söndag 15 april 2018

Vad är företagsobligationer för skit?

Jag är allmänt skeptisk till räntepapper. I perioder när jag inte tror på börsen ligger jag gärna lång i råvaror, men har heller inga problem med att sitta likvid. Säga vad man vill om kontanter, men deras utveckling är förutsägbar vilket sänker den totala risken.


Företagsobligationer har jag aldrig förstått mig på. På pappret låter det vettigt att låna ut pengar till företag med behov av pengar, och nu borde det väl vara ett perfekt läge att göra det. Räntan är låg, börsen högt värderad. Så varför inte satsa på en företagsobligationsfond?

Jo, det ska jag svara på. Simplicity företagsobligationsfond fick en köprek, så det borde vara en av de bästa. Hur bra är den då?

Om du hade sparat 1000 SEK varje månad i 3 år hade du i normalfallet haft 37542 SEK (varav 1542 SEK är vinst).

1542 kr är pengar, men utslaget på tre år med ett så pass högt månadssparande känns det rätt futtigt. Visst, risken är därefter och man kan inte jämföra en företagsobligationsfond med en börsraket som dubblas på någon månad, men uttrycket cash is king känns aktuellt. Kontanter är i princip riskfria och kan alltid slängas in på marknaden utan fördröjning. Om någon kan förklara för mig varför jag ska stoppa pengarna i Simplicity istället för att ett sparkonto med 0,5 procents ränta är jag idel öra.

8 kommentarer:

 1. Ja, det är nog många som inte begriper att företagsobligationer faller med stigande ränta. Eller att de samvarierar en hel del med börsutvecklingen, speciellt i kraftigt fallande börs. Avkastningen på räntepapper kommer inte vara vad den har varit historiskt.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker snarast att det ser ut som om att företagsobligationerna står still när börsen går upp eller ner, eller om räntan rör sig eller står still. Lite som kontanter med andra ord, men med en rätt rejäl avgift, som jag heller inte riktigt förstår.

   Radera
 2. Varför denna faiblesse för råvaror? Är det något som är oförutsägbart så är det väl detta?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte råvarorna i sig jag gillar, det är pengarna. Många råvaror har en tendens att gå åt och därmed stiga i värde oavsett om börsen är stökig eller inte.

   Radera
  2. Skriv gärna ett inlägg om det, vad du brukar handla och varför med råvaror. Mvh

   Radera
  3. Bra idé! Jag gör en anteckning och börjar fnula.

   Radera
 3. Beror på hur mycket pengar det rör sig om och vilken sparhorisont man har.

  1 miljon i besparingar ger 5000 kr på ditt sparkonto, men ca. 300000 kr (ganska snällt räknat på 3% avkastning) på Spiltan Högräntefond. Alltså 25000 kr skillnad vilket inte är fy skam.

  Kommer man att behöva pengarna inom närtid håller jag med om att kontot är ett vettigare alternativ.

  HS

  SvaraRadera
  Svar
  1. 30000, inte 300000, men jag fattar poängen. Tycker dock att 25000 kr hit eller dit är rätt lite som avkastning på en miljon.

   Radera