lördag 25 mars 2017

Lev som du lär

Som vegetarian har jag alltid fått frågor av typen: ”Men äter du inte godis som innehåller gelatin?” Man vill liksom slå hål på min moral och avslöja mig som hycklare. Nu äter jag visserligen inte gelatin, men jag hade ändå inte sett dubbelmoralen så länge jag inte har en bildekal med texten ”Gelatin är mord!”. Jag har har inte lovat någonting beträffande min diet och står till svars enbart inför mig själv och min plånbok.

Men nu börjar jag se samma tendenser i min roll som outad snåljåp. Jag är tråkigt rättrogen även där, men jag har aldrig påstått att jag inte skulle kunna slösa bort en slant på något ganska meningslöst. Okej, det händer inte ofta, och när det händer är det typ en glass för femton spänn. Fast jag kan inte minnas när jag gjorde det senast. 2015 kanske.


Och jag tycker ju att man ska leva som man lär. Det finns ett gammalt uttryck som lyder: ”Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör.” Föräldrar som slåss med knytnävar på fyllan varje lördag kommer inte att med trovärdighet kunna predika ickevåld och drogfrihet för sina avkommor. Men det där gäller inte bara barn. För att ta ett aktuellt exempel bör inte politiker säga att det är häftigt att betala skatt samtidigt som de själva har obetalda skatteskulder.

Säger man sig vara sparsam bör man inte strössla pengar omkring sig hur som helst. Jag har läst minst två böcker av svenska författare på temat köpstopp, där de berättar om egna erfarenheter av att inte shoppa. Med några undantag. Och några undantag till. Och ännu några... När de kommit två månader in i sitt ”shopstop” har de handlat mer än jag brukar handla på två år (utan att någonsin ha kallat det ”shopstop”). Jag tänker att det nog lät bättre när de sålde in idén till förlaget än när de började försöka leva det där livet de sagt sig själva och andra.

Nej, gör inte det, du blir lurad!

29 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig om de halvhjärtade köstoppen men du tog med fel bok på bilden, det riktiga stolpskottet när det gäller denna genre är trots allt Shopstopp av Gunilla Brodrej som jag recenserat...

    http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/lästips-shopstoprapport-från-ett-halvcelibat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja!! Har läst den och den var faktiskt ännu kassare. Jag tycker att du är onödigt generös i din recension.

      Fast det här köpstoppet är inte så mycket seriösare. Grundtanken verkar vara att vi köper inget, om det inte är något vi behöver eller vill ha. Och så borde ju alla göra, men jag ser inte poängen med att skriva böcker om det.

      Radera
    2. Antar att det finns grader även i helvetet. Ann-Christin Grammings bok var från början en blogg som sedan blev en bok och hon levde ändå lite mer rimligt eller som jag brukar säga "något mindre löjligt ineffektivt" under köpstoppsåret....Gunilla Brodrej verkade ju leva ännu mer galet under köpstoppsåret då hon började gå i trasiga strumpor till starbucks och på charterresa.....helt totalt orimligt tycker jag...:-)

      Radera
    3. Det var länge sedan jag läste dem (Grammings först), så jag minns nästan inga detaljer, men även om Brodrej var ännu mer slösaktig skulle jag absolut inte kalla Grammings handlande som rimligt. "Något mindre löjligt ineffektivt" kan jag gå med på :-).

      Radera
  2. Att leva som man lär är inte så lätt. Fråga våra kära politiker. Eller ännu bättre: kyrkans män/kvinnor. Jag älskar verkligen uttrycket 'barn gör inte som du säger. De gör som du gör'.

    Ha en riktigt go helg Sparo!

    /Aktiepappa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, religiösa är också ofta härligt dubbelmoraliska.

      Tack detsamma!

      Radera
  3. "Jag har har inte lovat någonting beträffande min diet och står till svars enbart inför mig själv och min plånbok." Word!

    Är också vegetarian och får förstås frågan varför jag i undantagsfall äter spaghetti med köttfärssås/lasagne. Svaret är förstås att det är gott och alternativen var inte goda vid just det tillfället. Får ibland frågan varför jag inte äter ägg men däremot glass. Svaret också där att det helt enkelt är gott men jag gillar inte att äta ägg men glass är gott. Många tycker att det är hyckleri men jag har aldrig förstått varför man ska precisera precis vad man äter bara för att man är vegetarian. Jag äter helt enkelt det jag tycker är gott och nästan aldrig kött/fisk/fågel.

    Lever man lite utanför normen finns ofta förväntningar om att man ska vara renlärig men vi sparare och vegetarianer är ju som folk är mest. Köttätare äter inte vad som helst heller. Hur många köttätare äter hund eller kanin till exempel? Borde de inte det? Vi vegetarianer behöver ju inte ställas till svars här.

    För egen del är jag i någon sorts process motsvarande miljonär innan 30. Har fått lite extra utrymme att konsumera och ändå spara lika mycket och kanske mer än tidigare. Känns lite ovant men även om jag också har en extrem sparkvot unnar jag mig något ibland, oftast då kvalitetsinköp av långsiktig karaktär som man kan ha glädje av flera år framöver. Igår köpte jag dock ett flerpack glass på rea så tack för påminnelsen. Nu blir det en glass ute i solen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tala för dig själv -- jag är köttätare och äter enbart ödla, halstrad bäver, tärnad sork, skata, hare och hund. Hoppar över livsmedelsbutikernas utbud av nötfärs, kyckling och biff. Sådant är för amatörer.

      Under medeltiden/renässansen var det vanligt att konungarna åt hare i gryta. Något har gått fel nu när de flesta avstår den rätten. Inte ens under högtid drar folk fram en hare. Vad sägs om du skulle samla familjen och utropa: "Se här! Jag har gjort i ordning haren och snart ska vi allesammans få festa på den?!" Vilka jubel det skulle bli från din sällskapskrets!

      Radera
    2. Utlandsutdelaren: Kallar du dig vegetarian men äter köttfärs kan jag ändå förstå att folk blir förvirrade. För övrigt tycker jag färssås av kikärtor och krossad tomat är en höjdare. I lasagne kör jag bara tomatsås och ostsås. Och glass finns vegetarisk (utan ägg och med enbart vegetariska mono- och diglycerider).

      Khennet: Alla udda köttvarianter "smakar som kyckling" om man får tro expertisen. Och hund är ganska gott, har jag hört. Bäver är jag mer tveksam till.

      Radera
    3. Bäver är en delikatess till juletider medan hund är en aptitlig bit som har en sötsur smak. Gillar mest pudel och schäfer. Kan ibland äta tax om det inte finns annat att tillgå.

      Radera
    4. Men annars blir det taxfree :-)? Jag fortsätter nog äta vegetariskt, men rent moraliskt ser jag ingen skillnad på att äta typiska bondgårdsdjur jämfört med klassiska husdjur som hund eller kanin.

      Radera
    5. I taxfreen köper jag ingenting. Där ber jag om att få provsmaka alkohol från kunderna som köper. De brukar oftast ge mig en sup eller två.

      Jag gjorde nyss linsbiffar från detta recept: https://www.coop.se/recept--mat/recept/l/linsbiffar-med-klyftpotatis/. Men du gör:

      "Medan jag kokar bönorna (1 kg) tinar jag spenat (200 gram), blandar med två burkar krossade tomater (800 gram), några matskedar matolja, en skvätt senap och kryddor (salt, peppar, basilika, mynta eller några du gillar bättre)."

      Du tar krossade tomater i stället för ägg? Inte heller har du ströbröd. Tar du senap i stället för fast konsistens?

      Med vänlig hälsning

      https://sparosverige.blogspot.se/2016/08/vegobiff.html

      Radera
    6. Nej, jag kör mjöl istället för ströbröd. Senapen tror jag inte påverkar konsistensen nämnvärt :-). Men jag lyckas å andra sidan mycket sällan med linsbiffar. Har i princip slutat försöka utan föredrar ärtor/bönor.

      Radera
    7. Jag fick toppresultat från det receptet jag använde. Testa själv! Du kanske får dig en sjudundrans måltid.

      Radera
    8. Måste trixa bort ägget bara för sådana håller jag inte på med. Inte förtjust i vitlök heller, men sedan får jag väl göra ett försök.

      Radera
  4. Det är ändå rätt många i samhället som inte förstår vad du menar med ovan resonemang. Många gånger har jag mött folk som röstar på sossarna och tycker det vore bra med högre skatter. Men, inte för dem själva. När jag då konfronterar dem, så blir de helt oförstående. Just därför vore det utmärkt att ha ett kryss i deklarationen, där alla kan välja att betala in mer skatt än de behöver. Så får alla landets hycklare möjlighet att visa hur goda de är. Med tanke på det enorma antalet hycklare i Sverige, så skulle detta förslag dra in enorma mängder av skatt?
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att i någon mån göra skatt frivillig är knepig. Jag tror att många kan betala mer om de går till vad de anser vara rätt saker, medan många idag vill betala mindre eftersom de tycker att pengarna hamnar fel.

      Men i ett fall tycker jag att det borde gå att få till - för att finansiera kungahuset. Kostnader för underhåll av byggnader är en sak, men låt dem som vill crowdfunda den del av apanaget kungafamiljen lever på.

      Radera
  5. Touche! Våra politiker förstår inte vad de gör med skattemoralen idag. När uppskattningsvis 20-25% av pengarna försvinner till politikernas "SamHällsProjekt", så satsar jag hårt på att minimera skatten. Samtidigt får vi ständigt höra att det finns inga pengar till skola, vård, polis, omsorg, försvar mm. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som att dessa brister inte skulle bero på politikernas aktiva val att inte prioritera dessa områden.

      Radera
  6. "Walk the talk" är ett annan beteckning i ledarskapssammanhang. Tydligt exempel är att om ledning eller miljöpartister vill att vi ska flyga mindre så bokar de in webmöten. Mvh Aktiemamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och när de istället seglat upp som det parti i riksdagen som åker mest taxi, och i extrema fall flugit mellan Bromma och Arlanda (!) blir det lite svårt att ta dem på allvar i miljöfrågor. Tacka vet jag Ingvar Kamprad som är noga med att skriva på bägge sidor av papper och uppmanar sina anställda att göra likadant. Så blir man trovärdig.

      Radera
  7. Mer än en miljöaktivist har ju ägnat sig åt flygpendling:

    Maria Wetterstrand, språkrör Mp - Stockholm - Finland 2010
    Pascal Husting, Green Peace-ledare - Luxemburg – Amsterdam 2012-14

    SvaraRadera
    Svar
    1. Husting känner jag inte till alls, men Wetterstrand kan jag någonstans förstå. Det går inte att bo i Finland och jobba i Stockholm på ett miljövänligt sätt, och förhoppningsvis pendlade hon inte dagligen.

      Då tycker jag nästan MP-politikern Mikaela Valtersson var värre när hon tog taxi till riksdagen var och varannan dag trots att hon bodde hundra meter från Upplands Väsbys pendeltågsstation (som dessutom med god marginal slår taxin i tid).

      Radera
    2. Glöm inte heller Yvonne Ruwaida. Hon förtjänar alltid ett hedersomnämnande när det gäller att stötta taxibranschen.

      Radera
    3. Också känd för sin kreativa bokföring. Eller ja, kreativiteten bestod väl egentligen av att hon gav sjutton i att göra den.

      Radera
  8. Själv predikar jag indexfondernas förträfflighet men har just nu alldeles för mycket enskilda aktier i portföljen. Jag är en hycklare som ska se över portföljen för att återigen vandra längs den väg som är rätt för mig.

    Med vänlig hälsning

    J

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att krångla till det skulle jag vilja framhäva aktivt förvaltade fonder, som jag tycker fått onödigt mycket skit.

      Radera
  9. Tillbringat några dagar i snålhetens Mecka. Inte har det danat mig något vidare, både köpt glass och annat onödigt. Nu straffar det sig med åtdragen "svångrem". Beundrar din karaktärsfasthet,att inte ha köpt en glass sedan 2015./ ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att avstå tycker jag inte är så svårt. Det är värre att sluta när man väl börjat. Att exempelvis ta en näve chips och låta det vara bra med det. Då är det mycket lättare att inte ge sig själv chansen.

      Radera