lördag 28 januari 2017

Varför finns inte fler grindsamhällen?

Grindsamhällen, eller gated communities, är inhägnade bostadsområden där man måste passera en grind med en väktare för att komma in, och där det eventuellt finns patrullerande säkerhetspersonal. Fenomenet är vanligt i USA och Sydamerika, men varför finns det nästan inte alls i Sverige?


Uppenbarligen finns gott om svenskar som är villiga att lägga mycket pengar på sitt boende och i takt med ökad brottslighet i kombination med en poliskår som löser allt färre brott borde väl säkrare bostadsområden vara en nästan onödigt säljbar produkt? Sveriges första grindsamhälle, Victoria Park i Malmö som startade 2008, är idag börsnoterat, men på företagets hemsida står ingenting om grindsamhälle eller gated community. Istället skriver man där om ”attraktivare boende” med ”socialt ansvarstagande”. Den formulering som sticker ut mest är nog ”livsstilsboende”. Det låter ju snarare som ett gruppboende för förståndshandikappade än ett självvalt alternativ.

Så fort någon vill bygga ett grindsamhälle kommer kritiken som ett brev på posten. ”Här kan du bo bakom murar och spärrar”, skrev Aftonbladet när en byggherre ville hägna in ett område med elva bostäder fördelade på fem hus.


Vad är problemet, saboterar det allemansrätten? Jag springer ibland i Djursholm där många villatomter är större än hela detta bostadsområde. Där är alla tomter inrutade med staket och en låst grind med stora skyltar om vaktbolag och kameraövervakning. Man får vara rätt kommunistisk i sin syn på människor om man vill förbjuda det. Om två bostäder går ihop om ett staket och ett väktaravtal, gör det någon skillnad? Eller var går gränsen från grannsamverkan till samhällsomstörtande gerillaverksamhet – fem bostäder, 50, 100?

Jag tror stenhårt på fler grindsamhällen i Sverige. Det skulle inte förvåna mig om det finns hundra stycken inom några år. Trots att Victoria Park var först ut verkar de inte ha eller någonsin ha haft planer på att profilera sig mot den här typen av boenden. Därför är jag förvånad över att inte något av våra stora bygg- och/eller bostadsbolag tar tag i den biten. Peab, JM, Bonava... Varför startar ni inte ett dotterbolag som bygger och driver grindsamhällen?


Att de skulle få politiker och en och annan regimtrogen nyhetskanal emot sig betvivlar jag inte. Men skulle de sakna kunder, personer villiga att betala för att minimera risken att bli attackerade eller rånade i sin närmiljö? Hur stor är t ex inbrottsrisken i ett bostadsområde där man måste legitimera sig för att komma till och från? Inte så stor, gissar jag. Om detta är ett problem får vi nog kvotera kriminaliteten så att det blir rättvist.

34 kommentarer:

  1. Det kan bli två olika grindsamhällen: ett där man hägnar in ett bostadsområde med legitimationsplikt när man åker in.... och så har vi det andra där man får visa legitimation när man åker ut... Vi har ju ett femtiotal sådana områden. Kan hända att de människor som bor där redan känner sig inhägnade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är jag inte riktigt med. Menar du det som brukar kallas no-go-zoner? Ja, där känner man sig nog både inhägnad och utlämnad, och framförallt bortglömd av politiker som försöker låtsas att fenomenet inte finns.

      Radera
    2. ja, det är de områdena jag menar, de har ingen synlig inhägnad men nog finns den där alltid.

      Radera
    3. Jag vet inte, jag tar uttrycket bokstavligt och håller mig därifrån :-).

      Radera
    4. Karin, problemet är att de kommer ut från sitt område och in i andra för att begå brott och sedan dra sig tillbaka till sitt näste när polisen inte följer efter (no-go).

      Radera
  2. Skulle aldrig kunna trivas bakom ett stängsel!!! Men så trivs jag inte i städer heller. 25km till närmaste affär och inga allmänna kommunikationer är ett billigt pris för att slippa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med 25 km till närmaste affär minskar nog behovet. Jag gillar om bägge möjligheterna finns.

      Radera
  3. Det är en tidsfråga innan antalet dylika bostadsområden exploderar i antal i Sverige. Det är bara att titta på när ett samhälle förfaller tillräckligt mycket, och snabbt, för att projicera utvecklingen framöver även i Sverige. Den som rest en del i sitt liv, och har sett Afrika, Syd Amerika mm vet hur det blir även i Sverige framöver. Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kunde man satsa pengar på att det ökar explosionsartat skulle jag göra det.

      Radera
  4. Kan högst troligt bli modernt i storstäderna. För min del flyttar jag hellre längre ut i skogen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har provat skogsboendet och vill nog inte göra om det. Tror jag.

      Radera
  5. Det här är nog en direkt nödvändighet. Boende kring Hässelby väst om Stockholm känner 57 % sig otrygga på kvällar och nätter. Skulle boende i Hässelbys villaområden ha möjlighet att förvandla sitt boende till ett gated community med en mataffär, hade de definitivt velat det.

    Har bekanta som bodde i en villa nära Rinkeby och de tog alltid med sig sina värdesaker när de besökte oss, för de hade haft två inbrott på ett år i sin bostad. De där områdena nära Rinkeby -- Flysta, Bromsten, Duvbo, och även Bromma framöver, kommer nog bli mer intresserade av låsta portar till sitt område.

    Jag hade inte velat bo nära Hässelbys eller Rinkebys gangsterområden utan att bo i ett gated community. Till Djursholm, Nacka eller Haninge är det däremot längre till gangsterområden, och därmed ännu inte nödvändigt med gated communitys. Innerstaden har väl en liknande situation.

    Det här är en bransch som de stora byggbolagen kommer expandera inom. De undersöker nog marknaden för närvarande och om några är ett par gated communitys färdigbyggda. Kanske intill gangsterområdena, där de behövs som mest.

    Se till exempel på detta nybygge i Alby i Botkyrka. Det är ett område de flesta svenskar undviker. Där skulle ett gated community vara en bra lösning, med egen tunnelbana.

    http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-alby-c-botkyrka-kommun-lagmansbacken-11-10199122

    http://www.dn.se/sthlm/majoriteten-i-yttre-vasterort-ar-otrygg/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man haft två bostadsinbrott på ett år förstår jag att man letar efter nya möjligheter.

      Menar du att husen på Lagmansbacken inte är ett gated community? Hur tusan ska de då få 2,4 miljoner för 57 kvm?

      Radera
    2. Våra bekanta som flyttade in i villan precis bredvid Rinkeby hade tidigare bott i en lägenhet kring Solna och innan dess i Norrland, och påstod att "de [rinkebyborna] inte skiter där de bor". Men visst gjorde de det. På dagarna fick de ibland se tjuvar från Rinkeby springa från andra villor i bostadsområdet.

      Det hjälpte inte heller att de hade film på de som rånade deras bostad, för polisen kunde, eller hade inte, resurser att lösa upp brottet ändå.

      Jag skulle inte köpa en bostad i Alby för 45 000 kronor per kvadratmeter. Däremot flyttar invandrare ofta till Alby, Fittja och Tensta då de trivs med sina landsmän, så jag antar att det främst är invandrare som är intresserade av att köpa lägenhet i de områdena för 45 000 kronor per kvadratmeter.

      Och nej -- det är inte ett gated community. Ska jag flytta till ett sådant område och behöva betala 45 000 kronor per kvadratmeter, då vill jag ha mataffär och T-bana i mitt gated community.

      Radera
  6. Västerort, lär visst ha den största andelen inbrott i hela Europa. Bodde tiotal år i Tensta, Flera grannar som blev rånade, mitt på ljusa dagen. En vän hade inbrott tre gånger under en 5-årsperiod.
    Jag jobbade även där under många år, allt var inte dåligt, men det positiva som till en början övervägde, försvann mer och mer. Vet inte hur mycket pengar det har lagts på det så kallade "utanförskapsområdena" det måste vara miljarder vid det här laget. Tänkte redan för tjugo år sedan att vi kommer att få det som i andra länder med stängsel och vakter.
    Hoppas väl fortfarande att vi ska få skutan på rätt köl. Vill helst inte gå den vägen med gated communities, känns både instängt och otryggt på något vis.ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ger du en rimlig bild av hur det kan vara att bo i ett svenskt ghetto.

      Jag tror dock inte att skutan går att vända på rätt köl utan en väl utformad repatrieringspolitik eller att man delar upp Sverige.

      Radera
    2. Jag tittade på en lägenhet i Tensta. Visserligen i början av 90-talet, men jag fattar ändå inte hur jag tänkte.

      På vilket sätt känns gated communities otryggt? Möjligen instängt (beroende på storlek) och troligen dyrt, men inte otryggt väl?

      Radera
    3. Möjligen en liten utstickare, men jag har aldrig förstått hur det är dåligt med segregering. Vettiga människor vill bo med vettiga och flyttar då till områden och sätter sina barn i skolor utan hot, trakasserier och brottslighet. Jag ser sällan folk som medvetet säger sig vilja verka för att bryta segregeringen genom att flytta ut till Rinkeby och testa på det mångkulturella kaoset.

      Lars Ohly och Jonas Sjöstedt vill helst bo på Östermalm, men utåt menar de att svenskarna ska vilja bryta segregeringen och bosätta sig i mångkulturens oaser.

      Radera
    4. Ja, det är möjligen en utstickare :-), men de flesta verkar vilja bo bland sina egna - somalier med somalier, svenskar med svenskar, journalister med journalister, kulturarbetare med kulturarbetare...

      Jonas Sjöstedt har faktiskt flyttat till Midsommarkransen. Inte heller ett område som brukar benämnas som "da hood", men rätt ska vara rätt.

      Radera
    5. Det är konstigt att de som pratar mycket om hur viktigt det är med integration, sådana som mediafolk, politiker och andra tillhörande eliten, är oftast väldigt lite integrerade själva. Tycker att det är ett stort hyckleri.
      Redan i slutet på sjuttiotalet var det låg status att bo i t ex Tensta, Alby eller Rinkeby, Ju fler invandrare det flyttade in, ju mer flyttade svenskarna där ifrån. Ta Tensta som exempel, tror inte att det finns många svennar där nu, trots att det utgjorde över 50% i slutet på sextiotalet.
      Frågan är - vilka är det som ska integrera sig? Undrar ibland över vissa jag hör prata sig varma om integration, men inte verkar umgås med en enda invandrare, i alla fall inte på sin fritid.
      Gated communities är för mig att ge upp, att befästa ett alltmer otryggt samhälle, kanske rätt, men olycksbådande för framtiden/ME

      Radera
    6. Oavsett vad saken gäller är det helt klart lättare att tro på människor som lever som de lär. När det alltid är någon annan som ska uppfylla deras vision blir det märkligt.

      Du lägger in mer i gated communities än jag gör. Jag ser det som en boendevariant bland andra. En del vill bo isolerade, en del i kollektiv, en del i gated communities. Jag ser nog GC-boende som ett av de tryggare alternativen, vilket inte innebär att det sker på bekostnad av någon annans trygghet.

      Radera
    7. Jo att Sjöstedt flyttat till Midsommarkransen visste jag faktiskt redan, men poängen är densamma, att en vänstersnubbe står och klagar på segregering men gör exakt det -- väljer svenskaste området för att få trygghet, säkerhet och trivsel.

      Radera
  7. Jag tror att de stora byggbolagen inte bygger grindsamhällen pga att de är rädda för det galopp de kommer få springa framför PK-mobben i svensk media. Du har ju några exempel på just det i texten. Tragiskt men sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, men som jag också skriver tror jag att de skulle få gott om kunder (som skulle hitta dem tack vare indignerade journalisters ilska mot förslaget). Kunder är en viktig (den viktigaste) intressentgruppen för ett vinstdrivande företag. Journalister hamnar inte ens längst ner på den listan.

      Radera
    2. Njae, jag håller såklart med dig i sak men kolla på Grand Hôtel som valde 'fel' kunder och fick ta rejält med stryk av media.

      Och jämfört med USA och Sydamerika är Sverige än så länge inte tillräckligt våldsamt för att tillräckligt många kunder ska välja och efterfråga denna boendeform.

      Radera
    3. Apropå hotell och plånbokstänk, Best Western i Karlstad gjorde ett val i medias smak, men tvingades backa efter bojkotthot. För i slutändan är det nästan alltid plånboken som styr.

      Sverige är kanske inte nog våldsamt (än), men tillräckligt för att det ska finnas kunder, och tittar man framåt är det ingen djärv gissning att behovet kommer att öka.

      Radera
    4. "Och jämfört med USA och Sydamerika är Sverige än så länge inte tillräckligt våldsamt för att tillräckligt många kunder ska välja och efterfråga denna boendeform."

      Jämförelsen blir lite skev. Sverige är generellt inte lika våldsamt som USA och Sydamerika. Men Sverige, USA och Sydamerika har alla det gemensamt att ghettobildningarna skapar kriminalitet och otrygghet för invånarna.

      Hur roligt är det att gå upp på morgonen och se sin bil sönderbränd eller få två eller tre inbrott per år? Det är vardagen eller risken för invånarna som bor i villorna nära Rinkeby eller boende i Norra Botkyrka. Vidare ska miljön till och från tunnelbana och att trampa ned till centrumet tas i beaktning. 57 % av boende kring Hässelby känner sig otrygga under kvällar och nätter, då är det illa.

      Tillräckligt våldsamt och kriminellt för gated communitys är det definitivt.

      Byggbolagen är väl lite kluvna för tillfället inför att bygga grindsamhällen, men med höga vinster kommer självklart några börja bygga. Blir det inte Skanska eller Peab blir det en person bakom ett bolag som har mindre att förlora i anseende -- tänk Bert Karlsson eller varför inte någon av Wallenbergarna med Investor. Wallenbergarnas företag Investor verkar inte drabbas särskilt negativt av Aleris eller Kunskapsskolan, vilket de nyligen sålt.

      Att äga sådana företag anser en stor andel av folket inte är korrekt. Men likväl driver Wallenbergarna sådana företag.

      Radera
    5. "Att äga sådana företag anser en stor andel av folket inte är korrekt. Men likväl driver Wallenbergarna sådana företag."

      Jag är inte säker på att särskilt stor andel av folket har problem med privata skol- och vårdföretag. Synpunkten är väl snarare att de påstås tjäna för mycket, men inte heller där är jag säker på att motståndet är så stort.

      Radera
    6. Försökte hitta en jämförelse. Jag tror ungefär som du, att motståndet inte är så stort.

      Jag är även tveksam till att särskilt många skulle anse grindsamhällen förkastligt. Inte heller är jag säker på att företag som bygger dem skulle få dåligt rykte och därmed drabbas ekonomiskt. Snarare tror jag att medierna skulle blåsa upp hur illa det är att isolera sig från samhället, men svenskarna ha förståelse för att det är en nödvändighet när man lever nära ett ghetto.

      Radera
    7. Nej, dåligt rykte är ett starkt uttryck. De skulle nog få en del medial kritik, men det behöver absolut inte betyda ett ekonomiskt tapp. Det kan mycket väl bli tvärtom.

      Radera
    8. Jag vet inte om det är möjligt, men borde inte villaområdena kring Järvafältet: Flysta, Bromsten, Solhem och Duvbo kunna bygga grindsamhällen genom att rösta om frågan? Det är ändå där och bredvid Rosengård de är som mest behövliga.

      Jag tänker mig mer att man omvandlar nuvarande bostadsområden till grindsamhällen, för det är ju ändå så att de ligger precis bredvid ett megaghetto.

      Radera
    9. Jag tror att det är svårt att omvandla till grindsamhälle eftersom området antagligen innehåller kommunala ytor och politikerna aldrig skulle vilja släppa till marken.

      Radera
  8. Hu, jag hoppas inte vi hamnar där. Att vi känner att vi måste bygga in oss för att skydda oss från varandra. Själv bor jag på landet/skogen och känner mig trygg men det är säkert annorlunda i städerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett sätt håller jag med dig. Samtidigt kan man ju hävda att "bygga in oss för att skydda oss från varandra" är vad man gör när man låser sin dörr. Alla människor kommer aldrig vara ärliga och hederliga, därför dumt att göra det för lätt för den som inte klarar av reglerna.

      Radera