fredag 20 april 2018

Money for nothing and the stamps for free

Vi svenskar skickar allt färre brev. Jag vet inte om det finns ett samband, men den senaste tiden verkar PostNord ha slutat att stämpla de brev som fortfarande skickas. Recycling, eller återbruk, ligger ju i tiden, så här har vi ännu ett område.

Kolla varje gång du får ett brev om frimärket är stämplat. Om det inte är frankerat med en sådan där hemsk frankeringsmaskin är det stor chans att det sitter ett ostämplat märke på kuvertet. Riv då bort den delen. När man samlat ihop några ostämplade porton är det dags att frigöra dem från underlaget. Ingen anledning att krångla till det med vattenånga, lägg dem i vatten bara, kallt eller varmt.


När de legat till sig en stund har de släppt från kuvertet. Eventuella limrester skrapas försiktigt bort med en nagel. Sedan läggs frimärkena på tork. Gärna under press så att de inte skrynklar till sig i processen, men pressa inte under papper för då kanske de fastnar igen. Använd plast eller plåt.

Efter en stund har du ett gäng fungerande inrikesmärken. Dessa är idag värda 9 kr/styck, men kommer även fungera efter nästa chockhöjning (årsskiftet -18-19?). Allt som skiljer dem från nya märken är limmet. De återvunna frimärkena behöver ett par droppar klister för att sitta. Använd gärna ett vattenlösligt, så att mottagaren kan återanvända dem nästa gång de inte stämplas.

54 kr

Sedan kan vi skicka runt brev med Kungliga Postverket år ut och år in utan att utan att lägga en krona mer i porto hur mycket priset än höjs.

28 kommentarer:

  1. Nu får jag sällan post med frimärken.
    Men om jag får ostämplade frimärken så tar jag reda på dem.

    Sen vågar jag inte använda dem.
    -Tänk om de är stämplade med osynlig färg och att mitt brev då kommer kastas eftersom det är ogiltigt frankerat?
    Inte så troligt kanske, men tillräckligt oroande för att hindra mig från att använda dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en dålig garanti, men jag har aldrig drabbats av ifrågasättande av återanvända frimärken.

      Däremot skickade jag två brev för många år sedan som vägde 21 resp 22 gram, men frankerade bara för 20 gram. Då fick jag ett brev från Posten som berättade att de provvägt mina brev, ändå skickat dem vidare, men nu krävde mig på två extra frimärken. Att samma Postkontor (jag sa ju att det var länge sedan) i princip alltid behövde en vecka för att leverera brev trots att de "garanterar" följande arbetsdag fick jag ingen rabatt för.

      Radera
  2. Aaah, minnen! Så gjorde jag alltid i min ungdoms dagar när jag hade brevvänner och liknande! Japp, ekonomiskt sinnad redan då!

    Nu får jag nästan aldrig post med frimärken (förutom till jul och födelsedagar). Tråkigt nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt klart en miss med strategin, men man får passa på när det händer.

      Radera
  3. Häromdagen fick jag ett kuvert från ett företag där jag nyss köpt en aktie, de hade frankerat med 50 st 90-öresmärken och två x 4,50 kr! ALLA utom ett var stämplade av posten... Och dagen innan kom ett kuvert till mitt jobb från en kommun, som måste ha rensat i en gammal låda eller nåt, det var 10 frimärken från 1966 och ett gäng andra gamla märken. Men där var några faktiskt inte stämplade. Undrar om det är nån rensningskampanj på gamla frimärken ute hos kommuner och företag just nu. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekonstigt med tanke på att frankeringsapparater funnits hur länge som helst. Kommuner måste ju ha slutat med frimärken på 1900-talet :-).

      Radera
    2. var det spiltan? https://twitter.com/Spiltan/status/987367116864151552

      Radera
    3. Hahaha! Det borde man ju ha räknat ut :-).

      Radera
  4. Jag har ärvt rabattfrimärken från min far som köpte på sig förr i tiden. De har ingen valör utan ett märke gäller för normalbrev. Min far betalade kanske 1-2 kronor st för dem när han köpte dem.

    Antingen behåller jag dem och har frimärken för resten av livet, eller.... så säljer jag dem för 8.95kr/st och börjar istället återanvända frimärken från brev jag får. Hmmmmm....

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1-2 kronor? Låter som att han antingen hotade säljaren med pistol eller att det var 50 år sedan, men som jag förstått det fanns inte valörfria märken innan 1997. Jaja, ett klipp lär det ha varit i alla fall och det eventuella brottet är säkert preskriberat :-).

      Radera
    2. Jo, det fanns valörfria frimärken åtminstone på 80- och 90-talet. Det var en speciell sorts märken man kunde köpa ganska stora mängder av. Det var ofta landskapsmärken på dem. De kostade ca 25% mindre än normalpriset och gällde för obegränsad tid trots portohöjningar. Köpte ofta sådana frimärkshäften eftersom jag hade många brevvänner som barn och tonåring.

      Tycker förresten synd om Postnord och vill inte lura dem på pengar genom att fuska med gamla frimärken som redan använts. Sådana verksamheter vill jag istället stödja, liksom Radiotjänst och andra gemensamma verksamheter som åtminstone tidigare hjälpte till att hålla samman Sverige. /Eva

      Radera
    3. Det hade jag ingen aning om. Minns dem inte.

      Postnord har jag inga starka åsikter om, men i vilket parallellsamhälle har Radiotjänst hjälpt till att hålla samman Sverige? Vad jag vet driver de in pengar till SR, SVT och UR - organisationer som gör allt annat än att hålla samman Sverige.

      Radera
    4. Posten gav ut rabattfrimärken 1979 - 1980 som gäller för inrikes brev upp till 100 g och 1981 - 1990 som gäller inom norden upp till 1000 g. För 1000 g krävs 5 märken. Postfriska rabattfrimärken är efterfrågade och betalas med ca 7,50 kr/st.

      Om jag minns rätt finns ett domstolsutslag som säger att man har rätt att använda begagnade frimärken, som Posten ej stämplat.

      Radera
    5. Där ser man! Man borde ha skaffat ett lager av dem då.

      Oavsett om det är tillåtet eller inte finns det ju nästan inte ens en teoretisk möjlighet att bli påkommen med att återanvända ostämplade märken. Vill de inte att man ska göra så får de väl se till att stämpla dem.

      Radera
  5. Det kan vara värt att påpeka att det inte är lagligt att använda ett frimärke flera gånger.

    Regleras i Brottsbalken kap 14 §8-10.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett viktigt påpekande, och jag skulle givetvis aldrig uppmana någon till detta beteende eftersom det skulle kunna ses som någon slags uppvigling.

      Själv tar jag avstånd och gör alltid rätt för mig.

      Radera
  6. Så avancerat. Jag brukar bara klippa runt och tejpa fast det igen, precis som jag gör om jag råkat skriva fel adress och vill ha ett nytt kuvert eller liknande. Men ser ändå till att lämna frimärket tillgängligt om de vill kunna stämpla det. Skriver alltid avsändare och har inte fått något klagomål från posten, förutom när man råkat ha något gram övervikt som du skrev om.

    När jag var slyngel och hade massor av brevvänner körde jag istället på tekniken att tejpa in hela märket. Då var det ju bara att putsa bort stämpeln och tejpa på nytt. Funkade hyfsat länge ändå, tills någon kompis mamma blev kontaktad av posten och de skulle kräva henne på extraporto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med tanke på att de inte verkar se om det finns frimärken funkar nog det mesta nu. Eric Ericson, som skrev den helt sjuka boken Brev till samhället, där han skrev galna brev till myndigheter, berättade i en intervju att han ibland klippt frimärkena i två delar, från hörna till hörna, och för det mesta funkade det också.

      Radera
  7. Tror att man numera stämplar med en perforeringsstämpel om man tittar noga. Lätt att missa att det är stämplat då. Tack för en grym blogg!/Jimmy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är sån här info från folk som vet saker som gör den grym.

      Och du har säkert rätt när det gäller stämpeln, men om inte jag ser stämpeln kommer inte brevbäraren heller göra det.

      Radera
  8. Ha ha. Du var mig en ekonomisk jäkel. Är du kanske Smålänning i grunden också? Men, skämt åsido, är det värt besväret med tanke på hur lite brev man skickar?
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga småländska rötter, men jag har aldrig träffat en smålänning lika snål som jag.

      Gör du av med få frimärken är det dags att sälja grejer på Tradera :-).

      Besväret i detta fall var fem minuter och på det sparade jag in 54 kr = 648 kr/timme netto. Den lönen duger för mig.

      Radera
  9. Nja, där går nog min gräns. Inte för att det är krångligt eller tar tid, utan för att det faktiskt är stöld alternativt bedrägeri. Postnord är annars ett intressant ämne att djupdyka i. Det är ett av de mest icke-serviceinriktade företag som finns, kanske beroende på att konkurrensen är obefintlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På brevlådorna står det att post "normalt" delas ut följande vardag. Hur mycket av portot får vi tillbaka den majoritet av gångerna Postnord inte lever upp till löftet?

      Jo, det kan jag berätta. Lika mycket som de gånger de slarvar bort brevet alternativt river upp kuvertet och levererar det tomt till adressaten - noll. Så när det kommer till stöld och bedrägeri får man ligga i för att komma upp i Postnords egen nivå.

      Radera
    2. Att ett företag är uselt rättfärdigar inte brott, inte ens riktat mot samma företag.
      Det här var nog ditt sämsta "spartips" någonsin Micke. Jag säger nej tack till att bli kriminell för 54:-

      Radera
    3. Det är ett fritt val. Ett annat vore att stämma dem varje gång de inte levererar posten på utlovad tid, men det känns lite bökigt.

      Radera
  10. En polare till mig som var snålare än JvA brukade tejpa över sina frimärken med ett par tre lager tejp. Hans idé var att mottagaren skulle förstå att man kunde ta bort översta lagret med tejp där stämpeln hamnade. Om denne i sin tur påförde ett lager tejp skulle man i praktiken kunna återbruka dessa frimärken in absurdum.
    På detta vis hoppas han starta en revolution där alla kunde skicka brev gratis sålänge metoden anamades. Jag har inte fått något brev med övertejpade frimärken så jag antar att revolten krossades.

    Notera att detta var för relativt många år sedan, då ett frimärke kostade betydligt mindre än 9 kronor. Nu kanske grogrunden för tejprevolutionen är betydligt gynnsammare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en kompis som skickade tio öre med gireringsblanketter (http://www.privatgirot.se/PageFiles/93/pgiro%20%5B1%5D.jpg) och skrev ett långt brev med millimeterbokstäver i "Meddelande till betalningsmottagare". Förhoppningsvis fick han svar på samma sätt så att han slapp punga ut med tioöringen :-).

      Radera