torsdag 19 april 2018

Dags att deklarera – nu informationsbefriad

Jag brukar inte öppna Dags att deklarera. Är det något jag behöver veta söker jag på nätet, men i år började jag bläddra lite i den och slogs av hur otroligt lite information den innehåller. Bara åtta sidor och i princip går broschyrens budskap att beskriva så här: ”Deklarera nu, gör det på nätet, bara godkänn våra uppgifter så får du snabb skatteåterbäring, så fundera inte så mycket, bara logga in och klicka!” För några år sedan var broschyren 32 sidor, alltså fyra gånger så tjock, och såg ut på det här viset:


Inte fantastiskt intressant, men den gick igenom avsnitt för avsnitt av Inkomstdeklaration 1, huvudblanketten för självdeklarationen. Idag finns ingenting av det. Det enda konkreta exemplet i den visar hur man gör avdrag för arbetsresor, annars handlar den bara om hur man godkänner deklarationen på nätet, hur man begär anstånd, vad som händer när man deklarerat, när man får eventuell återbäring osv. Inte länge någonting om hur man fyller i och kontrollerar blanketten.

Hur det blivit så här vet inte jag, men gissar att det skrämmande svaret är att allt färre ens bryr sig. ”Uppgifterna kommer ju från myndigheterna så det är säkert i sin ordning, och om inte kan jag ändå inte göra något åt saken.” Den genomsnittlige deklaranten vill bara veta:

1. Får jag återbäring och i så fall hur mycket?
2. När får jag den?


Tusentals kontrolluppgifter är felaktiga och hundratusentals avdrag görs inte trots att de vore helt legitima. Men klickar man på ”Godkänn” kommer pengarna snabbt, och nu är det ju Let's Dance på tv med den där tokrolige David Hellenius, så vi skiter i allt.

14 kommentarer:

 1. Jag är fullt övertygad om att den nya grejen ”deklarera snabbt och godkänn allt så får du pengarna i ett nafs” är ett påfund från någon inhyrd effektiviseringskonsult som räknat ut att svenskarna endast ser skatteåterbäringen som en ren lotterivinst och inte för vad det är, skatt som de betalat för mycket och som staten suttit på i ett år till i princip obefintlig ränta. Genom att uppmuntra folk att inte dra ut på det och gud förbjude göra rättmätiga avdrag så måste Skatteverket spara enorma summor i både skatt och personalkostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om precis allt i din teori.

   Radera
 2. Beskriver nog vårat samhälle i stort.
  Känn, tänk inte!
  Känns det bra? Då väljer jag det!
  Att tänka efter, är skrämmande!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tänka rätt är stort, att inte tänka alls är större...

   Radera
 3. Jag är okej med det. Det fungerar som ännu ett sätt att beskatta dumhet, precis som trisslotter och V75.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de ändå ska skicka med en broschyr som förklaring till hur man fyller i blanketten fick den gärna innehålla något mer än bara datum för återbäring.

   Radera
 4. De flesta jag känner ser deklarationen som något som är kopplat till viss ångest. Då känns det befriande att bara klicka på Skicka in :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ingen gillar att deklarera, men det kan bli ett dyrt klick om man bara sväljer alla förtryckta uppgifter.

   Radera
 5. Hmm återigen kryper jag till korset som ett exempel på dum populas avseende deklarationsmomentet; jag har precis idag varit inne och surkommenterat på skatteverkets kundservice-sida att ”varför finns det inget enkelt sätt att se när pengarna kommet?”. Deras frågekategorier är - troligtvis aven ond konsult - formulerade på ett sätt som gör att den troligtvis vanligastefrågan (min) inte platsar någonstans. Som straff la jag min inout på ”teknisk support”.

  Hoppas morsan mår bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget fel i att vilja veta när man får pengarna (men övertygad om att du hittar infon i Dags att deklarera, som i princip BARA handlar om det). Jag tycker bara att de också kunde berätta hur man hittar info till ruta 1.5 "Andra inkomster som inte är pensionsgrundande" osv.

   Tack för förhoppningen. Tyvärr inte :-(.

   Radera
 6. Jag har inte tänkt så mkt på det där, som du verkar ha gjort. Men, i dagens "big data" samhälle så vet snart staten mer om oss än vi själva vet. Så det är lugnt. Snart kommer bara en inbetalningsavi, helt enkelt.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också kör vi på Hasse & Tages lösning:
   1. Hur mycket pengar har du tjänat?
   2. Hur mycket av det är kvar?
   3. Skicka in det!

   Radera
 7. Jag upplever det som att de brutit ut informationen i specialinriktade djupinformations-dokument som man får ladda hem själv, men även de små klickbara ?-symbolerna har hjälpt mig en del.

  Men, det kanske bara rör dem jag är intresserad av också :\ typ regler för delägare i fåmansföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Broschyrerna för bilagorna är bättre.

   Det där med klickbart och nedladdningsbart håller jag annars inte på med. Jag deklarerar analogt :-).

   Radera