måndag 16 april 2018

Andrahandsboende livet ut?

Sveriges Radios ekonomiprogram Plånboken gjorde ett reportage om folk som bor i andra hand i Stockholm. Mattias i reportaget säger att han behöver fyrahundratusen för att kunna köpa en bostadsrätt. Eftersom marginaler inte verkar vara hans grej förutsätter jag att han menar att det skulle räcka till 15 procents kontantinsats, alltså har han råd att bjuda 2,7 miljoner.

Det krävs nog för att få en bostad innanför tullarna, och bor han hellre med tillfälliga andrahandslösningar än att pendla en halvtimme med buss, tåg eller tunnelbana är det ju det han måste utgå ifrån, men idag bor han i andra hand i Skärholmen.

Senare i reportaget säger Mattias att för att spara ihop fyrahundratusen tar det fyra år om han sparar 20 procent av sin lön. ”Det är väldigt svårt... om man vill ha ett liv.


Om vi utgår ifrån att han lyckats med bedriften att inte spara en spänn trots flera år med hög lön och räknar baklänges på 20 procent innebär det han har en nettolön på 37500 kr för att kunna spara de 7500 kr som skulle krävas för att få ihop pengarna. Men kanske menar han 20 procent av bruttolönen. Det skulle ge honom ungefär 19000 kr kvar att leva på.

I reportaget pratas om att man får lägga 40 procent av lönen på boende, men samtidigt sägs att han inte har råd att lägga 10000 kr i hyra. Jag får inte ihop det med en lön på ”över 30000 i månaden”. Men vi säger att han lägger 9000 kr, då har han 10000 kr/månad kvar till övriga räkningar, mat, resor och nöjen.


Har han inget fast boende räknar jag kallt med att han inte har någon bil heller. Hade det varit jag som behövt spara pengar hade jag lätt klarat mig på ett par hundralappar. Första månaden alltså, då jag hade köpt en cykel på Blocket. Men om vi utgår ifrån att Mattias är lite mer normal kostar ett månadskort hos SL 860 kr. Räknar vi på transport för 1500 kr har han råd med någon längre tågresa per månad och kanske någon taxiresa också.

Mattias har då 8500 kr kvar till mat och nöjen. Lägger han 2500 på mat och förbrukningsvaror så ligger han på riksnormen för försörjningsstöd, drygt tre gånger så mycket som jag betalar. Kvar blir 6000 för godis och strössel – två hundralappar om dagen. Detta är vad Mattias, som för övrigt har en master i Business management, anser är ”väldigt svårt... om man vill ha ett liv”. Jag håller inte med (för att uttrycka det diplomatiskt).

26 kommentarer:

 1. Har alltid fascinerats och blivit lite skrämd av hur många civilekonomer det är som är ekonomiska analfabeter!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hajade också till lite över professionen.

   Radera
  2. märkt det mer och mer både ekonomer mot företag eller national.

   de hör säkert till gruppen som fick bra betyg då de lyckades memorera text men saknade analytisk förmåga.

   Radera
  3. Vet inte om man behöver analytisk förmåga för att inte bränna hela lönen, men något fattades helt klart.

   Radera
 2. Håller med om att siffrorna och procenten var lite röriga. Men lönen på "över 30.000" kan vi utgå ifrån var brutto. Och att då lägga 40% av nettolönen på boende och dessutom spara över 8000 kr till kommande kontantinsats håller jag med om är tufft. Om man inte har sparande som största intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det ska gå, men en annan siffra vi inte har är hans nuvarande sparande. Om han tjänat bra i flera år borde sparkontot inte vara helt rent från start, och då blir det lättare.

   Radera
 3. "Om jag visste lösningen så skulle jag hoppa på den med en gång, men jag ser ingen direkt lösning, det gör jag inte " .
  Nu vill jag inte bli okänslig igen, men tillåt mig att kräkas. Det finns fan en lösning och med den bakgrunden han har från högskolan så är det fan rent självmord att ha den inställningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är visserligen allergisk mot människor som hävdar att allt går bara man vill, men motsatsen stämmer: Inget går om man bestämt sig för att det inte gör det.

   Radera
 4. Låt mig gissa att Plånboken strök offret medhårs? Det var inga uppryckningskrav menar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplevde att de svalde killens verklighetsbeskrivning. När han förklarade att enda sättet för honom att kunna spara ihop några hundratusen trots att han var ensamstående med hög lön var ifall det skulle komma ett arv, då hade det annars varit ett kanonläge för reportern att skjuta in lite fakta.

   Radera
 5. Men så låt det ta lite längre tid än fyra år då...varför inte fem år? Eller sex?

  Har så svårt för den här antingen-eller-synen på saker. Och måste han köpa för 2,7 miljoner? Går att hitta en finfin etta eller tvåa för mindre om man kan tänka sig att åka pendeltåg. Tex Jakobsberg där en fräsch tvåa kan ligga på under 1,8 miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom han redan nu bor i Skärholmen kan ha ju bo längre ut tills vidare. En etta längre ut på pendeltågslinjerna kan nog gå att få för runt miljonen. Det verkar nästan som att om han inte kan få exakt det han helst vill ha på kort tid kan han inte förmå sig till att spara pengar alls.

   Radera
 6. Det känns tryggt att även SR ingår i gruppen som ska "belysa felaktigheter och förvanskningar", så att det säkerställs att vi får höra mer av liknande saker som detta framöver.

  Larsson, du kritiserar ett organ som står regeringen nära, ja man skulle kunna säga att du hotar deras tagna position i denna fråga, hur känns det att vara på den sidan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog mest att jag kritiserar en trångsynt ekonom som trots bättre finansiella förutsättningar än nästan alla andra inte kan förstå hur han skulle kunna spara pengar och påbörja en bostadskarriär.

   Men om jag nu skulle kritisera "ett organ som står regeringen nära" (SR) skulle det knappast vara något nytt. På din fråga låter det som att du tycker att jag bytt sida på något vis.

   Radera
 7. I samma program, "Stärk ditt ekonomiska självförtroende": http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=6928394#

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppa att de tipsade honom att höra på hela programmet då :-).

   Radera
 8. Var han möjligen miljöpartist också, för de har ju bevisligen oerhört svårt för siffror och verklighet?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det vore så lätt att det bara var 3 procent som har svårt för siffror ;-).

   Radera
 9. Nyckelordet är "master business management". Det handlar alltså om den obligatoriska after worken varje fredag där en flaska Dom Perignon för 2500 spänn ska sprutas över kollegorna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte utan att jag undrar. För i min värld är 6000 kr kvar när allt inklusive ett rejält sparande är betalt (och då har jag ändå räknat snällt hela vägen) väldigt god marginal.

   Radera
 10. Karln verkar ha problem både med att räkna och att sätta upp mål. Man kan ju undra vad den där examinan är bra för egentligen? Eller är det ett klassiskt exempel av "skomakarens barn"?

  Problemet med många idag är att de VILL ha. De vill ha det perfekta jobbet direkt, det passar sig inte att städa lite toaletter de första åren innan man blir butikschef, utan chefsjobbet ska trilla in direkt utan ansträngning. Det räcker att lyssna på när våra kära nysvenskar uttalar sig, "jag vill ha", "vi vill ha". Det är tyvärr denna sossementalitet som många fastnar i, när man inte begriper att vill man ha något så är man själv ansvarig för att se till att man få det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saknar man helt kopplingen mellan sådd och skörd blir det obegripligt varför man ska sträva mot ett mål. Därför är det en otjänst att ösa bidrag på folk utan krav på motprestation, eller att ge barn pengar när de gjort slut på dem de hade. Det är inte bara dumt, det är elakt.

   Radera
 11. Jag tänkte faktiskt på dig när jag hörde den där kommentaren i plånboken :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar "om man vill ha ett liv"? Det kan alltid diskuteras om jag har det, eller om tillvaron mest går ut på att samla material till bloggen :-).

   Radera
  2. Jag tänkte på det ur perspektivet att undrar vad sparo skulle säga om det där om han hörde det. Vilket mer ställer frågan vad jag har för liv ;-)

   Radera
  3. Jag blev inte stött eller så, och det där låter jättebra. Det är ju mitt mål att alla då och då ska tänka: "Hur hade den där dåren gjort nu?" Som en slags Magdalena Ribbing, fast i frågor som betyder något.

   Radera