tisdag 3 april 2018

Man vänjer sig

Vi är nog många som inte förstår hur statsanställda greker kan ifrågasätta att de inte längre kan få fjorton månadslöner per år och gå i pension i femtioårsåldern när hela systemet bygger på att staten lånar mångmiljardbelopp för att få ihop det, men detta är inte unikt för Grekland. Franska järnvägsarbetare protesterar nu våldsamt mot att staten vill hindra dem från tidig pension på deras livstidsanställningar. Franska lokförare i statens tjänst går i pension vid 52.


Å ena sidan borde ett barn kunna förstå att man inte kan få mer betalt för att inte jobba än vad många får för att jobba. Å andra sidan, får man orimligt bra villkor kommer man inte ifrågasätta dem förrän man blir av med dem. ”Hallå! Företaget går ju inte ens med vinst, så hur har ni råd att ge mig tjänstebil, bonus och en extra semestervecka?”, frågade ingen någonsin.

Vad jag undrar (och som inte framgått av mediebevakningen) är hur det kunde bli så här. Vilken fransk eller grekisk förhandlare ansåg sig ha befogenheter att bevilja anställda fler än tolv månadslöner om året? Pension vid 52 hade jag förstått för hundra år sedan, när medellivslängden var under 60, men nog har de väl omförhandlat sedan dess?


Livstidsanställningar trodde jag var ett avslutat kapitel i samband med att slaveriet lades ner (med undantag för påvar och kungar), men tydligen inte i Frankrike. Hatten av för fackets chefsförhandlare! Där har vi en människa som nog aldrig kan få för mycket betalt.

24 kommentarer:

  1. Håller med!
    Vi människor är vanedjur och när vi väl fått något under en viss period så ses det som en självklarhet.
    Minns själv när jag var liten och fick 300 kr i julklapp av farmor och farfar. Ett år fick jag helt plötsligt 3000 kr. Fick en chock och trodde det var fel. Men nästa år igen var det också 3000 kr. Sweet! Tredje året hoppades jag på 3000 också, och mycket riktigt, det blev det. Fjärde året hoppades jag inte, då förutsatte jag att jag skulle få 3000 och skulle blivit besviken om det var mindre.

    Detta är ju ett generellt problem i samhället. Ingen vill få en försämring mot vad man haft förut, och det är inget konstigt. Men utifrån är det ju helt galet med villkor som ovan. Men sympatin bland andra är ju rätt låg. Minns när SAS-piloterna strejkade mot sänkt lön. Fick inte så stor uppslutning kring andra. Inte heller soparbetarna som hade 35tkr på 30h arbetsvecka väckte några större känslor (förutom en och annan snyftartikel i vänsterpressen)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där kanske kan vara ett (aningen sadistiskt) sätt att lära barnen en läxa, att höja veckopengen och sedan sänka tillbaka :-).

      Minns inte hur det var med SAS-arbetarna (minns strejken, inte mycket mer), men sopåkarna blev verkligen förvånade över att de inte fick ett brett folkligt stöd.

      Radera
    2. För att elda på soporna i sopåkardebatten... Jag har sällan stött på folk som har mindre servicekänsla än sopåkare. Asociala och rentav tvära. I min värld är det minst sagt underligt att folk som utför ett serviceyrke inte har bättre känsla för att de faktiskt utför en tjänst.

      Radera
    3. Jag håller med. I våra soprum får man öppna dörren och sedan locket på tunnan när man ska slänga kompost. När jag sprang ihop med sopåkarna föreslog jag därför att de inte skulle köra den tunnan längst in i rummet vänd åt fel håll. De skulle inte förlora en sekund på att ställa den "kundvänligt", snarare tvärtom. Svaret:

      "Du, ni ska vara glada att vi överhuvudtaget hämtar era sopor!"

      Man blir inte jättesugen att pynta högre lön åt sådana människor.

      Radera
    4. Bra exempel! Och vilken renodlad idiot. Vad skulle han annars göra som sopåkare om han inte hämtade sopor? Köra runt med gamla sopor? Påminner mig om brevbäraren som ville att folk skulle hämta upp breven på posten. Undrar vem som skulle bli av med jobbet då?

      Radera
    5. Ja, jag minns inte ens om jag svarade. Jag kände bara direkt att den här människan är så meningslös att samtala med att jag borde låta bli. Tror faktiskt att jag mejlade sopföretaget (aldrig har den termen passat bättre) och berättade om samtalet, men jag fick inget svar så jag antar att de levde upp till företagets policy gällande kundservice.

      Radera
  2. Totalt obegripligt, men liknande tokerier förekommer ju överallt även i myndighets-sverige. Det är lätt att räkna upp totalt vansinniga projekt som har finansierats med skattepengar (t.ex. kamelfarmar, instruktioner för djävulens avkomma som är gift med ett barn osv osv) som en tjänsteman/politiker har ansett att skattepengar ska användas till. Det är väl som vanligt, det är alltid enkelt att slösa med andras pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, "gratis är gott" gäller även skattepengar.

      Radera
  3. Ursäkta, har kanske inte så mycket invändningar i sak men blir alltid frustrerad när det där med 14 månadslöner i Grekland kommer upp. Statsanställda greker har/hade precis som vi i Sverige en årslön, bara att den betalades ut i fjorton delar istället för tolv. De kostade varken mer eller mindre för staten för det och skulle inte ha kostat mer om de så fick en "fredagsbonus" varje vecka som sedan drogs av från månadslönen. Inte för att förneka att grekiska staten ställde till det rejält för sig men viss kritik är ändå rätt osaklig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger inte att du har fel, men du skulle höja upp sakligheten med en länk eller något slags bevis för att det var (är?) så statliga löner räknas i Grekland.

      Har också för mig att de fick typ €3000 i pension trots att de gick ungefär femton år tidigare än svenska statsanställda, och då brakar systemet även med bara tolv utbetalningar.

      Radera
  4. Jo, det är nog på tiden att franska lokförare får höjd pensionsålder. De har fått rejält höjd levnadslängd sedan det där avtalet förhandlades.

    Riksdagen har förhandlat om vår, alla svenskars, pensionsålder också. För oss som är födda 1963 eller senare har den höjts med 3 år.

    https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/sa-har-paverkar-pensionsoverenskommelsen-dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det, och det är surt om det i slutändan måste dra åt svångremmen för att betala för andra länders låga pensionsålder genom att höja vår egen.

      Radera
  5. Rubriken fick mig osökt att tänka på denna:
    https://www.youtube.com/watch?v=k_AYOwFY3dQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så obeskrivligt torftigt ;-). Jodå, den fanns nog i mitt undermedvetna när jag skrev rubriken.

      Radera
  6. Frankrike är speciellt. Det räcker väl att säga EUs jordbrukspolitik. Ett hav av vin ett överskott på livsmedel som ingen efterfrågar. Tydligen inget man kan göra något åt. Storbritannien tröttnade, och lämnade.

    När det gäller finansiering vilket land tror du är upp i täten, och drar? Du gissade rätt.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill nog inte veta :-).

      Radera
    2. Jag gissar på Holland.

      Radera
    3. Eller Nederländerna menar jag förstås...

      Radera
  7. De använder lite andra metoder här nere på kontinenten men personligen föredrar jag den svenska modellen. Samförståndsandan tenderar att ge bättre resultat över tid för bägge parter och det är bara irriterande med strejkerna. Men håller med dig om att det är sällsynt skickligt förhandlat från fackets sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner mig för dåligt insatt för att recensera och jämföra olika länders modeller. Du kan ha rätt. Eller fel.

      Radera
  8. Socialisterna har väl aldrig haft ett krav på vinst att fördela....
    När inte vinsten räcker till är det den dumma marknadens fel att det skiter sig, kolla bara på Venezuela, allt åt alla och i oljeindustrin kan vi allt sysselsätta lite folk......
    Öka produktiviteten motsvarande ökat antal anställda, vad är det för trams, vi är socialister och oljan tillhör folket!

    Jo men nu är visst inte marknaden intresserad av att understödja deras sociala experiment, vilket sätt va! 😯

    Ulla Anderssons sena inblick i hur ekonomi är ju rätt slående också för en ekonomisk talesperson för ett part, "arbetarna fick alltså själva arbeta ihop sin löneökning!" 😯🙄

    Nästan en bedrift att komma upp i en övre medelålder innan den insikten slår en.....
    Om den nu har gjort det med tanke på att människan ser ekonomi som ostkrokar..... 😒

    Föga förvånande att det är just Frankrike som har dom avtalen och kulturen......

    Och att det är så många som tror att det funkar här i landet med även om vi så klart kör lite light i vanlig ordning, men en rödgrön röra fick i varje fall "styra" landet..... 😒

    Mvh Snickar'n

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allas vår Ulla slog spiken i huvudet där... Slås över att företrädare för alla partier alltid gör bort sig när de ska försöka förklara saker "för vanligt folk" eftersom de inte har den blekaste om hur vanligt folk har det.

      Radera
  9. Jag tycker det är betydligt mer fascinerande att så många svenskar finner sig i det som sker i vårt kära land. De reagerar nog inte innan de själva drabbas högst personligen. Men, så har vi ju socialismen gemensamt med Frankrike.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller att finna sig är svenskar världsledande.

      Radera