldigt komiskt ut.

      Radera
    3. Mrs Phil borde skaffa sig en hobby.

      Radera
  5. I boken jag läser just nu om Svenska Miljardärer delar en av miljonärerna med sig av sina kloka föräldraråd. Han tycker att det klokaste man kan göra är att ösa pengar över sina barn under uppväxten för att sedan då de slösat bort alla pengar kommer de känna "oj, det livet vill jag inte ha", bita ihop och tjäna en hög med pengar..

    Barnen dyker väl upp storgråtande i en kommande Dr Phil säsong och klagar på att de fick en Porsche och inte Lamborghini i 18 års present..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ju funka på just hans barn (barn är ju individer). Får jag gissa skulle jag säga att sannolikheten är stor att det är så här han gjort, inte som aktivt val utan att "det bara blev så". Och nu vill han rättfärdiga beteendet genom att låtsas att det varit ett aktivt val.

      Radera
  6. ..en av miljardärerna skulle det vara

    SvaraRadera
  7. Kan inte se avsnittet nu men värsta är att det finns verkligen barn som blivit helt söndercurlade av sina föräldrar.
    Har träffat dem och de är vidriga, tror de är små gudar, ofta utvecklar de småkriminella sidor bara för att det är kul att jävlas med andra och de får en kick av det. Inte sällan inväntar stora arv och de smeker medhårs och ljuger för sina föräldrar men hatar dem ofta med och pratar mycket skit om dem. Vanligtvis försörjda av föräldrarna och alltför mycket tid..

    Vad gjorde föräldrarna för fel? Hade lite fransk uppfostran vart på sin plats?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tror inte att de småkriminella sidorna kommer sig av att barn vill ha gränser? Får man dem inte hemma får man söka sig utanför hemmet.

      Det är kortsiktigt lättare att vara snäll och medgörlig. Varje gång ett barn gnäller är det enklast att gå med på vad de vill. Om man dessutom har gott om pengar och gör så i femton år så hamnar man där familjen i programmet är. Just så tragiskt tror jag att det är.

      Radera
    2. Självklart ska barn ha gränser. Ger trygghet.

      Nu är de "värsta" jag träffat vuxna idag men de är småkriminella halvpsykopater med storhetsvansinne där jag tror föräldrarna är lite rädda för dem men fortfarande försörjer och skyddar dem.

      Precis, lustigt det är så många barn med svensk uppfostran som ligger på golvet i affären och skriker, kastar mat, föräldrarna behandlar dem som små gudar. Om jag förstått ligger amerikansk barnuppfostran väldigt nära svensk. Medan fransk barnuppfostran är nåt helt annat..

      Radera
    3. Och nästan ingen blir väl småkriminell halvpsykopat i vuxen ålder, det grundas tidigare. Hur mycket som beror på hjärna, gener, uppfostran och otur kan diskuteras, men i den mån det går att "rädda" en människa är det i barndomen det måste ske.

      Radera
    4. Är nog en blandning men skulle aldrig adoptera ett barn efter vad jag vet idag. Alldeles för stora risker.

      Radera
    5. Hahaha, såg klippet nu med. Är detta en parodi är första tanken, men de hittar verkligen de mest knasiga människor i USA. Känns ju som föräldrarna verkligen curlat på här. Samtidigt kan det ju vara knepigt om barnet är van att få allt och de tar ifrån det. Funkar inget vidare. De har skämt bort barnet. Får skylla sig lite själva. Jaha, familjeterapi hela familjen eller skicka ungen på läger med fattigare barn så hon lär sig? Skicka killar till militära som är bråkiga verkar poppis med..

      Radera
    6. Jag tror att det är för sent när det är så här illa.

      Radera
  8. Är inte skiten bara underhållningsfejk från början till slut? Ongjäveln torrgrät ju som en dålig variant av Åsa Romson.....

    https://www.youtube.com/watch?v=UmAgdCMcW-4

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon brer nog på lite extra, men nog tusan blir hon genuint rädd av talet om att skaffa ett jobb.

      Radera
  9. Jag associerar plötsligt här hemmavid till förhållandet mellan våra kära ledare och vi stackars tafatta medborgare................

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag följt ännu mindre än Dr Phil :-).

      Radera
  10. Köper gärna din Zündapp om den finns kvar ;)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr blev den stulen, men jag har polisanmält så den kanske kommer tillbaka. I och för sig hände det på slutet av 80-talet...

      Radera
    2. Har själv anmält en person för häleri för snart tre år sedan efter jag köpte en stulen dator. Utredningen är fortfarande öppen...

      Radera
    3. Wow, visste inte att polisen fortfarande höll på med öppna utredningar. Sista (ja, inte senaste) gången jag gjorde en polisanmälan av annat skäl än att försäkringsbolaget behövde ett uredningsnummer var det nedlagt efter tjugo minuter "i brist på spaningsuppslag". Mm, svårt att få uppslag av att göra ingenting :-(.

      Radera
  11. Ja, det är kanske lätt skratta åt problemet ovan. Men, så tänker man efter lite och inser sedan att hela Sverige idag beter sig på samma vis. Kan ingen kalla hit den där psykdoktorn och låta honom ta ett rejält snack med vår Riksdag? Fast, skulle han ens nå fram till dem?
    https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först ska det nog vara med i Lyxfällan. Och Björklund borde vara med i Biggest loser.

      Radera
  12. Man ska inte tro på allt man ser på TV. Vissa som är med i Lyxfällan är t ex castade av TV3.
    Men Dr Phil är en självgod j-vel som sprider floskler och plattityder omkring sig så man kräks. Påminner en del om Bill Cosby.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har som sagt dålig koll. Tror inte att jag sett ett helt avsnitt. Inte sett Lyxfällan heller på många år. Det blev liksom rundgång efter 100 avsnitt.

      Radera
  13. Kan vi inte starta en insamling här bland alla läsare på din blogg? Vi har väl alla möjlighet att chippa in lite deg så hon inte blir ledsen?! Sparo själv kan väl skära lite i matbudgeten för att hon ska slippa åka runt i en Mercedes C-klass? ;) Nä fy fan vilket våp dottern är. Jag tycker faktiskt riktigt synd om henne. Hon är helt klart en produkt av uppfostran och hennes närmiljö. Föräldrarna har gjort henne en riktig björntjänst genom att skämma bort henne. Jag har svårt att se att hon ska kunna klara sig själv i framtiden. Arbete, hitta en partner, uppfostra egna barn. Hon kommer nog för alltid vara en trasig människa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en eländig bil! Och visst sjutton fattar man att hon "knappt går runt" på 2500 USD.

      Radera
  14. Den unga damen gör bara mot sin mamma vad nordamerikanska kvinnor gör mot sina män. Skillnaden är att mamman kan vifta bort det, men i en skilsmässoförhandling skulle mannen stå ensam mot lagen, myndigheter och korrupta domstolar. Jag rekommenderar starkt denna intervju med Dave Foley, om hans öde: https://www.youtube.com/watch?v=SaC-2lj6HNg

    Det brukar kallas "divorce rape" och verkar bygga på brittisk "rätt". Vår egen Kenny Bräck har ju nyligen fått känna av det i England.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, den ska jag absolut se. Mina kunskaper om amerikanska och brittiska rättssystem är noll.

      Radera