fredag 13 april 2018

Kaffesurrogat

Nu när vi verkar vara på väg mot tredje världskriget är det hög tid att förbereda sig. Något som inträffade vid bägge tidigare världskrigen var att kaffe ransonerades. Vi har som bekant rätt klen inhemsk kaffeproduktion, och när kaffet är slut blir man ju lite lättretlig:


Så vad gör man då? Man dricker kaffesurrogat, eller kort och gott ”surr”. Ett av de vanligaste surrogaten under andra världskriget framställdes av cikoria, en växt som tydligen funkar i sallad också, och verkar vara rena hälsokosten. Genom åren har den använts som bot för leverbesvär, magåkommor, gikt och aptitlöshet. Den har också en probiotisk effekt, gynnar nyttiga bakterier bra för tarmfloran och immunförsvaret, så den som köper Proviva för över tjugo kronor litern kan göra ett klipp här.

Bladen är vitaminrika och kan med utvärtes behandling lindra inflammerade utslag. Roten är rik på insulin och har därför ansetts bra för diabetiker. Och det är just rötterna man kan göra kaffesurr av. Hittade ett recept här. Man rensar och rengör cikoriarötter, skär och torkar dem i ugnen och avslutar med att rosta dem i stekpanna. Mixa dem till ett pulver och häll det i kaffebryggarens filter. Klart!


För att hitta vild cikoria verkar det tyvärr som att jag måste till södra Götaland, men "förvildad från trädgårdar ses den ibland även i mellersta Sverige", så kanske finns det hopp. Då behöver jag bara ett schysst recept på barkbröd, sen kan ryssen komma. Eller Trump, Kim Jong-un, Erna Solberg eller vem som än vill mucka. Jag sätter på bryggaren.

16 kommentarer:

 1. Vad är haken med cikoria? Smaken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar det, annars borde de vara en storsäljare. Och ingen av surrogatkaffevarianterna överlevde väl när kaffet kom tillbaka, vilket borde betyda att de inte smakade något vidare.

   Radera
  2. Har smakat "kaffesurr", var drickbart och påminde faktiskt lite om kaffe i stilen. Men samtidigt långt ifrån en bra kaffeupplevelse!

   Radera
  3. Men kanske är det skillnad på surr och surr, precis som det är med kaffe. Fanns det bara Classic och Zoegas skulle jag nog sluta dricka kaffe.

   Radera
  4. Ordnar du provning av kaffesurr lovar jag försöka delta!

   Tänk på att alla kossor kan dö också så vi behöver även få in provning av mjölkersättning som havremöjlk, sojamjöllk osv

   Radera
  5. Det där otyget att blanda kaffe och mjölk gör jag varken i original eller i ersättningsform, krig eller fred.

   Radera
 2. "Cikoria - när du får oväntat besök". Det klingar bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar, och jag vill absolut prova. Marabous surrogatkaffevariant hette Mabou. Där tänker jag mer "... om katten själv får välja".

   Radera
 3. Hej! Tack för tipset. Måste testas i helgen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Rapportera gärna om det händer. Jag är nyfiken.

   Radera
 4. Cikoria fanns på hälsokosten förr i alla fall, drack det under en period när jag var som mest engagerad i den vegetariska rörelsen. Helst skulle man inte dricka kaffe då var cikoria och örtte ett alternativ. Vande mig aldrig, inget går upp mot riktigt kaffe. Götgatsbackens hälsokost kan tänkas ha Cikoriapulver, du får åka dit och bunkra. För min del avstår jag nog Cikoria i händelse av krig. Skulle nog hellre satsa på ett starkt Chaite, gäller bara att få tag på kryddor till det./ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, så nyfiken är jag inte. Det låter dyrt :-). Får jag däremot tag i växterna kan jag absolut tänka mig att torka, rosta, mortla och brygga. Annars väntar jag till kriget :-).

   Chaite funkar, men även där är nog den svenska produktionen modest, så det gäller att vi väljer rätt sida i kriget.

   Radera
 5. Svar
  1. Det kan aldrig bli för många kaffeinlägg.

   Radera
 6. Det är fibern inulin ej hormonet inSulin som finns i roten. Liten skillnad i stavning stor i verkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här märker jag direkt att min högstadiekemi inte räcker till, men att cikoria rekommenderas för diabetiker är inget jag hittat på själv. Huruvida rekommendationen är vettig låter jag vara osagt.

   Radera