söndag 29 april 2018

Morgondagens blankarlista

Jag såg att Byggmax hamnat på listan över börsens mest blankade aktier, alltså de bolag med störst antal utlånade aktier, vilket görs av aktieägare som tror att kursen ska ner.

Jag har tidigare vädrat min aviga inställning till Byggmax, för att jag tycker att deras service är helt usel. Nu kan man ju, med visst fog, hävda att min subjektiva erfarenhet av två Byggmaxbutiker med en handfull medarbetare inte säger så mycket om hur företaget mår. Men något kanske det ändå säger, och jag fick mycket medhåll i kommentarsfältet när jag tyckte till om dem, så andra har liknande erfarenheter.


Marcus Hernhag var gäst i senaste Fillorkill och berättade då att han går en del på magkänsla, att ibland får man strunta i nyckeltal och bara tänka logiskt. Hans magkänsla bottnar i och för sig i nästan tjugo år som ekonomijournalist, men om jag gick all-in på min magkänsla finns det fler bolag jag skulle vilja ha upp på listan.

Ica

Ja, de tjänar pengar och ja, de har massor av kunder, men jag fattar inte varför. Det är inget fel på utbudet eller tillgängligheten, men de är galet dyra jämfört med Willys, Lidl, Citygross och antagligen alla andra kedjor med undantag för Coop. Någon gång måste väl storhandlande barnfamiljer inse att den korg de betalar 1000 kr för hade kostat 600-700 kr hos konkurrenterna, och komma på att de inte längre vill finansiera butikschefens lyxbil och swimmingpool.

Välkommen till din lokala Icahandlare...

Com Hem

Har ni träffat en nöjd Com Hem-kund? Inte jag heller. Jag förstår inte varför de fortfarande har kunder kvar, och att inte människor i ”Com Hem-hus” (hör ni sektvarningen?) gör uppror mot sina hyresvärdar och bostadsrättsföreningar för att slippa företaget vars kundtjänst är svårare att få kontakt med än Donald Trump. Nu ska de gå ihop med Tele2, som finns med på blankarlistan. Pga Com Hem? Vet inte, men de bara måste bli ett sänke för Tele2.

Facebook

Inte svenskt, men de går ju ändå att blanka. Jag ogillar allt Facebook står för, vad de gör med användarna, vad de gör med användarnas uppgifter och vad de gör med yttrandefrihet och demokrati. Men vi kan bortse från det. Facebook tappar unga användare och utan att vara alltför djärv vågar jag påstå att de aldrig mer kommer ta marknadsandelar i kriget mellan sociala medier. De äger Instagram, som åtminstone är lite hetare, men hur länge? Minns ni Playahead, MySpace och Lunarstorm? Det går fort i hockey.


Vilka bolag tror ni är morgondagens Fermenta och Eniro?

19 kommentarer:

 1. Jag måste hålla med dig om Ica, där har du för det första en riktigt dyr aktie. För det andra är det förmodligen oerhört svårt att hitta en ort i Sverige där Ica-handlaren inte är bland de rikaste på orten. Varför betala en sådant enormt överpris för din mat, när det finns så många bättre alternativ?

  Sak samma med FB, det är ren skit som tyglas hårt av pk-korridoren, det kan inte annat än gå utför framöver. De tillför noll värde och varför ska man sälja ut sitt privatliv till dem? Hela affärsiden är ju sjuk.

  Byggmax, de har ju faktiskt tillfört värde åt väldigt många. Men när huvudägaren försvann, då började utförsresan. Men, jag skulle inte blanka idag.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ica: Enda anledningen jag kan komma på är när Ica är den enda butiken i närområdet. Jag har själv bott så, men då storhandlat på annan ort för att i möjligaste mån slippa Ica.

   FB: Folk gillar skit, men från det här läget kan det nog bara gå nedåt. Först försvann ungdomarna, som inte ville hänga på samma sajt som sina föräldrar. Nu försvinner föräldrarna, som inte vill få sina uppgifter samlade och sålda.

   Byggmax: Jag har svårt att se värdet för kunderna, såvida man inte gillar utspädd färg och propellerplankor som borde flisats redan på sågverket.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag var för gammal för Lunarstorm (eller bara ointresserad), men jag minns att MySpace gick väldigt fort från något stort alla skulle ha till något ingen hade och knappt kom ihåg.

   Radera
 3. Facebook använder jag inte så ingen koll eller intresse kring det bolaget.
  ICA håller jag med om, konstigt det kan vara så att många barnfamiljer mfl inte konstaterar de kan minska sina kostnader

  Dock måste jag säga att jag är en nöjd ComHem kund. I lgh jag bor finns ComHem och funkat utmärkt i de 3 år jag bott här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så länge som det man beställt hos ComHem fungerar tekniskt så är de flesta nöjda. Men när det inte fungerar längre och behöver kommunicera med ComHem -annat än att köpa mer och dyrare- så har oerhört många problem med ComHem.

   ComHems prissättning är dessutom ett gott exempel på vad som sker när ett privat företag har i praktiken monopol på leveranserna: priserna går hela tiden upp oftast utan att det som kunden får ändras eller så "justerar" man erbjudandet något.
   Vill du se mer av vad det i praktiken innebär? Kolla tex prisnivåerna på bredband 10/100/1000 via fiber (där finns oftast 10 st leverantörer att välja bland) och så ComHems motsvarande erbjudande via deras nät (kabel). 30-40-50% skillnad till nackdel för vem? Jo, ComHem.

   Tittar man på kvartalrapporterna och årsredovisningarna så ser man just detta: det är denna prisskillnad som slinker direkt ner från kunden på ComHems sista rad, dvs deras resultat.

   Radera
  2. Äntligen en nöjd Com Hem-kund! Jag har själv aldrig anlitat dem, så jag vet ingenting mer än det jag hört om deras service, men då vet jag att ni finns.

   Radera
 4. Tycker man att ICA är dyrt så är det ingenting jämfört med 7-eleven och Pressbyrån. Jag vet inte om ni lagt märke till att priset är ungefär detsamma som hos ICA per förpackning, men att förpackningarna av någon outgrundlig anledning ungefär hälften så stora, eller 2/3 av storleken.
  För bilägare som Larsson så kan man enklast jämföra 7-eleven med att det är ungefär samma priser som på bemannade bensinstationer, fast utan utbudet av bensin och andra kemikalier som behövs till dessa fordon.
  Korv, kaffe och annat i stoppa i munnen är ungefär detsamma på bägge ställena.

  Eftersom Fermenta och Eniro nämndes så spelar väl börsnoterade Fingerprint Cards i samma liga. Sen finns det ju även en drös av småbolag på småbolagslistorna som kan aspirera på motsvarande utnämning, men det har ju skribenten redan skrivit en hel del om tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är 7-eleven och Pressbyrån dyrare än Ica, men jag tycker inte att det är helt jämförbart. Ica ska väl konkurrera med stora matkedjor medan övriga är mer som bensinmackar.

   Jag har aldrig ägt Fingerprint, varken i upp- eller nedgång, och har svårt att förstå vad de egentligen säljer och ifall deras produkter kommer att finnas kvar, men fortsätter de så här (och med Johan Carlström tillbaka i bolaget) kanske de hamnar i den klubben.

   Radera
  2. Sparo, du kan väl reda ut det här med Coop. De är ju ungefär lika dyra som ICA och resten av gänget av stora leverantörer är billigare eller mycket billigare.
   Coop är ju den enda som inte är vinstdrivande, men som ändå år efter år i matrörelsen går med förlust. Är det inte så att när vinstintressena är borta så är priserna lägre, kvalitén på varorna bättre, kunderna mer nöjda jämfört med hos de vinstdrivande företagen och de anställda även de mer nöjda. Enligt retoriken.
   Alla de här faktorerna är väl mätbara, och mäts väl löpande och har väl så gjorts under många, många år.
   Sparo, det här är väl en perfekt sak för dig att utveckla vidare här på bloggen?

   Radera
  3. Tack för tipset! Jag har också funderat över varför kooperationen är dyrare än de helt privata kedjorna. Jag tror inte att varorna är bättre (inte sämre heller) eller att personalen har bättre betalt. Kanske har det med grossistpriser att göra. Jag gräver gärna lite i det och ser om jag får upp något spår.

   Radera
 5. ICA har många trogna kunder (undertecknad inkluderad). Är både aktieägare & kund mao. Även aktieägare i Axfood men sällan kund där. Willys ligger sämre till & gäller flesta av deras butiker jmft ICA, vilket för många med mig innebär 'tidsspill'. Och då värderas tiden högre än de kronor jag sparar på att (ta bilen för att åka längre...) handla på Willys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Willys och även Lidl verkar ha som idé att leta upp billigare (och därmed ofta mindre centrala) lokaler.

   Radera
 6. Hej, hittat din blogg! Kul och seriöst på samma gång! ”Välkommen till din lokala Ica handlare”! :-) Själv är jag inte ett dugg rolig, men så har jag bara bloggat en vecka....får väl bättra mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att höra! Jag har jobbat med humor, men i bloggen är alla roligheter att betrakta som rena misstag. Pengar är ju allvarliga saker :-).

   Radera
 7. Kritiken mot ICA känns överdriven. Så dyra är de inte ifall man har medlemskort, det kommer mycket återbäring tillbaka. Kanske är det "ICA nära" butiker ni tittat i? Coop är klart dyrare enligt min mening. Med det sagt får jag hålla med om att Willys är billigare men jag bor på landet och har åtskilliga mil till närmaste. Samma med Lidl, de har dessutom väldigt underligt sortiment så det lockar inte nåt speciellt. Är jag ute och reser och har alla alternativ väljer jag Willys alla gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall är det mest Ica Supermarket det handlat om, där priserna ofta varit så larvigt höga på de enskilda produkter jag tänkt kompletteringshandla där att jag låtit bli och nu inte ens försöker. Möjligt att Ica Maxi är mycket billigare, men till min närmaste Ica Maxi är det lika långt som till närmaste Willys, så den ger jag ändå ingen chans.

   Håller med om Lidls sortiment. På frukt och grönt är utbudet helt okej, men på annat kan det vara lite begränsat.

   Radera
 8. Börjar med att tacka för en lärorik och bra blogg! Som du redan nämnt så har ju ica olika kedjor, Willys vs ica supermarket är ju väldigt olikt Willys vs ica maxi. (Vore kul om någon bemödade sig att leta upp prisskillnader mellan olika ica kedjor).

  Tack för en kanon blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Själv handlar jag varken på Ica Maxi eller Supermarket längre (dyrt vs dyrare), så jag är fel person att göra den jämförelsen.

   Radera