Så vad gör man då? Man dricker
kaffesurrogat, eller kort och gott ”surr”. Ett av de vanligaste
surrogaten under andra världskriget framställdes av cikoria, en
växt som tydligen funkar i sallad också, och verkar vara rena
hälsokosten. Genom åren har den använts som bot för leverbesvär,
magåkommor, gikt och aptitlöshet. Den har också en probiotisk
effekt, gynnar nyttiga bakterier bra för tarmfloran och
immunförsvaret, så den som köper Proviva för över tjugo kronor
litern kan göra ett klipp här.
Bladen är vitaminrika och kan med
utvärtes behandling lindra inflammerade utslag. Roten är rik på
insulin och har därför ansetts bra för diabetiker. Och det är
just rötterna man kan göra kaffesurr av. Hittade ett recept här. Man rensar och
rengör cikoriarötter, skär och torkar dem i ugnen och
avslutar med att rosta dem i stekpanna. Mixa dem till ett pulver och
häll det i kaffebryggarens filter. Klart!
För att hitta vild cikoria verkar det tyvärr som att jag måste till södra Götaland, men "förvildad från trädgårdar ses den ibland även i mellersta Sverige", så kanske finns det hopp. Då behöver jag bara ett schysst recept på barkbröd, sen kan ryssen komma. Eller Trump, Kim Jong-un, Erna Solberg eller vem som än vill mucka. Jag sätter på bryggaren.
Vad är haken med cikoria? Smaken?
SvaraRaderaJag antar det, annars borde de vara en storsäljare. Och ingen av surrogatkaffevarianterna överlevde väl när kaffet kom tillbaka, vilket borde betyda att de inte smakade något vidare.
RaderaHar smakat "kaffesurr", var drickbart och påminde faktiskt lite om kaffe i stilen. Men samtidigt långt ifrån en bra kaffeupplevelse!
RaderaMen kanske är det skillnad på surr och surr, precis som det är med kaffe. Fanns det bara Classic och Zoegas skulle jag nog sluta dricka kaffe.
RaderaOrdnar du provning av kaffesurr lovar jag försöka delta!
RaderaTänk på att alla kossor kan dö också så vi behöver även få in provning av mjölkersättning som havremöjlk, sojamjöllk osv
Det där otyget att blanda kaffe och mjölk gör jag varken i original eller i ersättningsform, krig eller fred.
Radera"Cikoria - när du får oväntat besök". Det klingar bra!
SvaraRaderaDet funkar, och jag vill absolut prova. Marabous surrogatkaffevariant hette Mabou. Där tänker jag mer "... om katten själv får välja".
RaderaHej! Tack för tipset. Måste testas i helgen :)
SvaraRaderaKul! Rapportera gärna om det händer. Jag är nyfiken.
RaderaCikoria fanns på hälsokosten förr i alla fall, drack det under en period när jag var som mest engagerad i den vegetariska rörelsen. Helst skulle man inte dricka kaffe då var cikoria och örtte ett alternativ. Vande mig aldrig, inget går upp mot riktigt kaffe. Götgatsbackens hälsokost kan tänkas ha Cikoriapulver, du får åka dit och bunkra. För min del avstår jag nog Cikoria i händelse av krig. Skulle nog hellre satsa på ett starkt Chaite, gäller bara att få tag på kryddor till det./ME
SvaraRaderaNja, så nyfiken är jag inte. Det låter dyrt :-). Får jag däremot tag i växterna kan jag absolut tänka mig att torka, rosta, mortla och brygga. Annars väntar jag till kriget :-).
RaderaChaite funkar, men även där är nog den svenska produktionen modest, så det gäller att vi väljer rätt sida i kriget.
Klockrent inlägg som vanligt Sparo :D
SvaraRaderaSkrev ett inlägg för att hedra detta:
http://www.kronantillmiljonen.se/livet-i-ovrigt/gratis-kaffe/
Det kan aldrig bli för många kaffeinlägg.
RaderaDet är fibern inulin ej hormonet inSulin som finns i roten. Liten skillnad i stavning stor i verkan.
SvaraRaderaHär märker jag direkt att min högstadiekemi inte räcker till, men att cikoria rekommenderas för diabetiker är inget jag hittat på själv. Huruvida rekommendationen är vettig låter jag vara osagt.
Radera