söndag 8 april 2018

Alltid åt fel håll

Visst är det märkligt att i de fall näringsidkares priser varierar är det aldrig i kundens favör! Här kommer det futtigaste exemplet jag kunde hitta.

Jag handlade på Willys häromdagen. En av varorna kostade enligt hyllkanten 14,75 kr, men i kassan landade priset på 14,90 kr. Differensen är femton öre, jag fattar att det inte spelar någon roll för mig. Knappt för butiken heller, men detta händer ganska ofta i alla butikskedjor och märkligt nog blir man aldrig positivt överraskad i kassan.


Så vad har hänt här? Willys har centralstyrda priser, samma i hela landet. Hade det diffat 1-2 kr kunde butikspersonalen missat en prishöjning, men man höjer inte ett matpris med femton öre. Kanske har butiken fått en preliminär prislista. 14,75 kr kan ha gett rätt procentuell marginal, och sedan har man justerat priset till en vanligare siffra, med ,90 på slutet istället för ,75. Eller också har det prismärkande butiksbiträdet läst på fel rad eller gjort ett slarvfel. Sånt händer, men det borde vara 50 procents chans att kunden förlorar på misstaget, inte 99,99.

Jag har inte jobbat i butik sedan en prao-vecka på Ica för över trettio år sedan. Vet någon läsare mer än jag om rutinerna får ni gärna fylla i med spekulationer om förloppet. Som helt okunnig lekman (här med) kan jag bara konstatera att det verkar finnas ett system för att täppa till systembrister som leder till att kunden sparar pengar, men åt andra hållet går det finfint.


Tidigare, på en annan vara i samma butik skilde det runt en krona. Fortfarande inga pengar för mig, men efter att ha köpt varan några gånger och varje gång noterat diffen mellan hyllkant och kvitto sa jag till.
Jag betalar det högre priset, men ni kan väl rätta till priset så att det är samma i butiken som i kassan?

Veckan därpå var felet kvar, så jag sa till igen. Och igen. Vid det här laget var jag beredd att börja bojkotta varan av ren princip. När jag sagt till ungefär fem gånger inom loppet av 2-3 månader rättades priset. Och då hade den felaktiga prislappen nog suttit på hyllkanten i ett halvår, så gissningsvis var det snart dags för en ny prishöjning. Åtminstone i kassasystemet, hyllkanten fick säkert mogna en stund.

17 kommentarer:

 1. Nu är jag utanför ämnet, jag har ju förstått att bara sina pengar på ett sparkonto är räknat som lite korkat:)Om jag skulle vilja satsa lite pengar på aktier, hur börjar jag om jag är en komplett novis. Hur mycket pengar är bra att börja med, allt jag har törs jag inte satsa. Från 20000 - 50000, för en nybörjare, kanske bättre med den lägre summan. Finns det några sidor som jag kan få enkel(dumnivå) information på? Aktieinnehav verkar okontrollerbart och svårt för mig som inget kan, lättare att räkna kronorna på ett sparkonto. Har du några tips så vore det tacksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är alla ämnesflykter okej, men jag har skrivit mer om aktier under etiketten: Börs

   Började skissa på ett svar, men eftersom frågorna är rätt omfattande tänkte jag att jag skriver ett helt inlägg istället, baserat på dina frågor. Förhoppningsvis i morgon bitti.

   För det är bra frågor och jag känner att jag vill göra dem rättvisa och att jag inte kan göra det i kommentarsfältet och just nu.

   Radera
 2. Till anonym: det finns mångder med ekonomibloggar som någon gång behandlat detta, kanske hundra svenska (?), kolla i spalten till höger.

  Det har även nyss varit bokrea, gå och leta i rea-på-reapris-lådorna så hittar du nog någon bok. Läste själv Joel Bladh:s bok som fanns på rean och håller nu på med Anders Anderssons biografi. Finns säkert ett trettiotal "så-blir-du-rik"-böcker på svenska av varierande kvalité. Titta i bokhandeln och låna på biblioteket om du är sparsam.

  SvaraRadera
 3. Vägra betala det högre priset istället? Det är ju solklart ett anbud accept fall de inte kan använda sitt kassapris (om det inte är ett uppenbart misstag vilket det inte är). Med lite sånt krångel hade de ändrat sitt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men eftersom jag packar varorna när priset slås in ser jag inte felet förrän efteråt. Då måste jag gå tillbaka och be kassörskan rätta kvittot. Jag gör det för några kronor, men inte för femton öre, även om jag såklart har rätten på min sida.

   Radera
  2. Börja kontrollera skärmen medan kassörskan slår in istället och packa efteråt.. Nej jag förstår din poäng. Men du kan ju samla ihop och kräva pengarna när det går uppgår till några kronor om du fotograferar prismärkningen så att du har bevis... Eller hmmm

   Radera
  3. Jag tror att det är svårt att kräva någonting så fort man lämnat butiken. Dessutom finns det gränser för mitt gnäll. Jag orkar inte ställa mig i kön på nytt och lägga tio minuter på att få tillbaka en krona.

   Radera
 4. Varför skulle man inte kunna höja matpriser med 15 öre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det hända, men jag tror att det är ovanligt när höjningen som i detta fall bara blir runt en procent. Bättre då att välja ut färre varor och höja priset mer radikalt.

   Radera
 5. Det här helt enkelt kommit en prishöjning på 15 öre och dom har glömt att byta etiketten. Priserna går oftast upp därför blir felet oftast till kundens nackdel när man missar att ändra etiketten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så, även om jag som sagt inte tror det i det här fallet (se kommentaren ovan).

   Radera
 6. Man ska alltid ha med sig en spritpenna så att man kan kryssa över det felaktiga och skriva dit det riktiga priset. Fungerar det inte att säga till personalen så får man ta saken i egna händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har man inte rätt till i en butik.

   Radera
  2. Nej, det känns som ett effektivt sätt att bli portad på livstid. I och för sig slipper man ju deras felaktiga priser då, men tyvärr lär det väl vara likadant överallt.

   Radera
  3. Troligtvis ska man alltid kolla kvittot. Killen före mig i kön på Ica gjorde det idag, 8 st treo hade knappats in istället för 1st som var det han ville ha. Vi i kön fick oss en tankeställare...

   Radera
  4. Wow! 7 istället för 6 har jag råkat ut för, men det är inte utan att man undrar hur Ica lyckades slå in sju (!) för många. råkade kassörskan blippa den åtta gånger istället för en ;-)?

   Radera