söndag 13 januari 2019

Prehabba ekonomin

Jag ägnar mig åt långdistanslöpning, en ganska monoton träningsform. Huvudet vill alltid mer än kroppen och jag är världssämst på att träna bålstyrka, hälsenor och andra kroppsdelar som kan ta stryk av löpning. Så då skadar jag mig och måste ägna mig åt rehabövningar i väntan på att jag ska kunna springa på som vanligt igen, ända till nästa skada.


Om jag istället ägnade mig åt övningar för att förebygga skador, prehab istället för rehab, skulle det ta mindre tid i anspråk, vara roligare och träningen skulle bli mer effektiv. Jag tränar ju för att må bra, inte för att bryta sönder kroppen.

Det slår mig att samma metod gäller inom privatekonomi. Den som lever på kredit får lägga mer energi för mindre utkomst än den som lever på räntor från sparkapital. Någon gjorde en jämförelse jag gillar, att leva på kredit är som att ro motströms. Varje årtag ger lite mindre energi tillbaka än du lagt in, jämfört med medströmsroddaren som får högre fart med mindre kraft. I bästa fall kan han sitta still i båten och bara reglera riktningen medan strömmen får farkosten att flyta fram.


Det gäller förresten inte bara sparande. Allt med ekonomi går bättre med framförhållning. Deklarations- och bokföringstider nu. Gör man klart så mycket som möjligt innan årsskiftet får man koll på om det är några pengar eller värdepapper som bör flyttas på rätt sida nyåret. Vänta med allt till kvällen innan deadline i maj och du kan få betala ränta på skatteunderskottet.

Om du ringer rörmokaren och ber honom byta en packning när han ändå har vägarna förbi, ”någon gång de närmaste månaderna”, så kommer det bli billigare än om du ringer kl 3 på natten och ber honom komma nu eftersom det är blött på golvet. Ska vi fortsätta med VVS-liknelserna är det bättre att rensa avloppet innan det är tvärstopp.

Alltså: Rensa avloppet och deklarera i tid! Nu ska jag gå och rehabba min höft :-(.

35 kommentarer:

  1. Sunda tankar där. Lönar sig alltid att vara förutseende.

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone förlorar man sällan på att vara det.

      Radera
  2. Ouff, känner igen beteendet från mången kamrat. Jag tröttnade själv på all prehab i form av stretchövningar men kunde hålla upp min prehap när jag fick upp ögonen för riktig rörlighetsträning. Är det sjukgymnasordinerad träning eller kör du själv via youtube?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både och. Mest är det nog kompisförslag och Youtube, men en del har jag snappat upp från sjukgymnaster och ortopeder.

      Radera
  3. Sunda tankar. Du borde bli politiker, och var det inte du som nämnde ngt om folkhatarpartiet hållkäften? :)
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det stämmer, men vi ligger i träda i väntan på ett bra läge.

      Radera
  4. Jag har aldrig får någon träningsskada. Aldrig har jag gjort någon prehab eller rehab. Men jag har heller aldrig tränat. Det finns lösningar på allt.

    Hur du mår beror till 90% på maten. Det är en information som jag kan ta till mig. Men jag är inte motståndare till fysisk aktivitet. Jag promenerar långa sträckor varje dag och väljer alltid trappor före rulltrappor. Jag tror helt enkelt mer på rörelse i vardagen för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom Micke för över det hela på ekonomins område, funderar jag på vad de 90 procenten då skulle stå för. Inkomster eller möjligheter till inkomster? Och "rörelser i vardagen", sparsamhet i samband med vardagens utgifter?

      Och 90 låter som en hög siffra, var har du fått den ifrån? Kanske är det dock sant, har ändå tänkt att rörelse är minst lika viktigt eftersom kroppen är byggd för det, 50-50 hade jag gissat på, men kan ju ha helt fel. /Eva

      Radera
    2. Jag har läst 90% någonstans, troligen på nätet. Jag har också läst 80%. Det finns väl ingen absolut siffra på detta men att maten är det viktigaste tror jag på.
      Men det är klart att om du äter bra och inte för mycket och dessutom tränar så är du kanske en vinnare.

      Radera
    3. Att inte träna är absolut ett bra sätt att inte få träningsskador, men jag är rädd att det leder till andra problem. Jag gillar också vardagsmotion, långa promenader och tar gärna de 54 trappstegen upp till min lägenhet, men ibland behöver jag få lite puls också.

      När det gäller att hålla vikten tror jag nog 90 % på kosthållning kan stämma, men för att hålla hjärna, hjärta och lungor i trim tror jag siffran är betydligt lägre.

      Radera
    4. Träning förlänger livet men finns många orsaker man vill hålla igång. Märks stor skillnad på de som investerar i kroppen mot de som inte gör. Tycker kroppsinvestering är minst lika viktigt som pengar. Sen kostar det massa pengar om man ska byta ut garderoben hela tiden för att man går upp, samt alla kläder sitter mycket snyggare på en smalare kropp. Man spar alltså pengar på att ha snygg kropp då även många av de de billiga plaggen ser bra ut. Bara tvinga sig träna, men är man lite lagom lat som mig och ingen superatlet räcker 2-3 pass veckan. Blir snabbt ett beroende, och mår dåligt både fysiskt och psykiskt när jag inte får träna. Tränar även på semester och alltid gjort.

      Radera
    5. Framförallt ser jag poäng i att få kvalitet i det liv man får. Att ligga som en grönsak några extra år är ingen jag längtar efter.

      Vore det bara för att hålla vikten på en vettig nivå skulle det gå att göra helt med fokus på kosten, men det finns väl nästan inte en sjukdom som inte är mindre risk att få genom att röra på sig, från hjärt-/kärlsjukdomar till diabetes, cancer och demens. Och energi att leva i väntan på alla de där sjukdomarna.

      Radera
    6. Ja allt det med. Finns säkert 100 hälsoskäl...

      Så du tänker man blir en fysisk frisk grönsak med utslitna organ och sjukdomar om man tränar istället för att dö knall fall i hjärtinfarkt vid 60? Hmm, ja så kanske det kan bli iofs..

      Radera
    7. Är iofs för dödshjälp så får väl ta våra miljoner o satsa på det om man blir grönsak..

      Radera
    8. Nej, jag tänker tvärtom att risken för demens eller stroke (eller andra grönsaksframkallande diagnoser) är större om man inte håller sig i form.

      Radera
    9. Ah ok, läste lite konstigt. Låter rimligt.

      Radera
  5. "att leva på kredit är som att ro motströms" skön liknelse!
    Jag blev lite nyfiken på varför just långdistanslöpning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillade också den.

      Mest beror det nog på att jag började springa när jag var 38. Chansen att göra acceptabla tider på 400 meter var över. Nu har jag visserligen inte gjort acceptabla tider på maraton heller, men där får jag åtminstone inte stryk av genomsnittliga 25-åringar efter ett par månaders träning.

      Att springa långt handlar mycket om mental träning. Efter en timme eller två kan löpningen bli meditativt avkopplande, men också riktigt jobbig så att man måste samla sina krafter och övervinna smärtan.

      Radera
  6. Micke, inspirerad av dig har jag nu provat att koka ärtsoppa.
    Kan väl säga så här: har man tid att borsta tänderna har man tid att göra ärtsoppa, ja frågan är om man inte behöver lägga mindre tid på att göra ärtsoppa än att borsta tänderna.

    Och det är som vanligt, egenlagat slår fabrikslagat alla dar i veckan.

    För de som inne på kostnaderna så ber jag att få hänvisa till ditt inlägg om ärtsoppa, tror det är från 2016, där du gör storkok. Det tar väl någon minut att läsa, för det är oerhört enkelt recept och tillvägagångsätt

    //trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som med alla långkok handlar det ju mest om övervakning. Att låta en soppa puttra eller ett bröd jäsa tar ingen energi alls. Tid, men då kan man ju göra annat på en gång.

      Här är det: https://sparosverige.blogspot.com/2016/07/billigast-middag-vinner.html

      Radera
  7. Jäklars vad snyggt, slimmad vego. Fast varför skägg? Du har ju fint ansikte ser man under..

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Varför skägg?" Är det ens en fråga? Jag förstår inte hur någon man med rimlig skäggväxt kan låta bli att skaffa skägg. Dessutom är det ju kallt utan.

      Radera
    2. Ah ok, men du var verkligen söt på den bilden. Ta det inte fel nu, män hatar ju höra de är söta. De vill höra de är stiliga och sånt, men jag tycker söta killar är mer attraktivt. Har du haft tandställning förresten? Väldigt perfekt tandrad..

      Radera
    3. Haha! Mycket har jag kallats, men aldrig det.

      Nej, ingen tandställning och i mitt tycke en högst ordinär tandrad (som preliminärt kommer kosta mig tolvtusen spänn i år, men varje gång siffran justeras blir det dyrare).

      Dock är jag imponerad att jag visar tänderna där. Jag hade sprungit 29 km, hade 13 jobbiga kilometer kvar och borde kunna hålla mig för skratt.

      Radera
    4. Ok :) Är väldigt bra bild på dig iaf.

      Oj, vad ska göras som kostar så mycket? Kanske privat..



      Radera
    5. Nej då. Spräckte en tand och ska göra om rotfyllningen på den, ny pelare och krona. Och när vi ändå är igång plockar de bort en visdomstand.

      Radera
    6. Oki, knepigt med tänder, också haft mina duster..

      Radera
  8. Jovars, jag har typ en 100000kr i skulder som jag hade kunnat slippa. Sen har jag minst lika mycket till som jag hade kunnat betala av på bolån etc om jag inte istället jobbat på med att skaffa mig 100000kr i krediter. Plus ett sparkapital som jag hade kunnat sno av nu när katten fick salmonella och bilen gick sönder. Som grädde på semlan hade jag nu kunnat jobba deltid och haft råd med detta. Istället jobbar jag heltid och har ändå inte råd. Heja heja!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar onekligen så! Prehab för framtiden, man önskar ju såklart att det hela påbörjats för 10 år sedan men om 10 år kommer jag att vara väldigt göad att jag började nu! :)

      Radera
    2. "Nu" är tidigaste start för alla förändringar. Man kan inte börja med saker igår, så det är ingen idé att gräma sig över det heller. Även om jag förstår hur du tänker.

      Radera
  9. "Att leva på kredit är som att ro motströms"

    JO TACK!

    Jag och kärestan har lyckats slarva till oss närmre 200kkr i blancolån som ligger och drar nästan 50% av nettoinkomsten varje månad (ihop med bolånet). Det är LITE begränsande. Men men, i december ska sista avbetalningen ske och sen har vi hux flux nästan 20 kkr att spara varje månad.

    Det blir mycket löpning (gratis), gym (billigt) och vandring/cykling (gratis) under detta året. Vi kommer vara duktigt i form när vi kan börja bygga upp ekonomin igen. I år blir som ett både fysiskt och ekonomiskt bootcamp!

    - https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ekonomiskt bootcamp var ett skönt uttryck, även om jag förstår om det är plågsamt.

      Radera
  10. Marklyft tränar alla muskler. Plankan vägrar jag. Sedan jag började kombinera löpning med styrketräning så försvann alla hälseneskador och dylikt. Ingen rehab på tre år.

    ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför vägrar du plankan? Rent teoretiskt gillar jag den :-). Och excentriska tåhävningar.

      Mitt problem är att jag tycker att styrketräning är så himla trist, och skulle aldrig förmå mig själv att gå på gym.

      Radera