onsdag 23 januari 2019

Stenbeck vill ha frihet

Cristina Stenbeck lämnade Kinneviks styrelse efter nästan två decennier. Genast började spekulationerna om huruvida hon tänker göra sig av med aktierna och lämna bolaget helt. SvD skrev nästan lite förnärmat:
Cristina Stenbeck vill ha kvar makten över Kinnevik i egenskap av huvudägare. Men hon vill tydligen inte ha det ansvar det innebär att sitta i styrelsen. Det går inte ihop.

Jodå, det gör det visst. Stenbeck är en av Sveriges rikaste kvinnor. Hon har inte bara dra-åt-helvete-miljoner, hon har dra-åt-helvete-miljarder och säger: ”Frihet är allt för mig”. Hon kastades in i bolaget som 24-åring när hennes pappa dog. Det är väl inte så himla konstigt om hon vill göra något mer i livet?


Hon sitter ändå kvar som ordförande i valberedningen och är tillräckligt stor ägare för att styra och ställa en del även utanför styrelsen. Skulle hon inte bli nöjd med resultatet ser jag det inte som omöjligt att vi får se henne i styrelsen igen, men tills vidare trivs hon uppenbarligen med att testa sina vingar utanför styrelserummet. Fler borde göra som Cristina Stenbeck och inte trampa i pappas fotspår på ett jobb de inte brinner för.

Ja, Karl-Johan Persson, det är dig jag menar.

20 kommentarer:

 1. Läser ofta dina kommentarer. Tycker oftast du har riktig dålig empati för hur folk göra eller inte göra. MEN detta var plus 10 riktigt bra. MVH Raggaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det!

   Utan att veta vilka inlägg du menar gissar jag att det handlar om att jag vill ställa krav på människor som på ett eller annat sätt satt sig i skiten.

   Jag tycker inte att det är empatilöst att försöka förmå människor att ta ansvar (och därmed kontroll) över sina liv istället för att kortsiktigt ösa pengar över dem.

   Radera
 2. Christina Stenbeck är en väldigt vacker kvinna. Tittar ofta på hennes stil och inser less is more. Får se hur det går med Kinnevik nu, en del är oroliga men sitter kvar i båten. Däremot kan jag inte fatta Zalando går dåligt, älskar att handla kläder där.

  Jag tycker bloggen känns lite otrevlig mellan varven att vara på. Tänker då på uttalande från Eva om HBTQ, etc. Får mig att må dåligt och illa. Tänker på allt hat mot dessa grupper som fortfarande finns kvar och jag mfl hör till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte min stil alls. Varken Cristina Stenbeck eller Zalando.

   Själv blir jag mest trött över hur två personer kan få kommentarsfältet för snart nog varje inlägg, från talböcker och sparkonton till Kinnevik, att handla om HBTQ-frågor. Kan vi snälla bara släppa det ämnet på den här ekonomibloggen?

   Radera
  2. Tack Micke, bra sagt. De som är intresserade av de frågorna kan jag med varm hand rekommendera de statliga kanalerna: 4 st rikstäckande radiokanaler och 4 st rikstäckande tevekanaler. De har dessutom varsin internetsajt där dylika frågor diskuteras på längden och på tvären: "SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. "
   Reklammedia tar även de ofta upp dessa frågor, det kan vara värt att titta även där om man är tycker att SVT & SR inte till fullo skriver och rapporterar tillräckligt.
   Mer än så finns förstås, kan rekommendera något som kallas för Google, men det finns även andra s.k. sökmotorer.

   Radera
  3. @MrsD Förstår att det är tråkigt med tonen kring HBTQ men jag läser bloggen varje dag, kommenterar dock inte lika ofta, och kan säga att jag tror vi är många som inte delar Evas åsikter i det ämnet. Tycker du förgyller kommentarsfältet med dina tankar och åsikter så fortsätt med det! Mvh L

   Radera
 3. Ha, ha jag tänkte också på Karl-Johan, innan du sa det :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog känns det som att hon gör det han velat men inte vågat.

   Radera
 4. Jag har funderat länge på att gå in i kinnevik men... Väntar fortfarande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig ägt den och aldrig varit sugen. Kan inte säga att det här gjorde varken till eller ifrån och trots höstens nedgång känns den fortfarande inte billig.

   Radera
  2. Larsson,

   Vid vilken kursnivå på ett ungefär känns Kinnevik billigt?-)

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. Det beror såklart på hur bolaget går. Fortsätter de (rent hypotetiskt) att gå med förlust är bolaget i bästa fall värt de fasta tillgångarna.

   Radera
 5. Så hon kan inte vara huvudägare utan att sitta i styrelsen? Något säger mig att SvD hade varit missnöjda även om hon säljer allt och köper en indexfond istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller grunden till SvD:s tydliga irritation över detta. Vi andra kan tycka vad vi tycker, men det måste väl ändå vara Stenbecks eget beslut om hon ska sitta i en styrelse.

   Radera
  2. Nu vet jag ingenting om hur duktig just Christina är, men jag kan tänka mig bättre förkunskaper än att ärva en massa aktier. Är det dessutom ett jobb man inte vill ha är nog nästan vem som helst ett bättre alternativ.

   Radera
  3. Jag vet inte heller, men har fått uppfattningen att hon är väldigt duktig, smart och ambitiös. Men precis som du också är inne på är det värsta jag kan tänka mig för en styrelseledamot i ett företag jag äger en som egentligen inte vill vara det.

   Radera
 6. Applåder till Christinas beslut. Hoppas vi ser fler som följer i hennes spår. Hur vettigt är det att leva ett helt inrutat liv där din tid är ägd av andra om du har möjlighet att göra något åt det?

  Perssons pojk nästa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen lätt hänt. Det är ju väldigt vanligt att även helt okända människor tar över föräldrarnas företag, så jag kan bara ana vilket tryck det ska vara att ta över ett rikskänt företag grundat av farfars farfar.

   Radera
 7. Verkligen sant! Om jag bara haft en liten del av alla aktier hon har så hade jag inte fortsatt att kämpa, utan hoppat av och levt på avkastningen. Detta är ju bara ett bevis på att hon har förstått grejen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet? För henne kanske grejen är att föra det stenbeckska arvet vidare, men det är åtminstone sunt att hon stannar upp och tänker efter.

   Radera