torsdag 26 april 2018

Rädd för storbanker?

I Marcus Hernhags fredagschat i Privata Affärer fick han frågan om hur han ställer sig till storbanker och svarade:
Jag äger aktier i Sampo som är störste ägare i Nordea. Jag tycker det räcker som exponering mot storbankerna, som i och för sig kommer att vara kassakor ett tag till men utmaningarna från nischbanker, nätmäklare, fintech, bolåneutmanare, etc är orosmoment på sikt så jag tycker inte vi ska vara överinvesterade i bankerna utan hålla positionerna på lagom nivå.

För egen del är jag rädd för aktier i största allmänhet. För det mesta, men särskilt nu. Men ska jag peka ut någon specifik bransch vore det verkstad eller möjligen fastigheter. Verkstadsbolagen drabbas av stigande råvarupriser, och är genomgående högt värderade. Fastighetspriserna är gissningsvis nära toppen. Klart att även bankerna drabbas av den lågkonjunktur som är på väg, men jag är inte rädd för en ny bankkris. Inte i Sverige.

Och de där hoten... Visst har storbankerna fått lite konkurrens på bolån, men nog verkar de stå sig rätt bra. Kommer ni ihåg reklamen som uppmanade oss till otrohet mot storbanken? Tror att det var Citibank som körde den serien för kanske tio år sedan. Poängen var att vi inte skulle byta bank utan ta in en till. Att de inte föreslog att vi ska gå över helt till dem var förmodligen för att de inte skulle klara av det.


Själv har jag inga bolån och skulle gärna välja bort storbankerna, men genom mina nätmäklare kan jag inte ens betala räkningar. Inte heller lägga mitt företagskonto och bankgiro där. Jag kan ha flera banker, nätmäklare och försäkringsbolag, men många vill ha en enda bank som sköter alla deras bankärenden och som har ett kontor i någorlunda närhet. Vilka företag erbjuder detta och har mer än något enstaka kontor utanför Östermalm i Stockholm? Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Någon mer?

Slutsats: Jag tänker behålla mina storbanksaktier ett tag till.

15 kommentarer:

  1. Jag tror tvärtom. Jag tror att storbankernas tid är förbi och det kommer inte ta särskilt lång tid. Om det är något område som digitaliseringen kan förbättra så är det banktjänster. Ta bara det faktum att det inte går att få betalningarna att gå igenom på helgdagar. En överföring mellan konton i olika banker tar evigheter - i en tid där ingen har tålamod och genast är ett måste. Det finns så många områden att förbättra och nya tjänster som dyker upp kommer att ha hela världen som kundbas. Storbankerna har dessutom börjat ta betalt för tjänster som är helt gratis på annat håll. Nä, ju förr de får bita i äpplet desto bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mitt hjärta blöder inte för storbankerna på något sätt, men jag tycker mig se att de har en förmåga att göra precis vad som krävs för att behålla kunderna och fortsätta att tjäna pengar. Om femtio år ser det säkert helt annorlunda ut, men 2018 och 2022 kommer de nog gå lika bra som de gjort det senaste decenniet.

      Radera
  2. Jag gör som du och har kvar storbanksaktier och köper mer till och med. Bra utdelningar och de kommer fortsätta bra länge, som jag kan köpa andra aktier med. Jag tycker det är en bra bas i min portfölj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historiskt har det funkat fint. När bankerna går bra tjänar de pengar. När det går dåligt hjälper staten till. Det kan man ha moraliska synpunkter på, men moral blir man inte fet på.

      Radera
  3. Blir så less på allt tjat om nischbanker och disruptors. Som om storbankerna bara skulle sitta och rulla tummarna och titta på när konkurrenterna håller på??? Vad är det som säger att innovation inte kan komma från någon storbank? Det lär finnas duktiga personer där och inte enbart byråkrater.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hade storbankernas personal bara suttit och väntat på nästa löneavi hade de varit utkonkurrerade för länge sedan.

      Radera
  4. Sedan ska man inte underskatta folks lathet. Jag brukar göra en snabb scanning av bolåneräntorna varje år och även om jag bytte bank och fick kanske 0,3 eller 0,4 % billigare på ett ställe så kanske det i slutändan innebär 6000 kr mindre per år. Ska jag ställa det inför böket det innebär att flytta så är det inte värt det för det kräver en del förhandling, nya bankkort, ev. en avgift hos bostadsrättsföreningen för byte av säkerhet etc. Låga räntor kräver också ofta att man binder sig för minst två år och så länge vill jag inte binda mig. Ev. flytt skulle i så fall medföra ränteskillnadsersättnkngar etc. Jag skulle börja överväga en flytt vid 10 000 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det är det värt. Bankkort, konton och flyttar hjälper den nya banken till med och vill brf:en ha pengar för att du flyttar banklånet ska de ha stryk.

      Radera
  5. Det finns alternativ. LF har både bolån och företagspaket samt försäkring och pensionssparande med en hel del kontor ute i landet. Ett ok alternativ till storbankerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Bolån ska jag aldrig ha, men det är smidigt att ha privatkonton och den enskilda firman på samma ställe.

      Radera
  6. Bytte från storbank till LF Bank och det var det bästa jag har gjort. Bra smidig kontakt, personal som möter mig på min nivå, inte en banksäljare som kommer dragandes med broschyrer om dyra fond i fonder som jag redan tackat nej till vänligt men bestämt. Får dessutom 20% rabatt på alla försäkringar också, och inte en enda avgift någonstans. Ränta på bolån är 1,2%. Svårslaget.

    Hade jag sparat 6000 kr om året hade jag bytt bank fortare än kvickt, för som Sparo säger hjälper nya banken till med allt. Handelsbanken hörde jag aldrig från mer, de kunde åtminstone hört av sig och frågat varför jag byter, när jag hade varit kund i 15 år. Så intresserade är de...

    SvaraRadera
    Svar
    1. I samband med nya bolån erbjöd LF Bank bäst villkor på 1,3%. Detta i kombination med smidighet, trevligt bemötande och mindre "säljsnack" gjorde valet lätt.

      Radera
    2. Det är ingen bra signal att den gamla leverantören inte ens hör av sig. Det kanske är kört att få tillbaka den flyende kunden, men de kan ändå lära sig något för framtiden om de är intresserade av kundservice.

      När jag lämnade Nordnet för Avanza för femton år sedan ringde Nordnet upp och verkade uppriktigt intresserade. Tio år senare startade jag upp på Nordnet igen så idag har jag bägge.

      Radera
  7. Har ingen storbank i portföljen, skulle väl egentligen inte ha något emot det heller.

    Men bankerna går bra och utmanarna är fortfarande ganska små. Så om bankerna är lite på tå så kan man köra devisen:
    "If you can’t beat them, buy them"

    Så jag vet inte om jag är så orolig för alla "utmaningar"(problem) som bankerna har.

    Dessutom så har det lyckas parera sjunkande räntan bra, vilket borde bli en hävstång om räntan piggar på sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det som är så imponerande (och irriterande) med bankerna, att oavsett konjunktur och förutsättningar lyckas de på något vis alltid stjälpa avgifter på kunderna och riskerna på staten.

      Radera