söndag 1 april 2018

Utdelningsbolag sänker risk?

Handelskrig mellan USA och Kina. Alla hatar Ryssland som hatar tillbaka, varpå världens samtliga diplomater skickas hem. Västvärlden sprängs bit för bit av terrorister i väntan på att Nordkorea ska spränga allt i bitar på en gång.


Samtidigt på Stockholmsbörsen... lite stök. Varannan dag börsras, varannan knarkarhausse. Avanzas sparekonom Johanna Kull berättar att hennes kunder väljer att ”dra ned på risken i portföljen” genom att köpa aktier med hög direktavkastning.

Högutdelare betyder våren 2018 bank och bygg. Och – som alltid – aktier som gått riktigt uselt utan att sänka utdelningen, vilket just nu betyder H&M och Clas Ohlson. Jag vet lika lite som någon annan om det här är bra investeringar, men sänkt risk är inte vad jag associerar dem med.


Bankaktier när räntan är nere på botten (okej, det vet vi inte, men håll med om att det är en väldigt bra gissning), bygg och fastighet (här ska fångas fallande knivar!) och superdupermegaförlorande detaljhandelsaktier är inte vad jag kallar lågrisk. Men Kull har säkert rätt i antagandet att det är därför kunderna köper dem. Det är bara det att de har fel.

2 kommentarer:

 1. Haha vilken fantastisk bild. Ja, det är nog många som tittar väl mycket på utdelningen kanske. Men, jag får erkänna att jag rätt nyligen plockat upp tex Skanska och jag äger även en del bank.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bank äger jag också. Har alltid sagt att man inte ska vara bankkund utan bankägare och på den punkten lever jag som jag lär. Skanska är ett bra bolag, men just nu känns det som fel läge. Fast det vet man ju aldrig.

   Radera