torsdag 12 april 2018

Urspårad jobbannons eller ogrässanering på banvallen?

Japp, de järnvägsrelaterade ordvitsarna i rubriken når nästan göteborgska nivåer. Det är inget bra betyg, så jag ska förklara funderingen. Internetleverantören Bahnhof (som jag skrivit om förr, bl a här) skrev en jobbannons med en ofta använd bild.


Män kan rasa för att den framställer oss som sexfixerade och otrogna maskiner. Kvinnor kan rasa för att den framställer dem som sexobjekt. Eller också kan man se det som en kul bild, om man har ett jobb och vill ha ett bättre kan det jämföras med att man har ett förhållande och är nyfiken på någon annan. Det betyder inte att man ska vänstra, det är bara en bild.

Den som inte vet vad som hände sen kan förmodligen ana. Människor kände sig kränkta. Inte så kränkta att de hörde av sig till Bahnhof och utvecklade sin kritik, utan bara så pass att de mejlade Expressen. En av de mindre skarpa knivarna, en norrbottning bosatt på Åland analyserade annonsbilden med att ”kvinnorna är fråntagna sin mänsklighet”, vilket gjorde henne ”så arg och ledsen”.

När och varför blev asymmetrisk lugg en politisk markör?

Hon och jag lägger olika innebörd i ordet mänsklighet, men den diffen löser vi inte. Jag tänkte göra en annan vinkel på detta. Bahnhof säger visserligen i artikeln att det är tråkigt att folk blir sura och uppmanar dem att söka de utannonserade jobben, men det tror jag inte att de menar. Jag tror istället att de ser detta som en win/win/win:

Win 1: Mediestormen ger annonsen spridning. En artikel i Expressen med påföljande debatt på Twitter och Facebook är värd pengar, men helt gratis för Bahnhof den här gången tack vare fiffiga formuleringar.

Win 2: Att jobba med memer och humor skapar intresse i den grupp Bahnhof vill anställa. På så vis blir det något så ovanligt som riktad gratisreklam.

Win 3: Kanske finns det jätteduktiga feministiska säljare, drifttekningar och webbdesigners, men risken finns att få in någon helt humorbefriad ”henniska” som lägger energi på att kräva projekt med hänvisning till snedfördelning av kön, etnicitet, sexuell läggning eller något annat som inte har ett skit med jobbet att göra. Vore jag arbetsgivare skulle jag helst se att dessa inte ens söker jobb hos mig.

Jag tänker inte söka jobb på Bahnhof den här gången heller, men jag håller nog lite hårdare om mina aktier än innan detta hände.

21 kommentarer:

 1. Mycket smart. På samma sätt som Nigeriabreven så sorterar man bort de man inte vill slösa tid på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det, och för att slippa få värre diskrimineringsanklagelser än en "Facebookstorm" planterar de ett frö för att låta oönskade intressenter rensa bort sig själva.

   Radera
 2. Kanonroligt gjort av Bahnhof. Ett bra inlägg av bloggaren som alltid.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Håller med om Bahnhof. Arbetsgivare med humor är inte vanliga. Särskilt inte i så pass stora företag.

   Radera
 3. Undra om hon kommer kommentera den blå jättesnoppen på Kungsholmen i Stockholm?
  Den borde ju verkligen störa alla lättkränkta, eller är det ok med just det könet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen diskrimineras hon av det också eftersom det osynliggör hennes kön. Kanske gör vi oss alla skyldiga till detta, men just feminister tycker jag har en kuslig förmåga att se allt mot sig själva. Om en kvinnlig kropp fläks ut är det könsdiskriminering mot kvinnor, och om en manlig fläks ut är det också könsdiskriminering mot kvinnor. Det är fruktansvärt att det jobbar så få kvinnor med IT eller byggindustrin, men jag har inte hört någon feminist tycka att det är hemskt att de inte är representerade i avfalls- eller gruvindustrin.

   Radera
 4. Nr 3 ska man ej underskatta +befintlig personal blir nog öven mer nöjd.

  Önskade fler nyttjade 3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är överhängande att man undviker att anställa kvinnor. Alltså alla kvinnor, inte bara de som räknar antalet bilder på kvinnor respektive män i personaltidningen. Och det var knappast detta resultat de ville ha genom att ondgöra sig mot "sexistiska" annonser.

   Radera
  2. Klart det finns en risk men är nog värd mycket om man lyckas med balansgången.

   Radera
  3. Vore jag i behov av personal skulle jag dammsuga ansökandes sociala medieflöde. Skulle varken palla eller ha råd med anställda som ägnar arbetstid åt politisk aktivism.

   Radera
 5. Lysande spaning igen och kul och fyndigt formulerat som alltid. Kommentaren om den asymmetriska luggen var verkligen huvudet på spiken :-). Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det där med asymmetrisk lugg är en uppriktig fråga från min sida. Själv tycker jag att det är skitfult, men det är ju en subjektiv bedömning så jag köper om någon annan tycker att det är höjden av flärd.

   Men jag tror aldrig att jag sett någon i dylik lugg som inte är uttalad feminist/socialist. Hur blev det så? Finns det någon idol i dessa kretsar som gått mig förbi som gjort denna frisyr populär eller hur kommer det sig att den är så vanlig där och så ovanlig överallt annars? Om någon vet svaret eller har en teori vill jag verkligen veta.

   Radera
  2. Hahaha... Jag googlesökte på "frisyr" + "kommunist". Din hypotes kommer bli verifierad i många av bilderna om du väljer bildfliken :-). Hälsar Lars D

   Radera
  3. Jag testade och är snarast förvånad att det inte var ännu fler med denna frisyr. Men det gav inget svar på frågan varför. De kända socialistfeminister jag känner till har sällan "häcksaxlugg" och de är dessutom inte kända som stilikoner. Vad jag vet, men jag erkänner glatt att jag inte är expert vare sig på ämnet unga socialisttjejer eller frisyrer, jag försöker undvika bägge fenomenen :-).

   Radera
  4. Det som är rätt kul ändå är att alla fördomar kickar igång när jag ser den bild du la upp. Och så ser en riktig, kvinnlig rödtomte ut enligt mig... :-)

   Radera
  5. Bilden föreställer den kvinna som ondgjorde sig i Expressen över Bahnhof-annonsen, så jag har inte bara bildgooglat "vänsterextremist". Men jag tänkte ungefär som du.

   Radera
 6. Konstaterar nöjt att jag behåller mina aktier och snarast ökar innehavet och väntar in ett par hundra procent till,, 😁

  Mvh snickar'n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är förvånad att inte Bahnhof-aktien tagit bättre fart. Inte pga detta utan allmänt. Aktien var uppe i 26 och jag finner ingen förklaring till att vi är nere och harvar på 24 igen.

   Radera
  2. Vår herre skola belöna de tålmodiga Micke,, 😉

   Eller som jag säger på biljarden när jag har lite flax, tack kompis,, 😁

   Det verkar överlag vara så med aktier att det går lite ryckigt tycker jag, sen är det väl inte den värsta omsättningen heller då ledningen sitter hårt på det dom har....

   Radera
  3. Jag tror att ett listbyte skulle kunna få bukt med omsättningen. Och idag har vi i alla fall 25 kr, vilket känns klart roligare än 24.

   Radera
  4. Det går åt rätt håll! 👍🏻

   Radera